Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι ειπώθηκε στο τετ α τετ Τσίπρα – Μακρόν στο Μαξίμου

Επικοινωνιακό σωσίβιο αναζητά ο πρωθυπουργός στη… «γαλλική απόβαση» – Οι προσδοκίες και τα αγκάθια στις συνομιλίες των δύο πλευρών – Τα deal με τους επιχειρηματίες εκ Παρισίων – Η… γνωριμία της Περιστέρας με τον Μπριτζίτ.

του Γιάννη Μακρυγιάννη

Με ένα μύθο, αυτόν της επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και την (τυπική έστω) έξοδο από τα μνημόνια, επενδύει την επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η διήμερη παρουσία του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας αποκτά σημαντικούς συμβολισμούς σε μία κρίσιμη χρονική καμπή και αναμένεται να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, ως «σημαδιακή» για το περίφημο «γύρισμα σελίδας», που μιλά όλο και πιο συχνά τελευταία ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θέλει να ενισχύσει μέσω της επίσκεψης αυτής το αφήγημά του περί εξόδου της χώρας από την κρίση, να πείσει ότι η Ελλάδα φεύγει από την ιδιότυπη διεθνή απομόνωση και ανακτά το ρόλο της στην ευρωπαϊκή σκηνή. Ότι αξιοποιεί τα στρατηγική της πλεονεκτήματα και συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνώς.

Ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται για ένα μεγάλο πολιτικό και επικοινωνιακό σόου, – ανάλογο ίσως εκείνου με τον Μπαράκ Ομπάμα – δίδοντας κοσμογονικές διαστάσεις στην επίσκεψη, σε μία προσπάθεια να υπερκεράσει τα τεράστια προβλήματα, που φέρνει η τρίτη αξιολόγηση, αλλά και ενόψει της δοκιμασίας που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ το σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του ο κ. Μακρόν επενδύει επίσης πολλά στις συνομιλίες που θα έχει στην Αθήνα, καθώς πρόκειται στην πραγματικότητα για την πρώτη επίσκεψή του σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με σαφή μηνύματα για το πώς θέλει την Ευρώπη. Με την παρουσία του στην ελληνική πρωτεύουσα, επιδιώκει να αναδείξει το ρόλο της Γαλλίας στις ευρωπαϊκές διεργασίες, αλλά και να τονώσει το προσωπικό του προφίλ σε μία στιγμή, που η δημοτικότητά του πέφτει και έχει ήδη ανοίξει δύσκολα μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας του, ιδίως με την προώθηση της λεγόμενης εργατικής μεταρρύθμισης.

Στο επίκεντρο των επαφών θα είναι πρωτίστως ένα μήνυμα που θέλουν να στείλουν και οι δύο πλευρές προς κάθε κατεύθυνση: ότι αποκαθίσταται η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ότι η περίοδος της κρίσης είναι μάλλον προς τα πίσω.

Όπως έγραψε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο πηγή της Γαλλικής προεδρίας «ο πρόεδρος Μακρόν θέλει να στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για την ανάκαμψη – στη χώρα σύμβολο της ευρωπαϊκής κρίσης»! Οι ίδιες πηγές δηλώνουν στο πρακτορείο ότι «οφείλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στην θετικότερη αυτή φάση που ανοίγεται και που συμβολίζει, είμαστε σε θέση να ελπίζουμε, μία νέα φάση για την ευρωζώνη».

Αυτό θα είναι και το μήνυμα του κ. Γάλλου Μακρόν, όχι μόνο κατά τις επίσημες συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία, αλλά και της ομιλίας, που θα εκφωνήσει για την ελληνική δημοκρατία στην Πνύκα – εκεί που δεν κατάφερε να μιλήσει προ μηνών ούτε καν ο Μπαράκ Ομπάμα.

Αυτά είναι τα θετικά στοιχεία και αποτυπώνουν τις προσδοκίες και των δύο πλευρών – μαζί με τα επιχειρηματικά deal – από την επίσκεψη.

Ωστόσο αγκάθια είναι, ειδικά για το πώς θα αξιοποιήσει την παρουσία του κ. Μακρόν στην Αθήνα το Μέγαρο Μαξίμου, το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη δείξει διατεθειμένος να προσδεθεί σε μεγάλο βαθμό στο άρμα του Βερολίνου για την Ευρώπη του αύριο – δυσκολεύει έτσι την επιδίωξη της κυβέρνησης να υπονοήσει ότι το μέτωπο κατά της γερμανικής λογικής της λιτότητας ενισχύεται. Όπως επίσης δεν μπορεί να πει η Αθήνα ότι προσβλέπει στη στήριξη του Παρισιού για την απόκρουση των υπερβολικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, ειδικά στα εργασιακά – με τις «μεταρρυθμίσεις» που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μακρόν κάνει ακόμα και αυτούς του ακραίους του Ταμείου να… κοκκινίζουν από ντροπή!

Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε τον κ. Μακρόν να συμμερίζεται την άποψη ότι το ΔΝΤ πρέπει να φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο η προσδοκία μίας ρήξης της Γαλλικής κυβέρνησης με το Ταμείο αυτή την ώρα, κόντρα στις διαθέσεις του Βερολίνου, είναι μάλλον ουτοπία.

Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν πάντως ότι ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει με τον γάλλο πρόεδρο το σενάριο εξόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και συνολικότερα από την Ευρώπη.

Τα επιχειρηματικά deal

Πέρα από το αμιγώς πολιτικό σκέλος της επίσκεψης, το ενδιαφέρον στρέφεται στις επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένεται να συζητηθούν, καθώς ο κ. Μακρόν θα συνοδεύεται από τουλάχιστον 40 εκπροσώπους εταιριών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και κολοσσοί (Total, Suez, EDF, Sanofi, Orpea, Bpifrance, Engie κ.α).

Άλλωστε τον Γάλλο πρόεδρο θα συνοδεύουν ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό.

Η «απόβαση» αυτή έχει προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις όμως, καθώς φαίνεται να μπαίνουν στο τραπέζι συμφωνίες για πώληση δημόσιων οργανισμών, αφού είναι δεδομένο το ενδιαφέρον των Γάλλων για στρατηγικούς τομείς, όπως το νερό, η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον. Μεταξύ άλλων λέγεται ότι οι Γάλλοι θέλουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και επιθυμούν να μπουν στον τομέα των υποδομών με ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και αλλού. Επίσης επιδιώκουν συμμετοχή γαλλικών εταιριών στις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Η επιχειρηματική πλευρά της επίσκεψης μάλιστα έχει επικριθεί ποικιλοτρόπως, ενώ προκαλεί δυσφορία ακόμη και εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Εκφράζονται επιφυλάξεις και διαφωνίες, καθώς θεωρείται ότι το γαλλικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, είναι ουσιαστικά ενός τύπου «λαφυραγώγησης» της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, που εξ ανάγκης και υπό την πίεση των δανειστών, προσφέρεται έναντι πινακίου φακής στους «επιδρομείς».

Tο πρόγραμμα της επίσκεψης

Ο Γάλλος πρόεδρος μετά της συζύγου του Μπριζίτ φτάνει στο Ελευθέριος Βενιζέλος στη 1 μετά το μεσημέρι. Θα τους υποδεχθεί ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσουν μισή ώρα αργότερα (χάρη και στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν) και η πρώτη ενέργεια του κ. Μακρόν θα είναι να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Αμέσως μετά το γαλλικό προεδρικό ζεύγος θα μεταβεί στην Ηρώδου Αττικού και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα το υποδεχθούν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και η σύζυγός του Βλασία (Σίσσυ).

Στο Προεδρικό Μέγαρο θα πραγματοποιηθεί παρασημοφόρηση του κ. Μακρόν από τον κ. Παυλόπουλο, με το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος. Θα ακολουθήσουν σύντομες δηλώσεις των δύο προέδρων και κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Στις 3:30 μετά το μεσημέρι ο κ. Μακρόν και η Γαλλική Αντιπροσωπεία θα φτάσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Θα ακολουθήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο και στις 4:15 μμ είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών, υπό τον Γάλλο πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στις 5μμ οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις 7:05μμ ο κ. Μακρόν και η σύζυγός του θα μεταβούν στην Πνύκα, όπου θα υπάρξει προσφώνηση από τον κ. Τσίπρα και αντιφώνηση από τον Γάλλο πρόεδρο.

Θα ακολουθήσει, στις 9μμ, το επίσημο δείπνο, που θα παραχωρήσουν προς τιμήν του προεδρικού ζεύγους της Γαλλίας, ο κ. Παυλόπουλος και η σύζυγός του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Την Παρασκευή (στις 10πμ) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στρογγυλής τραπέζης των επικεφαλής Ελληνικών και Γαλλικής επιχειρήσεων, υπό την προεδρία των κυρίων Μακρόν και Τσίπρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στις 11:45μμ ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του Μπριτζίτ, θα επισκεφθούν την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, όπου θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σε μορφή 3D των αρχαιολογικών ανασκαφών στη Δήλο.

Αμέσως μετά (12:00-13:15) θα δοθεί δεξίωση προς τιμήν της Γαλλικής κοινότητας από τον Γάλλο Πρόεδρο και θα ακολουθήσει (13:30-14:45) γεύμα του κ. Μακρόν και της συζύγου του, με Έλληνες και Γάλλους καλλιτέχνες και διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

Μετά το γεύμα (14:45-15:15) ο κ. Μακρόν θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών και Γαλλικών ΜΜΕ και στις 3:15μμ το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα αναχωρήσει για το Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης τις 4μμ.
Περιστέρα – Μπριτζίτ, αλλά και… Σίσσυ

Μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει από μόνη της η Μπριτζίτ Μακρόν, η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, με το κομψό ντύσιμο και το ξεχωριστό στιλ.

Η προσοχή θα στραφεί στις επαφές της με την σύντροφο του Έλληνα πρωθυπουργού, την Περιστέρα Μπαζιάνα, αλλά και τη σύζυγο του κ. Παυλόπουλου, Σίσσυ.

Η κυρία Μακρόν θα έχει και δικό της πρόγραμμα, με ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία – με τη συνοδεία της κυρίας Μπαζιάνα πρωτίστως.

Τα φώτα θα στραφούν στη γυναικεία παρουσία ιδίως στο επίσημο δείπνο στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα βρεθούν μαζί οι κυρίες Μακρόν, Μπαζιάνα, Παυαλοπούλου, αλλά και οι κυρίες Αγγελική Βούτση και Μαρέβα Μητσοτάκη, αφού παρόντες θα είναι τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

dramini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κικίλιας: Θα είναι μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος, χρειάζεται συστράτευση

Έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν το έργο των πυροσβεστών και για συστράτευση των πάντων ώστε «να προστατεύσουμε το χωριό μας, το σπίτι μας, το νησί μας ή την πόλη μας», απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα είναι μία δύσκολη αντιπυρική περίοδος» δήλωσε στο Mega, υπογραμμίζοντας όμως πως «η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να παίρνει τη μάνικα και να σβήνει τις φωτιές, αλλά να προετοιμάζει την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες δυνάμεις γι αυτήν την προσπάθεια». Για αυτόν τον λόγο, όπως ανέφερε, από τον Δεκέμβριο του 2023 η Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατέθεσε ο ίδιος με αντικείμενο την πρόληψη, η οποία όπως τόνισε είναι «ανώτερη της αντιμετώπισης».

Σχετικά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών οικοπέδων για καθαρισμό που έληξε στις 30 Απριλίου και τον συνακόλουθο έλεγχο τους από τους δήμους, υπογράμμισε πως «βλέπω ότι αρκετοί συμπολίτες μας πειθαρχούν σε αυτό και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετοί δήμοι κάνουν ελέγχους. Υπάρχουν και αυτοί όμως που δεν πειθαρχούν και υπάρχουν και κάποιοι δήμαρχοι, πράγματι ομολογώ, που κρύβονται πίσω από -αν θέλετε- κάποια technicalities, όπως γιατί δεν έχει βγει η ψηφιακή πλατφόρμα για να δηλώνουν οι πολίτες τα οικόπεδά τους και λοιπά».

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ, επισήμανε πως «εντολή του πρωθυπουργού ήταν να ξεμπλοκάρω και να τρέξω με τάχιστες διαδικασίες το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, αξίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ», ενώ συμπλήρωσε αναφέροντας πως «θα αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε από το καλοκαίρι του 2025 και θα ολοκληρωθεί η παραλαβή τους μέχρι το 2030».

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση των Σκοπίων να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Προειδοποίηση προς το VMRO να σταματήσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί πληρως τη Συμφωνία των Πρεσπών που προβλέπει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» απηύθυνε ο πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για εξαιρετικά αρνητικά πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τόνισε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση, να σεβαστεί την κεντρική πρόβλεψη της Συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, ειδάλλως θα δημιουργήσει πρόβλημα όχι στις σχέσεις Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και Ευρώπης και Βόρειας Μακεδονίας», ανέφερε, υπενθυμίζοντας τις καταδικαστικές δηλώσεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Σαρλ Μισέλ.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, υπήρξαν άμεσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης «μέσα σε λίγες ώρες, αυτά δεν έγιναν από μόνα τους. Έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δηλώσεις της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Άρα θα ασκηθεί πιστεύω, μια συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησ ηδεν θα φέρει προς κύρωση τα τρία μνημόνια. «Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια τα οποία απορρέουν από τη συμφωνία. Και τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δικιά μας στάση να καθυστερήσουμε αυτή την κύρωση», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία. Ακούγαμε αυτό το εθνικιστικό παροξυσμό του VMRO, ξέραμε το VMRO θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε κι εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν. Και θεωρώ αδιανόητο στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που μας φόρτωσε αυτή τη συμφωνία με τα προβλήματα και να ζητάει τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό; Πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ. Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε είναι ότι θα ήδη το έχουμε κάνει. Θα καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτήν την πορεία, τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη, δεν μπορεί να συντελεστεί εάν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος», πρόσθεσε.

Για το ψηφιακό φροντιστήριο

Αναφερόμενος στο ψηφιακό φροντιστήριο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι την περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην τηλεκπαίδευση. Τώρα δημιουργούμε ένα συμπληρωματικό ψηφιακό βοήθημα και δίνουμε δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο σε μαθητές Γ’ Λυκείου από έμπειρους καθηγητές. «Είναι μία τεράστια πρωτοβουλία που μειώνει τις ανισότητες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου σχολείου», ανέφερε. Παράλληλα, το ψηφιακό φροντιστήριο θα βοηθήσει να μειωθούν και οι μεγάλες περιφερειακές ανισότητες.

«Πήγαμε στα Ριζώματα, ένα πανέμορφο χωριό στην ορεινή Ημαθία, στα Πιέρια Όρη. Εκεί τα παιδιά για να πάνε φροντιστήριο πρέπει να πάνε στη Βέροια, 45 λεπτά, ένα λεωφορείο την ημέρα, κακές καιρικές συνθήκες. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι και για τα πιο απομονωμένα μέρη της πατρίδας μας, τα νησιά μας, τα μικρά νησιά, τα ορεινά χωριά, είναι ένα πολύ σημαντικό βοήθημα το οποίο παρέχεται δωρεάν στους μαθητές, σημείωσε.

Για τα φαινόμενα βίας

Ερωτηθείς για τη βία στα σχολεία, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έξαρση φαινομένων βίας και εγκληματικότητας μετά την πανδημία εντός και εκτός σχολείου. «Δεν παρατηρούμε απλά το φαινόμενο, έχουμε αντιδράσει», τόνισε, υπενθυμίζοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που ελήφθησαν μετά από σύσταση επιτροπής με ανθρώπους εγνωσμένου κύρους. «Αλλά φυσικά χρειάζεται ευαισθητοποίηση από τις οικογένειες, το σχολείο και τα παιδιά, που πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να είναι απλοί παρατηρητές σε τέτοια φαινόμενα». Προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία panic button για εφήβους, εφόσον θεωρεί ότι δέχεται απειλή bullying ή βίας εκτός σχολείου.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην έμφυλη βία, σημείωσε ότι το Panic Button έχει χάσει εκατοντάδες ζωές και ζήτησε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση από αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Το πιο δύσκολο, ανέφερε, είναι να πάρει κάποιος την απόφαση όχι να καταγγείλει, αλλά να φύγει από το κακοποιητικό περιβάλλον. Όσο δεν φεύγει από το σπίτι, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος. Εκεί χρειάζεται ψυχολογική στήριξη και νομική στήριξη. Πάντως ο αριθμός των καταγγελιών λέει ότι η γειτονιά, οι γυναίκες, μιλούν πιο εύκολα και εμπιστεύονται το κράτος, αν και στην περίπτωση των Αγίων Αναργύρων όλα έγιναν λάθος. «Η περίπτωση της Kυριακής ήταν μία τραγωδία η οποία κατέδειξε πως ότι και να κάνουμε πρέπει πάντα να κάνουμε περισσότερα. Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά όμως υπάρχουν χιλιάδες άλλες περιπτώσεις που τα πράγματα λειτουργούν σωστά, είπε.

Για τη βία στα γήπεδα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στο παρελθόν η κυβέρνηση πήρε μέτρα. Η εικόνα στα γήπεδα σήμερα είναι τελείως διαφορετική. Είναι εικόνα που μοιάζει με τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Κι αυτό έγινε επειδή μπήκε το πλαίσιο, αλλά και επειδή προβλέφθηκαν αυτοματοποιημένες ποινές. Και μετά την τραγική δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη, υπήρξε συστηματική δουλειά από την αστυνομία για μια ουσιαστικά οργανωμένη συμμορία που ασκούσε βία συστηματικά. «Θα αποδοθούν ευθύνες και θα καταδικαστούν άνθρωποι, πιστεύω, είπε.

Όσον αφορά τον τελικό κυπέλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν είχε καμία ανάμειξη η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα της ΕΠΟ και των ομάδων. Εμείς θα διασφαλίζαμε την ασφαλή τέλεση του τελικού και με φιλάθλους, όπως το κάνουμε και για τον τελικό του Conference. Είναι μια επιχείρηση που έχει τις προκλήσεις της, αλλά έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για λαϊκισμό, με αφορμή την ανάρτησή του για το νοσοκομείο αναφοράς που πρέπει να υπάρχει στον τελικό. «Ορίστηκε βάση του πρωτοκόλλου της UEFA, ένα νοσοκομείο, ο «Ευαγγελισμός», ως το νοσοκομείο αναφοράς σε περίπτωση που οι επίσημοι, που θα έρθουν για τον αγώνα, χρειαστούν περίθαλψη και πάνω σε αυτό έσπευσαν κάποιοι να κάνουν κριτική, ότι δήθεν έχουμε νοσοκομεία δύο ταχυτήτω

Για το ΕΣΥ

Για το ΕΣΥ, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, που προέκυψαν από τη δεκαετή οικονομική κρίση, αλλά και την πανδημία, που πολλά πράγματα πήγαν πίσω. «Έχουμε προτάξει την αναμόρφωση του ΕΣΥ ως κεντρικό στόχο τετραετίας», ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι προληπτικές εξετάσεις είναι μια τεράστια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη Δημόσια Υγεία. Όπως οι εξετάσεις για καρκίνο για τις γυναίκες. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε έκκληση στις γυναίκες που δέχονται μήνυμα να μην το αγνοήσουν, ενώ ζήτησε να γίνει το εμβόλιο κατά του HPV από αγόρια και κορίτσια, για να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου. Στη συνέχεια τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων θα συνεχιστούν. «Θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στα νοσοκομεία, αλλά δημόσια υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία», είπε.

Για τις ευρωεκλογές, άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που ζητούν από τους πολίτες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση. Αντίθετα, ο ίδιος βάζει ευρωπαϊκό πρόταγμα, και ζητά η ΝΔ να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη, γιατί μπορεί να ωφελήσει τους Έλληνες πολίτες. «θα έχουμε επόμενο Ταμείο Ανάκαμψης; Και αν ναι, ποιος θα το διαπραγματευτεί; Θα έχουμε κοινό αμυντικό ταμείο; Έχω καταθέσω την πρόταση και θα την εξιδεικεύσω ότι ένα κοινό ταμείο θα πρέπει να ξεκινήσει για να υπάρξει μία κοινή αεράμυνα, ένα ευρωπαϊκό Iron Dome», είπε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις.

Παράλληλα, ανέφερε ότι σε εσωτερικό επίπεδο, η κυβέρνηση νιώθει ισχυρή, με το 41%, χωρίς αλαζονεία. Όμως μία εθνική κάλπη παραμένει εθνική κάλπη. Και δεν θέλω να δώσω πάτημα στην αντιπολίτευση, που θέλει να μετατρέψει τις εκλογές σε κάλπη κατά της κυβέρνησης. «Οι πολίτες δεν αντιμετωπίζουν αυτές τις εκλογές ως εθνικές εκλογές, αλλά θα πρέπει να ξέρουν τι ψηφίζουν», ανέφερε, υπενθυμίζοντας και την επιστολική ψήφο, την οποία χαρακτήρισε τομή για τη δημοκρατία. «Μόνο η ΝΔ ψήφισε την επιστολική ψήφο», ανέφερε, προαναγγέλλοντας ότι μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρξει πρωτοβουλία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Για τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι στις εθνικές εκλογές υπήρξαν 3 κόμματα. Το ένα δεν υφίσταται, στην περίπτωση της Νίκης αποδείχθηκε η χυδαία εργαλειοποίηση της πίστης. «Για την Ελληνική Λύση, δεν έχω να πω πολλά. Οι εθνικιστικές κορώνες συγκρούονται με την πραγματικότητα. Η κυβέρνηση έχει υπεύθυνο πατριωτισμό», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ εξακολουθούν να τη στηρίζουν. «Το κλίμα που εισπράττω είναι πολύ καλό. Βλέπω μία συσπείρωση των ψηφοφόρων και είμαι αισιόδοξος για τις εθνικές εκλογές».

Ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις πρακτικές των πολυεθνικών στην Ελλάδα

Παράλληλα, ανέφερε ότι η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. «Το καταλαβαίνουμε, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, εκεί έχουμε στρέψει την προσοχή μας», ανέφερε. Η κυβέρνηση, ανέφερε, έχει φρενάρει τις αυξήσεις, όμως στα τρόφιμα η βάση των τιμών είναι υψηλότερη απ’ ότι πριν τρία χρόνια. Ωστόσο, είπε, πολλές εταιρείες αλλάζουν συσκευασίες. «Θα παρέμβουμε. Αλλάζει η συσκευασία; Θα μου το λες με μεγάλη ένδειξη», είπε, κάνοντας λόγο για διαρκή μάχη. Όμως πραγματική απάντηση είναι η αύξηση των μισθών και των συντάξεων.

«Οι φόροι έχουν μειωθεί και οι μισθοί έχουν αυξηθεί. Το σημαντικό είναι όχι μόνο να αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά ο μέσος μισθός», επισήμανε, κάνοντας αναφορά και στη μείωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. «οι αυξήσεις των μισθών δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις. Αλλά δεν μιλάμε για την ηλεκτρική ενέργεια, γιατί το λύσαμε το θέμα», είπε. Παράλληλα,σημείωσε ότι έχει στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις πρακτικές των πολυεθνικών στην Ελλάδα και τη διαφορετική τιμολόγηση των προϊόντων.

Σχολιάζοντας την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις φόρων, υπενθύμιζε ότι θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο, που θα τις κοστολογήσει. «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα. Το να τάζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν, είναι ο ορισμός του λαϊκισμού», είπε. Μάλιστα, απάντησε και στην κριτική για τα επιδόματα, διερωτώμενος αν η αντιπολίτευση θέλει να κοπούν επιδόματα όπως το επίδομα γέννας, τέκνων ή των σχολικών γευμάτων.  Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε ότι στο θέμα των δημόσιων οικονομικών φαίνεται ότι δεν έχει ιδέα τι προτείνει ή αν έχει ιδέα, δεν είναι υπεύθυνος.

«Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μία τετραετία μεγάλων αλμάτων»

«Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μια τετραετία μεγάλων αλμάτων. Δεν συμβιβάζομαι με τη νίκη, να απολαύσω τα καλά της εξουσίας. Είναι εντολή ευθύνης για μένα. Αλλά θέλω να βάλω ένα πλαίσιο στην υλοποίηση αποφάσεων. Δεν πατάμε ένα κουμπί και να αλλάξει η Ελλάδα. Γι’ αυτό μιλάω πάντα για ορίζοντα τετραετίας. Τρέχουμε πολλά πράγματα και η κυβέρνηση είναι συντονισμένη, χωρίς να λογαριάζει το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι νιώθει ότι σήμερα είναι πιο αποτελεσματικός πριν από 5 χρόνια. Δεν αρκεί κάτι απλώς να ψηφίζεται, αλλά να εφαρμόζεται, χρειάζεται μεγαλύτερη λογοδοσία των υπουργών. Ερωτηθείς για τα λάθη, ανέφερε ότι έχει κάνει και έχει ζητήσει συγγνώμη για λάθη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία και η ΝΔ θα επιδιώξει και τρίτη. «Είμαι πρωθυπουργός εν ενεργεία, είμαι πρόεδρος της ΝΔ. Έχει να κάνει με το πόσο χρήσιμος και δημιουργικός αισθάνομαι. Είναι η πιο τιμητική θέση που μπορούσα να φανταστώ. Γι’ αυτό απέρριψα κάθε σενάριο για ευρωπαϊκή θέση. Το 2027 είναι ακόμη μακριά και η προσοχή μου είναι πώς θα υλοποιήσουμε το έργο μας.

«Με βάζετε να προβάλλω στο μέλλον τις δυσκολίες του παρόντος. Έχω στόχους να γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα, να πρωταγωνιστούμε εκεί που μπορούμε να πρωταγωνιστούμε, να μην υπάρχει ποτέ το φάσμα της χρεοκοπίας. Να έχουμε μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και να δίνουμε πραγματικές ευκαιρίες στους ασθενέστερους να μπορούν να διακριθούν. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τους στόχους», είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έγινε η δεύτερη φτωχότερη χώρα επειδή χάσαμε το 25% του πλούτου μας, όχι επί των ημερών της ΝΔ και λόγω του λαϊκισμού που επικράτησε αργότερα. Κάνοντας λόγο για πατριωτική γιαλαντζί αντιπολίτευση εκ δεξιών και λαϊκισμό εξ αριστερών, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο τοξικός και ακοστολόγητος λαϊκισμός δεν θα πρέπει να σηκώσει ξανά κεφάλι στην Ελλάδα. Ερωτηθείς για τον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε ότι θα τον κρίνει ο ελληνικός λαός και οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη του εκλογική μάχη.

Ερωτηθείς για το εάν θα παραστεί στον τελικό του Final Four, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε καταφατικά με μία προϋπόθεση, ότι θα προκριθούν και θα διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό τρόπαιο και οι δύο ελληνικές ομάδες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en