Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το χτίσιμο του αφορολόγητου

Να κρατούν τις χάρτινες αποδείξεις συνιστά στους φορολογούμενους η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, παρά την εφαρμογή του νόμου για το χτίσιμο του αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε ότι στόχος της χρήσης πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολογήτου είναι η φορολογική συμμόρφωση επαγγελματιών και επιχειρήσεων και όχι η φορολογική επιβάρυνση όσων δεν συγκεντρώνουν το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό.

Η κ. Παπανάτσιου εξήγησε πως η διεθνής πρακτική έχει δείξει ότι η χρήση του πλαστικού χρήματος έφερε αύξηση των εσόδων της τάξης του 20%.

Αναφορικά με τα ζευγάρια και τους συνδικαιούχους ενός λογαριασμού, διευκρίνισε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις επιμερίζεται το εισόδημα για τη συλλογή αποδείξεων.

Σημειώνεται ότι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, άρα και η ΔΕΗ μετράνε στο χτίσιμο του αφορολόγητου. Ερωτηθείσα σχετικά με τις περιπτώσεις στις οποίες το όνομα δεν ταυτίζεται με τον λογαριασμό παροχής της ΔΕΗ, είπε ότι τότε η πληρωμή του λογαριασμού δεν θα προσμετράται στο χτίσιμο του αφορολογήτου.

Η Υφυπουργός Οικονομικών συνέστησε στους πολίτες να κρατούν τις αποδείξεις, τουλάχιστον την πρώτη χρονιά («μέχρι να δούμε πως θα εφαρμοστεί το μέτρο»), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Η υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων καρτών από τους επαγγελματίες θα γίνει σταδιακά σε τρεις φάσεις, όπως δήλωσε η Υφυπουργός Οικονομικών. Η πρώτη αφορά εκείνους που ανήκουν στην «υψηλή κατηγορία παραβατικότητας» (ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, γιατρούς, κλπ.)

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ | Οι πληρωμές που θα γίνουν έως τις 10 Μαΐου

Πληρωμές κατά την περίοδο 8 έως 10 Μαΐου, ύψους 62.244.037 ευρώ θα γίνουν σε 60.583 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του  e- ΕΦΚΑ  και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ από τις 8 έως 10 Μαΐου θα καταβληθούν 20.800.000 ευρώ σε 830 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

• Στις 9 Μαΐου θα καταβληθούν για Επιδόματα Μητρότητας, Κυοφορίας, Ασθενείας, Ατυχήματος, Έξοδα Κηδείας 13.744.037 ευρώ σε 30.693 δικαιούχους.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 12 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

• 10 εκατ. ευρώ σε 8.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

• 5 εκατ. ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

• 700.000 ευρώ σε 1000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αυγενάκης | Απλοποιείται η διαδικασία καταβολής «πρόσθετων τελών» στους γεωτεχνικούς

«Την απλοποίηση της διαδικασίας καταβολής των «πρόσθετων τελών» προς τους γεωτεχνικούς, ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις προωθεί το ΥΠΑΑΤ, το οποίο αναμένει τις προτάσεις των Γενικών Διευθύνσεων Κτηνιατρικής και Τροφίμων».

Αυτό επισημαίνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν.

«Περαιτέρω», σημειώνει ο κ. ΥπΑΑΤ,«από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου έχουν μεταφερθεί όλα τα αναλογούντα ποσά στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτωνπου αφορούν στο έτος 2022 (ποσού 250.000€) και, μέχρι τέλους Ιουνίου 2024, θα έχουν μεταφερθεί και τα ποσά που αφορούν στα «πρόσθετα τέλη» έτους 2023, εφόσον έχει παραληφθεί από τη ΓΔΟΥ το σύνολο των αιτημάτων των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για τον κίνδυνο να χαθούν τα δεδουλευμένα των Γεωτεχνικών, όπως αυτά που αφορούν στην Π.Ε. Άρτας», προσθέτει, «προωθήθηκε σχετική ρύθμιση, η οποία επιλύει το πρόβλημα της παραγραφής και αναμένεται η καταβολή τους».

Όσον αφορά τη στελέχωση του ΥΠΑΑΤκαι ειδικότερα στον κλάδο ΠΕ Γεωτεχνικών, στον οποίο, σύμφωνα με το π.δ. 85/2022 (Α΄232), περιλαμβάνονται οι ειδικότητες ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Γεωλόγων, ΠΕ Δασολόγων, ΠΕ Ιχθυολόγων και ΠΕ Κτηνιάτρων, έχει ως εξής:

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΛΥΜΜΕΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΕΣ ΚΕΝΕΣ
ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ 1007 804 197 6
ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΕΙΣ 14 14 0 0
ΣΥΝΟΛΟ 1021 818 197 6

Επισημαίνεται ότι οι θέσεις που έχουν δεσμευτεί αφορούν στον 1ο κύκλο Κινητικότητας του 2024, καθώς και στον Προγραμματισμό Προσλήψεων για τα έτη 2020-2024.

Τέλος, σχετικά με την απεργία των Γεωτεχνικών ο κ. Αυγενάκης αναφέρει ότι,  αφενός η προσφυγή στη Δικαιοσύνη κρίθηκε αναγκαία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αφετέρου, με την υπ’ αριθ. 361/2024 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, κηρύχθηκε  παράνομη και καταχρηστική.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en