Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς | Προστασία πρώτης κατοικίας

image_print

Στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία θα γίνονται οι πλειστηριασμοί, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που κατατέθηκε στην Βουλή.

Την ίδια στιγμή, διευρύνεται η δυνατότητα κατασχέσεων και παράλληλα αλλάζει το υφιστάμενο καθεστώς προνομιακής ικανοποίησης των εργαζομένων σε περιπτώσεις αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασμών.

Το σχέδιο νόμου στηρίζεται στο νομοθέτημα που επεξεργάστηκε πέρσι το φθινόπωρο η τότε ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με ελαφρές τροποποιήσεις, καθώς ήταν το μόνο που είχε τη συγκατάθεση των θεσμών και δεν υπήρχε χρόνος για νέα διαβούλευση.

Πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι θα ψηφίσει νόμο που θα αναστέλλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ διευκρινίζει ότι ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που εμπεριέχει αυτές τις ρυθμίσεις, θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Οι πλειστηριασμοί θα ξεκινούν από χαμηλότερη τιμή εκκίνησης, αφού οι εμπορικές αξίες στις περισσότερες περιοχής της χώρας είναι αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τις αντικειμενικές. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, η διαφορά είναι μεγαλύτερη ακόμη και από 30%.

Παράλληλα, αλλάζει η θέση των τραπεζών στην είσπραξη των ποσών που προκύπτουν από πλειστηριασμούς, καθώς μετατρέπονται στους πρώτους δικαιούχους και αποκτούν ισχυρό κίνητρο για να προχωρούν σε διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Θα ακολουθούν οι εργαζόμενοι και στην τρίτη θέση θα βρίσκεται το Δημόσιο.

Με το νομοσχέδιο ανοίγει παράθυρο και για την μείωση του ακατάσχετου των 1.500 ευρώ που μπορεί να έχει ένας ληξιπρόθεσμος οφειλέτης κατατεθειμένο σε μία τράπεζα, καθώς καταργείται η απαρίθμηση των ακατάσχετων πραγμάτων και αντικαθίσταται από μία γενικής έννοιας διατύπωση. Αλλαγές προκύπτουν και όσο αφορά στα δικαιώματα των οφειλετών, που περιορίζονται.

Πιο συγκεκριμένα, δεν θα μπορούν πλέον να αμφισβητούν τις διαδικασίες ενώπιον ακροατηρίου δικαστηρίου, καθώς αποκτούν σημαντική ισχύ τα κείμενα των συμβάσεων.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως το σχέδιο με τις προϋποθέσεις για να μην βγαίνει η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό είναι έτοιμο και μπορεί να ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία.

Εξέφραζαν, μάλιστα, τη σιγουριά ότι όλες οι διαδικασίες για να υπάρξει «ασπίδα» για τους δανειολήπτες που έχουν αδυναμία πληρωμών θα έχουν ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016, όταν δηλαδή θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Κώδικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προϋποθέσεις για να μην βγει η πρώτη κατοικία στο «σφυρί» θα είναι οι εξής:

– Η αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ

– Το οικογενειακό εισόδημα, να φθάνει έως τις 35.000 ευρώ (και ούτε ευρώ παραπάνω)

– Το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη να μην ξεπερνά τις 270.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των καταθέσεων, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ

– Ανάλογα με το εισόδημά τους, οι δανειολήπτες θα οφείλουν να καταβάλλουν δόσεις στην τράπεζα. Για παράδειγμα: Για εισόδημα 5.000 ευρώ η μηνιαία δόση προβλέπεται στα 8 ευρώ. Για εισόδημα 10.000 ευρώ, η δόση φθάνει τα 50 ευρώ.

Άλλωστε, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με ανακοίνωση της επισημαίνει ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συνεχίσουν, μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους, να παρέχουν προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών με βάση το προϊσχύσαν νομοθετικό πλαίσιο.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

113 χρόνια από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης

image_print

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Νέστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης, τιμώντας μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με αναφορές στον αγώνα για την ελευθερία της περιοχής και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους πολιτών.

Η επέτειος αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου και να αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή του Δήμου Νέστου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Λήμνος : Ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού

image_print

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αστικής αναβάθμισης για τη Μύρινα μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, καθώς ξεκινά η μεγάλη ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού, μιας περιοχής με ιδιαίτερη ιστορική και τουριστική αξία για τη Λήμνο.

Το έργο φιλοδοξεί να αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά το παραλιακό μέτωπο, δημιουργώντας έναν σύγχρονο, ασφαλή και φιλικό προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες δημόσιο χώρο. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν ανακατασκευή πεζοδρομίων, βελτίωση του φωτισμού, ανανέωση του αστικού εξοπλισμού, ενίσχυση της προσβασιμότητας και αισθητικές παρεμβάσεις που θα αναδείξουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής.

Η δήμαρχος Λήμνου, Ελεονώρα Γέωργα, χαρακτήρισε την έναρξη των εργασιών ως μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για το νησί, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα έργο που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

«Η ανάπλαση του Ρωμαϊκού Γιαλού δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο. Είναι μια ουσιαστική επένδυση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην εικόνα της Λήμνου. Δημιουργούμε έναν σύγχρονο δημόσιο χώρο, αντάξιο της ιστορίας και της ομορφιάς του τόπου μας», ανέφερε η δήμαρχος.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει με συνέπεια τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που ενισχύουν τις υποδομές του νησιού και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

“Σκανάρουν” από αέρα τα χωράφια για την εικόνα των καλλιεργειών που επλήγησαν από περονόσπορο

image_print

Μια σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την αποτύπωση της πραγματικής έκτασης των ζημιών που προκάλεσε ο περονόσπορος στις καλλιέργειες. Ο γεωργικός σύμβουλος Γιάννης Μητρούσης, αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προχωρά σε εναέριες καταγραφές των πληγεισών εκτάσεων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), πραγματοποιούνται πτήσεις πάνω από αγροτικές περιοχές που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την ασθένεια. Οι εναέριες λήψεις επιτρέπουν την ακριβή χαρτογράφηση των καλλιεργειών, καταγράφοντας την ένταση και την έκταση των προσβολών με τρόπο που δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί μόνο μέσω επιτόπιων ελέγχων.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να συγκεντρωθούν αξιόπιστα στοιχεία που θα αποτυπώνουν με σαφήνεια την πραγματική εικόνα των ζημιών, προσφέροντας ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο στους παραγωγούς όσο και σε κάθε αρμόδιο φορέα που καλείται να αξιολογήσει τις επιπτώσεις του περονόσπορου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en