Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τεκμήρια για όσους αγόρασαν ή απέκτησαν κατοικία με γονική παροχή ή δωρεά

image_print

Με τις μεταβιβάσεις ακινήτων να έχουν ζεσταθεί τους τελευταίους μήνες, πολλοί φορολογούμενοι που περνούν στα χέρια τους ακίνητα από αγορά ή γονική παροχή ή δωρεά ξεχνούν το τεκμήριο της κατοικίας. Κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενοι πέφτουν στην παγίδα του συγκεκριμένου τεκμηρίου και καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο από αυτό που αντιστοιχεί στο εισόδημα που δηλώνουν.

Ένα από τα πιο βασικά τεκμήρια είναι εκείνο της ιδιοκατοίκησης, που προκύπτει από το εμβαδόν και την αξία του ακινήτου στο οποίο διαμένει ο φορολογούμενος. Και τούτο είτε πρόκειται για ιδιόκτητη, μισθωμένη, παραχωρηθείσα, κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία.

Το τεκμήριο διαβίωσης ή η «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» για κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:

– μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.

– από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.

– από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.

– από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.

– από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει «αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης» 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

Όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Για τις μονοκατοικίες, τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%. Επίσης για τις δευτερεύουσες κατοικίες τα παραπάνω ποσά «αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης» λαμβάνονται υπόψη μειωμένα κατά 50%.

Τα ποσά που προκύπτουν από το τεκμήριο της ιδιοκατοίκησης αθροίζονται με εκείνα για τα υπόλοιπα τεκμήρια (αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) και προκύπτει το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένουν σε δύσκολη κατάσταση οι κτηνοτρόφοι

image_print

Έντονη ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στους κτηνοτρόφους, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί οι ενισχύσεις για τις ζωοτροφές, παρά το γεγονός ότι η οικονομική πίεση στον κλάδο παραμένει ιδιαίτερα έντονη.

Οι συνεχείς αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών, της ενέργειας και των καυσίμων έχουν εξαντλήσει τις οικονομικές αντοχές πολλών εκμεταλλεύσεων. Για αρκετούς παραγωγούς, η συγκεκριμένη ενίσχυση αποτελεί απαραίτητη «ανάσα» για να μπορέσουν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία των μονάδων τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άνοιξε η νέα ρύθμιση της ΑΑΔΕ για παλαιές οφειλές έως και σε 72 δόσεις

image_print

Σε λειτουργία τέθηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέσω της οποίας φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπορούν να ρυθμίσουν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο σε έως και 72 μηνιαίες δόσεις, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» σε όσους δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Η νέα ρύθμιση αφορά οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023, ενώ οι νεότερες οφειλές, από το 2024 και μετά, δεν μπορούν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και εξακολουθούν να ρυθμίζονται μέσω των πάγιων ρυθμίσεων.

Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myAADE, με την προθεσμία να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2026. Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης ορίζεται στα 30 ευρώ, ενώ ο αριθμός των δόσεων μπορεί να φτάσει έως τις 72, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τους όρους της ρύθμισης.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι συγκεκριμένες οφειλές να μην βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να παραμένουν συνεπείς στην καταβολή των δόσεων, καθώς η μη εμπρόθεσμη πληρωμή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ρύθμισης και στην επαναφορά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Η ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης αποτελεί μέρος των μέτρων για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, με στόχο να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες οφειλέτες να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο, διευκολύνοντας παράλληλα την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις προϋποθέσεις και να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ στο myAADE.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρά την επιδότηση, οι τιμές των καυσίμων παραμένουν υψηλές λόγω της ανόδου στις διεθνείς αγορές

image_print

Παρά την κρατική επιδότηση των 10 λεπτών ανά λίτρο στη βενζίνη και των 5 λεπτών ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης, οι τιμές των καυσίμων εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, καθώς η άνοδος στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου περιορίζει το όφελος για τους καταναλωτές.

Οι οδηγοί διαπιστώνουν ότι, παρά τη στήριξη που παρέχεται στην αντλία, το κόστος ανεφοδιασμού παραμένει αυξημένο. Η πρόσφατη άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων έχει μεταφερθεί σταδιακά στη λιανική αγορά, με αποτέλεσμα η επιδότηση να απορροφά μόνο ένα μέρος των αυξήσεων.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μεταφοράς και τις φορολογικές επιβαρύνσεις, εξακολουθούν να διαμορφώνουν υψηλές τιμές στα πρατήρια καυσίμων.

Οι καταναλωτές εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς οι συνεχείς αυξήσεις επηρεάζουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα για όσους χρησιμοποιούν καθημερινά το αυτοκίνητό τους για εργασία ή επαγγελματικές μετακινήσεις.

Η πορεία των τιμών το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Μέχρι τότε, η επιδότηση προσφέρει μια περιορισμένη ανακούφιση, χωρίς όμως να αντισταθμίζει πλήρως τις πιέσεις που προκαλούν οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές των καυσίμων.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en