Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τινάζει τις εκλογές στον αέρα η τραγωδία στα Τέμπη

Νέα δεδομένα στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η εθνική τραγωδία στα Τέμπη.

Το απρόσμενα φριχτό γεγονός, που βύθισε στο πένθος τη χώρα γεμίζοντας με πόνο και οργή τους πολίτες, είναι πολύ πιθανό να αναδιατάξει τους σχεδιασμούς του μεγάρου Μαξίμου ειδικά σε ό,τι αφορά την ημερομηνία των πρώτων εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτών των σεναρίων που πυροδοτήθηκαν την επαύριο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, η 9η Απριλίου, αν και φάνταζε ως σχεδόν προεξοφλημένη απόφαση του πρωθυπουργού για τις κάλπες της απλής αναλογικής, με μοναδική εκκρεμότητα την επίσημη ανακοίνωσή της, δεν αποκλείεται τελικά να μην ισχύσει. Καταρχάς ανατράπηκε ήδη ο προγραμματισμός για το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδρίαζε χθες και θα ανακοινωνόταν η αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτή είναι ώς ένα βαθμό μια πρώτη γεύση από την αναγκαστική αναπροσαρμογή των κυβερνητικών προθέσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», στο πρωθυπουργικό τραπέζι έχουν πέσει τα τελευταία 24ωρα προτάσεις προσωρινής αναβολής των εκλογών για μερικές εβδομάδες ή και έναν μήνα αργότερα για λόγους που ευθέως συνδέονται με όσα τραγικά συνέβησαν στις ράγες στον Ευαγγελισμό Λάρισας στις 23.15 το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Οι εμπνευστές της άποψης για μετακίνησή τους υποστηρίζουν, πρώτον, ότι δεν είναι δυνατόν να διεξαχθεί εκλογική αναμέτρηση εντός ενός τόσο πένθιμου κλίματος, πριν καν πραγματοποιηθεί το προβλεπόμενο τελετουργικό για τα θύματα (κηδείες και μνημόσυνα που ως γνωστόν απαιτούν ένα 40ήμερο).

Δεύτερη παράμετρος που θέτουν είναι η σύσταση της επιτροπής διερεύνησης των αιτίων του δυστυχήματος και των διαχρονικών παθογενειών στα σιδηροδρομικά έργα, που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως λένε, δεν γίνεται από τη στιγμή που δόθηκε δέσμευση απόδοσης ευθυνών και απονομής δικαιοσύνης να διεξαχθούν εκλογές πριν εξαχθεί το πόρισμα της υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων. «Πρώτα το πόρισμα, μετά οι εκλογές» είναι το μήνυμα από αρμόδιες πηγές αλλά και το πνεύμα της ενημέρωσης που έλαβαν τα κόμματα από τον μεταβατικό υπουργό Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, που έκανε τις πρώτες επαφές για τη σύστασή της.

Από την άλλη, αυτό που δεν λένε από το Μαξίμου είναι ότι ο πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας την κυβερνητική γραμμή άμυνας, έσπευσε κιόλας να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα αποδίδοντας σχεδόν αποκλειστικά την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα, δηλαδή στον σταθμάρχη. Μια στάση που δίνει την εντύπωση ότι η επιτροπή ανακοινώθηκε για τις εντυπώσεις και με σκοπό η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο. Αλλωστε δεν ήταν λίγοι όσοι σχολίασαν ότι πίσω από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού για το «φως που θα χυθεί» κρύβεται η συσκότιση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η προαναφερθείσα εκδοχή της αναβολής γινόταν αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, οι εκλογές θα μεταφέρονταν κατά δεκαπέντε ημέρες μετά τις αρχικές σκέψεις, δηλαδή από την Κυριακή των Βαΐων, για μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, την Κυριακή του Θωμά. Καθώς όμως θα χρειαστεί, εκτός απροόπτου, και επαναληπτική διαδικασία, αρχίζουν και τα προβλήματα και οι καραμπόλες. Κι αυτό διότι από 2 ώς 26 Ιουνίου θα γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις και ίσως συμπέσουν με τις εκλογές, κάτι που έχει αποκλείσει η κυβέρνηση να συμβεί. Τον σκόπελο των πανελλαδικών υπερβαίνει πάντως το ενδεχόμενο οι πολίτες να πάνε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις 14 Μαΐου και μετά εκ νέου στις 2 Ιουλίου, όπως προβλέπει το δεύτερο σενάριο που διακινείται μεταξύ των πρωθυπουργικών συνομιλητών. Ακόμη και υπό τη δυσμενή θέση που βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που κυριαρχεί, το επικρατέστερο σενάριο παραμένει για τις 9 Απριλίου (και οι επόμενες για τις 14 ή 21 Μαΐου).

Φθορά και παραίτηση

Το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει τον κ. Μητσοτάκη, και μπορεί -έστω εν μέρει- να απαντηθεί από τις δημοσκοπήσεις και τους επικοινωνιολόγους του στο Μαξίμου, αφορά την περίπτωση που αποδειχτεί ότι η μοιραία σύγκρουση των Τεμπών και το αίμα των αθώων ανθρώπων που χύθηκε προκαλεί στη Ν.Δ. μεγαλύτερη φθορά του αναμενομένου. Η διαχείριση της τραγωδίας από την κυβέρνηση, πολιτική και επικοινωνιακή, περιλάμβανε εξάλλου και την παραίτηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, με δάκρυα στα μάτια και τον Γιώργο Γεραπετρίτη να αναλαμβάνει μεταβατικά -πλην του Επικρατείας- και ένα χαρτοφυλάκιο επιπλέον. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται από τον πυρήνα συνεργατών του πρωθυπουργού ως μια κίνηση αυτονόητη και επιβεβλημένη, αν και σχετικά σπάνια στην ελληνική πολιτική σκηνή, η οποία θα απορροφήσει τους κραδασμούς από την οδυνηρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Από εκεί και πέρα η ατμόσφαιρα για όσα θα ακολουθήσουν από το χρονικό διάστημα ώς την προκήρυξη των εκλογών (όποτε κι αν αποφασιστούν) μέχρι το κλείσιμο και της δεύτερης κάλπης προμηνύεται ηλεκτρισμένη και πολωμένη όσο ελάχιστες εκλογικές μάχες του πρόσφατου παρελθόντος. Και μπορεί ρητορικά ο πρωθυπουργός να αποκηρύσσει την τοξικότητα, τη λεκτική βία και την ακραία ρητορική, επί της ουσίας πάντως έχει σπεύσει ουκ ολίγες φορές να επενδύσει πάνω στη μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, βουλευτές, υπουργοί αλλά και τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν τη Ν.Δ. ξεκίνησαν να ξεδιπλώνουν δειλά δειλά και κομμάτι κομμάτι την κυβερνητική επιχειρηματολογία συμψηφισμού των ευθυνών, συγκρίνοντας τα Τέμπη με την άλλη συνταρακτική τραγωδία στο Μάτι το 2018 με πάνω από 100 νεκρούς επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για την ώρα πηγές του μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν για ένα πράγμα: ότι η Βουλή με τη σειρά της θα κλείσει αργότερα από το εικαζόμενο, που μεταφράζεται σε 17 αντί για 10 Μαρτίου, λόγω του εθνικού πένθους αλλά και προκειμένου να συνεδριάσει το εξ αναβολής υπουργικό και να μπορέσουν να κατατεθούν, να συζητηθούν και να ψηφιστούν τα νομοσχέδια που υπολογίζει ως έσχατη πινελιά του βίου της η «γαλάζια» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι υπόλοιπες λεπτομέρειες αναμένονται προσεχώς…

efsyn.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en