Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι έριξε το ελικόπτερο – Φωτίζει τα αίτια η Αρχιλοχίας που σώθηκε απο θαύμα (video)

image_print

«Πετούσαμε χαμηλά όταν πέσαμε σε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν άκρως περιορισμένη έως μηδενική. Το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια της ΔΕΗ και έχασε την ισορροπία του. Όλα έγιναν σε κλάσμα του δευτερολέπτου. Με την πρόσκρουση στο έδαφος έχασα τις αισθήσεις μου και όταν ύστερα από αρκετή ώρα τις ξαναβρήκα ήταν σαν να ξυπνούσα ύστερα από ένα εφιαλτικό όνειρο, όμως με αφόρητους πόνους σε όλο μου το σώμα». Η συγκλονιστική μαρτυρία ανήκει στην 26χρονη αρχιλοχία που βγήκε ζωντανή από τα συντρίμμια του  ΗU-1U («Χιούι»), όπως τη δημοσιεύει το «Εθνος».

Η Βασιλική Πλεξίδα  νοσηλεύεται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με κάταγμα στη λεκάνη και τραύματα σε χέρια, πόδια και αυχένα.

Την ίδια ώρα, σοκαριστικές είναι οι φωτογραφίες από το σημείο της τραγωδίας που φτάνουν στα χέρια του υπουργού Άμυνας αμέσως μετά τον εντοπισμό των συντριμμιών.

Οι ειδικοί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αποφαίνονται ότι «το ελικόπτερο κάρφωσε», είναι τελείως διαλυμένο. Πιλοτήριο και καμπίνα μεταμορφώθηκαν σε άμορφη μάζη και, το πιο συγκλονιστικό, η μηχανή του ελικοπτέρου αποκολλημένη έχει πλακώσει το πιλοτήριο και την καμπίνα με τους τέσσερις στρατιωτικούς!

Το έργο για την αναζήτηση των αιτιών της στρατιωτικής τραγωδίας συνεχίζουν από χθες το πρωί οι Αρχές. Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής διερεύνησης ατυχημάτων έχουν, ήδη, στα χέρια τους δύο πολύ σημαντικές μαρτυρίες που πιθανόν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας.

Η μία μαρτυρία είναι του κατοίκου που έλεγε ότι είδε με τα μάτια του το ελικόπτερο να πετά σε χαμηλό ύψος.Το βασικό σενάριο που έχουν μπροστά τους οι εμπειρογνώμονες είναι το ελικόπτερο είτε να προσέκρουσε στο σώμα της κολώνας ηλεκτροδότησης είτε ο έλικας του να βρήκε στα καλώδια με συνέπεια να προκληθεί απώλεια ισχύος που οδήγησε και στην πτώση.

Ένα ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί ο χειριστής του ελικοπτέρου επέλεξε τη χαμηλή πτήση. Όσο για το ζήτημα των καιρικών συνθηκών που περιόριζε την ορατότητα, πηγή που έχει γνώση των γεγονότων, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι δεν μπορούσε να αιφνιδιάσει τον χειριστή και αυτό γιατί η προετοιμασία που γίνεται, περιλαμβάνει την πρόβλεψη των συνθηκών που θα επικρατήσουν στα σημεία διέλευσης του ελικοπτέρου.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε ο Ταξίαρχος Ε.Α. Βασίλης Νικολόπουλος σχετικά με το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 4 στρατιωτικούς.

Ο ταξίαρχος απέφυγε να κάνει υποθέσεις σχετικά με τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, όμως οι επικρατούσες, μέχρι αυτή τη στιγμή, εκδοχές είναι δύο: είτε το ελικόπτερο έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ και στη συνέχεια συνετρίβη, είτε μηχανική βλάβη προκάλεσε την πτώση του σε καλώδια και τη συνακόλουθη συντριβή του.

Ο κ. Νικολόπουλος, χαρακτήρισε «αποτελεσματικά και ασφαλή» τα συγκεκριμένα ελικόπτερα, αποδίδοντας τα ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται στις πολλές ώρες πτήσεών τους.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

 

 

Τριήμερο εθνικό πένθος, κήρυξε ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος μετά το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού, που οδήγησε στο θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών.

Λεπτομέρειες για την πτήση-θανάτου του UH-1H έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 7.25’ το πρωί, ήταν τύπου Χιούι. Στο πλαίσιο προγραμματισμένης πτήσης από τη Λάρισα στην Κοζάνη , απογειώθηκε από τη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και κινήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, όπου προσγειώθηκε προκειμένου να επιβιβαστούν στελέχη της 1ης Στρατιάς.

 

Ακολούθως, στις 7. 38’ απογειώθηκαν για να κάνουν την προγραμματισμένη πτήση στο πλαίσιο διαταγμένης υπηρεσίας στη ζώνη ευθύνης της 1ης Στρατιάς.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ: «Στις 7.38 υπήρξε απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο, ακολούθησε απώλεια ίχνους ραντάρ από τον τοπικό σταθμό της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου σημείωσε ότι: «Ο προβλεπόμενος χρόνος προσγειώσεώς του ήταν 8.50’. Διαπιστώθηκε ότι δεν προσγειώθηκε, αυτομάτως ξεκίνησαν οι διαδικασίες, οι προβλεπόμενες, σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι έπρεπε να γίνει, υπό τον Συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων με την ενημέρωση της ιεραρχίας και την παρουσία στο Κέντρο Επιχειρήσεων της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων».

Για την κατάσταση του ελικοπτέρου, ο εκπρόσωπος είπε ότι ήταν συντηρημένο, τηρήθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για το πτητικό του έργο, ενώ για τις καιρικές συνθήκες τόνισε ότι: «Υπήρχαν αυξημένες χαμηλές νεφώσεις με βάση περί τα 500 πόδια και περιορισμένη ορατότητα στην περιοχή πτώσης του ελικοπτέρου. Οι άνεμοι ήταν νοτιανατολικοί ασθενείς με ριπές».

Ο τραγικός απολογισμός του δυστυχήματος είναι τέσσερις νεκροί και μία τραυματίας.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες ανήκουν στον υποστρατήγο Ιωάννη Τζανιδάκη, στον συνταγματάρχη Θωμά Αδάμου, στον ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα και στον υπολοχαγό Κωνσταντίνο Χατζή.

Επίσης, εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, η οποία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο 424 ΓΣΝΣ της Θεσσαλονίκης.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου UH-1H γνωστό ως Huey εντοπίστηκαν στην ορεινή περιοχή του Σαρανταπόρου της Ελασσόνας, κοντά στο σημείο από όπου είχε απογειωθεί, το Στεφανοβίκειο Βόλου, σχεδόν δύο ώρες αφού εξαφανίστηκε το σήμα του από τα ραντάρ.

Τι μετέδωσε ο ΑΝΤ1

 

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

 

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις που μεταδίδει το militaire.gr, αναφέρουν ότι πιθανότατα το ελικόπτερο «χτύπησε» σε ηλεκτρικά καλώδια και συνετρίβη.

Ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μετέβη στην περιοχή του ατυχήματος, ενώ η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή του δυστυχήματος.

Εξάλλου, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος.

Αναλυτικά τι αναφέρει το ΓΕΕΘΑ

Σε ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει: «Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσιάστηκε ο χάρτης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ στην Καβάλα – Νέα εφαρμογή από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου

image_print

Παρουσία του Δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Σωτήρη Τσεκμέζογλου, καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας ψηφιακής εφαρμογής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, η οποία αφορά τον διαδραστικό χάρτη με τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Η νέα εφαρμογή δημιουργήθηκε με στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, παρέχοντας άμεση και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με τις διαθέσιμες ειδικές θέσεις στάθμευσης σε ολόκληρη την πόλη. Μέσω του διαδραστικού χάρτη, οι πολίτες μπορούν να εντοπίζουν με ακρίβεια τις θέσεις ΑμεΑ, συμβάλλοντας στον καλύτερο προγραμματισμό των μετακινήσεών τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, επισημάνθηκε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας και στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, με στόχο μια πόλη πιο λειτουργική και φιλική για όλους τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Σωτήρης Τσεκμέζογλου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της εφαρμογής και στις παρεμβάσεις που υλοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην πόλη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων ΑμεΑ και υπηρεσιών, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή και η εύκολη πρόσβαση στις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή.

Ο Δήμος Καβάλας καλεί τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη νέα εφαρμογή και παράλληλα υπενθυμίζει ότι οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ προορίζονται αποκλειστικά για τους δικαιούχους, ζητώντας τον σεβασμό όλων, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φίλιπποι: Ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο

Φίλιπποι-Ματωμένος Γάμος του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
image_print

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Ματωμένο Γάμο» του Federico García Lorca, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2026, στις 21:15, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Η παράσταση εντάσσεται σε μια ιδιαίτερα συμβολική χρονιά, καθώς το Θεσσαλικό Θέατρο συμπληρώνει 50 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής παρουσίας, ενώ συμπληρώνονται και 90 χρόνια από τον θάνατο του Λόρκα.

Ο «Ματωμένος Γάμος», εμπνευσμένος από πραγματικό έγκλημα πάθους στην ισπανική ύπαιθρο, πραγματεύεται τον απαγορευμένο έρωτα, την τιμή των οικογενειών, τον γάμο, την ιδιοκτησία, τη βεντέτα, τη μοίρα και την κοινωνική καταπίεση των γυναικών.

Σε μια κλειστή αγροτική κοινωνία, ένας γάμος ετοιμάζεται να ενώσει δύο οικογένειες. Η Νύφη υπακούει στις κοινωνικές επιταγές, όμως μέσα της παραμένει ζωντανός ένας απαγορευμένος έρωτας. Η επιστροφή του Λεονάρντο ανατρέπει τις ισορροπίες και οδηγεί σε μια τραγική σύγκρουση πάθους, καθήκοντος και εκδίκησης.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Ζιάκας, τη μουσική ο Διονύσης Τσακνής και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Στην παράσταση παίζουν οι Ντίνα Αβαγιανού, Άγγελος Ανδριόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Αναστασία Βαγενά, Γιώργος Βούντας, Χριστίνα Βράκα, Τζένη Καζάκου, Στεφανία Καραγιάννη, Δήμητρα Καραγιώργου, Αστέρης Κρικώνης, Αγγελική Λεμονή, Δημήτρης Όντος, Νίκη Παλληκαράκη και Παντελής Ψακίδης.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 18 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ στην προπώληση και 12 ευρώ μειωμένο.

Η προπώληση γίνεται μέσω more.com, στα καταστήματα Public και στα σημεία προπώλησης του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410 621209, 2410 533417 και 6980493082.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο επίκεντρο οι συνταξιούχοι – Τα μέτρα που εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ

image_print

Στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκονται οι συνταξιούχοι, καθώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πακέτο παρεμβάσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα που αφορούν τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη διόρθωση ζητημάτων που απασχολούν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση για τις συντάξεις χηρείας και τις προβλέψεις του λεγόμενου «νόμου Κατρούγκαλου». Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος ασκεί έντονη κριτική στο ισχύον πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της σύνταξης χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας δεν θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί εξαρχής. Όπως επισημαίνει, το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες δικαιούχους και θεωρεί ότι απαιτείται η πλήρης κατάργησή του, ώστε να αποκατασταθούν αδικίες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en