Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τη μη έκδοση των δύο Τούρκων ζήτησε η εισαγγελέας

image_print

Στις 23 Ιανουαρίου  θα ανακοινώσει ο Άρειος Πάγος την απόφαση του για την έκδοση ή όχι των 2 από τους 8 Τούρκους που ήρθαν στην χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα.

Σήμερα συζητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση των Τούρκων με την αντεισαγγελέα Βασιλική Θεοδώρου να τάσσεται υπέρ της μη έκδοσης των 2.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός πρότεινε κατ΄  αρχήν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι συγκεκριμένο και σαφές, ενώ για την ουσία των κατηγοριών που αποδίδουν οι τουρκικές αρχές, η κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχουν σταλεί πάσχουν από γενικότερες και αοριστία.

H αντεισαγγελέας πρόσθεσε  ότι ακόμη και αν το αίτημα των τουρκικών αρχών γίνει δεκτό, πρέπει επί της ουσίας να απορριφθεί καθώς, όπως ανέφερε υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι εκζητούμενοι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα, ενώ ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια  και εξευτελισμούς είναι άμεσος αφού δεν αποκλείεται ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους λόγω της ενδεχόμενης πιθανότητας να επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τονίζοντας πως στην Τουρκία έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν, 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος, απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήφθησαν 40.000 πολίτες και πάνω από 31.000 παραμένουν υπό κράτηση.

«Θεωρώ –είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας- μη επιτρεπτή την έκδοση τους  με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση. Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται».

Λίγο νωρίτερα και οι δύο εκζητούμενοι με τις τοποθετήσεις τους ενώπιον του αρμοδίου Τμήματος του Αρείου Πάγου υπογράμμισαν  ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, πως γίνονται βασανιστήρια σε ύποπτους και άτομα που συλλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.

Όπως είπε ο πρώτος η σύζυγος,  ο αδερφός και η γυναίκα του έχουν  απομακρύνει από τη δουλειά  τους ,χωρίς καμία δικαιολογία. «Οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί και η περιουσία μας έχει δημευθεί. Της γυναίκας μου έχουν δεσμεύσει και το διαβατήριο. Άρχισαν να συλλαμβάνονται οι σύζυγοι στρατιωτικών. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας  και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε  στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα». Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε βασανισμούς συναδέλφων του. «Πολλοί συνάδελφοι μάθαμε χειρουργήθηκαν στα έντερα. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές λέγεται. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς χωρίς φαγητό και όταν έχαναν τις αισθήσεις τους τους έβαζαν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

«Ήμασταν κοσμικοί, πάντοτε στραμμένοι στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, 22 χρόνια στη γραμμή του Ατατούρκ. Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει παραταθεί για 3 μήνες. Στα παιδιά μου στο σχολείο λένε πως είμαι προδότης. Τα ανθρωπινά δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Αγωνιώ για το μέλλον των παιδιών μου» είπε ο δεύτερος Τούρκος στην τοποθέτηση του.

Οι νομικοί παραστάτες των δύο Τούρκων για να ενισχύσουν τον ισχυρισμό τους ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης οι εντολείς τους στην περίπτωση που εκδοθούν επέδειξαν βίντεο στους δικαστές με συλλήψεις συναδέλφων τους μέσα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας.

 

Ως μάρτυρας κατά της έκδοσης εξετάστηκαν ο ναύαρχος ε.α.  κ. Φενέκος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κ. Τσιτσελίκης, ο πρόεδρος της Ένωσης της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Δικηγορικών συλλόγων της Ε.Ε. και ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος. Μάλιστα, ο τελευταίος είπε χαρακτηριστικά: «αν ήμουν εγώ υπουργός Δικαιοσύνης δε θα ενέκρινα την έκδοση τους. Δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια ή μη έκδοση. Αν είχε γίνει πραξικόπημα και είχε έρθει στην Ελλάδα ο Ερντογάν θα έλεγα το ίδιο. Να μην εκδοθεί. Ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να υποχωρούν τη θεμελιώδη αρχή να μην βασανίζονται οι άνθρωποι. Η ιστορία θα δικαιώσει μια απόφασης σας κατά της έκδοσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι  δύο πρώτοι από τους οκτώ – για τους οποίους ζητείται η έκδοση τους στην Τουρκία- που δικάστηκαν σήμερα, είχαν σε πρώτο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών αντιφατική δικαστική μεταχείριση. Για τον ένα είχε κριθεί να μην εκδοθεί και για τον άλλον το αντίθετο. Αύριο και την Παρασκευή θα συζητηθούν οι υποθέσεις που αφορούν  6 ακόμη Τούρκους καθώς το αίτημα για συνεκδίκαση τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, δεν έγινε δεκτό. Πάντως, αν ο Άρειος Πάγος πει «όχι» στην έκδοση, ο υπουργός Δικαιοσύνης που έχει και τον τελευταίο λόγο  δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο αν πει «ναι» στην έκδοση, τότε ο υπουργός μπορεί να την αρνηθεί.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ήρθε η υπογραφή της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας

image_print

Θετικές εξελίξεις καταγράφονται για την Ακτή Καλαμίτσας, καθώς έγινε γνωστό ότι ολοκληρώθηκε η υπογραφή από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για την παραχώρηση μέρους της ακτής.

Η είδηση ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Κηπούπολης–Καλαμίτσας στην παραλία, παρουσία κατοίκων και φίλων της περιοχής. Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους παρευρισκόμενους, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη που αναμενόταν εδώ και καιρό.

Η παραχώρηση μέρους της Ακτής Καλαμίτσας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, καθώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και την καλύτερη διαχείριση ενός από τους πιο δημοφιλείς παραθαλάσσιους χώρους της Καβάλας. Οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν άμεσα, με στόχο την αναβάθμιση της ακτής προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των επισκεπτών.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Ανάμεικτα τα μηνύματα για τον τουρισμό – Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν

image_print

Με ανάμεικτα συναισθήματα εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική, καθώς, παρά τη σταθερή παρουσία επισκεπτών, οι επαγγελματίες του κλάδου καταγράφουν μειωμένη προσέλευση σε σχέση με τις προσδοκίες αλλά και με προηγούμενες χρονιές.

Η τουριστική κίνηση εμφανίζεται συγκρατημένη, με αρκετές επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλότερες πληρότητες και πιο περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη από τους επισκέπτες. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, το αυξημένο κόστος των διακοπών και ο έντονος ανταγωνισμός από άλλους μεσογειακούς προορισμούς έχουν επηρεάσει τη φετινή εικόνα.

Παράλληλα, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής συνεχίζουν να κυριαρχούν, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία της σεζόν.

Την ίδια ώρα, οι φορείς του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών και μετά τον Αύγουστο, με δράσεις που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η επιμήκυνση της σεζόν αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να περιορίσει την εξάρτηση του τουρισμού από τους δύο μήνες αιχμής του καλοκαιριού.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φουντώνουν οι υποψίες για κυκλώματα παράνομου εμπορίου ζώων στην Ελλάδα

image_print

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό που αποκαλύφθηκε στην Πάτρα, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις εντείνονται οι υποψίες για τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου ζώων με διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές και στις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά που εγείρουν ερωτήματα για τη διακίνηση ζώων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να τηρούνται πάντα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με ευρύτερο δίκτυο παράνομης διακίνησης ζώων ή αν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση. Παράλληλα, εξετάζονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και οι πιθανές διασυνδέσεις με πρόσωπα ή οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Οι αρχές τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα συμπεράσματα για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ωστόσο, η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στις μετακινήσεις ζώων και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της ευζωίας τους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en