ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Το «Βατερλώ» για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων

Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Πέτυχε ένα εντυπωσιακό ποσοστό που του έδωσε διαφορά μεγαλύτερη των επτά μονάδων από τη ΝΔ, περιόρισε στο ελάχιστο τις απώλειες με αποτέλεσμα η Λαϊκή Ενότητα να βρεθεί εκτός Βουλής, ενώ σύμφωνα με ορισμένους έχει και μερίδιο στην αντοχή που επέδειξαν οι ΑΝΕΛ που θα αποτελέσουν και πάλι τον κυβερνητικό του εταίρο, όπως ακριβώς αυτός επιθυμούσε.

Αν αναζητήσουμε τον μεγάλο ηττημένο, καλό είναι να τον ψάξουμε πέρα από τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα. Φυσικά και υπάρχουν και μεταξύ αυτών κάποιοι ηττημένοι. Αλλά ουδείς φτάνει το μέγεθος της ήττας που κατέγραψαν οι εταιρείεςδημοσκοπήσεων.

Επί πολλές ημέρες, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων επέμεναν μονότονα ότι στις εκλογές θα ζούσαμε ένα θρίλερ. Ότι ο νικητής θα κρινόταν από μια ανάσα. Ναι, στην πλειονότητά τους διέβλεπαν ότι το προβάδισμα το είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μιλούσαν για προβάδισμα. Όχι για πεντακάθαρη νίκη με διαφορά που αγγίζει εκείνη του προηγούμενου Ιανουαρίου.

Μόνο τις τελευταίες μέρες κάποιες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η νίκη θα ήταν καθαρή και όχι με βραχεία κεφαλή. Και πάλι όμως, μιλούσαν για μια διαφορά δυόμισι, τριών, άντε 3,6 ή 4 μονάδων. Ήταν όμως αργά. Η πεποίθηση που είχε παγιωθεί, ήταν ότι οδεύαμε για μια μακρά εκλογική βραδιά.
Δεν έπεσαν όμως έξω μόνο στη διαφορά των δύο πρώτων. Οι περισσότερες δημοσκοπήσειςέδειχναν αρκετά ψηλότερα το Ποτάμι, αλλά κυρίως τους ΑΝΕΛ να παλεύουν να μπουν στη Βουλή και τη ΛΑΕ να περνάει με τον πήχη με χαρακτηριστικά άνεση. Το αποτέλεσμα τους διέψευσε.

Τις θεωρίες συνομωσίας, δεν τις υιοθετούμε. Τα όσα ακούγονται στα καφενεία περί δημοσκοπήσεων σε διατεταγμένη υπηρεσία, δεν τα συμμεριζόμαστε. Και μάλιστα, τα αποκρούουμε σθεναρά. Όποιος επιμένει σε αυτές τις θεωρίες, ας ρίξει μια ματιά στη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η ηλεκτρονική σελίδα της Αυγής την περασμένη Παρασκευή. Έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 33% και στη ΝΔ 30%, στη ΛΑΕ 3,5%, ενώ στους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων από 2,5%.  Δεν πιστεύουμε να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Αυγή και η εταιρεία δημοσκοπήσεων με την οποία συνεργάζεται έχουν ενταχθεί στο σύστημα που πολεμάει τον ΣΥΡΙΖΑ…

Είναι όμως πασιφανές ότι κάτι δεν πάει καλά. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι –πιθανά- λανθασμένα ή παρωχημένα. Κάποιοι άλλοι ότι ο τρόπος που γίνονται οι μετρήσεις προτρέπουν τους πολίτες να απαντούν ηθελημένα λάθος και στη συνέχεια να το… γλεντάνε. Όπως και να έχουν τα πράγματα, η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων δέχθηκε άλλο ένα ισχυρό χτύπημα.

newpost.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version