Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τοποθέτηση του περιφερειακού συμβούλου Τρέλλη Χρήστου για τον προϋπολογισμό του 2016 της ΠΑ.Μ.Θ.

Με δελτίο τύπου ο περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ της Λαϊκής Συσπείρωσης,  Τρέλλης Χρήστος, αναφέρει…

Ο κρατικός προϋπολογισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς μηχανισμούς αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου. Συμπληρωματικά σε αυτή την κατεύθυνση δρουν και οι προϋπολογισμοί της Τοπικής Διοίκησης.

Οι προϋπολογισμοί της Τοπικής Διοίκησης, με νόμο του 2014, ευθυγραμμίζονται με τους κρατικούς προϋπολογισμούς που είναι προσαρμοσμένοι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με κύριο άξονα τη μείωση της χρηματοδότησης τους από το κράτος.

Γνωστές οι μειώσεις στο διάστημα 2009-2014 (μείον 62%) με επιπλέον άλλο ένα μείον 45% στο 2015 σε σχέση με το 2014. Στην ίδια λογική των μειώσεων είναι και η αναγκαστική μεταφορά των αποθεματικών και διαθέσιμων της Τοπικής Διοίκησης στην ΤτΕ, που αποφάσισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη γνωστή ΠΝΠ. Πράξη που μονιμοποιεί το 3ο «αριστερό» μνημόνιο, αφού προβλέπει η διαχείριση των μετρητών όλων των φορέων να περάσει σε ενιαίο λογαριασμό του δημοσίου ως το τέλος Δεκέμβρη.

Φυσικά έπεται συνέχεια στις μειώσεις αφού με το νέο μεσοπρόθεσμο, για τη διετία 2017-2019 προβλέπεται μείωση της τάξης του 23% σε σχέση με το 2015.

Στόχος αυτής της δημοσιονομικής πειθάρχησης και των προϋπολογισμών είναι η προώθηση των αναδιαρθρώσεων στη Τοπική Διοίκηση, όπου κοινός παρονομαστής είναι:

  • Οι δραματικές περικοπές πόρων
  • Η συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών
  • Η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων
  • Η ένταση της υπερφορολόγησης των λαϊκών στρωμάτων
  • η αντικατάσταση μόνιμου προσωπικού με προσωπικό ποικίλων ελαστικών κακοπληρωμένων εργασιακών σχέσεων, με δράσεις μέσα από ΜΚΟ, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, 2μηνα, 5μηνα, εθελοντισμός.

Αυτή η στρατηγική των αναδιαρθρώσεων φέρνει σε πρώτο πλάνο την επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών με τη διεύρυνση της λεγόμενης ανταπόδοσης και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Φυσικά όλη αυτή η πορεία, δηλαδή η αντιλαϊκή δημοσιονομική προσαρμογή, βρίσκεται κάτω από το άγρυπνο μάτι της κρατικής εξουσίας, με την θέσπιση του «Οικονομικού Παρατηρητήριου» από τους προηγούμενους μνημονιακούς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που άλλαξαν οι επόμενοι αριστεροί μνημονιακοί με την «Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ».

Ο προϋπολογισμός που μας φέρνει η διοίκηση της Περιφέρειας να εγκρίνουμε, εφαρμόζει κατά γράμμα τις κατευθύνσεις της κεντρικής διοίκησης.

Το υπουργείο Εσωτερικών από τον Ιούλιο πριν τις εκλογές εξέδωσε δεσμευτικές κατευθύνσεις. Στην εγκύκλιο που απέστειλε, τονίζεται «η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής με υποχρέωση συγκράτησης στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα».

Ξεχωρίζει και υποδείχνει συγκεκριμένες δαπάνες που πρέπει να περιοριστούν όπως αυτές: της υπερωριακής απασχόλησης, των προμηθειών, τις δαπάνες σε νερό και ηλεκτρική ενεργεία» και τις « πάσης φύσεως δαπάνες επιχορήγησης ΝΠΔΔ, αθλητικών πολιτιστικών συλλόγων, τα βοηθήματα σε αδύναμους»!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ίδια εγκύκλιο δίνει ειδικό βάρος στα ανταποδοτικά τέλη και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.
Στον Προϋπολογισμό στην κατηγορία λειτουργικές δαπάνες έχει περιληφθεί και η δαπάνη μισθοδοσίας του προσωπικού της ΠΑΜΘ.
Αν και γνωρίζεται ότι βασικό αίτημα της Ομοσπονδίας των εργαζομένων και των Σωματείων τους, είναι η συνέχιση καταβολής της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Περιφερειών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εσείς ήδη το περιλάβατε στον προϋπολογισμός της περιφέρειας
Και πρέπει να γνωρίζεται τις τεράστιες περικοπές των ΚΑΠ των ΟΤΑ (πάνω από 60%), που έχουν γίνει τα τελευταία 6 χρόνια, για τους «παρακρατηθέντες» πόρους των ΟΤΑ των προηγούμενων δεκαετιών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά πυκνά οι εργαζόμενοι των Δήμων, που πληρώνονται από τους ΚΑΠ, με τις καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους (πχ Φυλή, Περιστέρι, Πέραμα), με τη μη απόδοση φόρων, εισφορών και δανείων τους (πχ Πέραμα), με τη μη πληρωμή άλλων αποδοχών, όπως π.χ με την μη πληρωμή της εκλογικής αποζημίωσης των εργαζομένων, που την συμψηφίσανε με χρέη των Δήμων στο δημόσιο!!!

Η Λαϊκή Συσπείρωση συμφωνεί και συντάσσεται με το αίτημα των εργαζομένων, να πληρώνονται απευθείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Οι επενδύσεις του τακτικού προϋπολογισμού και για το 2016 είναι μηδαμινές. Δεν δημιουργούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της Περιοχής. Δεν εντάσσονται έργα που θα ανακούφιζαν τους κατοίκους της περιοχής, όπως ύδρευση, ειδικά του ορεινού όγκου των οικισμών Πρωτοκκλησίου, Μαυροκκλησίου, Κορύμβου, Μικρού και Μεγάλου Δερείου, Πετρόλοφο, Ρούσσας, Γονικού, Ανω, Κάτω Μικράκιο, Μεσημέρι, Ουράνια κ.τ.λ. του Δήμου Σουφλίου, όπως επίσης και όλου του ορεινού όγκου της Ροδόπης και της Ξάνθης.

Ή όπως έργα άρδευσης, φραγμάτων αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών, εγγειοβελτιωτικών κ.λπ. που οι δαπάνες παραμένουν μηδαμινές . Σήμερα που συζητάμε τον Προϋπολογισμό, δεκάδες ρήγματα στα αναχώματα του Έβρου ακόμα δεν έχουν κλείσει και οι αγροτικοί δρόμοι δεν έχουν αποκατασταθεί.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το ΕΣΠΑ (2014-2020) βάζει στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες, υποδομές και έργα, όπως της αντισεισμικής θωράκισης, της αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας, των κοινωνικών υποδομών υγείας – πρόνοιας . Προβλήματα που έρχονται και θα έρχονται με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα, όπως για παράδειγμα τα επαναλαμβανόμενα πλημυρικά φαινόμενα.
Ιεραρχούνται έργα και δράσεις που υπηρετούν πλήρως τις ανάγκες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρήσεων.
Η σημαντικά μειωμένη δαπάνη για τις μεταφορές των μαθητών, έχει εντείνει τα προβλήματα και φορτώνει το κόστος μεταφοράς στις εργατικές λαϊκές οικογένειές και ειδικά των απομακρυσμένων, των ορεινών και των μικρών οικισμών (Πετρόλοφος, Άβαντας, Αύρα).
Τα κονδύλια που προϋπολογίζονται για την δακοκτονία, ουσιαστικά οδηγούν στην κατάργηση του Προγράμματος με ανυπολόγιστες τις συνέπειες στην παραγωγή. Σας επισημαίνουμε τα προβλήματα που προέκυψαν την περσινή χρονιά στην Θάσο από τις προσβολές του Δάκου.

Ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει πως ο θεσμός της περιφερειακής διοίκησης είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός θεσμός, εργαλείο της αντιλαϊκής πολιτικής και πως αν δεν υπάρξει σύγκρουση και ανατροπή με αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, προς όφελος των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” θεωρεί πως οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από ένα ενιαίο καθολικό σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, παιδείας, άθλησης, πολιτισμού, προστασίας περιβάλλοντος.
Δηλώνει πως θα αγωνιστεί μαζί με τους εργαζόμενους για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την κάλυψη των αναγκών της Περιφέρειας.

Παλεύει για χρηματοδότηση η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας και περιορισμό δαπανών, κατάργηση δαπανών για το ΝΑΤΟ, την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων, την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ – ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟΣ.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Ο περιφερειακός Σύμβουλος
Τρέλλης Χρήστος

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συνόδευσαν στον Δ. Νέστου Υποψήφιοι Ευρωβουλετές

Τελική ευθεία για την Κυριακή των Ευρωεκλογών με τους υποψηφίους Ευρωβουλευτές να περιοδεύουν στην επικράτεια αποκτώντας εικόνα για τα θέματα κάθε τόπου.

Στο πλευρό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη, βρέθηκαν το πρωί της Δευτέρας 13 Μαϊου στην Χρυσούπολη και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς που παρευρέθησαν, για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θέματα λειψυδρίας απασχολούν τους αγρότες στην Π.Ε Καβάλας

Δεν είναι μόνο οι χαλαζοπτώσεις και οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Καβάλας, αλλά οι αγρότες καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίζουν ζημιοφόρα προβήματα.

Είτε στον Δήμο Παγγαίου με το φράγμα του Μαρμαρά, είτε στον Δήμο Νέστου με την χαμηλή στάθμη του ποταμού, οι αγρότες αναμένεται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα με το πότισμα των καλλιεργειών τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Eurovision 2024: Μη χάσετε τον Μεγάλο Τελικό με την Ελλάδα και τη Μαρίνα Σάττι

Τον Μεγάλο Τελικό της 68ης Eurovision θα παρακολουθήσετε, σε απευθείας σύνδεση με τη σκηνή του Malmö Arena, από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα με ελληνικό σχολιασμό καθώς και από το Eurovision Channel, στο ERTFLIX, στην πρωτότυπη μετάδοση, το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, στις 22:00.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Μετά την επιτυχημένη εμφάνισή της στον Β’ Ημιτελικό, η Μαρίνα Σάττι κέρδισε για την Ελλάδα το πολυπόθητο εισιτήριο για τον Τελικό με το τραγούδι «ZARI».

Τη μουσική του τραγουδιού «ZARI» συνέθεσαν οι Μαρίνα Σάττι, OGE, Kay Be, Nick Kodonas, Jay Stolar, Gino The Ghost και Jordan Palmer, ενώ τους στίχους υπογράφουν οι VLOSPA, OGE, Μαρίνα Σάττι και Solmeister. Creative director της εμφάνισης της Μαρίνας Σάττι στη σκηνή της Eurovision είναι ο Φωκάς Ευαγγελινός, τη χορογραφία και το movement direction έχει αναλάβει ο Mecnun Giasar (Majnoon), ενώ το art direction οι NMR.

Τον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα σχολιάσουν οι Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα.

Το 12άρι της ελληνικής κριτικής επιτροπής, στον Μεγάλο Τελικό της Eurovision θα ανακοινώσει η Έλενα Παπαρίζου, η μοναδική που κατέκτησε την πρώτη θέση για την Ελλάδα στη Eurovision του 2005, με το τραγούδι «My number one».

Στον Τελικό θα συμμετάσχουν οι 20 χώρες που προκρίθηκαν από τους δύο Ημιτελικούς, οι Big Five (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία) και η διοργανώτρια χώρα, Σουηδία.

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον Τελικό έχει ως εξής: Σουηδία, Ουκρανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Ισραήλ, Λιθουανία, Ισπανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λετονία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία, Σερβία, Φινλανδία, Πορτογαλία, Αρμενία, Κύπρος, Ελβετία, Σλοβενία, Κροατία, Γεωργία, Γαλλία, Αυστρία

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en