Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σαλιγκάρια δημιουργούν οικονομικές ευκαιρίες !

image_print

Μια από τις πιο κερδοφόρες επενδύσεις που μπορεί να κάνει κάποιος στο χώρο των τροφίμων είναι η εκτροφή σαλιγκαριών. Η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο αλλά και από την εγχώρια αγορά, κάνει το μέλλον της εκτροφής σαλιγκαριού πολλά υποσχόμενο. 

Μεγάλη ζήτηση υπάρχει στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, ενώ σταθερά στην κορυφή βρίσκεται η Γαλλία, που στην εμπορευματοποίηση και στη μαγειρική χρήση του προϊόντος, παραμένει στην πρώτη θέση παγκοσμίως.
Η κατανάλωση νωπών και μεταποιημένων σαλιγκαριών στην Ευρώπη κυμαίνεται τους 100.000 τόνους ετησίως. Αυτή η ποσότητα, αποτελείται κατά 97% από το είδος Helix pomatia, που προέρχεται από φυσικούς πληθυσμούς σαλιγκαριών και συλλέγονται από φυσικούς πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης. Το υπόλοιπο 3% αποτελεί το είδος Helix aspersa που παράγεται σε εκτροφεία που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 15 χρόνια.

Οι τιμές πώλησης έχουν εποχική διακύμανση. Την θερινή περίοδο όπου είναι η περίοδος συλλογής/συγκομιδής οι τιμές πώλησης κυμαίνονται στα 3,5 ευρώ το κιλό, ενώ την τρέχουσα περίοδο όπου υπάρχει υψηλή κατανάλωση αλλά δεν υπάρχουν διαθέσιμα νωπά σαλιγκάρια η τιμή μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 12 ευρώ το κιλό. 

Ωστόσο, δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο φαντάζονται οι περισσότεροι. Χρειάζεται κόπος, χρόνος, χρήμα, μεράκι, τεχνογνωσία και υποστήριξη στην παραγωγή καθώς και καλή γνώση στην αγορά των προϊόντων.

Η Ελλάδα έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που είναι μεταξύ άλλων οι κλιματολογικές συνθήκες, που επιδρούν στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και το κόστος παραγωγής, έχει υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας σε σχέση με ανταγωνιστές ενώ το ελληνικό σαλιγκάρι υπάρχει σε αγορές του εξωτερικού για περισσότερα από 40 χρόνια.

Η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη

Λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν ότι η Ελλάδα υπήρξε για μια 20ετία στην πρώτη θέση στην βιομηχανία μεταποίησης σαλιγκαριών από τη δεκαετία του ’70. Ωστόσο πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην με τις περισσότερες βιοτεχνίες και εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και τις μεγάλες βιομηχανίες να έχουν συρρικνώσει την παραγωγή τους.

Υπάρχουν ευκαιρίες.

Την τελευταία 25ετία παρατηρείται στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά σταθερή ζήτηση για σαλιγκάρια ή προϊόντων σαλιγκαριών με υψηλά ποιοτικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, προϊόντα σαλιγκαριών με ονομασία προέλευσης καθώς και εταιρίες σαλιγκαριών που μπορούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλώνω-αγοραστών.

Διατροφική αξία

Πρόκειται, μεταξύ άλλων για υγιεινή, θρεπτική και εύπεπτη τροφή, αρκεί να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από το σάλιο τους, κάτι που γίνεται όταν πλένονται επανειλημμένα με άφθονο νερό που περιέχει ξύδι και αλάτι. Οι γνώστες, προτιμούν σαλιγκάρια με επίφραγμα καθώς είναι καθαρότερα και έχουν λιγότερο απόθεμα ασβεστίου που τα κάνει δύσπεπτα. Φαρμακευτική και Ιατρική εφαρμογή

Τα αμινοξέα που περιέχονται στη σάρκα και στο σάλιο συντελούν στην ανακατασκευή των ιστών του πεπτικού συστήματος και στη θεραπεία του έλκους. Επίσης, διευκολύνουν τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, καθαρίζουν το δέρμα, ενώ χρησιμοποιούνται και σε πολλές θεραπευτικές δίαιτες μεταξύ άλλων, στη μείωση της χοληστερίνης, την παχυσαρκία και την αρτηριοσκλήρυνση.

Οι μέθοδοι εκτροφής των σαλιγκαριών είναι οι εξής:

1) Ανοικτού Τύπου: Είναι η εκτροφή των σαλιγκαριών σε ανοικτούς αλλά περιφραγμένους χώρους όπου τα σαλιγκάρια αναπτύσσονται μαζί με τα φυτά που τρώνε. Η Εκτροφή Ανοιχτού Τύπου είναι συνδυασμός αγροτικής παραγωγής (για τροφή) και κτηνοτροφίας. Για αυτή τη μέθοδο, ο χώρος εγκατάστασης πρέπει να διαθέτει υδροδότηση, το έδαφος να είναι ασβεστώδες, να στραγγίζεται εύκολα και να είναι γόνιμο προκειμένου να αναπτυχθούν τα φυτά που απαιτούνται και δεν πρέπει να υπάρχουν ζιζάνια.

2) Κλειστού Τύπου: Με αυτή τη μέθοδο, η εκτροφή των σαλιγκαριών γίνεται σε κλειστούς χώρους, όπως ένα διχτυοκήπιο και όπου τα σαλιγκάρια βρίσκουν καταφύγιο κάτω από ξύλινες κατασκευές τύπου «Λ» ή σε σύστημα τύπου κουρτίνας. Το σιτηρέσιο των σαλιγκαριών στα Εκτροφεία Κλειστού Τύπου είναι τεχνητό και αποτελείται από συνδυασμό αλεσμένων δημητριακών. Καλαμπόκι, σόγια, σιτηρά και οπωσδήποτε ασβέστιο για τον σχηματισμό του κελύφους των σαλιγκαριών,

3) Μεικτού Τύπου: Πρόκειται για μια αρκετά επαγγελματική μέθοδο που αποβλέπει και στη πώληση γεννητόρων (μάνες). Δεν συστήνεται για κάποιον που εισέρχεται τώρα στον κλάδο.

4) Μέθοδος Κουρτίνας: Μια πολύ προχωρημένη και εντατική μέθοδος εκτροφής σαλιγκαριών που γίνεται σε μια κατασκευή με κάθετες φωλιές, όπου τα σαλιγκάρια καταφεύγουν σε αυτές για προστασία από το φως και ξεκούραση και η οποία λόγω της ανάπτυξης καθ’ ύψος δίνει περισσότερο ωφέλιμο χώρο από την κλασική εκτροφή κλειστού τύπου. Η εκτροφή σε κουρτίνα χρησιμοποιείται για την λήψη των αυγών των σαλιγκαριών και την παρασκευή του Λευκού Χαβιαριού και όχι για πάχυνση. Η εκτροφή σε κουρτίνα γίνεται συνήθως σε στεγασμένο χώρο με αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας καθώς και με άμεσο έλεγχο του κύκλου αναπαραγωγής.
Κόστος εγκατάστασης

Σχετικά χαμηλό είναι το κόστος εγκατάστασης στις περιπτώσεις ανοικτού τύπου. Εάν ο ενδιαφερόμενος εκτροφέας χρειαστεί να αγοράσει όλα όσα πρέπει από κάποια εταιρία, θα ξοδέψει περίπου 3.500-4.000 ευρώ το στρέμμα. Το κόστος μπορεί να μειωθεί σημαντικά, εφόσον ο ίδιος έχει τις τεχνικές ικανότητες να κατασκευάσει μόνος του μέρος ή ολόκληρη την εγκατάσταση.

Στα ύψη εκτοξεύεται το κόστος για εκτροφείο κλειστού τύπου, καθώς οι εγκαταστάσεις κοστίζουν από 16.000 ευρώ και πάνω το στρέμμα (κατασκευή και εξοπλισμός). Πρέπει να προστεθεί επίσης μεταξύ άλλων και το κόστος απόκτησης τεχνογνωσίας. Επίσης, το πρώτο έτος θα χρειαστούν 1.000-2.000 ευρώ ανά στρέμμα για την αγορά των γεννητόρων (μάνες).

Συνδυασμός των δύο προηγούμενων διαδικασιών αποτελεί η εκτροφή μεικτού τύπου. Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι το χαμηλότερο κόστος παραγωγής σχετικά με την κλειστού τύπου εκτροφή και η υψηλότερη αποδοτικότητα συγκριτικά με την ανοικτού τύπου.

Υψηλότερο είναι το κόστος κατασκευής της μεθόδου εκτροφής κουρτίνας ωστόσο εάν ληφθεί υπόψη ότι χρειάζεται μόλις το 1/5 του αγροτεμαχίου, πολλαπλασιάζεται ο χώρος εκτροφής κατά πέντε φορές. Μέσω αυτού του τρόπου επιτυγχάνεται αρκετά γρήγορα η απόσβεση των επιπλέον χρημάτων που θα δαπανηθούν για τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η απόσβεση της επένδυσης ξεκινά 6-7 μήνες από την αρχή της προσπάθειας, ενώ η πλήρης απόσβεση γίνεται περίπου τρία χρόνια από το ξεκίνημα της προσπάθειας.

Τρόπος διατροφής των σαλιγκαριών:

Ο τρόπος με τον οποίο τρέφονται τα σαλιγκάρια, εξαρτάται από το αν η εκτροφή τους είναι ανοικτού ή κλειστού τύπου.

Στην εκτροφή ανοικτού τύπου, τα σαλιγκάρια ζουν και μεγαλώνουν με τα φυτά με τα οποία τρέφονται, όπως το τριφύλλι, ο ηλίανθος, το μαρούλι, το λάχανο κλπ.

Αντίθετα, στην εκτροφή κλειστού τύπου η τροφή τους αποτελείται από συνδυασμό αλεσμένων δημητριακών, που παρασκευάζονται από καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, πίτουρο καθώς και την προσθήκη ιχνοστοιχείων και ασβεστίου που βοηθά και είναι απαραίτητο για το σχηματισμό του κελύφους των σαλιγκαριών.

Απόδοση

Η απόδοση της επένδυσης εξαρτάται από τον τρόπο εγκατάστασης που έχει επιλεγεί. Σε ανοικτού τύπου εκτροφή, η παραγωγή ανά στρέμμα ανέρχεται από 800 έως 1.000 υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αντίθετα, σε εκτροφή κλειστού τύπου, η μέση παραγωγή ξεκινά από 3.000 κιλά και μπορεί να αγγίξει έως και 7.000 κιλά ανά στρέμμα. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην τελική παραγωγή παίζει μεταξύ άλλων ο κακός έλεγχος των συνθηκών εκτροφής και η απώλεια παραγωγής λόγω κατασκευαστικών ατελειών.Προγράμματα

Αρκετά είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες καθώς και για αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στην εκτροφή των σαλιγκαριών. Ωστόσο, καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να στραφούν αρχικά σε γεωπόνους από τους οποίους θα λάβουν αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν.

Οι νέοι που είναι κάτω των 40 ετών έχουν δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Το πριμ εγκατάστασης ανέρχεται σε περίπου 17.000 ευρώ εκ των οποίων το 50% εκταμιεύεται σε πρώτη φάση. Πριμ εγκατάστασης νέων Γεωργών παίρνει όποιος θέλει ν’ ασχοληθεί επαγγελματικά με τη Γεωργία (πχ όχι δημόσιος υπάλληλος).

Ακόμη, για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες υπάρχουν πάντα τα μικρά και μεγάλα σχέδια βελτίωσης στα οποία επιδοτείται η εκτροφή σαλιγκαριών. Προκήρυξη για σχέδια βελτίωσης δεν βγαίνει κάθε χρόνο. Οι νησιωτικές περιοχές κάτω των 100.000 κατοίκων, έχουν πάντα καλύτερη επιδότηση ή βαθμολογία για συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα κι ακολουθούν οι ορεινές, μειονεκτικές περιοχές.

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

1,7 εκατ. ευρώ σε αμυγδαλοπαραγωγούς της Καβάλας για τις ζημιές του 2023

image_print

Σημαντική οικονομική ανάσα για τους αμυγδαλοπαραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, καθώς ο ΕΛΓΑ προχωρά στην καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 1.700.823,41 ευρώ για τις απώλειες παραγωγής που καταγράφηκαν το 2023.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, σήμερα πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς 257 δικαιούχων παραγωγών οι αποζημιώσεις Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), καλύπτοντας μέρος των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους.

Παράλληλα, την Τρίτη 7 Ιουλίου καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ επιπλέον αποζημιώσεις ύψους 147.593,94 ευρώ σε δικαιούχους της Καβάλας για άλλες περιπτώσεις ζημιών.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική ενίσχυση για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής, σε μια περίοδο που οι παραγωγοί εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος παραγωγής και τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καβάλα: Γιατί η εστίαση ψάχνει συνεχώς προσωπικό

Καβάλα - Καταστήματα εστίασης αναζητούν προσωπικό - 2026
image_print

Καβάλα: Γιατί η εστίαση ψάχνει συνεχώς προσωπικό

Σοβαρό πρόβλημα με την εύρεση εργαζομένων αντιμετωπίζουν τα καταστήματα εστίασης στην Καβάλα, τη Νέα Ηρακλείτσα, τη Θάσο και γενικότερα στις τουριστικές περιοχές του νομού. Οι επαγγελματίες αναζητούν συνεχώς προσωπικό, χωρίς όμως να καταφέρνουν πάντα να καλύψουν τις ανάγκες τους, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να περιορίζουν ημέρες και ώρες λειτουργίας.

Το ζήτημα συνδέεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Λογιστών Καβάλας, Δημήτρη Καρατσιώρα, με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία έχει αλλάξει στην πράξη τον τρόπο οργάνωσης των βαρδιών στην εστίαση.

Η ψηφιακή κάρτα άλλαξε τα δεδομένα

Όπως εξηγεί ο κ. Καρατσιώρας, οι επιχειρηματίες δεν μπορούν πλέον να στηρίζονται σε πολύωρη απασχόληση του ίδιου εργαζομένου, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, οι ώρες απασχόλησης καταγράφονται με ακρίβεια και οι επαγγελματίες αποφεύγουν να ρισκάρουν παραβάσεις.

Έτσι, όταν ένας εργαζόμενος ολοκληρώνει το ωράριό του, η επιχείρηση χρειάζεται δεύτερο άτομο για να καλύψει την επόμενη βάρδια. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το προσωπικό συχνά δεν υπάρχει διαθέσιμο.

Λιγότερες ημέρες και ώρες λειτουργίας

Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί αρκετά καταστήματα σε αναγκαστικές αλλαγές στο πρόγραμμά τους.

Επιχειρήσεις που στο παρελθόν λειτουργούσαν επτά ημέρες την εβδομάδα, πλέον εξετάζουν ή εφαρμόζουν πενθήμερη λειτουργία, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να παίρνουν τα απαραίτητα ρεπό.

Στη Νέα Ηρακλείτσα, σύμφωνα με όσα μεταφέρει ο κ. Καρατσιώρας, επαγγελματίες της εστίασης σκέφτονται να μη λειτουργούν τη Δευτέρα, κρατώντας ανοιχτά τα καταστήματά τους κυρίως τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες μεγαλύτερης κίνησης.

Περιορίζεται και το ωράριο της κουζίνας

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν και το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας.

Καταστήματα που άνοιγαν από το πρωί έως αργά το βράδυ, πλέον εξετάζουν λειτουργία από το μεσημέρι, με την κουζίνα να κλείνει νωρίτερα, ακόμη και στις 20:00 ή στις 21:00.

Η πρακτική αυτή αποτελεί προσπάθεια προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα, όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να καλύπτονται νόμιμα και η επιχείρηση να μη μένει εκτεθειμένη σε ελέγχους.

Μεγαλύτερο πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο σε περιοχές με αυξημένη εποχική κίνηση, όπως η Θάσος και τα παραλιακά σημεία του νομού Καβάλας.

Εκεί οι ανάγκες προσωπικού είναι μεγαλύτερες, καθώς η τουριστική περίοδος αυξάνει απότομα τον όγκο εργασίας.

Όταν όμως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι εργαζόμενοι για δεύτερες βάρδιες, οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν την αυξημένη ζήτηση.

Ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο

Παρότι τα ζητήματα είχαν εντοπιστεί ήδη από την προηγούμενη χρονιά, επαγγελματίες και λογιστές εκτιμούν ότι δεν υπήρξαν ουσιαστικές διορθώσεις στο πλαίσιο εφαρμογής.

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στην απασχόληση, όμως στην πράξη αναδεικνύει και το μεγάλο κενό προσωπικού στην εστίαση.

Για τους επαγγελματίες της Καβάλας, το ζητούμενο πλέον είναι να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στη νόμιμη λειτουργία των επιχειρήσεων, την προστασία των εργαζομένων και την κάλυψη των πραγματικών αναγκών της αγοράς.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κρήτη: Αυξημένη η παραγωγή ελαιολάδου, πιέζονται οι τιμές

Κρήτη - Ελαιοπαραγωγή και προβληματισμός για τις τιμές του ελαιολάδου - 2026
image_print

Κρήτη: Αυξημένη η παραγωγή ελαιολάδου, πιέζονται οι τιμές

Η Κρήτη αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη στην παραγωγή ελαιολάδου κατά την ελαιοκομική περίοδο 2026-2027, μετά την ιδιαίτερα δύσκολη περσινή χρονιά που επηρεάστηκε από την παρατεταμένη ανομβρία. Οι αυξημένες βροχοπτώσεις του χειμώνα και της άνοιξης βοήθησαν την ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, ωστόσο οι παραγωγοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις χαμηλές τιμές και τη μειωμένη εμπορική δραστηριότητα στην αγορά.

Βελτιωμένες οι προοπτικές της παραγωγής

Οι καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν μετά τον χειμώνα επέτρεψαν στα ελαιόδεντρα να ανακάμψουν, δημιουργώντας αισιοδοξία για καλύτερη σοδειά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας επηρέασαν την καρπόδεση σε αρκετές περιοχές του νησιού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις ανάλογα με την τοποθεσία.

Παρά τις τοπικές απώλειες, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η φετινή παραγωγή θα κινηθεί από μέτρια έως καλή επίπεδα, πολύ υψηλότερα από τα περσινά ιστορικά χαμηλά.

Οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Αντίθετα με τις προσδοκίες για την παραγωγή, η εικόνα της αγοράς δεν είναι ενθαρρυντική.

Η τιμή παραγωγού στην Κρήτη για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τριών γραμμών κινείται περίπου στα 3,80 ευρώ το κιλό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πραγματοποιηθεί πράξεις κοντά στα 4 ευρώ το κιλό.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα αρκετοί παραγωγοί και συνεταιρισμοί να δυσκολεύονται να διαθέσουν τα αποθέματά τους.

Η ποιότητα αποτελεί το μεγάλο στοίχημα

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η φετινή χρονιά θα κριθεί κυρίως στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Οι πρώτοι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ οι παραγωγοί καλούνται να ακολουθήσουν πιστά τις καλλιεργητικές οδηγίες, ώστε να περιοριστούν οι προσβολές και να διατηρηθούν υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ορυκτελαίων, καθώς η ποιότητα παραμένει βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές.

Προβληματισμός για τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί τον κλάδο είναι ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από εισαγόμενα ελαιόλαδα τρίτων χωρών.

Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι η απουσία δασμών στις εισαγωγές δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς το κόστος παραγωγής σε χώρες όπως η Τυνησία είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με την Ελλάδα.

Παράλληλα, ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι η πιστοποίηση προϊόντων με σήμανση ΠΓΕ συμβάλλει στην προστασία της αυθεντικότητας και της ιχνηλασιμότητας του κρητικού ελαιολάδου.

Συνεταιρισμοί: Μέτρια παραγωγή αλλά αβέβαιη αγορά

Παρόμοια εικόνα μεταφέρουν και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί της Κρήτης.

Στην περιοχή του Μοχού εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή θα είναι σαφώς καλύτερη από την περσινή, χωρίς όμως να φτάσει στα επίπεδα μιας ιδιαίτερα παραγωγικής χρονιάς. Παράλληλα, οι αυξημένοι πληθυσμοί του δάκου δημιουργούν ανησυχία, παρά την έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας.

Αντίστοιχα, στην περιοχή Καντάνου – Σελίνου οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παραγωγή που μπορεί να φτάσει περίπου στο 80% μιας πλήρους βεντέμας, με προοπτικές για ιδιαίτερα ποιοτικό ελαιόλαδο.

Ανάγκη για επενδύσεις και στήριξη του κλάδου

Οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα επισημαίνουν ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη χρειάζεται ουσιαστικές παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών.

Στις βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνονται έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων, νέα αρδευτικά δίκτυα και φράγματα, αλλά και μεγαλύτερη οικονομική στήριξη μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Παράλληλα, ζητούν περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τυποποίηση, την προβολή και την εξωστρέφεια του ελληνικού ελαιολάδου, ώστε η αυξημένη παραγωγή να συνοδευτεί και από καλύτερες αποδόσεις για τους παραγωγούς.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en