Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το παρασκήνιο πίσω από το σκληρό πρέσινγκ του Μαξίμου στη Γεννηματά

Με τη διαβούλευση για τον νέο εκλογικό νόμο να λήγει και το σχέδιο νόμου να παίρνει το δρόμο για τη Βουλή, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν πάρει μολύβι και χαρτί για να δουν κατά πόσο θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση των 200 ψήφων για την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετά και την «οβιδιακή», όπως τη χαρακτηρίζουν μεταβολή της στάσης του ΠΑΣΟΚ, βλέπουν το στόχο για τα 2/3 της Βουλής να απομακρύνεται. Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει ωστόσο στο newsbeast.gr πως δεν υπάρχει επί του παρόντος τουλάχιστον ζήτημα αλλαγών στο σχέδιο νόμου. «Αυτή είναι η πρότασή μας και δεν αλλάζει» σημειώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «θα υλοποιήσει το ιστορικό και πάγιο αίτημα της Αριστεράς, με το οποίο συμφωνεί και η πλειοψηφία της κοινωνίας για απλή αναλογική».

Για το ενδεχόμενο μη συγκέντρωσης των απαιτούμενων εδρών για άμεση εφαρμογή, ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος από το Πεκίνο, φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τη Χαριλάου Τρικούπη και την πρόταση του 2015 που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου: «Αν δεν βρεθούν θα εκτεθούν ανεπανόρθωτα ιδίως όσοι έκαναν πανομοιότυπες προτάσεις νόμου και τώρα σφυρίζουν και κάνουν τον Κινέζο».

Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και με μοναδικούς δεδομένους συμμάχους τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση Κεντρώων, το Μαξίμου εντείνει τις πιέσεις προς τη Φώφη Γεννηματά, εκτιμώντας ότι η αλλαγή στάσης της απέναντι στο κατατεθέν σχέδιο νόμου οφείλεται στις πιέσεις του βενιζελικού μπλοκ που τραβά τη Χαριλάου Τρικούπη προς τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι πιέσεις μάλιστα όσο πλησιάζει η ώρα της ψήφισης του νέου εκλογικού στη Βουλή, που θα γίνει μέχρι τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να κλιμακωθούν σημαντικά με αναφορές σε συγκεκριμένες τοποθετήσεις στελεχών κομμάτων, κυρίως του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που σήμερα εμφανίζονται αρνητικά απέναντι στην κυβερνητική πρόταση.

Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου δεν αποκλείουν νέα υποχώρηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επαναφορά στην αρχική θέση της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, όπως είχε εκφραστεί με αλλεπάλληλες διαρροές όλο το περασμένο διάστημα. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τόσο από την Κίνα όσο και από το Μαξίμου υπενθυμίζουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις υπέρ της απλής αναλογικής από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τη Φώφη Γεννηματά, με στόχο είτε να αναγκαστεί σε υποχώρηση είτε να καταστεί παντελώς αναξιόπιστη και παρακολούθημα της εσωκομματικής της αντιπολίτευσης.

Έτσι, με διαρροή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κυβερνητικός αξιωματούχος υπενθυμίζει ότι στις 50 προτάσεις που επεξεργάστηκε η Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που πραγματοποιήθηκε 14-15 Μαΐου, «δηλαδή σε χρόνο προτού η κυβέρνηση ανακοινώσει την πρωτοβουλία της για αλλαγή του εκλογικού νόμου», ρητά αναφέρεται: «Ριζική αλλαγή του Εκλογικού Νόμου. Καθιέρωση της απλής αναλογικής. Διατήρηση του 3% ως ελάχιστου ποσοστού εισόδου στη Βουλή».

Επιπλέον, παραπέμπει ως προς αυτό και σε σημερινή συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ-εταίρου του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εφημερίδα «Free Sunday», όπου ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αναφέρει: «Σταθερά έχουμε τη θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, η οποία είναι και μία από τις πενήντα θέσεις της νέας προοδευτικής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που παρουσιάστηκε δημόσια μετά την πρόσφατη προγραμματική Συνδιάσκεψη. Είναι φανερό ότι η πρόταση για απλή αναλογική δεν μπορεί παρά να στηριχθεί».

Επισημαίνει ακόμη συνέντευξη, του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», εντός της περασμένης εβδομάδας, όπου ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Εμείς έχουμε πάρει μία ομόφωνη απόφαση στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πριν από λίγους μήνες για συγκεκριμένες προβλέψεις στον εκλογικό νόμο και σε αυτές τις ομόφωνες προτάσεις θα παραμείνουμε πιστοί, τόσο σε σχέση με την κατάργηση του “μπόνους” όσο και με το όριο εισόδου στη Βουλή, και, προφανώς για το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών».

πηγη: newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | Εκσυγχρονίζουμε τη Δικαιοσύνη και την προσαρμόζουμε στις ανάγκες της κοινωνίας

Την επίλυση μιας «μεγάλης χρόνιας εκκρεμότητας» που διαμορφώνει «ένα σύγχρονο πρόσωπο της ελληνικής Δικαιοσύνης, πραγματικά κοντά στον πολίτη», υπογράμμισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι με αυτόν «αντιμετωπίζουμε το κρίσιμο ζήτημα της επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης και αξιοποιούμε καλύτερα το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό της. Ξεπερνάμε και στην περίπτωση αυτή μία ακόμα από τις σημαντικές παθογένειες της χώρας και τις διαχρονικές εσωτερικές αδυναμίες του συστήματος, ενώ ενισχύουμε το Κράτος Δικαίου».

Όσα προβλέπει το παρόν νομοσχέδιο, σημείωσε, «θα υλοποιηθούν με την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας με εξασφαλισμένα 493.000.000 ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ναι, του Ταμείου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπήρξε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και για το οποίο υποστηρίζετε ότι τα χρήματά του προορίζονται για τους λίγους και ισχυρούς. Και για μία ακόμη φορά εκτίθεστε. Διότι μόνο για τους λίγους και ισχυρούς δεν υλοποιούνται τα έργα ψηφιοποίησης διαδικασιών και αρχείων, τα νέα δικαστικά κτίρια, η καλύτερη στελέχωση και κατάρτιση δικαστικών λειτουργών και δικαστικών βοηθών».

Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι «με τα νέα δεδομένα, μειώνεται ο συνολικός χρόνος εκδίκασης σε όλους τους βαθμούς δικαιοδοσίας κατά 30%, δηλαδή κατά 450 ημέρες», ενώ ειδικά για την Καβάλα, υπογράμμισε ότι διατηρείται το Πρωτοδικείο, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα την Καβάλα. Παράλληλα, ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Καβάλας ορίζονται το Παγγαίο και η Θάσος, στην κατά τόπο αρμοδιότητά τους.

Επιπρόσθετα, ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης «να λύσουμε οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα με την κάλυψη των δύο κενών οργανικών θέσεων γραμματέων στο νησί της Θάσου».

H Δικαιοσύνη, επισήμανε ο κ. Λαζαρίδης, «την οποία όλοι οφείλουμε να εμπιστευόμαστε σε απόλυτο βαθμό και όχι α λα καρτ, με την παρούσα πολιτική, θεσμική και με κοινωνικό πρόσημο μεταρρύθμιση εκσυγχρονίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη την υπόσχεσή της για ταχύτερη, ποιοτικότερη, αποδοτικότερη, διαφανή και αξιόπιστη απονομή της. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το δικαστικό σύστημα ενισχύεται και η καθημερινότητα του πολίτη βελτιώνεται. Σε αυτή την προσπάθεια, καλό για τον τόπο θα ήταν να πορευτούμε από κοινού, αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Στο πλαίσιο αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε μαζί το παρόν νομοσχέδιο».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γιάννης Καλλιάνος | Τι απαντά για τα 50 τηλέφωνα στον Άδωνι Γεωργιάδη – «Απηύδυσα, ήθελα να μάθω πότε κάποιος μπαίνει σε ΜΕΘ»

Οι νέες δηλώσεις του Γιάννη Καλλιάνου έρχονται σε συνέχεια των όσων είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 μόλις χθες, Μεγάλη Δευτέρα (29.04.24).

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως ο Γιάννης Καλλιάνος τον πήρε 50 τηλέφωνα, αλλά ο πατέρας του δεν πήρε κρεβάτι ΜΕΘ, γιατί δεν προβλεπόταν.

Μιλώντας σήμερα στην κάμερα της εκπομπής «Το Πρωινό» ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρθηκε στα τηλέφωνα που έκανε στον υπουργό Υγείας.

«Με το που πήγε ο πατέρας μου στο Αττικό, ήταν σε ένα ράντζο και περίμενε. Δεν πήρα κανένα τηλέφωνο, άφησα τον πατέρα μου να του συμπεριφερθούν, όπως συμπεριφέρονται στον κάθε άνθρωπο.

Απηύδησα, τις τελευταίες δυο ημέρες πήρα τον Άδωνι Γεωργιάδη τηλέφωνο για να δούμε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, πότε μπαίνει κάποιος στη ΜΕΘ. Ο Άδωνις μου είπε πως έγινε ιατρικό συμβούλιο και είναι όλα υπέροχα. Του λέω ‘’Άδωνι θα πεθάνει ο πατέρας μου’’ και μου λέει ‘’Γιάννη δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος που θα βάλει τον πατέρα σου στη ΜΕΘ’’. Δεν έχω χρησιμοποιήσει τη θέση μου πότε για τίποτα», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Χάθηκε ένα πολύτιμο χρονικό διάστημα. Γονυπετείς παρακαλούσαμε τον διευθυντή να τον βάλει σε πλατφόρμα. Όταν το αποφάσισε, μετά από λίγες ώρες πέθανε», συμπλήρωσε.

Και επεσήμανε: «Δεν θέλω να καταστρέψω την καριέρα κανενός. Μετά από επαναλαμβανόμενα μηνύματα που έλεγα πως πεθαίνει ο πατέρας μου χωρίς να λαμβάνω απάντηση, είπα πως αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα. Ασφαλώς με τα μηνύματα μου δεν ήθελα να προκαλέσω κακό στον καθηγητή».

Πηγή: newsit.gr

 

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ | Αίτημα για κλήση της Κεραμέως στη Βουλή για τα προσωπικά δεδομένα

Αίτημα για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, «προκειμένου να κληθεί η αρμόδια Υπουργός των Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σε ακρόαση» σχετικά με την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που μετέχουν στη συγκεκριμένη επιτροπή. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές ζητούν την ακρόαση της κυρίας Κεραμέως «σε σχέση με την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων εξωτερικού και σε σχέση με τα μέτρα που οφείλει να λάβει το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en