ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Το ΙΚΑ ζητά πίσω επιδόματα που χορηγούσε παράνομα

Την αναδρομική επιστροφή οικογενειακών επιδομάτων που χορηγούσε παράνομα επί δεκαετίες και μάλιστα με τόκο ζητά από τους ασφαλισμένους το ΙΚΑ. Τα επιδόματα αυτά αιτούνταν οι ασφαλισμένοι σε ειδική επιτροπή από το 2001. Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από την καταγγελία του καβαλιώτη συνταξιούχου Σαράντου Θεοφυλίδη που υποστήριξε πως το ΙΚΑ του ζητάει πίσω τα χρήματα που εισέπραξε από το επίδομα.

Ο πρόεδρος του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Πέτρος Ταχματζίδης επιβεβαίωσε ότι συνέβη το γεγονός και πως είναι αρκετοί αυτοί που προσφέυγουν στο σωματείο για βοήθεια μιας και κανείς δεν μπορεί να πληρώσει ένα ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις όπου οι δικαιούχοι έχουν πεθάνει και το χρέος ξαφνικά έρχεται στα παιδιά τους

Όπως διευκρίνισε ο υποδιοικητής του οργανισμού, κ. Διονύσης Πατσούρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τα επιδόματα δίνονταν αυτόματα κατόπιν απόφασης επιτροπής ενώ όσοι έλαβαν τα επιδόματα καλούνται να τα επιστρέψουν αναδρομικά και με τόκο μέσω παρακράτησής τους από τη σύνταξη «Το ΙΚΑ θα κρατάει από τη σύνταξη το επίδομα που έδωσε παράνομα. Πρόκειται για χιλιάδες επιδόματα. Αυτοί οι άνθρωποι από κάποιους παραπλανήθηκαν», δήλωσε για το θέμα, στο MEGA, ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Δ. Πατσούρης. Οι ασφαλισμένοι που λάμβαναν αυτά τα επιδόματα είχαν κάνει αίτηση στο ΙΚΑ διότι το 2001 υπήρξε οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους για εργαζόμενους στο δημόσιο και εργατολόγοι παρακινούσαν τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος να διεκδικήσουν το επίδομα αυτό σε ειδική επιτροπή. Η επιτροπή αυτή είχε αποφανθεί να χορηγηθεί το επίδομα μόνο στους αιτούντες. Οι αιτούντες όμως ήταν χιλιάδες. Οταν ο ασφαλισμένος όμως λάμβανε την απόφαση στα χέρια του γνωστοποιούταν ότι το Ίδρυμα επιφυλάσσεται για την νομιμότητα της χορήγησης των επιδομάτων. Έτσι τώρα καλούνται να τα επιστρέψουν και με τόκο.

Καλώς έπραξε το ΙΚΑ και διεκδικεί τα χρήματα από τους ασφαλισμένους μας απάντησαν νομικοί καθώς οι ασφαλισμένοι είχαν υπογράψει σχετική δήλωση όπου αναφερόταν πως τα επιδόματα τους παρέχονται με επιφύλαξη.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version