Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πολύ δύσκολα τώρα αρχίζουν στην οικονομία

Η σχετικά μικρή μείωση κατά 17,2% των εσόδων του Απριλίου προφανώς προκαλεί μια σχετική ανακούφιση, δείχνοντας πως όσοι μπορούσαν πήγαν και πλήρωσαν. Kάνοντας χρήση, βεβαίως, και της έκπτωσης 25% για εμπρόθεσμη καταβολή υποχρεώσεων, η οποία όμως πλέον τελειώνει.

Ωστόσο, το ίδιο το ΥΠΟΙΚ παραδέχεται πως ο Μάιος θα είναι ένας πιο «βαρύς» μήνας για τα κρατικά ταμεία.

Τα πολύ δύσκολα, λοιπόν, τώρα αρχίζουν. Το πρόβλημα θα μεγαλώνει όταν θα σωρευθούν τον Αύγουστο οι πληρωμές των νέων υποχρεώσεων και θα είναι ορατή η λήξη των αναστολών.

Άρα, χρειάζεται σωστή διαχείριση. Τα διαθέσιμα φορέων σε εμπορικές τράπεζες και στην ΤτΕ, που μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν στα 18 δισ. ευρώ, θα πρέπει να διατεθούν με φειδώ.

Βεβαίως και θα έρθει στήριξη από τους θεσμούς της Ε.Ε. Αποφάσεις ελήφθησαν, άλλωστε, και την Παρασκευή. Αλλά τα λεφτά είναι λελογισμένα και οι αποφάσεις λαμβάνονται με το σταγονόμετρο και με υστέρηση χρονική.

Η ανάγκη να διατηρηθεί αλώβητη η οικονομία απαιτεί το αποθεματικό ασφαλείας των 15,7 δισ. ευρώ να μην πειραχθεί. Να είναι το «όπλο» για την πλήρη επάνοδο της χώρας στις αγορές ή έστω ο «κουμπαράς» για μια κακή εξέλιξη στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης.

Η ισορροπία, λοιπόν, είναι κρίσιμη. Στην αγορά, οι επόμενοι μήνες είναι βέβαιο πως θα είναι πολύ πιο δύσκολοι, ειδικά για όσους πλήττονται άμεσα.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του ΟΟΣΑ πως το πλήγμα για τη χώρα για έναν μήνα full lockdown μέσα στο καλοκαίρι θα ήταν πάνω από 3% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% επίπτωσης κατά μέσο όρο στα υπόλοιπα κράτη. Και τούτο λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον τουρισμό.

Υπάρχει, λοιπόν, άμεση ανάγκη όλοι να πράξουν το βέλτιστο. Η κυβέρνηση να εφαρμόσει ταχύτατα τα αναγκαία και συνάμα εφικτά μέτρα για να στηρίξει τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία. Οι πολίτες που μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες να επιδείξουν κοινωνική υπευθυνότητα. Αλλά και οι θεσμοί να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα εγκαίρως.

Πρέπει, από όλες τις πλευρές, να υπάρξει ένας ξεκάθαρος ορίζοντας και ένα σχέδιο που θα οδηγήσει στην επόμενη μέρα.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Ρεπορτάζ ΕΡΤ | Αισιόδοξα τα μηνύματα στην Καβάλα για την Κρουαζιέρα

Η έρευνα της ΕΡΤ3 για τα λιμάνια της χώρας και την κρουαζιέρα συνεχίζεται, αυτή τη φορά με τη Ζάκυνθο και την Καβάλα.

Στην Καβάλα, τα μηνύματα για την κρουαζιέρα είναι αισιόδοξα. Την φετινή χρονιά αναμένεται να δέσουν στο λιμάνι της πάνω από 40 κρουαζιερόπλοια.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Υποτονική η κίνηση το Σαββάτο πρίν την Μ. Εβδομάδα στην λαϊκή αγορά της Καβάλας

Υποτονική ήταν ηκαταναλωτική κίνηση στην λαϊκή αγορά της Καβάλας, το Σάββατο πριν την μεγάλη εβδομάδα με τις προσδοκίες των επαγγελματίων που περίμεναν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον να πέφτουν έξω, ωστόσο είναι αισιοδοξοι οτι η καταναλωτική κίνηση θα παρουσιάση άνοδο κατα την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ενω την ίδια ώρα υπάρχει έντονη ανησυχία για την διασύνδεση των μηχανιμάτων POS με τις ταμειακές μηχανές με την προθεσμία να εκπνέει για όλους τους επαγγελαμτίες την Μ. Τρίτη.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πασχαλινό μπαζάρ απο τον Σύλλογο ΠΝΟΗ

Όπως κάθε έτσι και φέτος ο Σύλλογος ΠΝΟΗ, πραγματοποιήσε το Πασχαλινό του μπαζάρ, στο κέντρο της πόλης, με τους πολίτες της Καβάλας, να αγγαλιάζουν την προσπάθεια του συλλόγου.

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι ο Σύλλογους ΠΝΟΗ, βοηθάει παιδιά και ευαλωτές οικογένειες όλο τον χρόνο και ο καθένας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια του αυτή.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en