Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το προσφυγικό στον αστερισμό της πανδημίας του κορoνοϊού

Ο κορονοϊός και τα προβλήματα που έφερα με την έλευσή του ήρθαν να ενισχύσει μια τάση που έχει αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και χρόνια: η Ευρώπη θωρακίζει ακόμη περισσότερα τα σύνορά της για να κρατήσει μακριά πρόσφυγες και μετανάστες.

Θα τους έδιναν νερό, τρόφιμα, ακόμη και καύσιμα. Αλλά όχι τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το λιμάνι. Προ μερών οι κυπριακές αρχές αρνήθηκαν τον ελλιμενισμό σε πλοίο που μετέφερε 100 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες. Ο λόγος; Η πανδημία του κορονοϊού.

Η Ιταλία ακολουθεί πλέον παρόμοια πολιτική. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle προ ημερών και μετά την τηλεδιάσκεψη με τους ευρωπαίους ομολόγους του ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών ντι Μάιο φέρεται να είπε ότι η Ιταλία δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα λιμάνια της για διασωθέντες πρόσφυγες, αφού λόγω κορονοϊού η χώρα του έχει εξαντλήσει ήδη τα όρια των δυνατοτήτων της.

Εξαιτίας της εν εξελίξει κρίσης η ΕΕ αποφάσισε εν τω μεταξύ να κλείσει τα σύνορά της για πολίτες από χώρες εκτός ΕΕ. Αιτούντες άσυλο επιτρέπεται μεν να εισέρχονται, αλλά μόνον κατόπιν ενδελεχών ιατρικών ελέγχων. Τουλάχιστον στη θεωρία. Διότι όπως καταδεικνύει και το πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου, στην πράξη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Και αυτό πολύ πριν ξεσπάσει η επιδημία.

Ο παράγοντας κορονοϊός
Όπως επισημαίνει ο ειδικός σε μεταναστευτικά ζητήματα από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών Φλόριαν Τράουνερ, η παρούσα κρίση ενισχύσει μια τάση η οποία είχε αρχίσει να διαφαίνεται «εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια. Για ανθρώπους που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα. Τα εμπόδια πολλαπλασιάζονται». Σύμφωνα με τον ειδικό, ο κορονοϊός τροφοδοτεί πολιτικούς σε διάφορες χώρες με ένα ισχυρό επιχείρημα ώστε να κάνουν ακόμη πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την είσοδο προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πριν ξεσπάσει η πανδημία υπήρχαν διάφορα προγράμματα, ειδικά για ανθρώπους που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, για παράδειγμα εκείνους τους πρόσφυγες που ούτε μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά ούτε και να παραμείνουν στη χώρα όπου βρήκαν προσωρινό καταφύγιο. Ωστόσο από τη στιγμή που η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αλλά και η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης πάγωσαν προσωρινά και λόγω του κορονοϊού τα προγράμματα αυτά, ακόμη και οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι αναγκάζονται να περιμένουν προ των ευρωπαϊκών πυλών.

Οι πόλεμοι δεν τελείωσαν
Μολονότι η ζωή των περισσοτέρων άλλαξε ριζικά και μάλιστα σε βαθμό που κανείς δεν φανταζόταν μέχρι πρότινος, «οι πόλεμοι και οι διώξεις δεν σταμάτησαν», λέει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι, ο οποίος εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες λαμβάνουν μέτρα που ισοδυναμούν ουσιαστικά με υπονόμευση του δικαιώματος στο άσυλο.

Η Ελλάδα το έπραξε ήδη πριν ξεσπάσει η πανδημία. Μετά την απόφαση Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορά για πρόσφυγες και μετανάστες, η ελληνική κυβέρνηση είχε αναστείλει για 30 μέρες την υποβολή αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου σε όσους εισέρχονται παράτυπα στη χώρα.

Κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι η κατάσταση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία οι κυβερνήσεις και λόγω Covid-19 έκλεισαν τα γραφεία που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου, όπως καταγγέλλει η Τζούντιθ Σάντερλαντ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για όσους πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται ήδη επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολο να πάνε στο γιατρό. «Και αυτό αυξάνει φυσικά τον κίνδυνο μετάδοσης», όπως λέει.

40.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά νησιά
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στα ελληνικά νησιά που χαρακτηρίζονται «ωρολογιακή βόμβα» για την εξάπλωση του κορονοϊού. Η Human Rights Watch, άλλες οργανώσεις αρωγής αλλά και η επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητούν να μεταφερθούν οι 40.000 άνθρωποι από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, πριν ξεσπάσει επιδημιολογική καταστροφή. Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, είχαν δεσμευτεί να αναλάβουν τουλάχιστον τα ασυνόδευτα παιδιά. Ωστόσο με φόντο την πανδημία τα σχέδια αυτά πάγωσαν με το επιχείρημα ότι τα παιδιά μπορεί να ασθενήσουν ή να κολλήσουν άλλους. Μη κυβερνητικές οργανώσεις στηλιτεύουν αυτή την τακτική της ΕΕ και τονίζουν ότι ειδικά τώρα είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη υποδοχής και περίθαλψη αυτών των ανθρώπων.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα κατά του Facebook και του Instagram | Υποψίες ότι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους στο θέμα της παραπληροφόρησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα κατά των κοινωνικών δικτύων Facebook και Instagram για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν τηρούν την υποχρεώσεις τους στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου, την ώρα που εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την Ρωσία.

«Αυτή η Κομισιόν έχει θέσει σε λειτουργία εργαλεία για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών από την παραπληροφόρηση και της χειραγώγηση των πληροφοριών από τρίτες χώρες», δήλωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οταν υπάρχουν υποψίες για παραβίαση των κανόνων, αναλαμβάνουμε δράση. Αυτό συμβαίνει πάντα, αλλά ιδιαιτέρως σε περίοδο εκλογών».

Πρόκειται για την πέμπτη επίσημη έρευνα που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον περασμένο χρόνο γα την αντιμετώπιση του παράνομου online περιεχομένου και προϊόντων.

Η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει δύο έρευνες κατά του TikTok. Στο πλαίσιο της μίας από τις δύο έρευνες, η θυγατρική της κινεζικής ByteDance αναγκάσθηκε να διακόψει την περασμένη εβδομάδα την νέα εφαρμογή Lite που ανταμείψει τους χρήστες για τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη, πράγμα που θεωρείται ότι δημιουργεί κινδύνους εθισμού στους νέους.

Στις αρχές Μαρτίου, κινήθηκε διαδικασία κατά της AliExpress, θυγατρικής της Alibaba, λόγω υποψιών ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα κατά της πώλησης επικίνδυνων προϊόντων όπως τα πλαστά φάρμακα.

Η πρώτη επίσημη έρευνα αφορούσε επίσης κινδύνους που συνδέονται με την παραπληροφόρηση. Ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου κατά του Χ (πρώην Twitter) για παραλείψεις σχετικές με τον έλεγχο περιεχομένου και την διαφάνεια.

Ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες εφαρμόζεται από το τέλος του Αυγούστου στις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το X, TikTok, οι μεγάλες πλατφόρμες της Meta (Facebook, Instagram), στην Apple, την Google, την Microsoft και την Amazon.

Συνολικά, 23 μεγάλοι παράγοντες του Ιντερνετ, ανάμεσά τους τρεις πορνογραφικές ιστοσελίδες (Pornhub, Stripchat και XVideos), έχουν τεθεί υπό άμεση παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι παραβάτες υποχρεούνται να πληρώσουν πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και το 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, αλλά προβλέπεται έως και η απαγόρευση λειτουργίας τους στην Ευρώπη σε περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά στο Μάτι | Εξι κατηγορούμενοι ένοχοι για την τραγωδία

Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία.

Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. «Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί;», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:

  • – Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
  • – Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
  • – Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
  • – Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
  • – Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
  • – Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος ΓκολφίνοςΦίλιππος ΠαντελεάκοςΔαμιανός ΠαπαδόπουλοςΧρήστος ΛάμπρηςΧρήστος ΔροσόπουλοςΓεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

«Χάθηκε η ντροπή», δήλωσε δικηγόρος θυμάτων μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χαλκίδα | Πέταξαν σκύλο σε κάδο απορριμμάτων και τον έκαψαν

Άγρια κτηνωδία σημειώθηκε, τα ξημερώματα του Σαββάτου (27/04), στη Χαλκίδα αφού άγνωστος δράστης πέταξε σκύλο σε κάδο απορριμμάτων και τον έκαψε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα eviathema.gr, άγνωστος πέταξε μέσα σε κάδο απορριμμάτων του κοιμητηρίου έναν σκύλο και έπειτα έβαλε φωτιά και τον έκαψε. Κάτοικοι ειδοποίησαν τις αρμόδιες Αρχές και άμεσα στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας Χαλκίδας..

Αφού έγινε η κατάσβεση της φωτιάς και ανασύρθηκε η σορός του άτυχου ζώου, έγινε σκανάρισμα για τσιπ χωρίς αποτέλεσμα. Οι αστυνομικές Αρχές ερευνούν το περιστατικό για τον εντοπισμό του δράστη.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en