Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το απίστευτο παρασκήνιο στη συνάντηση Δραγασάκη-Ντράγκι | Το χαρτί που κρατούσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ [εικόνα]

image_print

Επί μιάμιση ώρα, χθες, οι έκτακτοι απεσταλμένοι του Αλέξη Τσίπρα στη Φρανκφούρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, συζητούσαν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αναζητώντας επειγόντως λύση ρευστότητας.

Ωστόσο, στην κρίσιμη αυτή συνάντηση υπήρξε ένα απίστευτο παρασκήνιο που φέρνει στο φως σήμερα το iefimerida.gr.

Οταν οι κύριοι Δραγασάκης και Τσακαλώτος μπήκαν στο γραφείο του Μάριο Ντράγκι, τον λόγο πήρε αμέσως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Δραγασάκης ανέλυσε στον πρόεδρο της ΕΚΤ την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι μια συμφωνία είναι ρεαλιστική και εφικτή. Και πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να προκύψει συμφωνία και ότι το κλίμα στις συζητήσεις είναι προς θετική κατεύθυνση. Το θερμό αίτημα που υπέβαλε προς τον κ. Ντράγκι ήταν να χαλαρώσει η ΕΚΤ την πιστωτική ασφυξία ώστε να μην υπάρξει χρηματοδοτικό «ατύχημα» ως το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Το χαρτί του Ντράγκι
Οση ώρα μιλούσε ο Γιάννης Δραγασάκης και παρέθετε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, ο Μάριο Ντράγκι κρατούσε στα χέρια του ένα χαρτί. Οταν ολοκλήρωσε την εισήγησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Ντράγκι πήρε τον λόγο.

«Ξέρετε, αυτό το χαρτί είναι το non paper που μόλις εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση και κάνει λόγο για ρήξη με τους δανειστές», είπε ο κ. Ντράγκι και διάβασε στα εμβρόντητα στελέχη το περιεχόμενο του κυβερνητικού σημειώματος.

«Ο Γιάννης Δραγασάκης έγινε άσπρος» αναφέρουν εγκυρότατες πληροφορίες του iefimerida. Θεώρησε αυτό το non paper ως «άδειασμα» στη δική του μεσολαβητική προσπάθεια στην ΕΚΤ και ως τορπίλισμα της συμφωνίας που προετοίμαζε ο ίδιος ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χαλάρωση της πιστωτικής ασφυξίας προς την Ελλάδα.

Η οργή Δραγασάκη
Οι ίδιες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, οργισμένος, επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου για να πληροφορηθεί το περιεχόμενο του non paper, που αγνοούσε ως εκείνη τη στιγμή. Εφτασε, μάλιστα, ως τα όρια της παραίτησης ο Γιάννης Δραγασάκης, αφού το επίμαχο κυβερνητικό σημείωμα, το οποίο ουσιαστικά έβαζε μπουρλότο στη διαπραγμάτευση, γράφτηκε ερήμην του και σε μια στιγμή κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την ΕΚΤ.

Φειδωλές δηλώσεις
Επειτα από αυτή την εξέλιξη τα δύο στελέχη αποχώρησαν από τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι και οι δηλώσεις ήταν φειδωλές. «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

«Σφίγγα» η ΕΚΤ
Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν έριξε φως στα άδυτα των συζητήσεων που βρίσκονται σε οριακή φάση.

Με μια λιτή, τυπική ανακοίνωση 21 λέξεων, η ΕΚΤ αρκέστηκε να σημειώσει: «Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκε η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες».

Η γενικόλογη και περιγραφική «ενημέρωση» της ΕΚΤ για το αποτέλεσμα της συνάντησης δείχνει τις διαθέσεις των συμμετεχόντων να μη διαρρεύσει το παραμικρό μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ προκειμένου να αποφασίσει για την αύξηση ή όχι του ELA για τα ελληνικά ομόλογα.

Τα tweets του Δραγασάκη μετά τη συνάντηση
Μετά το πέρας της συνάντησης του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσακαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έγραψε στο Twitter: «Σήμερα είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi. Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι η προοπτική της συμφωνίας είναι ρεαλιστική. Προϋπόθεση είναι όλοι οι δρώντες να συμβάλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της & να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας».

Το non paper που άναψε φωτιές

Αυτό είναι το επιθετικό non paper της κυβέρνησης που εξεδόθη την ώρα που Δραγασάκης-Τσακαλώτος έκαναν διαπραγμάτευση με τον Μάριο Ντράγκι:

Στο non paper -με ημερομηνία 5 Μαϊου 2015- το περιβάλλον του πρωθυπουργού υπογράμμιζε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους, ανέφερε.

Χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν:
1. Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».
2. Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια: α) Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.  β) Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.
1. Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους. 
3. Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία: α) Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας. β) Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.
4. Στους σημερινούς FT αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ [άρθρο του Peter Spiegel]. Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας».  Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».
5. Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Νέες παρεμβάσεις για την προστασία από τις επιζωοτίες

ΥΠΑΑΤ-Θανάσης Καββαδάς παρεμβάσεις για βιοασφάλεια και επιζωοτίες
image_print

Σε νέες συντονισμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της βιοασφάλειας και την προστασία της χώρας από τις επιζωοτίες προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την πρόληψη και τον περιορισμό της διασποράς των επιζωοτιών, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Θανάσης Καββαδάς, απέστειλε επιστολές προς Περιφέρειες, Δήμους, λιμενικά ταμεία και συναρμόδιους φορείς.

Οι επιστολές αφορούν τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Νοτίου Αιγαίου, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών για την πρόληψη και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Το ΥΠΑΑΤ ζητά την καταγραφή των υφιστάμενων μέτρων και υποδομών βιοασφάλειας, την υπόδειξη νέων σημείων για εγκατάσταση αψίδων απολύμανσης, απολυμαντικών τάφρων και ταπήτων απολύμανσης, καθώς και την υποβολή αναλυτικής εκτίμησης κόστους των απαιτούμενων παρεμβάσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε κρίσιμα σημεία εισόδου και διακίνησης ζώων, ζωοτροφών και γάλακτος, όπως λιμένες, νησιωτικές περιοχές και περιοχές αυξημένου κινδύνου, μεταξύ των οποίων και ο Έβρος.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου υποδομών βιοασφάλειας, που θα λειτουργεί προληπτικά και θα ενισχύει την επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θανάσης Καββαδάς δήλωσε:

«Η προστασία του ζωικού κεφαλαίου και η ενίσχυση της βιοασφάλειας αποτελούν σταθερή προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ενισχύουμε τον συντονισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουμε έγκαιρα στις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Η εμπειρία των τελευταίων μηνών απέδειξε ότι η πρόληψη είναι το αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης των επιζωοτιών. Για τον λόγο αυτό προχωρούμε συστηματικά στην αναβάθμιση των μέτρων βιοασφάλειας, ώστε να προστατεύσουμε την ελληνική κτηνοτροφία, να στηρίξουμε τους παραγωγούς και να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε κάθε πιθανό κίνδυνο διασποράς».

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Άμεση στήριξη ζητά για τους αμπελουργούς σε Παγγαίο και Αμφίπολη λόγω περονόσπορου

Αμπελώνες σε Παγγαίο και Αμφίπολη που επλήγησαν από περονόσπορο κατά την καλλιεργητική περίοδο 2026
image_print

Την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή και αξιολόγηση των εκτεταμένων ζημιών από περονόσπορο στις αμπελοκαλλιέργειες των Δήμων Παγγαίου και Αμφίπολης ζητά το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Σε γεωτεχνική του τοποθέτηση, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2026 οι αμπελώνες των δύο περιοχών υπέστησαν σοβαρές προσβολές, με ιδιαίτερη ένταση στις Δημοτικές Ενότητες Ορφανού, Πιερέων και Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, καθώς και στις Δημοτικές Ενότητες Παλαιοκώμης και Ροδολίβους του Δήμου Αμφίπολης.

Οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την εξάπλωση

Σύμφωνα με την επιστημονική εκτίμηση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κατά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου επικράτησαν συνεχόμενες βροχοπτώσεις, υψηλή υγρασία και περιορισμένα διαστήματα ηλιοφάνειας, σε μία περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη της αμπέλου.

Οι συνθήκες αυτές ευνόησαν την ταχεία εξάπλωση του περονοσπόρου, ενώ παράλληλα δυσχέραναν σημαντικά τις φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις, καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων στους αμπελώνες.

Το Επιμελητήριο εκτιμά ότι η φετινή εικόνα δεν αποτελεί μια συνηθισμένη φυτοπαθολογική προσβολή, αλλά μια εξαιρετική περίπτωση που απαιτεί ειδική αξιολόγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αίτημα για καταγραφή και οικονομική στήριξη

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ζητά:

  • άμεση επιτόπια καταγραφή και τεχνική αξιολόγηση των ζημιών,
  • συσχέτιση των καταστροφών με τα μετεωρολογικά δεδομένα της περιόδου,
  • αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο οι καιρικές συνθήκες περιόρισαν αντικειμενικά την αποτελεσματικότητα των φυτοπροστατευτικών μέτρων,
  • εξέταση της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων παραγωγών μέσω του κατάλληλου εθνικού ή ευρωπαϊκού πλαισίου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εκτεταμένες προσβολές δημιουργούν αυξημένο φυτοϋγειονομικό κίνδυνο για ολόκληρη την αμπελουργική ζώνη, καθώς οι ήδη προσβεβλημένοι αμπελώνες μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες νέων μολύνσεων.

Επιπτώσεις στην τοπική οικονομία

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί βασικό πυλώνα της αγροτικής οικονομίας τόσο για τον Δήμο Παγγαίου όσο και για τον Δήμο Αμφίπολης, ενώ οι φετινές απώλειες επηρεάζουν όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τη μεταποίηση, την εμπορία, την απασχόληση και συνολικά τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.

Για τον λόγο αυτό, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ και όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τεκμηρίωση της ζημιάς και τη στήριξη των πληγέντων αμπελουργών.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Καβάλα: Η κίνηση επιβατών και οχημάτων προς Θάσο και ΒΑ Αιγαίο τον Ιούνιο

Καβάλα-στοιχεία διακίνησης επιβατών και οχημάτων προς Θάσο και Βορειοανατολικό Αιγαίο
image_print

Τα στοιχεία για τη συνολική διακίνηση επιβατών και οχημάτων τον μήνα Ιούνιο των ετών 2024, 2025 και 2026 ανακοίνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας.

Τα στοιχεία αφορούν τις γραμμές Πρίνος-Καβάλα, Κεραμωτή-Λιμένας, καθώς και τη σύνδεση του λιμένα Καβάλας «Απόστολος Παύλος» με τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στη γραμμή Πρίνος-Καβάλα, τον Ιούνιο του 2026 διακινήθηκαν 24.108 επιβάτες, 503 φορτηγά, 3.928 ΙΧ και 983 δίκυκλα. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025, οι επιβάτες εμφανίζονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση στα φορτηγά και στα δίκυκλα.

Στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας, που συγκεντρώνει και τον μεγαλύτερο όγκο μετακινήσεων προς τη Θάσο, τον Ιούνιο του 2026 καταγράφηκαν 319.298 επιβάτες, 15.055 φορτηγά, 76.813 ΙΧ και 3.275 δίκυκλα. Η επιβατική κίνηση ήταν μειωμένη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025, όταν είχαν διακινηθεί 336.295 επιβάτες, παραμένοντας ωστόσο σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Στη σύνδεση Καβάλα-νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, τον Ιούνιο του 2026 διακινήθηκαν 18.554 επιβάτες, 920 φορτηγά, 4.630 ΙΧ και 442 δίκυκλα. Τα στοιχεία δείχνουν μικρή μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο του 2025, τόσο στους επιβάτες όσο και στα οχήματα.

Συνολικά, τα δεδομένα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας αποτυπώνουν την αυξημένη σημασία των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της περιοχής, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, με τη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας να παραμένει η βασική πύλη σύνδεσης με τη Θάσο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en