Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τενάγη Φιλίππων | Απάντηση Υπουργείου Υποδομών σε Τάνια Ελευθεριάδου

image_print

Απάντηση του Υπουργείου Υποδομών σχετικά με το επικείμενο έργο στα Τενάγη των Φιλίππων
Στις 10/4 καταθέσαμε με τους συναδέλφους Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Λευτέρη Αβραμάκη ερώτηση σχετικά με τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής ισορροπίας από το επικείμενο έργο αποστράγγισης στα Τενάγη των Φιλίππων, συναισθανόμενοι την αγωνία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Στην απάντηση του το Υπουργείο Υποδομών ξεκαθάρισε τα εξής:
α) Η μελέτη που προκηρύχθηκε από τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών το 2016, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ θα αποστραγγίσει αποτελεσματικά τα Τενάγη, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα δεκαετιών, το οποίο δεν κατάφερε να λύσει καμία προηγούμενη κυβέρνηση
β) Τμήμα υφιστάμενων τάφρων περιλήφθηκε στις προστατευόμενες περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura 2000 και ως εκ τούτου απαιτείται Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης η οποία θα καθυστερήσει την υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέχρι τις 17-12-2021.
γ) Κατά την εκπόνηση της Προμελέτης και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξετάστηκαν πέντε εναλλακτικές λύσεις αναφορικά με το σχεδιασμό της κεντρικής Τάφρου, η οποία ήταν και το κεντρικό θέμα της ερώτησης μας.
Το Υπουργείο ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ δημόσια, μετά την κατάθεση της ερώτησης μας για τα εξής:
• η λύση που προκρίνεται ελαχιστοποιεί τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον

• το κόστος κατασκευής είναι το ελάχιστο

• η κατασκευή του έργου είναι άρτια και ασφαλής.
Η λύση που προκρίνει το Υπουργείο είναι εκείνη της κεντρικής Τάφρου που θα διατρέχει το όρος Σύμβολο στην περιοχή των Αμισιανών και θα εκβάλει 1,5 km ανατολικά του οικισμού Παληού Καβάλας, στην περιοχή εγκαταστάσεων του βιολογικού.
Το Υπουργείο απαντώντας στην ερώτηση μας σχετικά με τις ανησυχίες των κατοίκων του Παληού και τις πομφόλυγες κυβερνητικού βουλευτή ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ για τα εξής:
-στο σημείο κατάληξης της τάφρου και ανάντη της εισόδου της στραγγιστικής σήραγγας προβλέπεται κλειστός οχετός και διάταξη με θυρόφραγμα που θα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ τη διοχέτευση υδάτων προς τη θάλασσα, προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν στην άρδευση. Μόνο στην περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων τα ύδατα θα διοχετεύονται στη θάλασσα.
Άρα, ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ τη δημόσια δέσμευση του Υπουργείου ότι τα ύδατα ΔΕΝ θα πέφτουν στον κόλπο του Παληού και στην ακραία περίπτωση που αυτά θα διοχετεύονται στη θάλασσα και, όπως πάλι σημειώνεται στην απάντηση, ΔΕΝ προβλέπεται να ασκηθεί πίεση ή απειλή στο Δυτικό κόλπο της Καβάλας και δεν θα επηρεαστεί η ποιότητα των υδάτων.
-για όλες τις εναλλακτικές λύσεις θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση των φορέων και θα υπάρξει διαβούλευση.
Εν κατακλείδι, όποιοι θέλουν με αντεπιστημονικά στοιχεία να τρομοκρατήσουν τους πολίτες για να καρπωθούν πολιτική υπεραξία και ονειρεύονται στρογγυλές τράπεζες και το έργο καθυστερούν και δεν βοηθούν να λυθεί άπαξ δια παντός το πρόβλημα στα Τενάγη. Το ίδιο το Υπουργείο κρεμάει τα όσα αφελώς είπε δημοσίως ο Μακάριος Λαζαρίδης, αποδεικνύοντας ότι ουδέποτε “έπεισε” τον κ. Καραμανλή να αλλάξει την κεντρική Τάφρο και ότι δεν είναι γνώστης της διαδικασίας, των μελετών και της ουσία της παρέμβασης.
Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για μία ακόμα φορά ΔΕΣΜΕΥΕΙ στους πολίτες της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών την Κυβέρνηση και τους μελετητές. Εμείς, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ελέγξουμε στη διάρκεια της διαβούλευσης τα όσα αναφέρονται παραπάνω και στην περίπτωση που αυτά δεν τηρηθούν ή/και δεν ισχύουν, θα κινηθούμε με όλους τους τρόπους. Η διασφάλιση της υγείας των κατοίκων, η ανάπτυξη της περιοχής, η στήριξη του πρωτογενή τομέα, ο σεβασμός στο περιβάλλον δεν χρειάζονται φληναφήματα αυταρέσκειας, αλλά σοβαρότητα και σεβασμό στους πολίτες.
Η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ
Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Φοιτητές της Γρανάδας στο Κέντρο Κοινότητας

Ενημερωτική δράση του Κέντρου Κοινότητας και του Παραρτήματος Ρομά του Δήμου Δράμας με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας.
image_print

Ενημερωτική δράση με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026 από το Κέντρο Κοινότητας και το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Δράμας.

Οι φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το έργο των κοινωνικών δομών του Δήμου και να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες.

Η δράση φιλοξενήθηκε στο «Μαρμάρινο Σπίτι», στον Πολιτιστικό Χώρο της ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, και εντάχθηκε στις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Δράμας και ενίσχυσης της διαπολιτισμικής συνεργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, συμβουλευτικής, διασύνδεσης με κοινωνικές παροχές και προώθησης της κοινωνικής ένταξης που προσφέρουν το Κέντρο Κοινότητας και το Παράρτημα Ρομά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δράση «Το Νησί της Συμπερίληψης», η οποία λειτουργεί ως εργαλείο ενημέρωσης και εκπαίδευσης γύρω από τις αρχές της ισότητας, της αποδοχής και του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να εξασκήσουν την ελληνική γλώσσα σε πραγματικές συνθήκες επικοινωνίας, να γνωρίσουν τον τρόπο λειτουργίας των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να ανταλλάξουν απόψεις για την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και τη συμπερίληψη.

Παράλληλα, η συνάντηση ανέδειξε τη σημασία της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της συνεργασίας μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.

Ο Δήμος Δράμας επισημαίνει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του συνεχίζουν να αναπτύσσουν δράσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα, με στόχο την προώθηση της γνώσης, της συμμετοχής και της κοινωνικής ένταξης.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δράμα: Φοιτητές από την Ισπανία γνώρισαν το «Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ»

Δράμα - Επίσκεψη φοιτητών στο έργο Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ - 2026
image_print

Την Ένωση Κυριών Δράμας – Σπίτι Ανοικτής Φιλοξενίας επισκέφθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιουλίου 2026 φοιτητές και φοιτήτριες του 14ου Θερινού Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Μετάφρασης και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Γρανάδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Θερινού Προγράμματος, το οποίο τελεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, κ. Μορφακίδη, και φιλοξενεί κάθε χρόνο συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι φοιτητές ενημερώθηκαν για το ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενο έργο «Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ», καθώς και για τις δράσεις της Ένωσης Κυριών Δράμας στον τομέα της πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας και το επιστημονικό προσωπικό του έργου παρουσίασαν το αντικείμενο, τους στόχους και την έως τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Δράμα - Επίσκεψη φοιτητών στο έργο Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ - 2026

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και υποστήριξης, καθώς και στα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, έγινε αναφορά στην αυξανόμενη διάσταση του φαινομένου της έμφυλης βίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας, της ανταλλαγής καλών πρακτικών και της ανάπτυξης κοινών δράσεων πρόληψης και υποστήριξης.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε δεξίωση στον αίθριο χώρο της Ένωσης, όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα και να ακούσουν ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Το έργο «Ανάπτυξη δράσεων πρόληψης – καταπολέμησης έμφυλης βίας “Ώρα να Μιλήσεις ΙΙ”» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2021–2027», στην προτεραιότητα «Κοινωνική Ενσωμάτωση και αντιμετώπιση της φτώχειας (ΕΚΤ+)».

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εντάσσεται στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Δράμας.

 
Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Υπογράφηκε το έργο για την Ιατρική ΔΠΘ

Αλεξανδρούπολη - Νέες εγκαταστάσεις Ιατρικής Σχολής ΔΠΘ - 2026
image_print

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπέγραψε τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Τμήματος Ιατρικής στην Πανεπιστημιούπολη Αλεξανδρούπολης, στην περιοχή της Δραγάνας. Το έργο, προϋπολογισμού 10.856.100,02 ευρώ, περνά άμεσα σε φάση υλοποίησης και χαρακτηρίζεται στρατηγικής σημασίας για την εκπαίδευση και την υγεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η νέα πανεπιστημιακή υποδομή θα καλύπτει συνολική επιφάνεια 6.014 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει σύγχρονους χώρους διδασκαλίας, διοίκησης και εξυπηρέτησης των φοιτητών και του προσωπικού της Ιατρικής Σχολής.

Άμεση έναρξη των εργασιών

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις κατασκευαστικές εργασίες.

Η διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, προχώρησε προηγουμένως στη σύνταξη και την έγκριση επικαιροποιημένης στατικής μελέτης εφαρμογής.

Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θεωρήθηκε απαραίτητη για να ξεπεραστούν οι τεχνικές εκκρεμότητες και να τεθεί το έργο σε πλήρη τροχιά υλοποίησης.

Τι περιλαμβάνει το νέο συγκρότημα

Το έργο προβλέπει τη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου τριώροφου κτιρίου, το οποίο θα στεγάσει τις βασικές εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του Τμήματος Ιατρικής.

Στο νέο συγκρότημα θα διαμορφωθούν:

  • αμφιθέατρα
  • αίθουσες διδασκαλίας
  • χώροι γραμματείας
  • βοηθητικοί και λειτουργικοί χώροι

Οι χώροι κύριας χρήσης θα καλύπτουν 4.066 τετραγωνικά μέτρα, ενώ οι βοηθητικοί χώροι θα εκτείνονται σε επιφάνεια 730 τετραγωνικών μέτρων.

Σύνδεση με το υπό ανέγερση κτίριο

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η κατασκευή υπαίθριου στεγασμένου διαδρόμου-στοάς.

Η συγκεκριμένη υποδομή θα συνδέει λειτουργικά το νέο συγκρότημα με το υπό ανέγερση Κτίριο 1, διευκολύνοντας την καθημερινή μετακίνηση φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων μέσα στην Πανεπιστημιούπολη.

Η σύνδεση των κτιρίων αποτελεί βασικό στοιχείο του συνολικού σχεδιασμού, καθώς επιδιώκεται η δημιουργία ενός ενιαίου και λειτουργικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο

Το έργο περιλαμβάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις και στον εξωτερικό χώρο του συγκροτήματος.

Προβλέπονται ασφαλτοστρώσεις και πλακοστρώσεις, διαμόρφωση καθιστικών, δημιουργία ζωνών υψηλού και χαμηλού πρασίνου, καθώς και εγκατάσταση χλοοτάπητα.

Οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, της λειτουργικότητας και της συνολικής αισθητικής της Πανεπιστημιούπολης.

Χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους

Το έργο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2021-2027» και συγκεκριμένα στον άξονα προτεραιότητας 4Α «Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής».

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους.

Με την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων, η Ιατρική Σχολή του ΔΠΘ αναμένεται να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές, ικανές να υποστηρίξουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της και να ενισχύσουν περαιτέρω τον ακαδημαϊκό και υγειονομικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en