Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι δείχνουν τα γκάλοπ του Μαξίμου

Από την περασμένη Δευτέρα οι πρώτες «μυστικές» δημοσκοπήσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχουν φθάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Έξι βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά στα οποία εστιάζει το Μαξίμου.


Από την περασμένη Δευτέρα οι πρώτες «μυστικές» δημοσκοπήσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχουν φθάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού. Πλην της πρόθεσης ψήφου που είναι βεβαίως σημαντική και έχει δημοσιοποιηθεί από επίσημες δημοσκοπήσεις εταιρειών, στο Μαξίμου κοιτάνε και τα «ψιλά γράμματα», που δεν είναι τόσο ψιλά, καθώς αποτυπώνουν τον πραγματικό αντίκτυπο της υπόθεσης Ανδρουλάκη. Η «Κ» φέρνει στη δημοσιότητα έξι βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά που εστιάζει το Μαξίμου.

Πρώτον, η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει μεταβληθεί ουσιαστικά μετά την υπόθεση Ανδρουλάκη, παραμένοντας ψηλά σε δημοφιλία με 46%. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 39% (από 38%) και μετά διαδοχικά Αλ. Τσίπρας, Δημ. Κουτσούμπας, Γ. Βαρουφάκης και Κυρ. Βελόπουλος. Ωστόσο η δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη έχει υποχωρήσει αισθητά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι πλέον στο 58%, ενώ κάποια στιγμή είχε αγγίξει και το 70%. Τούτο αποτελεί σαφέστατα «καμπανάκι» και περιορίζει από εδώ και στο εξής τα περιθώρια ενός ακόμη λάθους. Το γεγονός ωστόσο πως ένα 58,1% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ του 2019 έχει θετική άποψη για τον κ. Μητσοτάκη αποτυπώνει πως ο γόρδιος δεσμός δεν έχει κοπεί με τους κεντρώους ψηφοφόρους.

• Δεύτερον, η ικανοποίηση για αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα και δεν έχει μεταβληθεί: μόνο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους δηλώνει ικανοποιημένος, ενώ δεν έχει καταφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση να εισπηδήσει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, καθώς μόνο 1 στους 5 από αυτούς αξιολογεί θετικά την αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα.

• Τρίτον, ο πρωθυπουργός διατηρεί προβάδισμα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών, σε τομείς όπως είναι η διαχείριση κρίσεων, το όραμα για τη χώρα, η αποφασιστικότητα και η ειλικρίνεια. Η αξιολόγηση σε αυτά τα χαρακτηριστικά υπερβαίνει την πρόθεση ψήφου έως και 15 μονάδες, φτάνοντας σε ποσοστά πέριξ του 45%.

 

Προβάδισμα του πρωθυπουργού σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών – Σε χαμηλά επίπεδα η ικανοποίηση για την αντιπολιτευτική τακτική ΣΥΡΙΖΑ.


Τέταρτον, σχεδόν κάθε ερωτώμενος αναγνωρίζει την ακρίβεια ως ένα από τα τρία σημαντικότερα προβλήματα του επόμενου διαστήματος. Αυτό καταγράφεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα εκλογικά κοινά οριζοντίως. Ακολουθούν με μεγάλη διαφορά τα ελληνοτουρκικά, η ασφάλεια των πολιτών και ο πόλεμος στην Ουκρανία, κάτι που δείχνει πως οι παρακολουθήσεις, ναι μεν δημιουργούν «κλίμα», αλλά δεν είναι στην πρώτη προτεραιότητα των πολιτών ως θέμα.

• Πέμπτον, η Ν.Δ. στην παράσταση νίκης διατηρεί πολύ μεγάλο προβάδισμα, 68% έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ, με έναν στους τρεις ερωτώμενους να εκτιμά ότι η διαφορά στην κάλπη θα είναι πάνω από 6 μονάδες. Ακόμη και στους νυν ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ μόλις λίγο πάνω από το 50% εκτιμούν ότι το κόμμα τους θα κερδίσει.

• Εκτον, στο ερώτημα τι κυβέρνηση προτιμούν οι πολίτες, σχεδόν ένας στους τρεις επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., ενώ άλλο ένα 17% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με Ν.Δ. Συνεπώς ένα ποσοστό 50% επιθυμεί είτε άμεσα είτε έμμεσα να είναι η Ν.Δ. στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ολα τα παραπάνω οδηγούν την κυβέρνηση σε ένα βασικό συμπέρασμα, όπως εξηγεί στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος: «ο… μποξέρ έφαγε πολλές μπουνιές, αλλά δεν έπεσε κάτω και είναι ακόμη στο ρινγκ». Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο πολιτικός έλεγχος δεν έχει ξεφύγει, αλλά από τις μετρήσεις προκύπτουν δύο βασικά «καμπανάκια»: πρώτον, τα περιθώρια λάθους έχουν πλέον περιοριστεί σχεδόν στο 100% και δεύτερον, η κυβέρνηση ρίχνει όλα τα χαρτιά της στο θέμα της ακρίβειας, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί υπάρχει ο κίνδυνος η υποχώρηση να είναι άτακτη και μη αναστρέψιμη.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό στην περιοδεία του στην Θεσσαλονίκη

Όπως ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Παναγιωτόπουλος :

Σήμερα βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Kyriakos Mitsotakis στην περιοδεία του στη συμπρωτεύουσα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμέως: Χωρίς την επιστολική ψήφο πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν

«Χωρίς την επιστολική ψήφο οι Έλληνες πολίτες, πολλοί συμπατριώτες μας, δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας σήμερα στο ΕΡΤNews.

Επίσης η κ. Κεραμέως επισήμανε «πάνω από τρεις στους τέσσερις που έχουν γραφτεί έχουν ήδη παραλάβει το εκλογικό υλικό στο σπίτι τους, στο γραφείο τους, σε όποια διεύθυνση έχουν. Πάνω από εκατό χιλιάδες τα έχουν ήδη παραλάβει» και πρόσθεσε «αυτό είναι ένα μεγάλο κέρδος. Ό, τι και να ψηφίζει κανείς, σημασία έχει να ψηφίζει, νa ακούγεται, να μπορεί να ακουστεί ακριβώς η φωνή του».

Οι παραδόσεις προχώρησαν πάρα πολύ γρήγορα σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών «Ξεκίνησαν πριν από μόλις λίγες μέρες και ήδη είμαστε σχεδόν πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παράδοσης». Παράλληλα η κ. Κεραμέως έδωσε διευκρινίσεις και για το ποια είναι η τελευταία ημέρα για κατάθεση του φακέλου: «Εάν ζω στο εξωτερικό, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς να παραλάβει τον φάκελο είναι η 28η Μαΐου. Στην Ελλάδα, η τελευταία μέρα για να έρθει η εταιρεία ταχυμεταφοράς είναι η 3η Ιουνίου».

Τέλος, η κ. Κεραμέως τόνισε ό,τι «πρέπει να φέρουμε την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού».

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en