ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα πάνω-κάτω στο ασφαλιστικό | Οι επτά αλλαγές

Τα πάνω-κάτω φέρνει στο ασφαλιστικό η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και η οποία θα παραδοθεί στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Εργασίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Όπως όλα δείχνουν η μελέτη θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου ασφαλιστικού που αναμένεται να ισχύσει μέσα στον επόμενο χρόνο.
Η βάση πάνω στην οποια θα στηριχτεί το νέο ελληνικό σύστημα θα είναι το αντίστοιχο γερμανικό. Το «γερμανικό μοντέλο» θα αποτελέσει τον κορμό των αλλαγών που θα γίνουν στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα, με πρώτο βήμα τις ενοποιήσεις των Ταμείων σε τρεις φορείς και από το 2016 – 2017 τη δημιουργία ενός και μόνο Εθνικού Φορέα Σύνταξης. Το ΚΕΠΕ προτείνει τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα και τα οποία ουσιαστικά θα λειτουργούν ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει τις αλλαγές μέχρι το τέλος του 2014 – αρχές 2015 – να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος. Οι αλλαγές ακουμπούν τουλάχιστον οκτώ βασικά σημεία και πιο συγκεκριμένα αλλάζουν τα πάντα στις συντάξεις, τις εισφορές και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το νέο ασφαλιστικό χτίζεται με τη συνδρομή και τεχνογνωσία του γερμανικού ΙΚΑ, ενώ και η Τρόικα έχει θέσει επιτακτικά ζήτημα αλλαγώ στις συντάξεις και νέου ασφαλιστικού μέσα στο 2014.

Οι παρεμβάσεις που προετοιμάζονται:

-Ενοποιήσεις Ταμείων για κύρια σύνταξη σε 3 φορείς από το 2015: Το ΙΚΑ θα περιλαμβάνει όλους τους μισθωτούς ιδιωτικού / δημοσίου τομέα, ο ΟΑΕΕ όλους τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και ο ΟΓΑ τους αγρότες. Στη συνέχεια προβλέπεται ένα Ταμείο ως τις αρχές του 2017. Ο Εθνικός Φορέας θα είναι ουσιαστικά το ΙΚΑ μέσω στο οποίο θα λειτουργούν ως τομείς όλα τα επιμέρους ταμεία.

-Οι εισφορές θα καταβάλλονται κάθε μήνα.

-Διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και ανταποδοτικότητα εισφορών.

-Ενιαίος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων- ίδια όρια ηλικίας.

-Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν όσοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα.

-Kατάργηση μεταξύ κλάδων και επαγγελμάτων του δικαιώματος αναγνώρισης πλασματικών ετών συνταξιοδότησης (μέχρι και 7 χρόνια).

-Διασύνδεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Oφειλών (ΚΕΑΟ) με το ΤΑΧΙS, προκειμένου τα Tαμεία να έχουν πρόσβαση στην περιουσία φυσικών προσώπων που οφείλουν εισφορές. Tο KEΠE ωστόσο προτείνει να μη θιγούν τα ώριμα και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version