ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα χρήματα για τη καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι εκεί, αλλά κανείς δε μπορεί να τα πάρει

Πριν από ένα χρόνο αποφασίστηκε με μεγάλη επισημότητα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η διάθεση ενός πακέτου 6 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους. Δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση έχουν από την 1η Ιανουαρίου 20 κράτη μέλη της ΕΕ . Μέχρι σήμερα, και παρά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν έχει όμως εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ. Ερωτηθείσα επ΄ αυτού η καγκελάριος ’γκελα Μέρκελ -την Παρασκευή (27.6.) σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες- δυσκολεύτηκε στην αρχή να βρει τις σωστές λέξεις για να απαντήσει και ομολόγησε κατόπιν ότι δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους.

Το πρόγραμμα των 6 δισ. για τα επόμενα επτά έτη φέρει τον τίτλο «Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων». Στόχος της είναι να εξασφαλίσει σε νέους που δεν έχουν απασχόληση ούτε παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση, μία «βιώσιμη» ένταξη στην αγορά εργασίας. Αυτό σημαίνει προπαντός διαρθρωτικές αλλαγές, τόνισε στη συζήτηση στο Βερολίνο ο Ντέτλεφ Έκερτ, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για ζητήματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης.

Η Ελλάδα δικαιούται 342.000.000 ευρώ
Για να αντλήσει μια χώρα χρήματα από αυτό το πρόγραμμα των 6 δισ. ευρώ θα πρέπει να υποβάλει αίτηση που θα συνοδεύεται από επιχειρησιακό πρόγραμμα. Μόλις πρόσφατα η Κομισιόν ενέκρινε ως πρώτο το πρόγραμμα της Γαλλίας. Τα άλλα προγράμματα είτε βρίσκονται στο στάδιο της διαπραγμάτευσης είτε -όπως το ελληνικό- πρόκειται να κατατεθούν. Το ελληνικό επιχειρησιακό πρόγραμμα προγραμματίζεται να κατατεθεί στις 17 Ιουλίου 2014.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version