Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικός χάρτης: Η Άγκυρα “κοκκινίζει” Λέσβο, Χίο, Σάμο & Θράκη

Σε νέα πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα, δημοσιεύοντας χάρτη που παρουσιάζει ως τουρκικά τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο και τη δυτική Θράκη, μέσω της εφημερίδας Γενί Ακίτ, ένα από τα φιλοκυβερνητικά μέσα του “στρατού” προπαγάνδας του Ερντογάν.

Το δημοσίευμα με τίτλο “Η Τουρκία εξέπληξε όλο τον κόσμο ! Η οικονομική επίθεση αποκρούστηκε”, αναφέρεται στις οικονομικές εξελίξεις στην Τουρκία και την οικονομική ενίσχυση από Κατάρ, Βρετανία και Ιαπωνία, και συνεπώς τέτοιες διεκδικήσεις δεν έχουν θέση σε αυτό.

Ωστόσο, η τουρκική εφημερίδα αποφάσισε να αναδείξει για ακόμα μια φορά τις ονειρώξεις της Άγκυρας, δημοσιεύοντας τον παρακάτω χάρτη στο twitter.

Παράλληλα, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Turkish Petroleum υπέβαλε αίτηση για έναρξη γεώτρησης σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου, τα οποία η Άγκυρα διεκδικεί μέσω της παράνομης συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης στη Λιβύη, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντόνμεζ.

Σε προ ημερών συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι τα σχέδια εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου της Τουρκίας θα προχωρήσουν όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 27ης Νοεμβρίου 2019, η οποία επιδιώκει τη δημιουργία μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης από την ακτή της της Τουρκίας έως τις βορειοανατολικές ακτές της Λιβύης.

Η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Συρία και η Ελλάδα καταδίκασαν τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ο Ντόνμεζ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία σκοπεύει να κάνει γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά, ξεκινώντας τον Ιούλιο.

Η Τουρκία συνεχίζει να προωθεί τα παράνομα σχέδιά της στην περιοχή, ωστόσο έρχεται αντιμέτωπη με ένα σύνολο χωρών που εμποδίζουν την υλοποίηση της πολυπόθητης τουρκικής επέκτασης στην Α. Μεσόγειο.

Ωστόσο, όπως αναφέραμε νωρίτερα, η ενεργοποίηση των σχέσεων Αθήνας-Δαμασκού ήδη εμφάνισε τα πρώτα της αποτελέσματα, καθώς η Συρία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία απορρίπτει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Φαίνεται πως μεταξύ των χωρών της Α. Μεσογείου υπάρχει όλο και πιο έντονη συνεργασία για τον από κοινού τερματισμό των τουρκικών σχεδίων.

Οι ενέργειες της Άγκυρας επηρεάζουν μια τεράστια περιοχή από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη, ενώ βασικός στόχος των Τούρκων είναι η υφαρπαγή των ελληνικών, κυπριακών και λιβυκών κοιτασμάτων φυσικού αερίου που “κρύβονται” στον πάτο της Μεσογείου.

Ο τουρκικό χάρτης έκανε την εμφάνισή του ένα 24ωρο μετά τη σφοδρή ανταλλαγή “πυρών” μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού ΥΠΕΞ, με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη τόνισε πως “τα casus belli της Τουρκίας μας αφήνουν παγερά αδιάφορους”, καταδικάζοντας παράλληλα τις διαδοχικές προκλήσεις της Άγκυρας από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.

Αργότερα, η Αθήνα αντέδρασε ηχηρά στην ανιστόρητη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να απαντά πως «Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους».

Και συνέχισε: «Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε: «Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Η Άγκυρα διατηρεί την ένταση στην περιοχή και επιχειρεί με “διπλωματικά” και δόλια (κυρίως) μέσα, να αποσπάσει από την Ελλάδα τα εδάφη που επιθυμεί, καθώς γνωρίζει πως μια άμεση εμπλοκή με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα είναι μοιραία για το μέλλον της Τουρκίας.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία | Μεγάλη νίκη του VMRO στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές

Συντριπτική νίκη κατήγαγε το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Τετάρτη (08/05) στη Βόρεια Μακεδονία.

Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 43% και καταλαμβάνει 59 έδρες στη Βουλή των 120 εδρών.

Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) καταποντίστηκε, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 15% και εξασφαλίζοντας 19 έδρες.

Την τρίτη θέση με ποσοστό 14% και 18 έδρες καταλαμβάνει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.

Στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11% και 13 έδρες έρχεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων με την επωνυμία «Αξίζει».

Πέμπτο, με ποσοστό 6,8% και έξι έδρες, είναι το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά». Έκτο, με ποσοστό 5,3% και πέντε έδρες το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο χρόνια από το SDSM.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο του 2020, πρώτο είχε έρθει το SDSM (με επικεφαλής τότε τον Ζόραν Ζάεφ) καταλαμβάνοντας 46 έδρες, ενώ το δεύτερο VMRO-DPMNE είχε εξασφαλίσει 44 έδρες.

«Νίκησε ο περήφανος λαός της “Μακεδονίας” και ηττήθηκε η διαφθορά»

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι λίγο πριν τα μεσάνυχτα δήλωσε πως στις εκλογές αυτές «νίκησε ο περήφανος λαός της “Μακεδονίας” και ηττήθηκε η διαφθορά, ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία που εξέθρεψε η συγκυβέρνηση SDSM-DUI».

Ο Μίτσκοσκι ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

Ταυτόχρονα, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε ποσοστό 65%, έναντι ποσοστού μόλις 29% που απέσπασε ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι.

Γιορντάνα Σιλιάνοφσκα: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία της χώρας

Με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Πεντάροφσκι δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ξεκάθαρα και πως η ιδέα του για πολυεθνική χώρα, πλήρως ενσωματωμένη στις ευρωατλαντικές δομές, δυστυχώς δεν έτυχε υποστήριξης από το εκλογικό σώμα αυτή τη φορά.

Μετά τα μεσάνυχτα, μερικές χιλιάδες υποστηρικτές του VMRO-DPMNE συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπου πανηγύρισαν την επικράτηση του κόμματος στις χθεσινές διπλές εκλογές στη χώρα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τρομακτική προσγείωση Boeing 767 | Δεν άνοιξαν οι μπροστινές ρόδες [βίντεο]

Αεροσκάφος Boeing 767 μεταφοράς εμπορευμάτων της FedEx Airlines πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης χωρίς το μπροστινό σύστημα προσγείωσης, ωστόσο κατάφερε να παραμείνει στον διάδρομο, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν τραυματίες.

Δεν λειτούργησε το σύστημα προσγείωσης

Το Boeing 767 που πραγματοποιούσε πτήση από το αεροδρόμιο Ρουασί – Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού πληροφόρησε τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ότι το σύστημα προσγείωσης δεν άνοιξε και προσγειώθηκε υπό τις οδηγίες του πύργου ελέγχου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.

Συνεργεία διάσωσης και πυρόσβεσης του αεροδρομίου είχαν τεθεί σε ετοιμότητα στον διάδρομο προσγείωσης και δεν υπήρξαν τραυματισμοί, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δεν διευκρινίζει το αίτιο της βλάβης.

Βίντεο από την επείγουσα προσγείωση δείχνει σπίθες και καπνό να ξεπηδούν καθώς το εμπρόσθιο τμήμα του αεροσκάφους σέρνεται κατά μήκος του διαδρόμου πριν το περιλούσουν με αφρό πυρόσβεσης.

Η κυκλοφορία στον διάδρομο προσγείωσης έκλεισε προσωρινά, αλλά η κίνηση των αεροσκαφών στους υπόλοιπους διαδρόμους του διεθνούς αεροδρομίου συνεχίστηκε κανονικά.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ωρες αγωνίας μετά την εισβολή στη Ράφα

Κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για τη μοίρα της Γάζας και ιδιαίτερα του 1,4 εκατ. Παλαιστινίων που συνωστίζονται υπό δραματικές συνθήκες στην πόλη της Ράφας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ύστερα από την εισβολή του ισραηλινού στρατού στην περιοχή, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν περί του αντιθέτου.

Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν χθες το πρωί στο νοτιότερο τμήμα της Γάζας και κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους το σημείο διέλευσης προς την Αίγυπτο. Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ολόκληρη η Λωρίδα της Γάζας είναι απολύτως απομονωμένη από τον έξω κόσμο και κάθε ροή ανθρωπιστικής βοήθειας έχει διακοπεί, ενώ τα 2,3 εκατ. Παλαιστινίων της Λωρίδας αντιμετωπίζουν το φάσμα του λιμού.

Η ισραηλινή εισβολή ήρθε λίγες ώρες αφότου η Χαμάς ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος και Κατάρ) για κατάπαυση του πυρός, στην τελευταία φάση του ψυχοδράματος των διαπραγματεύσεων που έλαβε χώρα στο Κάιρο, με την προσωπική εμπλοκή και του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς. Ωστόσο, το Ισραήλ δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τις αλλαγές που είχε επιφέρει στην αρχική πρόταση η Χαμάς, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι υπονομεύει συνειδητά τις προσπάθειες για εκεχειρία.

Το πράσινο φως για την εισβολή δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας με ομόφωνη απόφαση του ανώτατου πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ. Αν και ο Νετανιάχου έχει κατηγορηθεί ότι τορπιλίζει τις διαπραγματεύσεις γιατί φοβάται πως αν υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας θα τον ανατρέψουν οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί του εταίροι, γεγονός είναι ότι ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού συμβουλίου με δικαίωμα ψήφου, συντάχθηκε αυτή τη φορά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Σε σχετικές δηλώσεις του υποστήριξε ότι η επιχείρηση στη Ράφα αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος» των προσπαθειών για απελευθέρωση των ομήρων. Αμέσως μετά ο ισραηλινός στρατός άρχισε να καλεί περί τους 100.000 κατοίκους μιας ορισμένης περιοχής της Ράφας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κάτι που σήμανε την αντίστροφη μέτρηση για την εισβολή.

Στο μεταξύ, αρχίζει να ξεκαθαρίζει στα διεθνή Μέσα η εικόνα για το διπλωματικό θρίλερ που ξετυλίχτηκε στο Κάιρο το δεκαήμερο που προηγήθηκε της εισβολής. Στις 27 Απριλίου το Ισραήλ παρέδωσε στους διαπραγματευτές την πρότασή του, που χαρακτηρίστηκε «εξαιρετικά γενναιόδωρη» από τις ΗΠΑ. Η πρόταση προέβλεπε κατάπαυση του πυρός σε τρεις φάσεις, κάθε μία από τις οποίες θα διαρκούσε έξι εβδομάδες, και, χωρίς να δέχεται την αξίωση της Χαμάς για οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών, έκανε λόγο για «αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας». Στην πρώτη φάση η Χαμάς θα απελευθέρωνε 33 ομήρους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός θα αποσυρόταν από τα αστικά κέντρα και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα.

Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε σε διεθνή πρακτορεία κρατώντας την ανωνυμία του υποστήριξε ότι στην απάντησή της η Χαμάς έκανε τροποποιήσεις στην ισραηλινή πρόταση, τις οποίες η κυβέρνησή του δεν μπορούσε να αποδεχθεί. Οι υπό απελευθέρωση όμηροι της πρώτης φάσης μειώνονταν από 33 σε 18, ενώ καταργούνταν οι ισραηλινοί περιορισμοί που επιβάλλονται στα επιτρεπόμενα είδη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο το πρακτορείο Reuters, που έλαβε αντίγραφο της πρότασης της Χαμάς, βεβαιώνει ότι η ισλαμική οργάνωση δέχθηκε να απελευθερώσει και τους 33 ομήρους που είχε ζητήσει το Ισραήλ στην πρώτη φάση της εκεχειρίας.

Ωρες αγωνίας μετά την εισβολή στη Ράφα-1
Ισραηλινοί στρατιώτες με στρατιωτικά οχήματα κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Τεθωρακισμένα εισέβαλαν χθες το πρωί στο νοτιότερο τμήμα της Λωρίδας και κατέλαβαν την παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους το σημείο διέλευσης προς την Αίγυπτο. [REUTERS / Amir Cohen]

Η πιο δύσκολη, ενδεχομένως, αξίωση της Χαμάς από τη σκοπιά του Νετανιάχου ήταν να συμπεριληφθεί στους υπό απελευθέρωση Παλαιστινίους και ο Μαρουάν Μπαργούτι, ιστορικό στέλεχος της Φατάχ, ηγετική μορφή της δεύτερης Ιντιφάντα και κατά γενική ομολογία ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Παλαιστίνη. Πολλοί στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στη Δύση θεωρούν ότι θα αποτελούσε τον ιδανικό υποψήφιο να αναλάβει τη διοίκηση της Παλαιστινιακής Αρχής ύστερα από ενδεχόμενη κατάπαυση των εχθροπραξιών, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί αυτή τη στιγμή να ενώσει τον παλαιστινιακό λαό.

Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για περιορισμένη επιχείρηση στη Ράφα και μέχρι στιγμής δεν έχει επιχειρήσει να καταλάβει την πόλη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει λουτρό αίματος, κύμα εξόδου προς το Σινά και κρίση στις σχέσεις με την Αίγυπτο. Αναλυτές θεωρούν ότι οι μέχρι τώρα επιχειρήσεις παραπέμπουν περισσότερο σε αντίποινα για το θεαματικό πλήγμα της Χαμάς στο μεθοριακό φυλάκιο του Κερέμ Σαλόμ την Κυριακή, όπου 4 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν.

Κων. Φίλης στην «Κ»: Το «πόκερ» με την εκεχειρία και οι δύο δρόμοι του Νετανιάχου

Τις ισχνές ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας, έστω και μετά την περιορισμένη εισβολή, κρατούσε στη ζωή η άφιξη αντιπροσωπειών του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κάιρο για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία είναι μεσαίας βαθμίδας, δηλαδή δεν περιλαμβάνει τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών Μοσάντ και Σιν Μπετ, κάτι που δεν προδιαθέτει για άμεση επίτευξη συμφωνίας.

kathimerini.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en