Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι θα αλλάξει στην ΕΛ.ΑΣ.

image_print

Την παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου έκαναν σήμερα ο υπουργός Νίκος Δένδιας και οι επιτελείς όλων των υπηρεσιών.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε “επανάσταση» στο θέμα της αστυνόμευσης και της εξυπηρέτησης του πολίτη το νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει μεγάλες καινοτομίες και στηρίζεται στην αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών, την κατάργηση της γραφειοκρατίας, την εξοικονόμηση δαπανών και την ψηφιοποίηση με βάση τη νέα τεχνολογία για να γίνουν πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές όλες οι υπηρεσίες.

Στις βασικές του γραμμές το νομοσχέδιο προβλέπει την αποδέσμευση του υπουργείου από την Αστυνομία, που θα είναι πλέον ένας καθαρά πολιτικός οργανισμός με συνδετικό κρίκο μια γενική διεύθυνση. Επίσης για την Αστυνομία προβλέπεται η κατάργηση του Αρχηγείου με τη σημερινή του μορφή και η αντικατάστασή του με ένα επιτελείο που θα επιβλέπει τρεις βασικούς και αυτόνομους κλάδους. Τον κλάδο Τάξης, τον κλάδο Ασφάλειας, που οργανώνεται στα πρότυπα του FBI και τον κλάδο Αλλοδαπών και προστασίας των Συνόρων.

Αλλαγές προβλέπονται και για την Πυροσβεστική που θα είναι ουσιαστικά επιχειρησιακός βραχίονας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Το όλο εγχείρημα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, μειώνει τις δομές κατά 43% στην Αστυνομία, όπου θα υπάρξουν συγχωνεύσεις τμημάτων, κατά 30% στην Πυροσβεστική και κατά 36% στη ΓΓΠΠ.

Οι αλλαγές

Το πρώτο τμήμα του Νομοσχεδίου αφορά το υπουργείο

Ιδρύεται στο υπουργείο “Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και επιτελικού σχεδιασμού», “δηλαδή δημιουργείται διοικητικός κορμός στο υπουργείο. Μετατρέπεται σε ένα πολιτικό υπουργείο με τις υπηρεσίες του», τόνισε ο υπουργός.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φιλοδοξεί να έχει μια σύγχρονη, ευέλικτη, αποδοτική, διοικητική δομή.

Το δεύτερο τμήμα του νομοσχεδίου αφορά την Ελληνική Αστυνομία

Αυτό που υπογράμμισε ο υπουργός ήταν ότι η αστυνομία θα διαρθρώνεται σε τρεις διακριτούς αυτόνομους κλάδους:

1. Της Τάξης

2. Της Ασφάλειας

3. Των Αλλοδαπών και Προστασίας των συνόρων

– Παύει να υπάρχει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

– Δημιουργείται επιτελείο ως ενισχυτική δομή των τριών αυτόνομων κλάδων.

– Κατάργηση των ενδιάμεσων βαθμίδων.

– Ίδρυση του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου των Συνόρων της Μετανάστευσης και του Ασύλου.

Το τρίτο τμήμα του νομοσχεδίου αφορά την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών

– Θεσπίζεται η λειτουργία Επιτροπής Περιφερειακής Συνεργασίας και Ασφάλειας

– Ενεργοποιείται το κεντρικό συμβούλιο Πρόληψης της Εγκληματικότητας

– Ψηφιοποίηση των αρχείων της Ελληνικής Αστυνομίας

Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική

– Η Πυροσβεστική χωρίζεται με το νέο οργανόγραμμα σε δύο βασικούς κλάδους:

– Στον κλάδο των επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα

– Στον κλάδο υποστήριξης

– Συγχώνευση των επιχειρησιακών κέντρων

 

Πηγή: arouraios.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: “Ποτάμι” η οδός Πέλλης από σπάσιμο σωλήνα

image_print

Σωλήνας έσπασε σε εργοτάξιο της ΔΕΥΑ στην οδό Πέλλης, στο ύψος του 1ου Λυκείου Καβάλας, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες νερού να κατακλύσουν το οδόστρωμα. Η διαρροή δημιούργησε «ποτάμι» στον δρόμο, ενώ στο σημείο αναμένεται η αποκατάσταση της βλάβης από τα αρμόδια συνεργεία. Οι οδηγοί καλούνται να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ροδόπη: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος Ελληνίδας

Σύλληψη σε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης στη Ροδόπη.
image_print

Υπόθεση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος Ελληνίδας, η οποία διαπράχθηκε το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου 2026 σε οικισμό της Ροδόπης, εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κομοτηνής.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος ενός Έλληνα, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν άγνωστο μέχρι στιγμής συνεργό του.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ελληνίδα και, με το πρόσχημα ότι συγγενικό της πρόσωπο επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, της ζήτησε χρήματα.

Η γυναίκα πείστηκε να συγκεντρώσει χρηματικό ποσό και να το παραδώσει σε συνεργό του δράστη, τον οποίο συνάντησε σε προκαθορισμένο σημείο.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο Έλληνας που περιλαμβάνεται στη δικογραφία μετέβη με αυτοκίνητο στο σημείο και, έχοντας τον ρόλο του «εισπράκτορα», παρέλαβε τα χρήματα.

Την προανάκριση συνεχίζει το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κομοτηνής.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμωτή : Σωτήρια παρέμβαση – Έσωσαν λουόμενη που έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία

image_print

Σωτήρια αποδείχθηκε η άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΚΑΑΥ Κεραμωτής σε περιστατικό που σημειώθηκε στην παραλία της Κεραμωτής, όταν μία γυναίκα τουρίστρια έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν σε κοντινή απόσταση στην περιοχή του ΚΑΑΥ.

Μόλις οι άνθρωποι του αντιλήφθηκαν το συμβάν, έσπευσαν άμεσα στο σημείο, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασής της μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και νοσηλεία.

Το περιστατικό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της άμεσης ανταπόκρισης και της εκπαίδευσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς η έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.

Σύνταξη Άρθρου: Στέλλα Γκοτζαμάνη

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en