ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία | Εφετείο επικύρωσε την καταδίκη σε ισόβια φυλάκιση του Οσμάν Καβάλα

Τουρκικό εφετείο επικύρωσε την Τετάρτη την καταδίκη του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα σε ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση χρηματοδοτώντας διαδηλώσεις το 2013. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επαλειμμένα καλέσει την Τουρκία να αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Οσμάν Καβαλά, καθώς παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επτά συγκατηγορούμενοι του φυλακίστηκαν για 18 χρόνια ο καθένας για υποβοήθηση της προσπάθειας ανατροπής της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη.

Τουρκία / Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Καβαλά

Όπως μεταδίδει το AFP, το Εφετείο έκρινε ότι η ετυμηγορία του Απριλίου «ήταν σύμφωνη με τον νόμο». Η υπεράσπιση μπορεί να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.

Ο Καβαλά ήταν γνωστός ως ένας ήπιος επιχειρηματίας που ξόδευε μέρος της περιουσίας του για την προώθηση του πολιτισμού και έργων που αποσκοπούσαν στη συμφιλίωση της Τουρκίας με την Αρμενία. Αλλά ο Ερντογάν τον παρουσίαζε ως αριστερό πράκτορα του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος χρησιμοποιούσε ξένα χρήματα για να προσπαθήσει να ανατρέψει το κράτος.

Ο Καβάλα κατηγορήθηκε για πρώτη φορά για τη χρηματοδότηση του κύματος διαδηλώσεων του 2013, το οποίο ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ως τη γένεση της πιο αυταρχικής στάσης του Ερντογάν στο δεύτερο μισό της διετούς διακυβέρνησής του.

Ένα δικαστήριο τον αθώωσε και τον άφησε ελεύθερο τον Φεβρουάριο του 2020 – μόνο και μόνο για να τον συλλάβει η αστυνομία πριν προλάβει να επιστρέψει στο σπίτι του. Ένα άλλο δικαστήριο στη συνέχεια τον κατηγόρησε ότι συμμετείχε στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 250 άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Ο Καβάλα κατέληξε τελικά να αντιμετωπίζει και τις δύο κατηγορίες και το δικαστήριο τελικά τον καταδίκασε για το σύνολο των κατηγοριών από τις οποίες είχε απαλλαγεί το 2020.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν «βαθιά προβληματισμένες» από την απόφαση, ενώ η Γερμανία απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή του. Η Τουρκία έχει ήδη αγνοήσει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ζητούσε την απελευθέρωση του Καβάλα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version