Quantcast
Connect with us

ΧΡΗΣΙΜΑ

Το κόλπο με το πορτοκάλι και το ψυγείο που ελάχιστοι γνωρίζουν

Καθαρίζετε το ψυγείο αλλά οι άσχημες μυρωδιές επιμένουν. Και ψάχνετε τρόπους για να τις απομακρύνετε. Το lifehacker.com έχει το απίθανο κι εύκολο κόλπο για να διώξετε τις μυρωδιές από το ψυγείο, χρησιμοποιώντας ένα πορτοκάλι και αλάτι.

Τι κάνετε:

Παίρνετε ένα πορτοκάλι. Το κόβετε στη μέση και αφαιρείτε με ένα κουτάλι όλο το εσωτερικό του μέχρι να μείνει μόνο η φλούδα.

Στη συνέχεια, γεμίζετε τη φλούδα μέχρι τη μέση με αλάτι

Το τοποθετείτε στο πίσω μέρος της συντήρησης του ψυγείου και το αφήνετε να δράσει.

Όταν το αλάτι υγροποιηθεί, βγάζετε τη φλούδα και την αντικαθιστάτε με μία νέα.

Γενικά, αφήνετε πάντα το πορτοκάλι με το αλάτι μέσα στο ψυγείο και θα δείτε πως πια δεν θα μυρίζει.

 

Πηγή: https://www.baby.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΧΡΗΣΙΜΑ

Αντιβακτηριακά μαντηλάκια: Πού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται

Τα αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια τα χρησιμοποιούμε όλοι. Στο σπίτι, στο γραφείο, στο πάρκο με τα παιδιά. Είναι χρήσιμα αλλά θέλει προσοχή ο τρόπος χρήσης, ενώ είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο καθαρισμού, υπάρχουν μερικές φορές που είναι πολύ καλύτερο να επιλέξετε κάτι άλλο.

Παιδικά παιχνίδια

«Τα παιδιά βάζουν πολλά πράγματα στο στόμα τους. Γι’  αυτό δεν πρέπει να καθαρίζετε τα παιχνίδια τους με αντιβακτηριακά μαντηλάκια. Χρησιμοποιήστε αντ ‘ αυτών ήπιο σαπουνόνερο», λέει στο Reader’s Digest.com, ο χημικός John Manolas, συνιδιοκτήτης του Whyte Gate.

Τι να χρησιμοποιήσετε : Ξίδι και νερό. Προσθέστε μισό φλιτζάνι ξύδι σε ένα λίτρο νερό και σκουπίστε τα παιχνίδια με το διάλυμα. Είναι ένας εξαιρετικός μη τοξικός τρόπος για να καθαρίσετε τα παιχνίδια. Μια σημείωση: Εάν τα παιχνίδια μυρίζουν ακόμα σαν ξύδι μόλις στεγνώσουν, φροντίστε να τα ξεπλύνετε ξανά.

Μαλακές επιφάνειες

«Τα μαντηλάκια δεν είναι κατασκευασμένα για υλικά όπως μοκέτα ή ο καναπές. Ένας λόγος είναι ότι απορροφούν την υγρασία και δεν μένουν αρκετά βρεγμένα ώστε να λειτουργήσουν οι χημικές ουσίες. Τα μαντηλάκια λειτουργούν καλύτερα σε σκληρά, μη πορώδη πράγματα όπως ανοξείδωτο ατσάλι και πλαστικό. Εκεί τα μικρόβια, όπως ο ιός που προκαλεί την COVID-19, τείνουν να κολλάνε περισσότερο, λέει ο Jason Courtney, ιδιοκτήτης του Office Pride στο κέντρο της Pensacola».

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Υπεροξείδιο του υδρογόνου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καθαρίσετε το χαλί σας που δεν θα το καταστρέψουν. Φυσικά, φροντίστε να σκουπίζετε το χαλί σας με ηλεκτρική σκούπα, αλλά αν στοχεύετε συγκεκριμένους λεκέδες, το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι μια καλή λύση. Για αυτό το διάλυμα, συνδυάστε ένα κουταλάκι του γλυκού υπεροξείδιο του υδρογόνου,με λίγη οδοντόκρεμα (Πάντα να κάνετε πρώτα μια δειγματοληπτική δοκιμή.), για να αφαιρέσετε τους επίμονους λεκέδες από τα χαλιά.

Πάγκοι κουζίνας

Αν πιστεύετε το να καθαρίσετε με ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι, έναν πάγκο κουζίνας που είχε μόλις ωμό κοτόπουλο είναι αρκετό για να κρατήσετε την οικογένειά σας ασφαλή, ξανασκεφτείτε το. «Οι πάγκοι της κουζίνας είναι σημεία για μικρόβια και βακτήρια και ο καθαρισμός τους χρησιμοποιώντας μόνο αντιβακτηριακά μαντηλάκια δεν είναι αρκετός», λέει η Lily Cameron, επαγγελματίας καθαριότητας και επιβλέπουσα στο Fantastic Services.

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Όταν πρέπει να απολυμάνετε τους πάγκους σας, λέει ο Cameron, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ζεστό νερό με σαπούνι και ένα σφουγγάρι. Απλώς βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε σωστά (ή αντικαθιστάτε συχνά) το σφουγγάρι σας, ένα από τα πιο βλαβερά αντικείμενα στην κουζίνα σας.

Πάγκοι και εξαρτήματα μπάνιου

Το μπάνιο σας φιλοξενεί πολλά βακτήρια και ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι δεν πρόκειται να κάνει πολλά για να εμποδίσει την ανάπτυξη βακτηρίων. «Για να σκοτωθούν αποτελεσματικά τα βακτήρια, ένα απολυμαντικό πρέπει να παραμείνει στην επιφάνεια για περίπου πέντε έως δέκα λεπτά», λέει ο Κάμερον. «Ο καθαρισμός με αντιβακτηριακά μαντηλάκια αφήνει την επιφάνεια στεγνή σε λιγότερο από πέντε λεπτά,. Η υπερβολική χρήση τέτοιων μαντηλιών μπορεί να εκθέσει την οικογένειά σας σε επιβλαβείς χημικές ουσίες χωρίς το όφελος που καταστρέφει τα μικρόβια».

Επιφάνειες από σκληρό ξύλο

Τα χημικά και άλλα συστατικά στα αντιβακτηριακά μαντηλάκια μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε ορισμένες από τις επιφάνειες του σπιτιού σας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει σκληρά ξύλα, τα οποία μπορεί να χάσουν τη λάμψη τους μετά από επαναλαμβανόμενο τρίψιμο. Μπορούν επίσης να καταστραφούν από την υγρασία. «Οι ξύλινες επιφάνειες πρέπει να στεγνώσουν γρήγορα, αλλά τα μαντηλάκια αφήνουν τις επιφάνειες σχετικά υγρές», λέει ο Alberto Navarrete, γενικός διευθυντής της Frisco Maids στο Ντάλας, «έτσι αυτό είναι αντιπαραγωγικό».

Ο Greg Shepard, ιδρυτής του Dallas Maids home cleaning, προσθέτει: « Τα ξύλινα δάπεδα και τα έπιπλα, δεν πρέπει να καθαρίζονται συχνά με προϊόντα γιατί με συχνούς καθαρισμούς, το φινίρισμα θαμπώνει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι διπλό για τα μαντηλάκια βακτηριδίων επειδή περιέχουν οινόπνευμα, το οποίο καταστρέφει το φινίρισμα του ξύλου».

Κουζίνα

Τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια δεν προορίζονται για τον καθαρισμό μεγάλων επιφανειών. Στην πραγματικότητα, μπορεί να επιδεινώσετε ένα πρόβλημα με τα βακτήρια εάν χρησιμοποιήσετε ένα για πολλές επιφάνειες. «Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι για να καθαρίσετε περισσότερες από μία επιφάνειες», λέει ο Κάμερον. «Ένα βρώμικο μαντηλάκι έχει μικρόβια που παραμένουν πάνω του και μπορεί να μεταφέρει βακτήρια σε άλλη τοποθεσία».

Επιφάνειες με στεγανωτικό

Οι χημικές ουσίες και τα οξέα στα αντιβακτηριακά μαντηλάκια μπορούν να καταστρέψουν το γυάλισμα των επιφανειών, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης. Μπορεί να κάνουν τις επιφάνειες να φαίνονται θαμπές, ακόμη και γρατσουνισμένες. (Παρεμπιπτόντως, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ξύδι ούτε σε αυτές τις επιφάνειες.)

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Αναζητήστε ειδικά σχεδιασμένα καθαριστικά για αυτές τις επιφάνειες ή χρησιμοποιήστε απλό σαπούνι και νερό, το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό ως καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων.

Δερμάτινα είδη

Πολλά απολυμαντικά ή αντιβακτηριακά μαντηλάκια που περιέχουν και αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα. Η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να αφήσει τα δερμάτινα είδη σας να φαίνονται στεγνά και ασβεστωμένα.

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό καθαριστικό για το δέρμα, όπως το σαπούνι για μωρά, και να ρίξετε μερικές σταγόνες σε ένα λίτρο νερό. Όταν ολοκληρώσετε τον καθαρισμό, περάστε ξανά το δέρμα με ένα καθαρό, υγρό σφουγγάρι για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Και αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε απολυμαντικά μαντηλάκια στο δέρμα, διαβάστε την ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν αλκοόλ.

Λακαρισμένα έπιπλα

Μπορείτε να αμβλύνετε το όμορφο φινίρισμα των λακαριστών καρεκλών και γραφείων χρησιμοποιώντας αυτά τα μαντηλάκια που περιέχουν αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει για κάθε ξυλουργική στο σπίτι σας, όπως κάγκελα σκάλας ή χύτευση καρέκλας, τα οποία μπορεί να έχουν γυαλιστερό φινίρισμα λάκας.

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Χρησιμοποιήστε απαλό σαπούνι και ζεστό νερό. Σοβαρά, μην το πολυσκέφτεσαι. Βάλτε ένα κουταλάκι του γλυκού υγρό σαπούνι σε μισό γαλόνι νερό και χρησιμοποιήστε ένα υγρό (δεν στάζει) πανί. Από την άλλη, αυτά είναι τα πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με νερό.

Τα χέρια

Εάν το απολυμαντικό είναι καλό για τα πόμολα και τις επιφάνειες της κουζίνας, θα πρέπει να είναι καλό για τα χέρια σας, σωστά; Όχι, λέει ο Κάμερον. «Ποτέ μην καθαρίζετε τα χέρια σας με αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια πριν ή κατά το φαγητό, γιατί τα μαντηλάκια αφήνουν υπολείμματα στο δέρμα. Επιπλέον, δεν θα εξαφανιστούν όλα τα μικρόβια και τα βακτήρια», λέει. «Το αλκοόλ μπορεί επίσης να ερεθίσει το δέρμα».

Τι να χρησιμοποιήσετε αντ ‘αυτού: Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, από το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών σας! «Σταματήστε την εξάπλωση των μικροβίων πλένοντας τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό», λέει ο Κάμερον. Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν συγχέετε τα αντιβακτηριακά μαντηλάκια που έχουν σχεδιαστεί για τα χέρια σας με τα απολυμαντικά αντιβακτηριακά μαντηλάκια για σπίτια και γραφεία, σύμφωνα με τον Brian Sansoni, αντιπρόεδρο επικοινωνίας για το American Cleaning Institute. «Τα μαντηλάκια χεριών είναι ένας βολικός τρόπος για να κρατάτε τα χέρια σας καθαρά όταν είστε μακριά από σαπούνι και νερό», εξηγεί.

helthstories.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείτε ποτήρια κρασιού στο κάτω ράφι του πλυντηρίου πιάτων

Ο καλύτερος τρόπος για να τα πλύνετε

Ηπλειονότητα (75%) των ενηλίκων, σύμφωνα με το Survey Monkey, απολαμβάνει πραγματικά ένα ποτήρι κρασί πού και πού και σχεδόν οι μισοί πίνουν τουλάχιστον δύο ποτήρια την εβδομάδα.

Αλλά υπάρχει μια πτυχή της κατανάλωσης κρασιού που δεν είναι τόσο χαλαρωτική: Τα βρώμικα ποτήρια κρασιού που μαζεύονται για πλύσιμο. Μερικές φορές τα ποτήρια συσσωρεύονται στον πάγκο μετά από λίγες ημέρες ή όταν έχετε καλέσει πολλούς φίλους. Ευτυχώς, το πλυντήριο πιάτων είναι εδώ για να σώσει την κατάσταση, αλλά αν πετάτε αδιάφορα τα ποτήρια κρασιού στα ράφια του πλυντηρίου πιάτων, ίσως πρέπει να επανεξετάσετε την τοποθέτησή τους. Η τοποθέτηση ποτηριών κρασιού στο κάτω ράφι μπορεί να κάνει τον κύκλο πλύσης αναποτελεσματικό και να εμποδίσει ακόμη και τα άλλα πιάτα σας να καθαριστούν.

Τα πλυντήρια πιάτων είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καθαρίζουν κύπελλα και γυάλινα σκεύη στο επάνω ράφι και μεγαλύτερα μαγειρικά σκεύη, πιάτα και μαχαιροπίρουνα στο κάτω ράφι. Αν τοποθετήσετε τα ποτήρια κρασιού σας στο κάτω ράφι, δεν θα καθαρίσουν το ίδιο καλά και μπορεί να έχει ακόμη και επικίνδυνες συνέπειες.

Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν δύο περιστρεφόμενα ακροφύσια ψεκασμού που ρίχνουν νερό βροχής στο κάτω ράφι και στο πάνω ράφι. Το σχήμα του επάνω ραφιού και ο εκτοξευτήρας του προορίζονται για να φτάνουν μέχρι τα βαθιά φλιτζάνια, τις κούπες και τα ποτήρια. Εντωμεταξύ, το κάτω ράφι είναι καλύτερο για τον καθαρισμό επίπεδων επιφανειών, όπως τα τηγάνια και τα πιάτα.

Η τοποθέτηση ποτηριών στο κάτω ράφι μπορεί να εμποδίσει το νερό να φτάσει μέχρι το εσωτερικό του ποτηριού, οπότε δεν θα καθαριστεί τόσο αποτελεσματικά όσο θα καθαριζόταν στο πάνω μέρος. Επιπλέον, το κάτω ράφι είναι σχεδιασμένο για να κρατάει τα πιάτα σε μια συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους και τα ποτήρια κρασιού μπορεί να δυσκολέψουν την «εξίσωση».

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για να κρατάτε τα ποτήρια κρασιού σας στο επάνω ράφι είναι ότι τα ευαίσθητα γυάλινα σκεύη μπορεί εύκολα να σπάσουν ή να ραγίσουν. Ανάλογα με το υλικό, τα περισσότερα ποτήρια κρασιού μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο πιάτων (το λεπτό κρύσταλλο αποτελεί εξαίρεση). Ωστόσο, τα ποτήρια κρασιού πρέπει πάντα να μπαίνουν στο επάνω ράφι, επειδή η θερμοκρασία είναι ελαφρώς χαμηλότερη, διατηρώντας τα γυάλινα σκεύη από το να ραγίσουν λόγω της θερμότητας.

Το επάνω ράφι έχει, επίσης, συνήθως μικρότερη πίεση νερού. Αντιθέτως, η υψηλή πίεση του νερού θα μπορούσε να προκαλέσει το χτύπημα των ποτηριών, το σπάσιμο ή την πτώση τους. Αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια όταν πηγαίνετε να ξεφορτώσετε το πλυντήριο πιάτων και, στη χειρότερη περίπτωση, τα θρυμματισμένα γυαλιά θα μπορούσαν να καταλήξουν ακόμη και στο καλάθι αποστράγγισης του πλυντηρίου πιάτων, προκαλώντας ζημιά στη συσκευή και πλημμυρίζοντας ενδεχομένως την κουζίνα σας.

Ο καλύτερος τρόπος για να πλύνετε τα ποτήρια κρασιού

Μετά από ένα δείπνο ή ένα μακρύ Σαββατοκύριακο, είναι απολύτως εντάξει να τοποθετήσετε τα ποτήρια κρασιού σας στο πλυντήριο πιάτων -απλώς βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με τρόπο που να είναι ασφαλής και αποτελεσματικός. Βάζετέ τα πάντα στο επάνω ράφι και τοποθετήστε τα ανάποδα με αρκετό χώρο μεταξύ τους. Ορισμένα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν ακόμη και υποδοχείς για το στέλεχος του ποτηριού, ώστε να μην χτυπάνε τα ποτήρια μεταξύ τους. Χρησιμοποιήστε έναν ευαίσθητο κύκλο πλύσης με χαμηλή θερμοκρασία και φροντίστε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία θερμαινόμενου στεγνώματος για να αποφύγετε την καταστροφή του γυαλιού.

Φυσικά, το πλύσιμο στο χέρι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα ποτήρια κρασιού και άλλα ευαίσθητα γυάλινα σκεύη. Για να καθαρίσετε τα ποτήρια σας με το χέρι, μουλιάστε τυχόν αποξηραμένο κρασί με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων -προτιμήστε σαπούνι χωρίς άρωμα. Πλύνετε κάθε ποτήρι με ένα απαλό πανί ή με τα γυμνά σας χέρια και ξεπλύνετε καλά για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού.

Είναι, επίσης, συνετό να κρατάτε το στέλεχος του ποτηριού κρασιού κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, καθώς η Kristin Olzewski, διευθύντρια κρασιών στο Gigi’s στο Λος Άντζελες και συνιδρύτρια της Nomadica, δήλωσε στο Wine Enthusiast: «Το κράτημα της βάσης μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο και έχω δει μερικά πραγματικά τρελά ατυχήματα σε εστιατόρια με σπασμένα στελέχη». Όταν τελειώσετε το πλύσιμο, στεγνώστε στον αέρα ανάποδα σε μια σχάρα στεγνώματος και χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών για να γυαλίσετε τα ποτήρια.

 

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το απλό χωνευτικό ρόφημα που μπορείς να έχεις πάντα στο ψυγείο

Κατάλληλο για μετά από κάθε βαρύ γεύμα

Μετά από πολύ φαγητό συνήθως θέλουμε ένα ρόφημα χωνευτικό και γιατί όχι δροσερό.

Υπάρχει ένα που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι σας και να το έχετε πάντα στο ψυγείο για ώρα ανάγκης αλλά και αντί απλού νερού.

Αυτό που σας προτείνουμε περιέχει μεταξύ άλλων αγγούρι, μέντα και λεμόνι! Ακολουθούν οι οδηγίες για νατο φτιάξετε:

Υλικά:

  • 1/2 αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια
  • 8-10 φρέσκα φύλλα μέντας
  • 1 λεμόνι, (ο χυμός του)
  • 500 ml κρύο νερό
  • Πάγος
  • Επιπλέον για διακόσμηση (προαιρετικά): φρέσκα φύλλα μέντας και φέτες λεμονιού

Οδηγίες:

  1. Τοποθετήστε τα κομμένα αγγούρια, τα φύλλα μέντας και τον χυμό λεμονιού σε μια κανάτα με κρύο νερό.
  2. Αρχίστε να αναμειγνύετε και προσθέστε παγάκια.

Διατηρήστε το στο ψυγείο και καταναλώστε όποτε θέλετε. Μπορείτε αντί για νερό να βάλετε κρύο τσάι.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en