Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο αφορολόγητο

image_print

Δεν αποσύρθηκε τελικά η διάταξη για τη μείωση του φόρου από μισθωτή εργασία και συντάξεις για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

Μετά τις διευκρινίσεις του αναπληρωτή υπουργού Τρύφωνα Αλεξιάδη και τη νομοτεχνική βελτίωση που έγινε στην τροπολογία για τη μείωση του αφορολογήτου στη Βουλή, ισχύει πλέον και η δεύτερη παράγραφος η οποία υπήρχε στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό έτσι όπως κατατέθηκε στη Βουλή.

Συνεπώς η παράγραφος 1 της τροπολογίας διαμορφώνεται ως εξής: «2. Το άρθρο 16 του ν. 4172/2013 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «1. Ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 μειώνεται κατά το ποσό των χιλίων εννιακοσίων (1.900) ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 11, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε χίλια εννιακόσια πενήντα (1.950) ευρώ για το φορολογούμενο με ένα (1) εξαρτώμενο τέκνο, σε δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για δύο (2) εξαρτώμενα τέκνα και σε δύο χιλιάδες εκατό (2.100) ευρώ για τρία (3) εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

2. Για φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις το οποίο υπερβαίνει το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, το ποσό της μείωσης μειώνεται κατά δέκα (10) ευρώ ανά χίλια (1.000) ευρώ του φορολογητέου εισοδήματος από μισθούς και συντάξεις».

Έτσι σε ότι αφορά το αφορολόγητο προβλέπεται ότι:

-Παραμένει στα 9.445 ευρώ δηλαδή διατηρείται η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ για μισθωτούς με τρία ή και περισσότερα παιδιά

-Για οικογένειες με δύο παιδιά με την έκπτωση φόρου μειώνεται στα 2.000 ευρώ και το αφορολόγητο 9.090 ευρώ

-Για οικογένειες με ένα παιδί η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1.950 ευρώ και το αφορολόγητο διαμορφώνεται στα 8.863 ευρώ .

-Για νοικοκυριά χωρίς παιδιά ανύπαντρους και συνταξιούχους η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 1.900 ευρώ και το αφορολόγητο μειώνεται στα 8.636 ευρώ .

Σύμφωνα με ανάλυση του taxheaven προκύπτουν ελαφρύνσεις σε σχέση με όσα ίσχυαν για το 2015 βάσει της νέας κλίμακας για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

α)  Φορολογούμενοι χωρίς παιδιά για εισόδημα  από 28.300 έως 43.900  και εισόδημα από 50.100 έως 54.300 ευρώ

β)  Φορολογούμενοι με ένα παιδί  για εισόδημα  από 27.700 έως 43.900  και εισόδημα από 50.100 έως 54.900 ευρώ

γ)  Φορολογούμενοι με δύο παιδιά  για εισόδημα  από 27.100 έως 43.900  και εισόδημα από 50.100 έως 55.600 ευρώ

δ)  Φορολογούμενοι με τρία παιδιά  για εισόδημα  από 12.100 έως 17.500  ,εισόδημα από 20.100 έως 20.800 , εισόδημα 26.000 έως 44.300 και εισόδημα 50.100 έως 56900 ευρώ.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με Georgieva και Rutte

Κυριάκος Πιερρακάκης – Επαφές στις Βρυξέλλες με Kristalina Georgieva και Mark Rutte
image_print

Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη συζήτηση για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup Κυριάκος Πιερρακάκης, όπου θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους διεθνείς και ευρωπαϊκούς αξιωματούχους για ζητήματα οικονομίας, ασφάλειας και στρατηγικής συνεργασίας.

Κατά τη συνάντησή του με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva, θα ανακοινωθεί επίσημα η συμμετοχή της Ελλάδας στο νέο Περιφερειακό Κέντρο Τεχνικής Βοήθειας του ΔΝΤ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEETAC).

Η ελληνική συμμετοχή στο SEETAC, με συνολική συνεισφορά 5 εκ. ευρώ, ενισχύει τον στρατηγικό ρόλο της χώρας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και επιβεβαιώνει τη βούλησή της να συμβάλλει ενεργά στη σταθερότητα, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική σύγκλιση της ευρύτερης περιοχής με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω της συμμετοχής της στους μηχανισμούς διοίκησης του Κέντρου, η Ελλάδα αποκτά ενεργό θεσμικό ρόλο στη διαμόρφωση των προτεραιοτήτων τεχνικής βοήθειας προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και τη Μολδαβία, στηρίζοντας έμπρακτα την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Η πρωτοβουλία έχει ιδιαίτερη σημασία και για έναν ακόμη λόγο. Η Ελλάδα, η οποία πριν από λίγα χρόνια βρισκόταν σε πρόγραμμα του ΔΝΤ και ήταν αποδέκτης διεθνούς στήριξης, συμμετέχει πλέον ως χώρα-δωρητής σε μια σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία του Ταμείου, συμβάλλοντας ενεργά στην ενίσχυση θεσμών και μεταρρυθμίσεων στην ευρύτερη γειτονιά της.

Ο κ. Πιερρακάκης θα συναντηθεί επίσης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Mark Rutte. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι οικονομικές πτυχές της  ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, με δεδομένη τη ρήτρα διαφυγής που παρέχει στα κράτη-μέλη πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις στην ασφάλεια και την άμυνα. Θα συζητηθούν ακόμη οι ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία σε ένα περιβάλλον αυξημένης διεθνούς αβεβαιότητας.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δικαιοσύνη: Νέα πλατφόρμα για 36.500 εκκρεμείς ανακοπές

image_print

Τη νέα «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Ανακοπών» παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης, με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση περίπου 36.500 εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν ανακοπές κατά διαταγών πληρωμής, πλειστηριασμών και πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Σεπτεμβρίου 2026 και φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα καθυστερήσεων στη Δικαιοσύνη, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι δικάσιμοι φτάνουν ακόμη και έως το 2039.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σήμερα εκκρεμούν περίπου 36.500 ανακοπές στα ελληνικά δικαστήρια, εκ των οποίων οι 33.000 βρίσκονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφονται και σε μεγάλα δικαστήρια της χώρας, όπως του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.

Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία προβλέπει την ψηφιακή υποβολή αιτήσεων επαναπροσδιορισμού, την αυτόματη απόδοση αριθμού κατάθεσης και την ηλεκτρονική αποστολή όλων των σχετικών εγγράφων στους δικηγόρους, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία στα δικαστήρια.

Παράλληλα, ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται και η κατάθεση προτάσεων και αποδεικτικών στοιχείων, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο και το κόστος για τους διαδίκους και τους νομικούς εκπροσώπους τους.

Η πλατφόρμα θεσμοθετήθηκε μέσω του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και προβλέπει ειδική διαδικασία επαναπροσδιορισμού των υποθέσεων, με στόχο τη συγκέντρωση και συνεκδίκαση συναφών ανακοπών, χωρίς περιορισμό των δικαιωμάτων των διαδίκων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, χαρακτήρισε το πρόβλημα των εκκρεμών ανακοπών ως «μαύρη τρύπα» του δικαστικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι με τη νέα πλατφόρμα οι υποθέσεις που είχαν προσδιοριστεί να εκδικαστούν έως το 2038 ή το 2039 θα μπορούν να ολοκληρωθούν ακόμη και δέκα χρόνια νωρίτερα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εκδίκαση των περισσότερων εκκρεμών υποθέσεων θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2028, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ολοκλήρωση του έργου θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για τη μείωση των καθυστερήσεων στα δικαστήρια και την επίτευξη του στόχου για ταχύτερη έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων τα επόμενα χρόνια.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Ξεκινούν τα προγράμματα Αγροτικής Εστίας 2026

image_print

Από την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 τίθενται σε εφαρμογή τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας του ΟΠΕΚΑ, προσφέροντας παροχές σε χιλιάδες δικαιούχους σε όλη τη χώρα.

Τα αποτελέσματα της κλήρωσης έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, ενώ οι κληρωθέντες μπορούν να ενημερωθούν ηλεκτρονικά και να παραλάβουν τα δελτία συμμετοχής τους από οποιοδήποτε ΚΕΠ.

Τα προγράμματα θα παραμείνουν ενεργά έως τις 28 Φεβρουαρίου 2027 και περιλαμβάνουν κοινωνικό τουρισμό, ιαματικό τουρισμό, εκδρομικό πρόγραμμα, δωρεάν παροχή βιβλίων και δωρεάν εισιτήρια θεάτρου.

Για τα προγράμματα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού, οι δικαιούχοι θα πρέπει πρώτα να κάνουν κράτηση σε συμβεβλημένο κατάλυμα και να λάβουν σχετική επιβεβαίωση. Στη συνέχεια καταχωρίζουν τα στοιχεία της κράτησης στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΑ και, μετά την πάροδο τουλάχιστον 30 λεπτών, μπορούν να παραλάβουν τα δελτία από τα ΚΕΠ.

Για το εκδρομικό πρόγραμμα και τα δωρεάν εισιτήρια θεάτρου, η παραλαβή των δελτίων γίνεται απευθείας από τα ΚΕΠ. Οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα και αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής ή άλλο έγγραφο στο οποίο αναγράφεται ο ΑΜΚΑ. Η παρουσία του άμεσα δικαιούχου είναι υποχρεωτική.

Στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής βιβλίων δεν απαιτείται έκδοση δελτίου. Οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται απευθείας στα συμβεβλημένα βιβλιοπωλεία και στους εκδοτικούς οίκους, προσκομίζοντας μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα.

Παράλληλα, στις 15 Ιουνίου 2026 ξεκινά το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα. Η διάρκειά του ορίζεται έως τις 31 Αυγούστου 2026 για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2026 για παιδιά με αναπηρία άνω του 50%.

Οι γονείς μπορούν να εκτυπώσουν το δελτίο συμμετοχής των παιδιών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου υπέβαλαν την αίτηση, χρησιμοποιώντας ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Για τη φιλοξενία των παιδιών στις κατασκηνώσεις δεν προβλέπεται καμία οικονομική συμμετοχή των δικαιούχων.

Οι δικαιούχοι κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού, εκδρομών και θεάτρου πρέπει να παραλάβουν τα δελτία τους έως τις 31 Αυγούστου 2026, ενώ όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα βιβλίων θα πρέπει να προμηθευτούν τα βιβλία τους έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2026.

Μετά τις συγκεκριμένες ημερομηνίες θα γίνει αναδιανομή των αδιάθετων δελτίων σε επιλαχόντες, ενώ όσοι δεν αξιοποιήσουν εγκαίρως το δικαίωμά τους δεν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακατανομής.

Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τη Βόρεια Εύβοια, τον Έβρο και τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, όπου οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 12 δωρεάν διανυκτερεύσεις και έως 11 δωρεάν ιαματικές λούσεις.

Επιπλέον, στα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στον Έβρο, οι διανυκτερεύσεις πραγματοποιούνται με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Ο ΟΠΕΚΑ διευκρινίζει ότι για τα προγράμματα χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων προς τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, καθώς και για τις υποτροφίες, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en