MEDIA

Τι κρύβει η επίθεση Τσίπρα στους βαρόνους των media

«Βόμβα» μεγατόνων εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής εγκαινιάζοντας την «Ώρα του πρωθυπουργού». Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο σύστημα διαπλοκής που λυμαίνεται τη χώρα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες. Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει κάθε κανάλι. Αν κάποιο κανάλι είναι “υγιές” οικονομικά, δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού μόνο τυχαία δεν είναι καθώς την ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί ο πρωθυπουργός αποφασίζει να στείλει τα δικά του μηνύματα τόσο προς το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό της χώρας. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως έμπρακτο δείγμα προθέσεων της κυβέρνησης να  πολεμήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή, συγκρουόμενη με «ολιγάρχες» και  ισχυρά  επιχειρηματικά συμφέροντα.  Η αντιπαράθεση με τους βαρόνους των media  αναμένεται ότι θα κλιμακωθεί, ενώ παράλληλα θα εντείνονται οι προσπάθειες  για τον εντοπισμό και τη φορολόγηση αδήλωτου μεγάλου πλούτου κάτι που ζητούν βεβαίως και οι εταίροι.

Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε διαφανή και αδιάβλητο διαγωνισμό για τις συχνότητες και επανέλαβε ότι τα τέλη για τις συχνότητες που ορίζει ο νόμος, και δεν έχουν εισπραχθεί, θα εισπραχθούν.

Ο κύκλος της διαπλοκής και της συνδιαλλαγής θα τελειώσει, ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίου που άναρχα και ενάντια στο δημόσιο συμφέρον ισχύει από το 1989. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των συχνοτήτων επιβάλλουν στις κυβερνήσεις τις προθέσεις τους. Η νομοθεσία σταδιακά έγινε ακόμα πιο ελαστική για τους καναλάρχες που συνέχιζαν να παίρνουν δημόσια έργα και προμήθειες του δημοσίου. Η Ελλάδα είναι η πιο καθυστερημένη χώρα στην Ευρώπη ως προς τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας. Οι δανειστές έχοντας θέσει το ζήτημα από το 2010 αλλά δεν πίεσαν όσο σε άλλα ζητήματα τις μνημονικές κυβερνήσεις οι οποίες επουδενί δεν ήθελαν να διαταραχτεί το σύστημα της διαπλοκής.

Για τον Αλ. τσίπρα, στήριγμα της κυβέρνησης δεν είναι όσοι ελέγχουν τα ΜΜΕ αλλά ο ελληνικός λαός που πληροφορήθηκε τη μετάβαση στο ψηφιακό τοπίο χωρίς να έχει κατανοήσει ότι πρόκειται για μία «μπίζνα» σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Για να προχωρήσει το σχέδιο, και να παραμείνει αρρύθμιστο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, έκλεισε μάλιστα και η ΕΡΤ!

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα γίνει διαφανής και αδιάβλητος διαγωνισμός για τις άδειες των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων και όσοι μέχρι τώρα τις κατείχαν θα δώσουν λογαριασμό. Επίσης, «τα τέλη για τις συχνότητες που ορίζει ο νόμος, και δεν έχουν εισπραχθεί θα εισπραχθούν. H κατάληψη των συχνοτήτων από το 1998 δεν έχει αποδώσει τα νόμιμα έσοδα στο δημόσιο ταμείο, υπογράμμισε. Δεν μας ενδιαφέρει αν αυτοί που θα κληθούν στο να εφαρμοστεί ο  νόμος θα είναι φιλικοί ή εχθρικοί απέναντί μας Παράσημά μας είναι οι επιθέσεις από όσους δεν τηρούν το νόμο σε αυτήν τη χώρα». «Όλοι όσοι δεν έχουν κληθεί να πληρώσουν από υποθέσεις φοροδιαφυγής θα κληθούν να πληρώσουν, όπως κι αν λέγονται» τόνισε. «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως κι αν λέγεται», η σχετική αποστροφή του Αλ. Τσίπρα.

Τι θέλουν οι Ευρωπαίοι

Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται βέβαια για τα συμφέροντα των δικών τους μεγάλων επιχειρήσεων, που σε μπολλες περιπτώσεις έχουν διαπιστώσει ότι δεν μπορούν να κάνουν μεγάλες μπίζνες στην Ελλάδα, αν δεν συνεργασθούν με κάποιο ντόπιο «ολιγάρχη».  Αυτό συνέβη ιδιαίτερα σε κάποια μεγάλα projects ιδιωτικοποιήσεων, όπου γερμανικές γερμανικές επιχειρήσεις που εμφανίστηκαν χωρίς εγχώριο εταίρο, «έπεσαν σε τοίχο» ή είδαν τους διαγωνισμούς να  ματαιώνονται.
 Ελπίζουν τώρα ότι με το χτύπημα της διαπλοκής και την αποδυνάμωση των «ολιγαρχών», οι επιχειρήσεις τους θα βρουν χώρο για ανάληψη μεγάλων έργων, παραχωρήσεις εκμετάλλευσης, εξαγορές αποκρατικοποιούμενων επιχειρήσεων, προνομιακές επενδύσεις κλπ.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version