Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στις εμπορικές συναλλαγές με την Αγγλία το Brexit

Οι επιπτώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο.  Τι θα γίνει με ΦΠΑ, φόρους, τόκους και μερίσματα.

Το Brexit, αν και μη αναμενόμενο από την πλειονότητα του επιχειρηματικού κόσμου και των πολιτών, είναι πλέον γεγονός.

Του Κωνσταντίνου Νανόπουλου*

Πολύ μελάνι έχει χυθεί για τις πολιτικές επιπτώσεις και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη στιγμή που ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου» για άλλες «προβληματικές» και μη χώρες, από δημοσιονομικής πλευράς, να προβούν σε αντίστοιχες αποφάσεις. Το σημαντικότερο μήνυμα σε πολιτικό επίπεδο συνοψίζεται στην παρατηρούμενη τάση εθνικής περιχαράκωσης κάποιων οικονομιών, η οποία πηγάζει από την αρνητική στάση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση σημαντικού μέρους μικρομεσαίων τάξεων οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από το «άνοιγμα» των οικονομιών.

Σύντομη αναδρομή

Το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1973, απαρτίζοντας ένα από τα παλαιότερα μέλη της τότε ΕΟΚ. Παρόλα αυτά, παρέμεινε οικειοθελώς εκτός της Ευρωζώνης, λόγω κυρίως του διαφορετικού οικονομικού του κύκλου, ο οποίος προσομοιάζει περισσότερο με τον αντίστοιχο των ΗΠΑ παρά με των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Συνεπώς, η είσοδος στη ζώνη του ευρώ θα δημιουργούσε μία δυσαρμονία μεταξύ της νομισματικής – δημοσιονομικής πολιτικής και της φάσης της βρετανικής οικονομίας. Το συγκεκριμένο γεγονός τοποθέτησε τη χώρα στις περιφερειακές αλλά ισχυρές δυνάμεις της Ένωσης, δεδομένης της συνεισφοράς στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ η οποία υπερβαίνει το 16%.

Το ζήτημα της αποχώρησης από την ΕΕ είχε τεθεί από τον Πρωθυπουργό Κάμερον περίπου 3 χρόνια νωρίτερα, έχοντας όμως το συσχετισμό δυνάμεων υπέρ του και θεωρώντας το δημοψήφισμα ως μία τυπική διαδικασία – επιστέγασμα του φιλοευρωπαϊκού προσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρόλα αυτά, το αποτέλεσμα διέψευσε τις προσδοκίες αποδεικνύοντας τον περιορισμό της επιρροής του Βρετανού Πρωθυπουργού και τις σημαντικές αποκλίσεις της βρετανικής κοινής γνώμης ως προς τη θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα.

Η διαδικασία της αποχώρησης

Λόγω των πιέσεων που έχουν προκληθεί στις αγορές, ο γαλλογερμανικός άξονας ασκεί ισχυρές πιέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για επιτάχυνση των διαδικασιών αποχώρησης. Παρόλα αυτά, η τυπική ισχύς των ευρωπαϊκών συνθηκών υπερβαίνει τις πολιτικές εξαγγελίες, επιτρέποντας στον Πρωθυπουργό Κάμερον να καταρτίσει ένα σχέδιο αποχώρησης για την όσο το δυνατό ομαλότερη μετάβαση της χώρας του στη νέα πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία τροποποίησε τη Συνθήκη της ΕΕ, κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση, σύμφωνα με τους εσωτερικούς συνταγματικούς του κανόνες.

Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να συνάψει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καθορίζει τις σχετικές λεπτομέρειες, λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μελλοντικών του σχέσεων με την Ένωση.

Οι Συνθήκες παύουν να ισχύουν στο εν λόγω κράτος από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή ελλείψει τέτοιας συμφωνίας, δύο έτη μετά τη γνωστοποίηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί ομόφωνα να αποφασίσει παράταση της προαναφερθείσας προθεσμίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση του Brexit ενδέχεται να μην είναι ραγδαίες και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου να διαρκέσουν για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Σε αυτή την περίπτωση οι δύο πλευρές οφείλουν να ζυγίσουν τις επιπτώσεις που θα επέλθουν στην πραγματική οικονομία.

Οι επιπτώσεις στον επιχειρηματικό κόσμο

Μεγάλος αριθμός Ελλήνων επιχειρηματιών και εφοπλιστών έχει επιλέξει την Αγγλία ως κέντρο των δραστηριοτήτων του ή διαθέτει μία αγγλική εταιρεία για σκοπούς διευκόλυνσης της διεθνούς δραστηριοποίησης. Το Brexit αναμένεται να έχει κάποιες αρνητικές επιδράσεις στο επιχειρείν, δεδομένου ότι οι συναλλαγές με την Αγγλία θα έχουν το χαρακτήρα εισαγωγών – εξαγωγών και δεν θα αποτελούν πλέον ενδοκοινοτικές αποκτήσεις – παραδόσεις.

Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι ενδοκοινοτικές αποκτήσεις και παραδόσεις που πραγματοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τα έτη 2014 και 2015 καθώς και οι συναλλαγές με την Ελλάδα.

 

  2015 2014
Ενδ/κες αποκτήσεις 275,4 δις 302,9 δις
Ενδ/κες παραδόσεις 182,1 δις 184,3 δις
Σύνολο 457,5 δις 487,2 δις
Αποκτήσεις από Ελλάδα 0,9 δις 1,0 δις
Παραδόσεις σε Ελλάδα 1,2 δις 1,2 δις
Σύνολο 2,1 δις 2,2 δις

 

Από τον παραπάνω πίνακα διαπιστώνεται ότι πάνω από 450 δις συναλλαγών θα εμπέσουν στο καθεστώς των εισαγωγών – εξαγωγών, για τις οποίες θα πρέπει να πληρούνται όλες οι απαραίτητες τελωνειακές διατυπώσεις. Το εμπόριο με την Ελλάδα θα επηρεαστεί κατά περίπου €2 δις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αναμένεται να επιβάλει δασμούς, ποσοστώσεις ή ισοδύναμα μέτρα που θα βλάψουν τόσο το εμπόριο όσο και τη φήμη του ως προς το ευμενές επιχειρηματικό του περιβάλλον.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ως συνεργάσιμο κράτος

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συνάψει Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (ΣΑΔΦ) με σημαντικό αριθμό κρατών, οι οποίες καθιστούν τη χώρα πλήρως συνεργάσιμη σε επίπεδο φορολογικής και διοικητικής συνδρομής. Από την πλευρά της Ελλάδας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει συνεργάσιμο κράτος, λόγω της ύπαρξης σχετικής ΣΑΔΦ, καθώς και κράτος με κανονικό φορολογικό καθεστώς, γεγονότα που δεν δημιουργούν κατά κανόνα σκεπτικισμό στις φορολογικές αρχές σχετικά με τις συναλλαγές που διενεργούνται με αγγλικές επιχειρήσεις.

Μερίσματα – τόκοι – δικαιώματα

Ο φορολογικός χειρισμός των παθητικών εισοδημάτων (μερίσματα, τόκοι και δικαιώματα) φυσικών προσώπων δεν αναμένεται να μεταβληθεί λόγω του Brexit, από τη στιγμή που καθορίζεται από τη σχετική ΣΑΔΦ που θα συνεχίσει να ισχύει.

Αναλυτικότερα, τα μερίσματα που αποκτά Έλληνας φορολογικός κάτοικος από εταιρεία με έδρα και μόνιμη εγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, απαλλάσσεται του φόρου στην προαναφερθείσα χώρα και υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα.

Παρόμοιο χειρισμό έχουν οι τόκοι και τα δικαιώματα με τους φορολογικούς συντελεστές να ανέρχονται σε 15% και 20% αντίστοιχα. Για τη διασφάλιση της απαλλαγής από το Βρετανικό φόρο, ο Έλληνας φορολογικός κάτοικος υποχρεούται να προσκομίζει στην αγγλική εταιρεία όπου συμμετέχει σχετικό πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας ώστε να μην προβεί σε παρακράτηση.

Ούτε στα ενδοομιλικά μερίσματα θα υπάρχει επίπτωση παρόλο που δεν θα έχει εφαρμογή το άρθρο 48 του ν. 4172/2013, που αναφέρει ότι ένα νομικό πρόσωπο που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για να διασφαλίσει την απαλλαγή από το φόρο θα πρέπει η συνδεδεμένη εταιρεία που διανέμει το μέρισμα να είναι φορολογικός κάτοικος κράτους – μέλους της ΕΕ. Ο λόγος είναι ότι βάσει της ΣΑΔΦ δεν υπάρχει παρακράτηση φόρου στα μερίσματα προς και από την Αγγλία.

Πίστωση φόρου

Λαμβάνοντας υπόψη τη ΣΑΔΦ, το άρθρο 29 του ν. 4172/2013 και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους, δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο θέμα αναφορικά με την αναγνώριση οποιουδήποτε φόρου έχει καταβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Τα σχετικά δικαιολογητικά για την πίστωση φόρου αλλοδαπής αναφέρονται στην ΠΟΛ 1026/2014. Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αποτελεί χώρα με την οποία έχει συναφθεί ΣΑΔΦ, απαιτείται βεβαίωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε η εκάστοτε Δ.Ο.Υ. να προβεί στην ισόποση πίστωση φόρου, η οποία υπενθυμίζεται ότι δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αναλογούντα ελληνικό φόρο. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ιδιαίτερη σημασία για Έλληνες που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δεν μπορούν να μεταβάλουν τη φορολογική τους κατοικία λόγω της ύπαρξης οικονομικών και ζωτικών συμφερόντων στην Ελλάδα. Κατ’ επέκταση, οφείλουν να δηλώνουν το παγκόσμιο εισόδημά τους στην Ελλάδα αλλά δικαιούνται να εκπίπτουν το φόρο που έχουν καταβάλει στο εξωτερικό.

Η πίστωση φόρου αλλοδαπής ισχύει επίσης στις περιπτώσεις παρακράτησης φόρου κατά τη διενέργεια Β2Β συναλλαγών, κατά τα όσα ορίζονται στην ΠΟΛ 1060/2015. Αναλυτικότερα, ο παρακρατηθείς φόρος εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος του επόμενου αυτού έτους, υποβάλλοντας τη σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αλλοδαπής φορολογικής αρχής. Αν όμως η παρακράτηση γίνει μέσα στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης της ημεδαπής επιχείρησης, τότε αυτή δικαιούται να αφαιρέσει τον παρακρατηθέντα φόρο από τον αναλογούντα φόρο της δήλωσης αυτής.

Θέματα ΦΠΑ

Με την Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, θεσπίστηκε κοινό σύστημα ΦΠΑ σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μην επηρεάζεται από τον εν λόγω φόρο η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, καθορίζονται η μη υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ κατά τις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις – παραδόσεις από εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο σύστημα ΑΦΜ/ΦΠΑ (VAT/VIES).

Βασιζόμενες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, πολλές επιχειρήσεις διενεργούν λιανικές πωλήσεις μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), οι εταιρείες αυτές πρέπει να λαμβάνουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και να αποδίδουν το ελληνικό ΦΠΑ, από τη στιγμή που οι πωλήσεις τους υπερβούν το όριο των 35.000€.

Πολλές εταιρείες με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών (ρούχων, παπουτσιών κτλ.) σε Έλληνες ιδιώτες, αξιοποιώντας τις απλοποιημένες διαδικασίες που προβλέπονται για τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτές τις διαδικασίες περιλαμβάνονται κυρίως η δυνατότητα άμεσης εγγραφής χωρίς την υποχρέωση ορισμού φορολογικού εκπροσώπου καθώς και η μη υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων.

Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, οι εν λόγω διευκολύνσεις πιθανότατα θα πάψουν να ισχύουν, καθιστώντας την εν λόγω χώρα στο ίδιο πλαίσιο με τις τρίτες χώρες.

Επίλογος

Το αποτέλεσμα του Brexit ομολογουμένως έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην πολιτική και οικονομική ζωή της Ευρώπης, παρόλο που μέχρι σήμερα άφησε αδιάφορα τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου που ανακάμψανε γρήγορα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.

Παρόλα αυτά, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανέκαθεν επιλέξει να ανήκει στις περιφερειακές δυνάμεις της Ένωσης, με αποτέλεσμα η εν λόγω αποχώρηση να είναι ένα ισχυρό crash test, χωρίς όμως να δημιουργούνται αντίστοιχοι κλυδωνισμοί όπως στην περίπτωση αποχώρησης κάποιου κράτους – μέλους του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Η σοφότερη πρακτική στην παρούσα συγκυρία είναι η τήρηση στάσης αναμονής και ψυχραιμίας μέχρι να προκύψει το πρώτο δείγμα γραφής από τη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τα διαδικαστικά ζητήματα.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκρέκας: Τα μέτρα για τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας

Με τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα να τονίζει ότι «τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, αντιμετωπίζουν στη ρίζα του το πρόβλημα της ακρίβειας και ήδη αποδίδουν» και την αντιπολίτευση να τα χαρακτηρίζει «ημίμετρα και αποσπασματικά, που βοηθούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά όχι τους καταναλωτές», ξεκίνησαν οι διεργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συμμετοχή των Επιμελητηρίων της ΑΜ-Θ στην Γενική Συνέλευση Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλλονιά βρίσκεται η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΕΕΕ καθώς και εκπρόσωποι από Επιμελητήρια όλης της χώρας, πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι φορέων και κοινωνικών εταίρων, για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ.

Οι ευκαιρίες ανάπτυξης της οικονομίας των Ιονίων νήσων αλλά και τα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νησιού, αλλά και εν γένει οι επιχειρήσεις της χώρας, θα τεθούν σε διάλογο, με τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Σκρέκας, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, ο τέως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Ακόμα, από την αντιπολίτευση αναμένεται να βρεθούν στο νησί, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος. Εκπρόσωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων έχουν προσκληθεί, ως είθισται, και αναμένεται η συμμετοχή πολλών από αυτούς.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Xάος με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Τον κίνδυνο να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων αντιμετωπίζουν χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω των πολλών προβλημάτων που καταγράφονται στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα στο taxisnet, ορισμένα υπουργεία, υγειονομικές περιφέρειες και κάποιοι Δήμοι δεν έχουν αποστείλει βεβαιώσεις αποδοχών, στα προσυμπληρωμένα εισοδήματα συνταξιούχων καταγράφονται λάθη, ενώ το ίδιο ισχύει και σε ορισμένες βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων που έχουν αποσταλεί από κάποιες τράπεζες.

Όπως σημειώνουν Οικονομικό Επιμελητήριο και Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) παρ’ ότι βρισκόμαστε στα μέσα Μαΐου, ακόμα δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις. Προσθέτουν ακόμα ότι «οι φορείς του δημοσίου και οι τράπεζες, υπέβαλλαν λανθασμένα ή ελλιπή δεδομένα για τους περισσότερους φορολογούμενους. Επίσης παρατηρούμε πως οι μηχανογραφικές εταιρίες ακόμα δεν έχουν προλάβει να αναβαθμίσουν τα προγράμματα τους με τα νέα έντυπα φορολογίας γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την εργασία των φοροτεχνικών».

Οι λογιστές καταγράφουν και πολλά παράπονα από υπερήλικες για το γεγονός ότι πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν φέτος τον IBAN – τον οποίο δεν γνωρίζουν- ως προϋπόθεση για την υποβολή της δήλωσης. Η πρόβλεψη αυτή, παρ’ ότι συνεπάγεται ταλαιπωρία για ορισμένους φορολογούμενους μεγάλης ηλικίας είναι απαραίτητη καθώς η ΑΑΔΕ λόγω έλλειψης IBAN αναζητά μάταια 185.000 φορολογουμένους προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους 60 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους λογιστές, τα προβλήματα αφορούν:

*Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων

*Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από διάφορα υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους

*Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων

*Λάθη στις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών

*Μη συμπλήρωση του κωδικού 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή

*Ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης

*Λάθη στην μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών για γεωργικές επιχειρήσεις

*Αυτοκίνητα που ήταν σε κυκλοφορία το 2023 δεν εμφανίζονται στο έντυπο Ε1.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν επιλεγεί για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα στοιχεία που έχουν προ συμπληρωθεί στο έντυπο Ε1 από την φορολογική διοίκηση. Επιβάλλεται να ελέγξουν με σχολαστικότητα τους κωδικούς με τα ποσά των μισθών και των συντάξεων, το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το εμβαδόν και τη διεύθυνση της κύριας ή της δευτερεύουσας ή της εξοχική κατοικίας, τα αυτοκίνητα, τις τυχόν δαπάνες για αποπληρωμή δανείων καθώς και τα προσωπικά δεδομένα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει ενημερώσει ήδη τους φορολογούμενους για τους οποίους οι δηλώσεις θα συμπληρωθούν αυτόματα, με e-mail στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE και στο myAADEapp. Μάλιστα, έχει ήδη εκδώσει και το …προσωρινό εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα οριστικοποιηθεί μετά τις όποιες διορθώσεις υπάρξουν από την πλευρά των φορολογουμένων.

Όσοι από τους φορολογούμενους δεν διαπιστώσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις στα «προκάτ» στοιχεία δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής τους, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024. Σε κάθε περίπτωση, εάν το επιθυμούν, μπορούν να πατήσουν νωρίτερα το «κουμπί». Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν δεδομένα οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να τροποποιήσουν ή και να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλουν τη δήλωσή τους, μέχρι την λήξη της προθεσμίας υποβολής της στις 26 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το χρονολόγιο της ΑΑΔΕ:

– Μέχρι την Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση

– Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, χωρίς κυρώσεις (επέχει θέση αρχικής δήλωσης).

Για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων στην εφαρμογή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έχει δημιουργηθεί ειδικό ψηφιακό αρχείο, που περιλαμβάνει:

– Τα στοιχεία που έχει λάβει υπόψη της η ΑΑΔΕ και:

– Το φορολογικό αποτέλεσμα, χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, που προκύπτει με βάση αυτά.

Επίσης, οι φορολογούμενοι που  έχουν επιλεγεί για τη διαδικασία της αυτόματης υποβολής της δήλωσης από την ΑΑΔΕ καθώς και όσοι έχουν υποβάλει δηλώσεις πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής θα ενημερώνονται σε εβδομαδιαία βάση (από το δεύτερο 15νθήμερο Μαΐου) μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο myAADE και το myAADEapp για μεταβολές των στοιχείων που η ΑΑΔΕ έχει λάβει για αυτούς από τρίτους φορείς (πχ εργοδότες, πιστωτικά ιδρύματα), ώστε να μπορούν να ελέγξουν εάν μεταβάλλεται η φορολογική τους υποχρέωση και να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en