ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Τουρκία | Δεύτερη παρτίδα ρωσικών S-400 σκοπεύει να αγοράσει ο Ερντογάν

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του συνεχίζει να σκοπεύει να αγοράσει μια δεύτερη παρτίδα αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων από τη Ρωσία, μια κίνηση που πυροδότησε τις αμερικανικές κυρώσεις και έκανε βαθύτερη τη ρήξη με την Ουάσινγκτον.

Σε συνέντευξη που προβλήθηκε στην εκπομπή Face the Nation με τη Μάργκαρετ Μπρέναν στο αμερικανικό δίκτυο CBS, ο Ερντογάν δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να παρέμβει στο ποια αμυντικά συστήματα η Άγκυρα, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, θα αγοράσει. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι μια δεύτερη παρτίδα των S-400 θα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτήσει νέες αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι ο Μπάιντεν -ο οποίος έχει πει επανειλημμένα πως η προώθηση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλο τον κόσμο είναι το κέντρο της εξωτερικής του πολιτικής- ουδέποτε στις συναντήσεις τους έγειρε ζητήματα με το ιστορικό της Τουρκίας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πάμε για νέα κρίση;

Σε κινούμενη άμμο έχουν πέσει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς ανακατατάξεις μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το Αφγανιστάν και τη δημιουργία του μικρού ΝΑΤΟ του Ειρηνικού από την Αμερική, τη Βρετανία και την Αυστραλία προκαλούν αλλαγές και στις διακυβερνητικές συμμαχίες.

Η μίνι κρίση ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα με αφορμή τις επιστημονικές εργασίες του πλοίου «Nautical Geo» στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης -προκειμένου να εντοπιστεί η καλύτερη διαδρομή για τον αγωγό EastMed μέχρι την Κύπρο- και η τουρκική αντίδραση με την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων που επιχείρησαν να παρενοχλήσουν τις έρευνες σε απόσταση μόλις 10 μιλίων από τη Σητεία απέδειξαν και στους πιο… καλόπιστους απέναντι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μια σπίθα αρκεί να φέρει την καταστροφή. Από διάφορες πλευρές στην Αθήνα επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί η προκλητική συμπεριφορά του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού μόλις λίγα μίλια από τις ακτές της Κρήτης, όπως επίσης και οι παράνομες δραστηριότητες τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο που ψάρευαν ανενόχλητα μες στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Η προσπάθεια, όμως, έπεσε στο κενό από την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που εντός 48 ωρών επέδωσε δύο διαβήματα στην Αγκυρα: ένα για την παρενόχληση του πλοίου «Nautical Geo» από τα τουρκικά πολεμικά που έκαναν «hailing» σε απόσταση μόλις 10 μιλίων από την Κρήτη και ένα για παράνομη αλιεία από τα τουρκικά ψαράδικα, που μάλιστα συνοδεύονται από σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής. Σε αυτό το κλίμα η προσδοκία του Ερντογάν για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αποδείχθηκε ανεδαφική, ενώ ούτε καν χειραψία αντάλλαξαν ο Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρότι συνέπεσαν στην ίδια αμερικανική πόλη για 72 ώρες.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version