ΚΟΣΜΟΣ

Τα Wikileaks ξεσκεπάζουν τη CIA, οπλίζουν τον Τραμπ

Εκρητικές αναμένονται οι εξελίξεις και οι αποκαλύψεις μετά από τη διαρροή μέσω του Wikileaks.org απόρρητων αρχείων της CIA και προγραμμάτων παρακολούθησης, επίθεσης και ελέγχου δικτυακών συσκευών τόσο κρατών, όσο και επιχειρήσεων και μεμονωμένων χρηστών. Αν και η υπόθεση της διαρροής στο internet ενός επιθετικού εργαλείου hacking από την NSA και τη CIA ξεπερνά τους 9 μήνες, η μαζική αποκάλυψη εγγράφων και προγραμμάτων από το Wikileaks σε μια ιδιαίτερα τεταμένη πολιτικά περίοδο για τις ΗΠΑ όπου οι σχέσεις του προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία βρίσκονται στο μικροσκόπιο, εγείρει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα, τα κίνητρα και τους… δράστες.

Ο ιδρυτής του Wikileaks.org, Τζουλιάν Ασάνζ, παραμένει για πάνω από τέσσερα χρόνια έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ενώ αιτήσεις για τη χορήγηση χάριτος από τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν ήδη κατατεθεί.

Διαβάστε επίσης: Hackers και «ληστές»… έγδυσαν την NSA

Ωστόσο λίγο καιρό νωρίτερα η CIA και οι υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ χαρακτήρισαν το Wikileaks επίσημο συνεργάτη του Βλάντιμιρ Πούτιν, με αφορμή τη μονόπλευρη διαρροή στοιχείων κατά της Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική περίοδο.

 

Παρ’ όλα αυτά οι αποκαλύψεις του Wikileaks είναι τεράστιες και θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσουν θόρυβο τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως, καθώς ασχέτως των κινήτρων και σκοπιμοτήτων η δημόσια αποκάλυψη της δράσης και των όπλων της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών στον κόσμο συνιστά τεκτονικό σεισμό.

Διαβάστε επίσης: Η NSA κλέβει αρχεία άλλων χωρών, το λέει πρώην διοικητής της

Η διαρροή των Wikileaks όμως είναι ικανή να προκαλέσει αυτό που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε με καταγγελίες, εντολές και απειλές: Τη διερεύνηση των διαρροών από την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, θέτοντας στο επίκεντρο τα ανώτατα στελέχη τους και αναγκάζοντας τη Γερουσία να βουτήξει στα άδυτα των υπηρεσιών πληροφοριών και να αναζητήσει νόμιμες και παράνομες πράξεις σε περίοδο πολιτικής έντασης και αβεβαιότητας.

 

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να ενισχύεται, για τους γνωρίζοντες, το σενάριο της διασύνδεσης Wikileaks-Πούτιν και Τραμπ-Πούτιν, ωστόσο πολιτικά οι διαρροές θα αποτελέσουν το κορυφαίο όπλο στη φαρέτρα του προέδρου των ΗΠΑ στον πόλεμο για τον έλεγχο του βαθέως κράτους και στην επιβολή έναντι των υπηρεσιών πληροφοριών.

Το χρονικό της διαρροής και των επιθέσεων

Το Crisis Monitor έχει από το καλοκαίρι του 2016 και εν συνεχεία το φθινόπωρο αλλά και προσφάτως επισημάνει γεγονότα που καταδεικνύουν συγκεκριμένες στρατηγικές και διασυνδέσεις μεταξύ τους, ξεκινώντας από την πτώση του μέρους site της NSA, τη διείσδυση hackers σε εταιρία-βιτρίνα της NSA, τη σύλληψη εργολαβικού εργαζομένου της CIA και την ανακάλυψη δεκάδων terabytes data στην κατοχή του, τόσο σε ηλεκτρονική όσο και σε φυσική μορφή.

Διαβάστε επίσης: Hackers χτύπησαν την NSA;

Τότε το Crisis Monitor έκανε λόγο για σκάνδαλο μεγαλύτερο του Σνοόουντεν, ο οποίος έχει άδεια παραμονής και ζει στη Ρωσία. Στη συνέχεια το λογισμικό που εκλάπη απελευθερώθηκε στο internet και σήμερα hackers, εγκληματίες και κυβερνητικοί οργανισμοί μπορούν να νοικιάσουν διαδικτυακούς στρατούς συσκευών και να τους οδηγήσουν σε σκληρές επιθέσεις σε πολλά σημεία ανά τον πλανήτη.

Οι πρώτες επιθέσεις ήταν μικρής ισχύος και στόχευαν σε εταιρίας ασφάλειας δεδομένων και τις ίδιες τις μυστικές υπηρεσίες, αργότερα όμως χτυπήθηκε η ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου internet και η Δυτική Ακτή των ΗΠΑ καθώς και πολλές χώρες στην Ευρώπη βρέθηκαν εκτός Internet.

Διαβάστε επίσης: CIA: Τα Wikileaks συνδέονται με το Κρεμλίνο και έστησαν τις εκλογές

Το λογισμικό που κλάπηκε μπορεί και ελέγχει σχεδόν κάθε συσκευή στο IoT (Internt of Things) και είναι ικανό να προκαλέσει έμφραγμα και απώλεια ελέγχου του παγκόσμιου internet,

Αυτά επιβεβαιώνονται από τις διαρροές του Wikileaks, τις οποίες η CIA αρνείται να σχολιάσει αλλά επισημαίνεται ότι αποκαλύπτουν χρήση κυβερνο-όπλων για παρακολουθήσεις ακόμη και μέσω ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες, έφερε στο φως την Τρίτη ο ιστότοπoς Wikileaks.

Οπως αναφέρει το Associated Press, δεν έχει ακόμη επαληθευθεί αν τα στοιχεία είναι αυθεντικά, ενώ η ίδια η CIA αρνήθηκε να τοποθετηθεί επίσημα επί του δημοσιεύματος. Πάντως, αν αυτό επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτεί ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα της Wikileaks και των «συμμάχων» της απέναντι στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

 

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται από τον ιστότοπο, η CIA φέρεται να χρησιμοποιούσε κατασκοπευτικό κακόβουλο λογισμικό που ήταν σχεδιασμένο να προσβάλει προϊόντα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Samsung και η Apple, «εισβάλλοντας» σε «έξυπνες» τηλεοράσεις και μετατρέποντάς τις σε μικρόφωνα, αλλά και προβαίνοντας σε υποκλοπές δεδομένων, μηνυμάτων και ηχητικών αρχείων από συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS και Android.

 

Ακόμη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η αμερικανική υπηρεσία φέρεται να χρησιμοποιούσε το προξενείο των ΗΠΑ στη Φρανκφούρτη ως μυστική βάση, για επιθέσεις χάκερ.

Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται, η CIA βρισκόταν σε στενή συνεργασία και με τη βρετανική MI5.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version