Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Το παιχνίδι του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή – Επίδειξη ωμής δύναμης της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο

Η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία κάνοντας επίδειξη δύναμης σε όλο και περισσότερες περιοχές. Η Άγκυρα επεκτείνει την παρουσία της στον αραβικό κόσμο χρησιμοποιώντας περισσότερο την ωμή δύναμη παρά τη διπλωματία. Την προηγούμενη χρονιά κατέλαβε τη νοτιοανατολική Συρία, εισέβαλε στο Ιράκ και αναμείχθηκε στον εμφύλιο της Λιβύης. Οι τουρκικές στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 50% από το 2016.

Σε πόλεις της βόρειας Συρίας, που μέχρι το 2014 βρίσκονταν υπό την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και έπειτα κατέλαβαν διάφορες ομάδες τζιχαντιστών, σήμερα κάνει κουμάντο η Τουρκία. Παρέχει στις πόλεις ρεύμα και προμηθεύει με αγαθά τα τοπικά μαγαζιά. Η λίστα με τα τουρκικά έργα υποδομών περιλαμβάνει από νοσοκομεία μέχρι σχολεία και δρόμους.

Παρά ταύτα, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον αραβικό κόσμο. Αυτό που κάνει είναι να προωθεί τα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας και να διαχειρίζεται τις απειλές, συχνά παραβιάζοντας τα σύνορα άλλων χωρών. Υλοποιεί, δηλαδή, την υπόσχεση που είχε δώσει τέσσερα χρόνια πριν, «να πάμε και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα όπου κι αν αυτά φωλιάζουν».

Πριν υπάρξει η Τουρκία όπως τη γνωρίζουμε, ο πρόγονός της, η Οθωμανική Αυτοκρατορία, κυβερνούσε την περιοχή της Μέσης Ανατολής για 500 χρόνια, μέχρι που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις την αναχαίτισαν. Πιο πρόσφατα η Τουρκία ασκούσε οικονομική και πολιτισμική επιρροή μέσα από έργα υποδομών.

Μετά την Αραβική Άνοιξη το 2011, ο Ερντογάν προμοτάρισε την Τουρκία ως μοντέλο ισλαμικής διακυβέρνησης και τον εαυτό του ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου. Όταν η Δύση έχασε το ενδιαφέρον της για την περιοχή, ο Ερντογάν αποθρασύνθηκε.

Κατά Κούρδων στη Συρία

Άρχισε με τη Συρία, όπου η Άγκυρα έχει υποστηρίξει εδώ και πολύ καιρό τους αντάρτες κατά του Άσαντ. Μπορεί οι συγκεκριμένοι να έχουν ουσιαστικά χάσει, αλλά η Τουρκία συνεχίζει να ελέγχει τις περιοχές στα βορειοδυτικά που βρίσκονται ακόμα υπό τον έλεγχό τους.

Με αιτία – ή πρόσχημα – ότι δεν θέλει άλλο ένα κύμα προσφύγων να περάσει τα τουρκικά σύνορα, έχει επιχειρήσει να «σταθεροποιήσει» την περιοχή μπαίνοντας ακόμη πιο βαθιά στη Συρία. Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύει αστυνομία, χρηματοδοτεί δημόσιες υπηρεσίες και στην περιοχή που ελέγχει αντικατέστησε τη λίρα Συρίας με την τουρκική λίρα.

Ακόμα τολμηρότερη ήταν η Τουρκία όσον αφορά το κομμάτι της βόρειας Συρίας που στο παρελθόν βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τοπικών κουρδικών δυνάμεων, των YPG. Οι Κούρδοι πήραν μια μεγάλη περιοχή όταν βοηθούσαν την Αμερική να νικήσει το ISIS.

Όμως, όταν οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν τον Οκτώβριο, τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν με την υποστήριξη τοπικών αραβικών ομάδων ανταρτών. Έτσι κατάφεραν να διώξουν τους Κούρδους από τις περιοχές τους. Σήμερα η Τουρκία έχει καταλάβει μία λωρίδα σε βάθος 30 χλμ. επί του συριακού εδάφους που εκτείνεται 145 χλμ. κατά μήκος των συνόρων τους.

Στο Ιράκ με πρόσχημα το PKK

Η Άγκυρα παρεμβαίνει και στο Ιράκ. Ο Ερντογάν πολεμάει το PKK στην αυτόνομη κουρδική περιοχή στο βόρειο Ιράκ. Όπως λέει η Τουρκία, έχει «εξουδετερώσει» πάνω από 1.400 Κούρδους μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία φέτος. Κάποιες φορές οι Τούρκοι πραγματοποίησαν επιθέσεις 200 χλμ. μέσα στο έδαφος του Ιράκ.

Η Τουρκία επιμένει ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμη στρατιωτική επιχείρηση που στόχο έχει μόνο το PKK, όμως έχει στήσει κάμποσα νέα στρατιωτικά φυλάκια μέσα σε ιρακινό έδαφος. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει μια «ουδέτερη ζώνη» κατά μήκος των συνόρων, όπως έκανε στη Συρία.

Οι στόχοι στη Λιβύη

Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη είναι διαφορετική. Τα κράτη της ανατολικής Μεσογείου είχαν εδώ και πολύ καιρό διαφωνίες σχετικά με το ποιος ελέγχει ποιο κομμάτι της θάλασσας και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ο μεγάλος φόβος του Ερντογάν ήταν ότι η Ελλάδα θα δημιουργήσει μια συμμαχία με την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, κάτι που θα εκτοπίσει την Τουρκία συμπιέζοντας τη θαλάσσια περιοχή που θα ελέγχει.

Έτσι υπέγραψε μια συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που, σύμφωνα με την Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε νερά στα ανοιχτά των ελληνικών νησιών.

Πρόκειται για μια πολιτική συμφωνία – αλισβερίσι με την κυβέρνηση της Τρίπολης εις βάρος και ερήμην τρίτων χωρών, η οποία είναι εξαιρετικά πιθανό να μην υλοποιηθεί ποτέ. Οι διάδρομοι τους οποίους έβαλαν Τουρκία και Λιβύη στον χάρτη διέρχονται από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σε αντάλλαγμα ο Ερντογάν παρείχε στρατεύματα, όπλα, drones και μισθοφόρους στην κυβέρνηση της Τρίπολης καταφέρνοντας έτσι να ανατρέψει την έκβαση του πολέμου στη Λιβύη προς όφελός της. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ εκδιώχθηκαν από τη δυτική Λιβύη, αν και ακόμα τίποτα δεν έχει τελειώσει, δεδομένου του ενεργού ενδιαφέροντος της Γαλλίας.

Η Τουρκία είναι, λοιπόν, σήμερα μια υπολογίσιμη δύναμη σε μήκος 600 χλμ. στη Μεσόγειο.

Ελέγχει μια αεροπορική βάση στην Αλ Ουατίγια της Λιβύης, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία, οι τουρκικές φρεγάτες ελέγχουν την ακτή της Λιβύης στα δυτικά και πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να μετατρέψει την ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική θάλασσα.

«Πατερούλης» του Ισλάμ

Ο Ερντογάν είναι ενεργός σε διάφορα ακόμα μέρη:

  • Έχει εγκαταστήσει στρατιωτικές δυνάμεις στο Κατάρ, σύμμαχο της Τουρκίας και υποστηρικτή των ισλαμιστικών κινημάτων.
  • Έχει ενδιαφερθεί ακόμα και για τον εμφύλιο της Υεμένης παρουσιάζοντας την Τουρκία ως ασφαλές καταφύγιο για τους ισλαμιστές που μάχονται υπέρ του εξόριστου προέδρου Αμπντ Αλ Ραμπ Μανσούρ Χαντί. Πιθανώς μάλιστα να προσφέρει καταφύγιο και στον ίδιο τον Χαντί, όταν η Σαουδική Αραβία βαρεθεί να τον φιλοξενεί.
  • Στο Σουδάν η Τουρκία φιλοδοξεί να αναπτύξει το Σουακίν στην Ερυθρά Θάλασσα, ένα παλιό οθωμανικό λιμάνι, τώρα κατεστραμμένο.
  • Τέλος, έχει εγκαθιδρύσει τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική βάση της στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας.

Διαθέτει, όμως, η Τουρκία τη δυνατότητα αυτή η εξάπλωσή της να διατηρηθεί στον χρόνο;

Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι αναμεμειγμένες σε διάφορα μέτωπα, έχοντας ήδη χάσει χιλιάδες αξιωματικούς σε εκκαθαρίσεις και δίκες την τελευταία δεκαετία.

Εκτός αυτού, οι πολεμικές περιπέτειες του Ερντογάν μόνο φθηνές δεν είναι. Μόνο στη Συρία οι τουρκικές επιχειρήσεις κοστίζουν 3 δισ. δολάρια τον χρόνο, όπως υπολογίζει το TEPAV, το Ίδρυμα Μελετών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας.

«Ο Ερντογάν φιλοδοξεί να διεκδικήσει την ηγεσία των σουνιτών μουσουλμάνων και να αντιστρέψει την απώλεια της περιφερειακής επιρροής που κάποτε απολάμβανε η Οθωμανική Αυτοκρατορία» δηλώνει ο στρατηγικός αναλυτής του TEPAV Νιχάτ Αλί Οζκάν.

Ο λογαριασμός μπορεί να είναι τσουχτερός, αλλά ο Ερντογάν επικεντρώνεται στα οφέλη που αποκομίζει.

Το Κατάρ, για παράδειγμα, έχει προχωρήσει σε μια βροχή επενδύσεων στην Τουρκία. Νωρίτερα φέτος βοήθησε να στηριχθεί η αποκαμωμένη τουρκική λίρα τριπλασιάζοντας τη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων που έχει με την Τουρκία στα 15 δισ. δολάρια.

Εκτιμάται ότι το Κατάρ μπορεί να βοηθά και στη χρηματοδότηση της τουρκικής επιχείρησης στη Λιβύη, όπου ο Ερντογάν περιμένει να κερδίσει νέα συμβόλαια για υποδομές όταν, αμέσως μόλις τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος, αρχίσει η ανοικοδόμηση.

Ο Ερντογάν έχει και εσωτερικό πολιτικό όφελος από όλα αυτά. Οι επιθέσεις του στους Κούρδους και η επίδειξη ισχύος που πραγματοποιεί στη Μεσόγειο έχουν ενθουσιάσει τους ακραίους εθνικιστές, που είναι οι σύμμαχοί του στο τουρκικό κοινοβούλιο. Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν σοβαρή επιρροή στον στρατό και την αστυνομία της Τουρκίας, αντάλλαγμα που ενδιαφέρει τα μέγιστα τον Ερντογάν.

Έχει… ξανοιχτεί πολύ

Ωστόσο στην πορεία τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν για την Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει ξανοιχτεί υπερβολικά.

1. Η Αίγυπτος έχει ήδη κινητοποιήσει τις δυνάμεις της στα σύνορα με τη Λιβύη και έχει δηλώσει ότι θα περάσει τα λιβυκά σύνορα αν η Τουρκία προχωρήσει. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκτιμάται ότι θα υποστηρίξουν την Αίγυπτο.

2. Η Ρωσία είναι επίσης στην αντίθετη πλευρά της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλά και στη Συρία. Στη Συρία, μάλιστα, πιστεύεται ότι σκότωσε δεκάδες Τούρκους στρατιώτες τον Φεβρουάριο.

3. Οι τακτικές του τουρκικού στόλου ενάντια στην Ελλάδα και την Κύπρο στη Μεσόγειο μιμούνται τις τακτικές της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και αυξάνουν στο έπακρο τις εντάσεις για ένα θέμα που ουσιαστικά μπορεί να λυθεί μόνο με συμφωνία ή με τη βία.

4. Ο Ερντογάν ανοίγεται σε πολλαπλές μάχες σε διάφορα μέτωπα, προσπαθώντας να κατακτήσει την περιφερειακή κυριαρχία και ποντάροντας στην υπόθεση ότι ούτε η Αμερική ούτε η Ρωσία μπορούν να χάσουν την Τουρκία. Με την ίδια λογική, όμως, ούτε η Τουρκία μπορεί να διακινδυνέψει τις σχέσεις της.

5. Η εξωτερική πολιτική της Ευρώπης άρχισε να αντιμετωπίζει την Τουρκία ως απειλή. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, κάλεσε για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την παραβίαση των θαλάσσιων χώρων στην ανατολική Μεσόγειο και ξεκαθάρισε πως η Γαλλία δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει την ασφάλεια της περιοχής στην Τουρκία.

6. Στο πεδίο της οικονομίας η Τουρκία καταφέρνει τους τελευταίους μήνες να ισορροπεί την τελευταία στιγμή πάνω από την άβυσσο παλαντζάροντας διαρκώς ανάμεσα σε συμπληγάδες.

Εδώ και κάμποσο καιρό η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας είναι τέτοια, ώστε η χώρα μοιραία αναμένεται ότι θα προσφύγει είτε στο ΔΝΤ είτε σε μέτρα όπως capital controls. Την τελευταία στιγμή καταφέρνει έως τώρα «να βγάζει λαγούς από το καπέλο», όπως όταν το Κατάρ αναπλήρωσε με 15 δισ. δολάρια τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας.

Όμως, η τύχη κάποτε τελειώνει και η διατήρηση σοβαρών εντάσεων με διάφορες χώρες, από την Ελλάδα μέχρι τη Γαλλία και από τη Ρωσία μέχρι τη Σαουδική Αραβία, μπορεί να αποδειχθεί δυσβάσταχτη και μη διαχειρίσιμη. Ο Ερντογάν ίσως σύντομα να νιώσει ότι έχει δαγκώσει μεγαλύτερη μπουκιά από ό,τι μπορεί να καταπιεί…

Πηγή: topontiki.gr

Alexandroupoli Online

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Φωτιά στο Μάτι | Εξι κατηγορούμενοι ένοχοι για την τραγωδία

Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία.

Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν «ντροπή σας» προς το δικαστήριο. «Μπράβο σας, μπραβο σας, έχετε χάσει παιδί;», «όλοι αθώοι, έπρεπε από μόνοι τους να μπoυν στη φυλακη», φώναζαν οι συγγενείς των θυμάτων.

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο υιοθέτησε εν μέρει την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους:

  • – Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
  • – Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα),
  • – Ιωάννη Φωστιέρη τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
  • – Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
  • – Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπους, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και
  • – Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος ΓκολφίνοςΦίλιππος ΠαντελεάκοςΔαμιανός ΠαπαδόπουλοςΧρήστος ΛάμπρηςΧρήστος ΔροσόπουλοςΓεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

«Χάθηκε η ντροπή», δήλωσε δικηγόρος θυμάτων μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χαλκίδα | Πέταξαν σκύλο σε κάδο απορριμμάτων και τον έκαψαν

Άγρια κτηνωδία σημειώθηκε, τα ξημερώματα του Σαββάτου (27/04), στη Χαλκίδα αφού άγνωστος δράστης πέταξε σκύλο σε κάδο απορριμμάτων και τον έκαψε.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα eviathema.gr, άγνωστος πέταξε μέσα σε κάδο απορριμμάτων του κοιμητηρίου έναν σκύλο και έπειτα έβαλε φωτιά και τον έκαψε. Κάτοικοι ειδοποίησαν τις αρμόδιες Αρχές και άμεσα στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας Χαλκίδας..

Αφού έγινε η κατάσβεση της φωτιάς και ανασύρθηκε η σορός του άτυχου ζώου, έγινε σκανάρισμα για τσιπ χωρίς αποτέλεσμα. Οι αστυνομικές Αρχές ερευνούν το περιστατικό για τον εντοπισμό του δράστη.

protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πόλεμος «χωρίς ιερό και όσιο» | Γιατί χτύπησε σήμερα ειδικά το Ισραήλ

Η αναμενόμενη επίθεση-αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, ξεκίνησε αιφνιαδιστικά όχι μετά το εβραϊκό Πάσχα, όπως θα ανέμεναν πολύ, αλλά σε μια ημέρα με υψηλό συμβολισμό κατά τη γνώμη του Διεθνολόγου-Οθωμανολόγου, Δημήτρη Σταθακόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Newsbomb.gr ερμηνεύει τα γεγονότα:

«Καταρχάς, πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εθνικοί συμβολισμοί, που ανάγονται στην μακραίωνη ιστορία των λαών της Μέσης Ανατολής, έχουν τεράστια σημασία και, όπως αποδεικνύεται στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορούν να καθορίσουν την πολιτική των κρατών, ακόμα και για πράγματα τόσο σοβαρά, όσο ο πόλεμος. Αυτό δεν είναι πολύ εύκολα αντιληπτό τη Δύση, που σκέφτεται, περισσότερο ρεαλιστικά και με οικονομικά κριτήρια», σημειώνει στην αρχή της συζήτησής μας.

Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει ήδη δημόσια από χθες το μεσημέρι, η ισραηλινή επίθεση ήταν για αυτόν αναμενόμενη ειδικά αυτό το διάστημα, και μάλιστα η σημερινή ημέρα έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για τον «εχθρό»: Είναι η Ιερή Παρασκευή για τους Ιρανούς που συμπίπτει με τα 85α γενέθλια του Χαμενέϊ.

Για τους αντιμαχόμενους, έχει ιδιαίτερη σημασία το χτύπημα στον εχθρό να επέρχεται είτε τη στιγμή που δεν το περιμένουν, είτε ακριβώς την «ιερή» τους ημέρα. Το ιερό Σάββατο των Εβραίων χτύπησαν οι Ιρανοί, την ιερή Παρασκευή τους χτύπησαν οι Ισραηλινοί.

«Το Πέσαχ/ Πάσχα θυμίζει στους Εβραίουςτον αγώνα απελευθέρωσης από τους Αιγυπτίους και επομένως αποτελεί ένα άριστο εμψυχωτικό εναρκτήριο λάκτισμα να τελειώνουν με τα θέματά τους», υπογραμμίζει. «Οφείλουμε να διαβάζουμε τον κάθε λαό σύμφωνα με τον δικό του αξιακό κώδικα και όχι με αυτό που στρεβλά νομίζουμε, ή ορίζουν τα θεωρητικά φασόν εγχειρίδια δυτικής σκέψης», προσθέτει.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος θεωρεί ότι παρά τις «προειδοποιήσεις» της Δύσης και τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, η «στόχευση» του Ιράν με τελικό σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος των μουλάδων, γίνεται με τη σιωπηρή συγκατάθεσή της. Και εξηγεί:

«Παρότι το Ιράν το αρνείται, το Ισραήλ δεν ακούει κανέναν, παρά μόνον τον εαυτό του και δρά όταν και όπως νομίζει. Παρά τα όσα ακούτε για εγκράτεια, από ΗΠΑ και αραβικό κόσμο, ουσιαστικά ο,τι και να λένε λεκτικά, πρακτικά “κλείνουν το μάτι” στο Ισραήλ δηλαδή το αφήνουν να «βγάλει το φίδι» από την τρύπα και γι αυτούς, ως πληρεξούσιός τους ».

Όσο για τη συνέχεια, ο ίδιος εκτιμά:

Το Εβραϊκό Πέσαχ/Πάσχα (πέρασμα) ξεκινάει φέτος , τη Δευτέρα 22 Απριλίου (μετά τη δύση του ηλίου) και τελειώνει τη Μεγάλη Τρίτη στις 30 Απριλίου το βράδυ. Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοσή τους : אחת המצוות החשובות ביותר של פסח, ציווי המהווה את שיאו של טקס הפסח, היא סיפור האגדה, או סיפור יציאת מצרים: הנרטיב מתחיל בסיכום היסטורי קצר, ממשיך בתיאור הסבל שסבלו בני ישראל, עוקב אחר מניין המכות שפקדו את המצרים ומסתיים במזמור לקב”ה, על ניסיו, שהעניקו לעמו את חירותם. Μια από τις σημαντικότερες μιτσβότ/εντολή του Πέσαχ – η οποία είναι η κορύφωση της ιεροτελεστίας του – είναι η αφήγηση της Αγκαντά, δηλαδή της Ιστορίας της Εξόδου από την Αίγυπτο.

Η αφήγηση αρχίζει με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, συνεχίζει με την περιγραφή των δεινών που υπέφεραν οι Ισραηλίτες, ακολουθεί η απαρίθμηση των πληγών που έπληξαν τους Αιγυπτίους και ολοκληρώνεται μ’ έναν ύμνο στον Μεγαλοδύναμο, για τα θαύματα Του, που έδωσε στον λαό Του την ελευθερία του.

Όπερ μεθερμηνευόμενον, μέσα στο εβραϊκό Πέσαχ , αναμένω τη “νέα απελευθέρωση/ Πέρασμα” του Ισραήλ, δηλ. Ράφα (μετά τη Χαμάς – Γάζα) , Λίβανο ( Χεζμπολάχ) , Ιράν σε ανύποπτο μη αναμενόμενο χρόνο/ στιγμή και σε μη προφανείς στόχους».

«Στόχος του Ισραήλ είναι να αρχίσει την εκ των έσω αποδόμηση του καθεστώτος των Μουλλάδων και των “Φρουρών της Επανάστασης” για να επανέλθει το Ιράν στην κατάσταση ante 1979, με σύνδεση πάλι με τη Δύση και μεταφορά των αποθεμάτων ενέργειας, χερσαία, μέσω Ισραήλ προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr.

Από τον «Ευρωπαϊκό Πόλεμο» στα 10 κριτήρια του Παγκόσμιου Πολέμου

Κατά τον διεθνολόγο-νομικό, δε, τα γεγονότα αυτά εντάσσονται στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο οποίος ήδη έχει ξεκινήσει, όπως εξήγησε στο Newsbomb.gr:

Ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος αρχικά ονομαζόταν «Ευρωπαϊκός Πόλεμος», εξηγεί ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Οι αμερικανικές εφημερίδες υιοθέτησαν τον όρο «Παγκόσμιος Πόλεμος» όταν η Αμερική εισήλθε σ’ αυτόν το 1917. Οι Βρετανοί προτιμούσαν τον όρο «Μεγάλος Πόλεμος» μέχρι τη δεκαετία του 1940, με αξιοσημείωτη εξαίρεση τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, που τον ονόμασε «Παγκόσμιο Πόλεμο» στον Η τόμο των απομνημονευμάτων του ( 1927) για την Παγκόσμια Κρίση.

Ο «Β Παγκόσμιος Πόλεμος», πιθανολογήθηκε πως θα γίνει ήδη απο τον Φεβρουάριο του 1919, με ένα άρθρο του Manchester Guardian. Ο Φράνκλινος Ντ. Ρούσβελτ, χαρακτήρισε δημόσια τον πόλεμο ως «Δεύτερο Παγκόσμιο» στις 7 Δεκεμβρίου 1941 , όταν χτυπήθηκε το Περλ Χάρμπορ από τους Ιάπωνες. Αντίθετα , στη Βρετανία, ο πόλεμος αυτός χαρακτηριζόταν απλώς ως «ο πόλεμος» μέχρι το 1949. Έως το 1950 ο δεύτερος Π.Π. ονομαζόταν «Πόλεμος για τον Πολιτισμό» ή/και «Πόλεμος ενάντια στην υποδούλωση», ή «ο πόλεμος επιβίωσης».

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένας πόλεμος ως παγκόσμιος είναι τα παρακάτω και κρίνονται εκ των υστέρων απο τους ιστορικούς:

  1. Οικονομία
  2. Ενέργεια

  3. Αναθεωρητισμός. Ειδικά στα καθ’ ημάς , ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης κ.ά

  4. Ολοκληρωτικές τάσεις με ενεργό φασισμό και ναζισμό σε πολλές χώρες. Δεσποτισμός

  5. Παγκόσμια Λαϊκή δυσαρέσκεια

  6. Αδυναμία εκλεγμένων Δημοκρατικών ηγετών να βρουν βιώσιμες λύσεις. Αύξηση Λαϊκισμού

  7. Αδυναμία διεθνών οργανισμών , ΟΗΕ, Ε.Ε , ΝΑΤΟ κ.ά να βρουν διέξοδο.

  8. Περιβαλλοντολογικά και διατροφικά προβλήματα.

  9. Προσφυγικό – μεταναστευτικό , Human Trafficking.

  10. Ορατή σύγκρουση πολιτισμών, με δημογραφική παρακμή του παλαιού Δυτικού κόσμου , έλλειψη εργατικών χεριών, δημογραφική αύξηση των υπολοίπων και υπερσυγκέντρωση πυρηνικών και λοιπών καταστροφικών όπλων στα χέρια μη Δυτικών, διατεθειμένων (προς το παρόν στα λόγια) να τα χρησιμοποιήσουν.

Εφόσον και τα 10 παραπάνω κριτήρια υπήρξαν στους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους και υπάρχουν και σήμερα, πιθανολογώ πως οι ιστορικοί του μέλλοντος, σφόδρα πιθανά θα ονομάσουν τις σημερινές τρέχουσες συγκρούσεις ως Παγκόσμιες και «Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Να σας θυμίσω», συνέχει ο Διεθνολόγος-Νομικός, αυτό που δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Άλεξ Γκάντλερ: «Κάποιες φορές η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη και ο κατευνασμός δεν είναι καλό πράγμα. Μπορούμε να δούμε τις ιστορικές αναφορές ” …. όπως για παράδειγμα του Τσάμπερλεϊν , τον λάθος κατευνασμό του προς τον Χίτλερ και την λάθος εκτίμησή του για τον Πόλεμο που ερχόταν».

«Προσωπικά και υποκειμενικά μιλώντας, είμαι αισιόδοξος, ελπίζοντας πως τελικά θα κάνω λάθος. Εν τούτοις στη ζωή μου είμαι 100% ρεαλιστής και ουδέποτε εθελοτυφλώ», καταλήγει ο καθηγητής..

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en