Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία | Εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση που ισχυροποιεί τον Ερντογάν

image_print

Εγκρίθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης της τουρκικής νομοθεσίας από το κοινοβούλιο της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος την ερχόμενη άνοιξη και την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το σχέδιο πέρασε με 339 ψήφους υπέρ, 9 περισσότερες από την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτούνταν για να τεθεί η μεταρρύθμιση σε δημοψήφισμα.

«Ο λαός μας θα έχει την τελευταία λέξη σε αυτό το θέμα και θα πάρει την τελική απόφαση» δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Να μην αμφιβάλει κανείς ότι ο λαός μας θα πάρει (…) την πιο δίκαιη απόφαση», πρόσθεσε.

Η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει μεταξύ άλλων τη μεταφορά στον πρόεδρο της χώρας εκτελεστικών εξουσιών που ανήκουν μέχρι σήμερα στον πρωθυπουργό.

Η έγκριση του σχεδίου θεωρείτο δεδομένη έπειτα από τη στήριξη που παρείχε στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το εθνικιστικό MHP.

 Η πλειοψηφία των βουλευτών υποστηρίζει ότι το σχέδιο προεδροποίησης του πολιτειακού συστήματος είναι απαραίτητο για την διασφάλιση της σταθερότητας της ηγεσίας του κράτους, με την αντιπολίτευση να απορρίπτει την πολιτειακή μεταβολή προς την προεδρική Δημοκρατία, καταγγέλλοντας αυταρχική εκτροπή του προέδρου Ερντογάν.

Με βάση την συνταγματική αναθεώρηση, ο πρόεδρος Ερντογάν μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην εξουσία έως το 2029.

Τα βασικά σημεία της συνταγματικής μεταρρύθμισης

  •  Ενισχυμένες εξουσίες του προέδρου

Το νομοσχέδιο προβλέπει την πλήρη μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος θα ορίζει πλέον και τους υπουργούς της κυβέρνησης. Επίσης θα διορίζει έναν ή δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, ενώ πλέον δεν θα υπάρχει πρωθυπουργός.

Το ισχύον Σύνταγμα, το οποίο υιοθετήθηκε το 1982 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, διασφαλίζει την ελευθερία των δικαστηρίων απέναντι σε κάθε «όργανο, αρχή, πρόσωπο ή υπηρεσία». Όμως βάσει της συνταγματικής αναθεώρησης που εγκρίθηκε, ο πρόεδρος έχει την εξουσία να επεμβαίνει άμεσα στον δικαστικό τομέα.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τις δικαστικές Αρχές ότι χειραγωγούνται από τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

Πλέον ο πρόεδρος και το κοινοβούλιο θα επιλέγουν από κοινού τέσσερα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να διορίζει και να αποπέμπει τους δικαστικούς υπαλλήλους. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα επιλέγει μόνο του επτά μέλη.

Τα στρατιωτικά δικαστήρια, τα οποία έχουν καταδικάσει στο παρελθόν στην εσχάτη των ποινών πολλούς αξιωματικούς, ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές μετά το πραξικόπημα του 1960, θα καταργηθούν.

  • Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Βάσει της συνταγματικής μεταρρύθμισης, κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα μπορεί να κηρύσσεται σε περίπτωση «εξέγερσης κατά της πατρίδας» ή «βίαιων ενεργειών που θέτουν το έθνος σε κίνδυνο διχασμού», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο πρόεδρος θα αποφασίζει αν θα κηρύξει ή όχι κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προτού υποβάλει την πρότασή του στο κοινοβούλιο. Αυτό θα αποφασίζει αν θα μειώνει τη διάρκειά της, αν θα την παρατείνει ή αν θα την άρει, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Αρχικά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα μπορεί να ισχύει για περισσότερους από έξι μήνες και στη συνέχεια θα μπορεί να παρατείνεται για 4 μήνες κάθε φορά.

Το τουρκικό κοινοβούλιο δέχθηκε στις 4 Ιανουαρίου, έπειτα από αίτημα της κυβέρνησης, να παρατείνει κατά τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

  • Δομή Κοινοβουλίου

Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600, αντίθετα θα μειωθεί από τα 25 έτη στα 18 η ηλικία στην οποία μπορεί κάποιος να εκλεγεί βουλευτής. Πλέον οι βουλευτικές εκλογές θα διεξάγονται ταυτόχρονα με τις προεδρικές, κάθε πέντε χρόνια, αντί για κάθε τέσσερα που ίσχύει ως τώρα.

Το τουρκικό κοινοβούλιο θα εξακολουθήσει να έχει την εξουσία να καταθέτει, να τροποποιεί ή να ακυρώνει νόμους. Επίσης διατηρεί την εξουσία ελέγχου, με τη δυνατότητα να συντάσσει εκθέσεις για κάποιες υποθέσεις.

Ο κοινοβούλιο θα ελέγχει τις ενέργειες του προέδρου, όμως αυτός θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα που θα αφορούν τους τομείς της εκτελεστικής του εξουσίας. Αντίθετα το νομοσχέδιο αναφέρει ρητά ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα τα οποία ρυθμίζονται ξεκάθαρα από τους νόμους.

Στην περίπτωση που ο πρόεδρος κατηγορηθεί ή θεωρηθεί ύποπτος ότι διέπραξε εγκληματική ενέργεια, το κοινοβούλιο θα μπορεί να ζητεί να διεξαχθεί έρευνα.

Το προσχέδιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης αναφέρει την 3η Νοεμβρίου 2019 ως ημερομηνία για τις επόμενες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές.

Για να είναι κανείς υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές θα πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης επί τουλάχιστον 40 χρόνια και να έχει κάνει ανώτατες σπουδές. Ο πρόεδρος θα εκλέγεται για μια πενταετή θητεία και θα μπορεί να επανεκλεγεί μία ακόμη φορά μόνο.

Ο Ερντογάν εξελέγη πρόεδρος τον Αύγουστο του 2014 στις πρώτες άμεσες εκλογές προέδρου, αφού διετέλεσε περισσότερα από δέκα χρόνια πρωθυπουργός της Τουρκίας. Αν ο ανώτατος αριθμός θητειών ξεκινήσει να ισχύει από τις εκλογές του 2019, κάτι που ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, ο Ερντογάν ενδέχεται να παραμείνει στην εξουσία ως το 2029.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τραμπ απειλεί με πλήγματα στο Ιράν

image_print

Νέα προειδοποίηση για κλιμάκωση των αμερικανικών επιθέσεων κατά του Ιράν απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να πλήξει κρίσιμες ενεργειακές και συγκοινωνιακές υποδομές, εάν η Τεχεράνη δεν αποδεχθεί την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί, ενώ στη συνέχεια οι επιθέσεις ενδέχεται να επεκταθούν και σε γέφυρες.

Ο Τραμπ προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά για το Ιράν, εάν η ηγεσία του δεν καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών για την επίτευξη συμφωνίας.

Ερωτηθείς για τη διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών, οι οποίοι συνεχίζονται για τέταρτη διαδοχική ημέρα, ξεκαθάρισε ότι οι επιχειρήσεις θα σταματήσουν μόνο όταν ο ίδιος κρίνει ότι έχουν επιτευχθεί οι στόχοι τους.

Παράλληλα, οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν νέο κύμα πληγμάτων εναντίον του Ιράν και την επαναφορά του αποκλεισμού στα νότια λιμάνια της χώρας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πάντως, φάνηκε να υπαναχωρεί από προηγούμενη εξαγγελία περί επιβολής φόρου στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το καθεστώς της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Αναχαίτισε τρεις ιρανικούς πυραύλους

image_print

Τρεις ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους αναχαίτισαν και κατέστρεψαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ιορδανίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωσή τους.

Οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν αμέσως μετά την είσοδό τους στον ιορδανικό εναέριο χώρο, καθώς η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει ότι στοχοθέτησε στρατιωτική βάση την οποία χρησιμοποιούν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στο χασεμιτικό βασίλειο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τον ακριβή στόχο των πυραύλων ή για τυχόν ζημιές και τραυματισμούς από την αναχαίτιση.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πλήγματα σε 20 ρωσικά πλοία

image_print

Σε νέα κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Μαύρη Θάλασσα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας 20 ρωσικά πλοία, εκ των οποίων τα 17 ήταν δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου.

Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων μη επανδρωμένων συστημάτων, Ρόμπερτ Μπρόβντι, ανέφερε μέσω Telegram ότι ανάμεσα στους στόχους βρίσκονταν επίσης δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου και ένα ρυμουλκό.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις της σε ουκρανικές λιμενικές εγκαταστάσεις, υποστηρίζοντας ότι έπληξε τέσσερα πλοία που μετέφεραν φορτία για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τηλεκατευθυνόμενα όπλα ακριβείας και επιθετικά drones στα λιμάνια της Οδησσού και του Τσορνομόρσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να έπληξαν εγκαταστάσεις εκφόρτωσης καυσίμων και λιπαντικών, δεξαμενές αποθήκευσης, καθώς και τέσσερα πλοία στα λιμάνια Τσορνομόρσκ και Ντνίπρο Μπουχ.

Οι ισχυρισμοί των δύο πλευρών για την έκταση των πληγμάτων και τις ζημιές δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Στο Κίεβο η φον ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έφθασε στο Κίεβο, ανακοινώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και ουκρανικών αμυντικών βιομηχανιών.

Όπως ανέφερε, στόχος είναι να αυξηθεί και να επιταχυνθεί η παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ουκρανία φέρεται να εξασφάλισε εξαίρεση που θα της επιτρέψει να χρησιμοποιήσει μέρος ευρωπαϊκού δανείου για την αγορά κινεζικών εξαρτημάτων κατασκευής drones.

Η εξαίρεση φέρεται να αφορά μέρος δόσης ύψους 6 δισ. ευρώ. Η σχετική πληροφορία, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en