Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι απολύτως ενταγμένο στη φιλοσοφία των μνημονίων

Η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν είναι «παράλληλο πρόγραμμα», είναι ένα πρόγραμμα απολύτως ενταγμένο μέσα στη φιλοσοφία του 3ου μνημονίου και των προηγούμενων. Και μάλιστα, αυτό το πρόγραμμα, πέρα από τις παροχές – ψίχουλα (μεγάλη η λέξη «ψίχουλα», ούτε ψίχουλα είναι) περιέχει μια σειρά από μέτρα, διαρθρωτικά, με τη μορφή συνενώσεων, συγχωνεύσεων, συμφωνιών, δημιουργία καινούργιων μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Περιέχει, δηλαδή, όλον εκείνο τον σκελετό μέσα στον οποίο θα περάσουν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της Υγείας του επόμενου μνημονίου που θα υπογραφεί, είτε όταν η κυβέρνηση πάρει καλό βαθμό στην «αξιολόγηση» είτε για τη λεγόμενη ρύθμιση του χρέους. Οντως είναι ένα έξυπνο «παράλληλο πρόγραμμα». Αλλά απολύτως ενταγμένο στη φιλοσοφία του μνημονίου.

Αυταρχική αντίληψη με κομψό τρόπο

Ο κύριος υπουργός είπε το εξής – ομολογουμένως, με κομψό τρόπο προβάλλεται μια αυταρχική αντίληψη. Αυτό, λέει, το νομοσχέδιο είναι μέσα στην αντίληψη και στις προσδοκίες, στις επιθυμίες της κοινωνίας. Το είπατε κομψά και θα εξηγήσω τι εννοώ. Καθημερινά, όμως, ακούμε από τον πρωθυπουργό, από τα στελέχη της κυβέρνησης, από βουλευτές που πάνε σε διάφορα πάνελ, το εξής: Μόλις κάποιος τούς κάνει κριτική – δίκαιη ή άδικη, πώς τη θεωρούν δεν έχει σημασία – απαντάνε: «Εχουμε την εντολή τριών εκλογικών αναμετρήσεων, και μάλιστα η τελευταία εκλογική αναμέτρηση μας έφερε πρώτους, μας ανέβασε ο λαός στην κυβέρνηση, εν γνώσει του υπογράψαμε μνημόνιο».

Αυτή είναι ή δεν είναι αυταρχική και ολοκληρωτική αντίληψη; Κανένα κόμμα – και εδώ βάζω και το δικό μας κόμμα – δεν έχει δικαίωμα μετά τις εκλογές και για κάθε θέμα και ανά πάσα στιγμή και για όλα τα χρόνια, μέχρι να γίνουν οι επόμενες, να θεωρεί ότι έχει ούτε των ψηφοφόρων του την εντολή. Πολύ περισσότερο που εσείς, το 80% να είχατε πάρει, πάλι δεν θα έπρεπε να το πείτε. Αντε το πολύ πολύ να πείτε «έχω την εντολή του 36% του ελληνικού λαού». Ούτε την εντολή των ψηφοφόρων σας. Ούτε εμείς μπορούμε να ισχυριζόμαστε τέτοιο πράγμα.

Δηλαδή, δεν έχουν δικαίωμα και αυτοί που σας ψήφισαν – και σας ψήφισαν κι αθώα, δεν το αμφισβητεί κανείς – να κάνουν μπλόκα, να κάνουν απεργίες, να κάνουν κινητοποιήσεις, να χρησιμοποιούν εκείνες τις μορφές πάλης που θεωρούν ότι ασκούν πίεση για να αποσπάσουν έστω κάποια μέτρα ανακούφισης; Τι θα πει αυτό; Δέκα φορές τη μέρα ακούμε αυτό το πράγμα. Αυτή είναι αντίληψη δημοκρατική, με το 36%, «η κοινωνία περιμένει το παράλληλο πρόγραμμα»;

Σας στήριξαν σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου

Βεβαίως πήρατε την ψήφο. Δεν το αμφισβητεί κανείς. Δεν ψήφισαν τα δέντρα, άνθρωποι ψήφισαν. Σας ψήφισαν κάποιοι, εκατοντάδες χιλιάδες, που σας πίστεψαν, σας εμπιστεύτηκαν, που δεν ήθελαν να ψηφίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Σας πίστεψαν. Είδαν το περιτύλιγμα βέβαια στο κουτί που τους προσφέρατε, όχι το σάπιο που υπήρχε από κάτω. Ομως, σας πίστεψαν. Είναι αυτοί που έλεγαν «απ’ τα δέκα αν κάνει και το ένα και τα δύο και τα τρία εγώ είμαι ευχαριστημένος».

Αλλά υπήρχαν και εκείνοι που σας ψήφισαν ακριβώς γιατί ξέρανε ότι θα ακολουθήσετε την ίδια πολιτική στις ράγες των προηγούμενων κυβερνήσεων και γιατί πίστεψαν ότι εσείς μπορείτε να περάσετε τα ίδια και χειρότερα, χωρίς να υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις.

Σας ψήφισαν μεσαία στρώματα, ανώτερα μεσαία στρώματα, με τη βοήθεια του ναυτιλιακού κεφαλαίου, του τουριστικού κεφαλαίου, με τη βοήθεια των φαρμακοβιομηχάνων. Σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου είπαν το εξής: «Αφού δεν μπορεί η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτός θα περάσει με τον καλύτερο τρόπο τα μέτρα». Δυσαρεστημένοι είναι κι αυτοί που σας ψήφισαν γιατί σας πίστεψαν, κι αυτοί που σας ψήφισαν γιατί περίμεναν ότι θα καταργήσετε τις λαϊκές αντιδράσεις.

Και αφήστε αυτό το κόλπο ότι όσοι παλεύουν στους δρόμους θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, γενικά και αφηρημένα. Αυτοί που σας στήριξαν, αυτοί που ακολούθησαν τον “χάρτη” του Ομπάμα και των άλλων, βεβαίως και είναι δυσαρεστημένοι. Και βεβαίως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με εσάς κορμό ακόμα, με Τσίπρα πρωθυπουργό. Και αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό τώρα μπορεί να θελήσουν να το κάνουν μετά από εκλογές. Αφήστε τα τώρα αυτά τα τρομοκρατικά στο λαό.

Ούτε ψίχουλα για τους ανασφάλιστους

Για να δούμε, όμως, τώρα το συγκεκριμένο, το «παράλληλο πρόγραμμα». Δίνετε 100 εκατ. ευρώ για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους – που μπορεί να είναι και 3 εκατ., δεν ξέρω – όταν και ένα σημαντικό μέρος των ασφαλισμένων δεν μπορεί να πληρώσει τις συμμετοχές στα φάρμακα ή να κάνει τις εξωνοσοκομειακές εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. 100 εκατ. ούτε ψίχουλα δεν μπορώ να τα πω. Εμείς ζητάμε δωρεάν για όλους.

Αυτά τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα, τα πρωτόκολλα Υγείας, τα οποία έχουν εγκαινιαστεί τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία τα υιοθετείτε, δεν στηρίζονται πάνω σε επιστημονικά κριτήρια. Κανείς δεν θέλει ούτε την πολυφαρμακία ούτε να περνάει δέκα φορές το χρόνο ακτινογραφίες και μαγνητικές κ.λπ. Δεν στηρίζονται καθόλου σε επιστημονικά κριτήρια, αν στηρίζονταν σε επιστημονικά κριτήρια κι εμείς θα τα δεχόμασταν, γιατί στο κάτω κάτω, όσο περισσότερες τέτοιες εξετάσεις, τα μονοπώλια κερδίζουν, δεν κερδίζει ο λαός.

Μεταφέρετε μια σειρά ευθύνες Υγείας στις συμπράξεις Τοπικής Διοίκησης, ΜΚΟ, τις χειρότερες μορφές συγκαλυμμένης επιχειρηματικότητας, οι ΜΚΟ με τα κότερα! Και με τον ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ κ.λπ. Ο ένας θα χρωστάει στον άλλο, ο ένας θα εκμεταλλεύεται τον άλλο. Εχετε ευτελίσει, και για να πω και τη λαϊκή φράση, έχετε εξευτελίσει κυριολεκτικά τη φιλανθρωπία, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό.

Αντιδραστικό ταξικό πρόσημο

Λέτε ότι έχει ταξικό πρόσημο το «παράλληλο πρόγραμμα». Ναι, έχει. Να σας πούμε εμείς ποιο είναι το ταξικό πρόσημο, είναι αντιδραστικό ταξικό. Λέτε ότι στόχος της κοινωνικής σας πολιτικής είναι να άρετε τις κοινωνικές ανισότητες. Κι όταν μιλάτε για κοινωνικές ανισότητες, μιλάτε από κλάδο σε κλάδο, μέσα στον κλάδο, να διαιρέσετε αυτούς που παίρνουν 400 ευρώ σύνταξη με αυτούς που παίρνουν 800 και 900 ευρώ, τους άνεργους με τους εργαζόμενους, τις ελαστικές σχέσεις με τη μόνιμη δουλειά κ.λπ. Και θα βάζετε τον χαμηλόμισθο να πληρώνει αυτόν που δεν έχει τίποτα.

Ξαναλέμε, άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη, άλλο ο ανθρωπισμός, άλλο ο εθελοντισμός. Και, αν θέλετε, υπάρχει πιο εθελοντικό κίνημα από το κίνημα των εργατών, των υπαλλήλων, των φτωχών μικρομεσαίων; Εθελοντικά μπαίνουν, δεν μπορούν διά της βίας και εθελοντικά αποφασίζουν και βγαίνουν.

Πάρτε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης που το κάνετε μοντέλο! Ιδιωτικοποίηση των κρατικών νοσοκομείων στο όνομα του ότι στη Σαντορίνη υπάρχει εισόδημα. Δηλαδή, Υγεία ανάλογα με το τοπικό εισόδημα. Το ίδιο θα γίνεται και με τους δήμους. Ενας δήμος που έχει μια κοινωνική σύνθεση με μεγαλόμισθους θα μπορεί να προσφέρει περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες. Ο φτωχός δήμος τι θα κάνει; Αν και όλοι οι δήμοι είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας… Καθαρά ταξικό πρόσημο υπάρχει, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία γι’ αυτό…

Θέλετε ο λαός να μειώσει τις απαιτήσεις του

Και να σας πω και κάτι άλλο; Αυτά που φέρνετε, τα έχετε μελετήσει πολύ καλά και τις διεθνείς εξελίξεις. Κι εμείς τις μελετάμε τις διεθνείς εξελίξεις, εσείς για να προσαρμοστείτε, εμείς για να συμβάλουμε όσο γίνεται στην ανάπτυξη του κινήματος. Και εγώ να σας διαβάσω – είχε πάει ο κ. Τσίπρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, βέβαια, κατά τη γνώμη μου, στις «διαδρομικές» εκδηλώσεις, δεν νομίζω ότι έχει υπόψη του, γιατί είναι απόρρητα αυτά, τον πυρήνα των αποφάσεων.

Τι λέει; Εκτιμά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι θα χαθούν 7 εκατ. θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθούν μόνο 2 εκατ. θέσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών αναγκών στις 15 αναπτυγμένες και αναδυόμενες – όπως ονομάζονται – χώρες. Ποιες είναι οι χώρες αυτές; Κίνα, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία, Ινδία, Ιταλία και Τουρκία. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, πού πάει η ανεργία στην Ελλάδα… Η τάση είναι ίδια και για τις υπόλοιπες. Και ας μην ενοχοποιήσουμε τις τεχνολογίες.

Θέσεις εργασίας θα χαθούν σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, αλλά τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης, ο κλάδος της Ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα ανέβει η ανεργία των γυναικών και βεβαίως ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Επομένως, θέλετε από τώρα να υποβιβάσετε πλήρως, να γκρεμίσετε τις απαιτήσεις του λαού. Που οι απαιτήσεις του λαού δεν είναι γενικά και αφηρημένα, στον αέρα, πρέπει να βασίζονται σε αυτό που εμείς λέμε «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά», στην προσφορά του – χωρίς το λαό δεν υπάρχει τίποτα, καμία παραγωγή, υπηρεσίες και τα λοιπά -, δεύτερον, στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, που υπονομεύονται από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τη συμμετοχή στην ΕΕ, και, τρίτον, στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Δε μιλάμε γενικά για ανάγκες, υποκειμενικά επεξεργασμένες. Και θέλετε ακριβώς να οδηγήσετε στη λογική του πτωχοκομείου, στα συσσίτια, στα φακόριζα και στα γεμιστά, αυτά που τα λένε «χηρευάμενα», δεν ξέρω πώς τα λένε, είναι πιλάφι με λίγη ντομάτα. Εκεί θέλετε να ρίξετε το λαό, τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να μειώσει τις απαιτήσεις.

Εχει μείνει στην άκρη εδώ και χρόνια, όχι μόνο από σας, η συζήτηση για τις επαγγελματικές ασθένειες, για τους επαγγελματικούς κινδύνους, για την πρόληψη, για την εξειδίκευση της πρόληψης και της θεραπείας με βάση την ηλικία, το φύλο και τα λοιπά.

Δεν μπορείτε να κάνετε σύγχρονη κοινωνική πολιτική για το λαό

Και για να τελειώνουμε. Κοιτάξτε να δείτε, γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί υπόσχεστε στο λαό ότι η λιτότητα που υπάρχει σήμερα είναι σε παρένθεση. Αυτά έλεγε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα γίνει ανάπτυξη. Εμείς δε σας λέμε ότι δε θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, μπορεί να γίνουν. Προϋπόθεση για τις επενδύσεις, προϋπόθεση για τη ρύθμιση του χρέους, προϋπόθεση για την «αξιολόγηση», είναι να μετατραπεί ο λαός, να ζει σε συνθήκες πτωχοκομείου. Αυτός θα είναι παράγοντας για να ‘ρθουν οι επενδύσεις, άρα αυτά θα υπάρχουν και μετά τις επενδύσεις.

Και να σας πω: Βεβαίως ο επενδυτής δεν κοιτάζει μόνο φθηνή εργατική δύναμη, έχει και άλλες δεσμεύσεις, περιβαλλοντικές, μέχρι και δεσμεύσεις στρατιωτικών υποχρεώσεων σε πολέμους και τα λοιπά. Αυτή την ανάπτυξη μπορείτε να την εξασφαλίσετε, όσο την εξασφάλισαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά κοινωνική πολιτική σύγχρονη για το λαό, δωρεάν για όλους, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, όσοι ζουν στην Ελλάδα, αυτό δεν πρόκειται να το κάνετε γιατί δεν έγινε ούτε στην ευνοϊκή συγκυρία ανάπτυξης του καπιταλισμού.

πηγή: rizospastis.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επιστολική ψήφος | Τελευταία ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους πολίτες

Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για τους πολίτες που θέλουν να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου, και η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, καλεί τους ενδιαφερόμενους να κάνουν εγγραφή, με ανάρτησή της στο Χ

«Έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 178.000 Έλληνες πολίτες για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο! Τελευταία ημέρα εγγραφών σήμερα, Μ. Δευτέρα, μέχρι τις 23:59. Αν θέλετε να ψηφίσετε από το σπίτι σας με επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές, είτε ζείτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, εγγραφείτε στο http://epistoliki.ypes.gov.gr. Η εγγραφή παίρνει λίγα μόλις λεπτά και δεν απαιτείται η προσκόμιση κανενός δικαιολογητικού», σημειώνει η Υπουργός.

 

Από την Ευρώπη οι περισσότεροι

Οι 8 στους 10 απόδημους είναι κάτοικοι ευρωπαϊκών χωρών (34.580 – 84,1%), περίπου 4.290 είναι οι εγγεγραμμένοι από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική (10,4%%), 870 από χώρες της Ασίας (2,1%), 400 από την Αφρική (1%), 215 από χώρες της Νότιας Αμερικής (0,5%) και 745 από την Ωκεανία (1,8%).

Ανά χώρα οι περισσότερες εγγραφές προέρχονται από κατοίκους Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ, Βελγίου και Ολλανδίας. Στις εκλογές του Ιουνίου θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και απόδημοι που διαμένουν σε χώρες όπου στις περσινές βουλευτικές εκλογές δεν συστάθηκαν εκλογικά τμήματα, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός. Σε αυτές συγκαταλέγονται η Αγκόλα, η Μποτσουάνα, η Ζάμπια, η Παπούα – Νέα Γουινέα, το Τζιμπουτί, τα Νησιά Μπαρμπάντος, η Γκάνα, το Ελ Σαλβαδόρ, η Ακτή Ελεφαντοστού κά.

Ενδιαφέρον από όλες τις ηλικιακές ομάδες

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι το ενδιαφέρον για τη νέα, για τα ελληνικά δεδομένα, μέθοδο ψηφοφορίας είναι υψηλό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι εκλογείς 17 έως 30 και από 31 έως 40 ετών αντιστοιχούν στο 31,8% των εγγεγραμμένων. Οι πολίτες από 41 έως 50 και από 51 έως 60 ετών αντιστοιχούν στο 38,2%, ενώ οι άνω των 61 ετών αντιστοιχούν στο 30,1%.

Υπενθυμίζεται ότι οι εγγραφές πραγματοποιούνται μέσω της εφαρμογής epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του gov.gr και των ιστοσελίδων των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν εγγραφεί πρέπει να σπεύσουν καθώς η προθεσμία εκπνέει τη Μ. Δευτέρα στις 23:59 ώρα Ελλάδας. Οι κάτοικοι του εξωτερικού για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη διαφορά ώρας του τόπου διαμονής με τη χώρα καταγωγής τους. Ενδεικτικά, όσοι διαμένουν στο Λος Άντζελες και στο Βανκούβερ η προθεσμία λήγει ένα λεπτό πριν από τις 14:00 τοπική ώρα, στη Νέα Υόρκη και στο Τορόντο στις 17:00, στη Βρετανία στις 22:00, στην κεντρική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία κλπ) στις 23:00, στο Πεκίνο στις 05:00 της Μ. Τρίτης και δύο ώρες αργότερα στην Αυστραλία.

Οι εκλογείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μπορούν να απευθυνθούν σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή στην αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή προκειμένου να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.

Τυχόν απορίες απαντώνται στα πεδία «περισσότερες πληροφορίες» ή «αναφορά προβλήματος» στην πλατφόρμα, καλώντας στο +30 210 626 6222 όλο το 24ωρο ή επικοινωνώντας με τοπικό ΚΕΠ και για τους διαμένοντες στο εξωτερικό με την αρμόδια ελληνική Προξενική Αρχή.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην πλατφόρμα αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και δεν έχουν κωδικούς taxisnet, υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση με συνδυαστική χρήση στοιχείων του ελληνικού διαβατηρίου και της ελληνικής αστυνομικής ταυτότητας, (αρκεί και τα δύο να είναι σε ισχύ) ή του διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου.

Η αποστολή του εκλογικού φακέλου θα γίνει από το υπουργείο Εσωτερικών μέσω κούριερ εντός του Μαΐου. Η παραλαβή γίνεται υποχρεωτικά είτε από τον ίδιο τον εκλογέα είτε από τρίτο πρόσωπο που έχει ρητή εξουσιοδότηση για την παραλαβή του, με θεώρηση γνησίου υπογραφής μέσω gov.gr ή από δημόσια αρχή.

Ο εκλογέας ενημερώνεται με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αποστολή του φακέλου και με ηλεκτρονικό σύνδεσμο για την παρακολούθηση της πορείας του (tracking).

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, το ψηφοδέλτιο που θα είναι ενιαίο με όλα τα κόμματα, τον φάκελο ψηφοφορίας που θα είναι ανώνυμος, ένα έντυπο οδηγιών, τον κατάλογο υποψηφίων και μια αίτηση – υπεύθυνη δήλωση που είναι υποχρεωτικό να συμπληρωθεί.

Πηγή: naftemporiki.gr, Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σε τροχιά επαναπροσέγγισης μπαίνουν κυβέρνηση και Εκκλησία

Η κοινή εμφάνιση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στο Δήλεσι και τον Ωρωπό, δείχνει ότι οι δύο πλευρές μάλλον επαναπροσεγγίζουν, μετά τη σαφή απόσταση που έλαβε η Εκκλησία όταν η Νέα Δημοκρατία έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Οι προηγούμενοι μήνες ήταν περίοδος ψυχρότητας ανάμεσα στις δυο πλευρές. Πληροφορίες από τη Μονή Πετράκη ήθελαν τον Αρχιεπίσκοπο να είναι βαθιά προβληματισμένος με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν Μητροπολίτες αλλά και απλοί ιερείς που κήρυτταν το ασύμβατο των όσων διδάσκει η Εκκλησία για την ιερότητα του γάμου, με το συγκεκριμένο νόμο.

Η αποσυσπείρωση

Οι επιτελείς του  Μεγάρου Μαξίμου Μαξίμου δεν είχαν αμφιβολία εξαρχής ότι αυτή η εχθρική στάση της Εκκλησίας θα συνέβαλε στην περαιτέρω αποσυσπείρωση της πολιτικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος, κάτι που πράγματι καταγράφεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις του περασμένου διαστήματος. Έτσι, άρχισαν οι διερευνητικές επαφές με σκοπό το κλείσιμο του ρήγματος, στις οποίες κεντρικό ρόλο έπαιξε ο τότε υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν με νόημα τις προηγούμενες ημέρες ότι ακόμα και στη δύσκολη περίοδο στις σχέσεις Εκκλησίας– κυβέρνησης, ο Αρχιεπίσκοπος ποτέ δεν έκοψε τις γέφυρες με την πολιτική εξουσία. «Συγκρουσιακές κινήσεις δεν είχαμε, όπως πχ όταν ο μακαριστός Χριστόδουλος υπέγραφε στο αίτημα για να μην καταργηθεί η αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ή όταν οργάνωνε λαοσυνάξεις με έντονο αντικυβερνητικό πνεύμα». Συνεπώς η στάση του σημερινού Αρχιεπισκόπου τη δύσκολη ώρα της έντασης ήταν καθοριστικός παράγοντας στο να ευοδωθεί η προσπάθεια επαναπροσέγγισης.

Στο στόχαστρο Ελλ. Λύση και Νίκη

Παράλληλα, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αξιοποιούν αυτή την προσπάθεια επανασυγκόλλησης των σχέσεων με την Εκκλησία, προβαίνοντας σε επιθέσεις προς τα άλλα δεξιά κόμματα, κυρίως την Ελληνική Λύση και τη Νίκη (μετά και την προχθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία οι Σπαρτιάτες αποκλείονται από τις προσεχείς ευρωεκλογές).

«Δεν γίνεται πιστοί Χριστιανοί να ενισχύουν κόμματα, η ηγεσία των οποίων διατυμπανίζει ότι εμπορεύεται επιστολές του Ιησού» λένε στην «Η» κυβερνητικά στελέχη, φωτογραφίζοντας την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο, «ή οι βουλευτές των οποίων λύνουν τις διαφορές τους με μπουνιές μέσα στη Βουλή» (αναφορά στο επεισόδιο με τον πρώην Σπαρτιάτη βουλευτή, που όμως δείχνει μια γενικότερη έκπτωση αξιών στον χώρο της λαϊκής ή ακραίας Δεξιάς).

Με αυτό τον διπλό τρόπο -κοινές εμφανίσεις πρωθυπουργού με Αρχιεπίσκοπο κι επίθεση στα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα- η κυβερνητική παράταξη προσπαθεί αρχικά να ανακόψει το ρεύμα των διαρροών προς τα δεξιά και στη συνέχεια να επαναπατρίσει τους δεξιούς εκλογείς που τη στήριξαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Είναι προφανές ότι στη Νέα Δημοκρατία δεν πετούν στα σύννεφα. Γνωρίζουν ότι η επιχείρηση συμφιλίωσης με τη Μονή Πετράκη δεν σημαίνει ότι αυτόματα όλα τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος θα στοιχηθούν σε αυτή την εξέλιξη. Οι επιδιώξεις τους είναι σαφώς πιο ρεαλιστικές κι εξαντλούνται στη μείωση των ιερωμένων που συνεχίζουν να υπονομεύουν την κυβέρνηση λόγω του γνωστού νόμου, κι αντίστοιχα στην αύξηση εκείνων που αφήνουν πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των προηγούμενων μηνών κι επικεντρώνονται είτε στο έργο τους χωρίς αναμίξεις στην πολιτική, είτε σε πιο ουδέτερες ή και φιλικές στάσεις προς την κυβέρνηση. «Η έλλειψη σοβαρότητας της ελληνικής ακροδεξιάς» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές «αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό μας όπλο σε αυτή την προσπάθεια».

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Φλώρος στο OPEN | Εκτός από βουλευτές είμαστε και άνθρωποι

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος στον οποίο επιβλήθηκε 15ημερη αποπομπή από τη Βουλή μετά τη χειροδικία σε βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου, υποστήριξε ότι οι δύο τους είχαν προηγούμενα κι ότι του επιτέθηκε φραστικά στην Ολομέλεια. «Είχα δώσει ήδη τόπο στην οργή. Μάζευα τα πράγματα μου, γιατί είχαμε μία ομιλία. Βλέπω τον κύριο Γραμμένο μέσα από τις κολώνες να μου κάνει χειρονομίες, να μου ξαναβρίζει τη μάνα, να μου λέει ότι θα με πάει με χειροπέδες στη φυλακή. Εκεί είναι το σημείο που φεύγω εκνευρισμένος και πηγαίνω να βρω τον κύριο Γραμμένο στην έξοδο της Βουλής», συμπλήρωσε.

«Ρώτησα τον κύριο Γραμμένο τι πρόβλημα έχει μαζί μου; Να το λύσουμε εκείνη τη στιγμή. Μου είπε σήκω φύγε. Το λέει και ο αστυνομικός στην κατάθεση του. Του είπα εκείνη τη στιγμή ότι βρίζει μανάδες και αντί να μου πει ότι εγώ δεν έκανα τίποτα, μου είπε ό,τι γουστάρω θα κάνω. Συνεχίζει να με προκαλεί έστω ας έλεγε ένα συγγνώμη, έκανα λάθος», συνέχισε.

Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι άρχισαν να σπρώχνουν ο ένας τον άλλο. «Προσπάθησε να με ξανασπρώξει. Αντέδρασα κι εγώ όπως αντέδρασα».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η συμπεριφορά του δεν άρμοζε στο βουλευτικό του αξίωμα, προσπάθησε ωστόσο να δικαιολογηθεί, λέγοντας ότι είχε δεχθεί προηγουμένως ψυχολογική βία. «Ότι είμαστε βουλευτές δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε άνθρωποι. Εγώ έχω δεχθεί νωρίτερα ψυχολογική βία. Αυτό να μην το παραμελούμε, δεν βλέπω να το καταδικάζει κανείς. Πάρα τις προκλήσεις και ύβρεις που δέχθηκα βγήκα από την Ολομέλεια για να λύσω το θέμα. Συγγνώμη θα έπρεπε να ζητήσω και στη μητέρα μου αν δεν την υπερασπιζόμουν. Δεν είπα ότι το έκανα με σωστό τρόπο, γιατί φέρω και θεσμική ιδιότητα. Όμως έγινε. Δεν λέω ότι ο καθένας που του προσβάλουν τη μητέρα πρέπει να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Λόγω του συναισθήματος εκείνη τη στιγμή έπραξα ως γιος. Έπρεπε να έχω αντιδράσει πολύ πιο ψύχραιμα», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπερασπίστηκε την επιλογή του να στηρίξει τον καταδικασμένο χρυσαγίτη Ηλία Κασιδιάρη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. «Ότι στήριξα τον κύριο Κασιδιάρη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν το μετανιώνω. Είναι μία πολιτική κίνηση και θεωρώ ότι μπορεί να προσφέρει στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en