ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τελεσίγραφο της Eldorado Gold | ” Έως και 22 Σεπτεμβρίου οι αδειοδοτήσεις αλλιώς φεύγουμε” (video)

Προθεσμία στην κυβέρνηση έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 2017 για την έκδοση των αναγκαίων αδειών για τα έργα των Σκουριών και Ολυμπιάδας έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Τζ. Μπερνς.  Σκληρή απάντηση του υπ. Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη: Η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες

«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπ. Περιβάλλοντος απαντώντας στην ανακοίνωση της Eldorado για την επένδυσή της και την αναστολή λειτουργίας.

Τζ. Μπερνς: «Αδύνατη η συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα»

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold στη διάρκεια συνέντευξης τύπου δήλωσε οτι «ως συνέπεια της μη έκδοσης αδειών καθίσταται αδύνατη η συνέχιση της επένδυσης στην Ελλάδα. Η προθεσμία της Eldorado Gold για την έκδοση των εκκρεμών αδειών για τα έργα Σκουριών και Ολυμπιάδας στις 21 Σεπτεμβρίου», τονίζοντας ότι «αν γνωρίζαμε τις καθυστερήσεις, δεν θα επενδύαμε».

Από την άλλη μεριά, όμως, σύμφωνα με το Euro2day.gr, ο κ. Μπερνς ανελλιπώς εξέφραζε την αισιοδοξία του πως η επένδυση θα υλοποιηθεί εκτιμώντας πως θα υπάρξει διάλογος με την κυβέρνηση. 

Ο επικεφαλής της Eldorado Gold απέφυγε να απαντήσει για το αν η εταιρία θα αποχωρήσει τελικά από τη χώρα, ενώ σε ερώτηση αν η εταιρία δεν λάβει τις άδειες θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να δικαιωθεί..

«Από το 2012 η εταιρία επενδύει κάθε χρόνο 200 εκατ. δολάρια»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της καναδικής εταιρίας, η Eldorado Gold έχει επενδύσει 2 δισ. δολάρια για την απόκτηση των έργων και από το 2012 πάνω από 1 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη των μεταλλείων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα.

Όπως είπε ο ίδιος, υπάρχουν καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, η μη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο του Περάματος, και δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο της διαιτησίας.

Ο κ. Μπερνς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας : Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει τις διεθνείς κεφαλαιαγορές ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή για επιχειρηματική δραστηριότητα. Αλλά εγώ πως μπορώ να εξηγήσω στους μετόχους μας, πολλοί από τους οποίους είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο, ότι αυτό όντως ισχύει, όταν η κυβέρνηση ούτε συνεργάζεται εποικοδομητικά μαζί μας, ούτε υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις μας;».

Επίσης, ο ίδιος σημείωσε: «Δεν έχουμε την υποστήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»

Και πρόσθεσε: «Εγκρίσεις αδειών δεν επιτρέπεται να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μιας ατζέντας που επιβάλλεται από μια ηχηρή μειονότητα. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να στηριχτεί στις ισχύουσες διατάξεις και νόμους και να επιταχύνει τις εγκρίσεις των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά σχέδια».

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version