Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά για να έχουν υψηλότερο IQ!

image_print

Η διατροφή κατά την παιδική ηλικία είναι καθοριστική για την ανάπτυξη και τη μελλοντική υγεία του παιδιού και μάλιστα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, συμβάλλει και στην αύξηση του δείκτη ευφυΐας!

Τα ευρήματα που δημοσιεύουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στην επιθεώρηση Scientific Reports δείχνουν ότι ιδιαίτερη αξία για τον παιδικό εγκέφαλο έχουν τα υγιεινά λιπαρά.

Όπως αναφέρει η μελέτη, τα παιδιά που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν 4,8 μονάδες υψηλότερο IQ κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τα παιδιά που τρώνε ψάρι σπανιότερα ή και καθόλου. Επίσης, το ψάρι βοηθά τα παιδιά να απολαμβάνουν καλύτερο ύπνο.

Παλαιότερα ευρήματα είχαν υποδείξει ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στα πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε πολλά ψάρια και κυρίως στον σολομό, στον τόνο και στο σκουμπρί, και στην υψηλότερη ευφυΐα αλλά και στον καλύτερο ύπνο (μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου, διακοπές στον ύπνο, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας κ.ά.).

Ωστόσο, ένα καινούριο και πολύ σημαντικό στοιχείο που προσθέτει η νέα μελέτη είναι ότι ο ύπνος λειτουργεί πιθανότατα σαν «συνδετικός κρίκος» που εξηγεί γιατί το ψάρι ωφελεί τον εγκέφαλο.

«Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ και η κακή γνωστική λειτουργία συνδέεται με την αντικοινωνική συμπεριφορά» αναφέρει ο Άντριαν Ρέινε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως τα Ω-3 λιπαρά μειώνουν την αντικοινωνική συμπεριφορά στα παιδιά και δεν αποτελεί έκπληξη ότι το ψάρι μπορεί να εξηγήσει αυτή τη διαπίστωση».

«Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε έναν ήδη μεγάλο όγκο ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ότι η κατανάλωση ψαριού έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία και γι’ αυτό πρέπει να προωθείται περισσότερο» προσθέτει με τη σειρά της η ερευνήτρια Τζένιφερ Πίντο-Μάρτιν. «Τα παιδιά πρέπει από μικρά να τρώνε ψάρι. Και όταν λέμε από μικρά εννοούμε ακόμη και από την ηλικία των 10 μηνών, εφόσον φυσικά το ψάρι δεν περιέχει κόκαλα και κόβεται σε μικρά κομμάτια. Σε κάθε περίπτωση όμως η κατανάλωση ψαριού δεν πρέπει να καθυστερεί πέραν της ηλικίας των 2 ετών».

medicalnews.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσιάστηκε ο χάρτης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ στην Καβάλα – Νέα εφαρμογή από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου

image_print

Παρουσία του Δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Σωτήρη Τσεκμέζογλου, καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας ψηφιακής εφαρμογής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, η οποία αφορά τον διαδραστικό χάρτη με τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Η νέα εφαρμογή δημιουργήθηκε με στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, παρέχοντας άμεση και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με τις διαθέσιμες ειδικές θέσεις στάθμευσης σε ολόκληρη την πόλη. Μέσω του διαδραστικού χάρτη, οι πολίτες μπορούν να εντοπίζουν με ακρίβεια τις θέσεις ΑμεΑ, συμβάλλοντας στον καλύτερο προγραμματισμό των μετακινήσεών τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, επισημάνθηκε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας και στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, με στόχο μια πόλη πιο λειτουργική και φιλική για όλους τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Σωτήρης Τσεκμέζογλου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της εφαρμογής και στις παρεμβάσεις που υλοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην πόλη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων ΑμεΑ και υπηρεσιών, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή και η εύκολη πρόσβαση στις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή.

Ο Δήμος Καβάλας καλεί τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη νέα εφαρμογή και παράλληλα υπενθυμίζει ότι οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ προορίζονται αποκλειστικά για τους δικαιούχους, ζητώντας τον σεβασμό όλων, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φίλιπποι: Ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο

Φίλιπποι-Ματωμένος Γάμος του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
image_print

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Ματωμένο Γάμο» του Federico García Lorca, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2026, στις 21:15, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Η παράσταση εντάσσεται σε μια ιδιαίτερα συμβολική χρονιά, καθώς το Θεσσαλικό Θέατρο συμπληρώνει 50 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής παρουσίας, ενώ συμπληρώνονται και 90 χρόνια από τον θάνατο του Λόρκα.

Ο «Ματωμένος Γάμος», εμπνευσμένος από πραγματικό έγκλημα πάθους στην ισπανική ύπαιθρο, πραγματεύεται τον απαγορευμένο έρωτα, την τιμή των οικογενειών, τον γάμο, την ιδιοκτησία, τη βεντέτα, τη μοίρα και την κοινωνική καταπίεση των γυναικών.

Σε μια κλειστή αγροτική κοινωνία, ένας γάμος ετοιμάζεται να ενώσει δύο οικογένειες. Η Νύφη υπακούει στις κοινωνικές επιταγές, όμως μέσα της παραμένει ζωντανός ένας απαγορευμένος έρωτας. Η επιστροφή του Λεονάρντο ανατρέπει τις ισορροπίες και οδηγεί σε μια τραγική σύγκρουση πάθους, καθήκοντος και εκδίκησης.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Ζιάκας, τη μουσική ο Διονύσης Τσακνής και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Στην παράσταση παίζουν οι Ντίνα Αβαγιανού, Άγγελος Ανδριόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Αναστασία Βαγενά, Γιώργος Βούντας, Χριστίνα Βράκα, Τζένη Καζάκου, Στεφανία Καραγιάννη, Δήμητρα Καραγιώργου, Αστέρης Κρικώνης, Αγγελική Λεμονή, Δημήτρης Όντος, Νίκη Παλληκαράκη και Παντελής Ψακίδης.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 18 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ στην προπώληση και 12 ευρώ μειωμένο.

Η προπώληση γίνεται μέσω more.com, στα καταστήματα Public και στα σημεία προπώλησης του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410 621209, 2410 533417 και 6980493082.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο επίκεντρο οι συνταξιούχοι – Τα μέτρα που εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ

image_print

Στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκονται οι συνταξιούχοι, καθώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πακέτο παρεμβάσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα που αφορούν τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη διόρθωση ζητημάτων που απασχολούν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση για τις συντάξεις χηρείας και τις προβλέψεις του λεγόμενου «νόμου Κατρούγκαλου». Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος ασκεί έντονη κριτική στο ισχύον πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της σύνταξης χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας δεν θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί εξαρχής. Όπως επισημαίνει, το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες δικαιούχους και θεωρεί ότι απαιτείται η πλήρης κατάργησή του, ώστε να αποκατασταθούν αδικίες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en