Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ολιγοπώλια και ολιγοψώνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ελληνική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης

Ολιγοπώλια και ολιγοψώνια στην ελληνική αγορά φαρμακευτικής κάνναβης δημιουργεί το πολυδαίδαλο νομοθετικό πλαίσιο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται συνθήκες για υπερκέρδη για λίγες και επιλεγμένες επιχειρήσεις και οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από δραστικά φαρμακευτικά σκευάσματα να παραμένουν μετέωροι.

Δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους φορείς της αγοράς ότι οι νομοθετικές επιλογές της κυβέρνησης ευνοούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Το δε γεγονός ότι η κυβέρνηση διαρκώς «μετακινεί τα γκολπόστ» δημιουργεί επενδυτική ανασφάλεια και αποθαρρύνει σοβαρούς επενδυτές Έλληνες και ξένους που διαπιστώνουν μια ευνοιοκρατία προς ημετέρους.

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης την τελευταία διετία έχουν ουσιαστικά ευνοήσει εκείνους που κινήθηκαν πρώτοι για να εξασφαλίσουν την άδεια παραγωγής και εμπορίας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και οι παραγωγικές μονάδες των οποίων αναπτύχθηκαν εξαρχής με συγκεκριμένο τρόπο.

Αλλά αντί ο νόμος να καθορίσει εξαρχής το πως θα λειτουργούν αυτές οι μονάδες, αντιθέτως το νομοθετικό πλαίσιο εκ των υστέρων «προσαρμόστηκε» επάνω τους κάτι που χαρακτηρίστηκε ως φωτογραφικό και ύποπτο.

Και αντί η Ελλάδα να υιοθετήσει τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές τόσο ως προς την παραγωγή όσο και ως προς τα τελικά προϊόντα, ώστε να καταστεί μια χώρα που θα εξάγει σε όλη την υφήλιο σκευάσματα που θα είναι δημοφιλή και χρήσιμα για τις σύνθετες θεραπείες στις οποίες επιστρατεύεται η φαρμακευτική κάνναβη, τελικά γίνεται το αντίθετο.

Με μια συνειδητή απόφαση η οποία παρουσιάστηκε ως «πατριωτικός καπιταλισμός» η κυβέρνηση απαγόρευσε ουσιαστικά τις εισαγωγές σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης. Ωστόσο, την ίδια στιγμή έθεσε σημαντικούς περιορισμούς στην εγχώρια βιομηχανία, απαγορεύοντας την παραγωγή των λεγόμενων full spectrum προϊόντων.

Και οι δύο αυτές επιλογές δεν είναι τυχαίες. Και βεβαίως δεν έχουν να κάνουν με το νόμο περί ναρκωτικών, που οι κυβερνητικοί τον επικαλούνται μόνο όταν στριμώχνονται από τους φορείς της αγοράς για τις φωτογραφικές διατάξεις που έχουν περάσει.

Η επιτομή των φωτογραφικών διατάξεων είναι το άρθρο 21Ζ του νόμου 4139/2013 όπως τροποποιήθηκε με το νόμο 4864/2021 της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σύμφωνα με το οποίο δεν επιτρέπεται η εισαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση, αλλά και το άρθρο 53 του νόμου 4982/2022 που έδωσε στον ΕΟΦ την εξουσία να εγκρίνει την παραγωγή και την κυκλοφορία των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% για ιατρικούς σκοπούς που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση (σ.σ. σε σχέση με τις εισαγωγές οι περιπτώσεις ασθενών που κατάφεραν έως σήμερα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία του ΕΟΦ είναι ελάχιστοι).

Τι έχει πετύχει η κυβέρνηση με τις διατάξεις αυτές; Ουσιαστικά απαγόρευσε την εισαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα, ευνοώντας υπέρμετρα τους υφιστάμενους παραγωγούς που μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Τα ολιγοπώλια αυτά έχουν ήδη στήσει αγάλματα στους κυβερνόντες. Ποιοι ακόμη κερδίζουν; Οι επιτήδειοι που εισάγουν παράνομα σκευάσματα με μεγαλύτερη ποσότητα τετραϋδροκανναβινόλης από το 0,2% και οι οποίοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ασθενών σε αποτελεσματική θεραπεία. Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι; Οι ασθενείς που έχουν ανάγκη από σκευάσματα συγκεκριμένης περιεκτικότητας σε κανναβινοειδή.

Με απλά λόγια η κυβέρνηση δημιούργησε τις συνθήκες ώστε οι λίγες ενεργές εταιρείες του κλάδου να διαμορφώσουν μια αγορά χωρίς ανταγωνισμό από εισαγόμενα προϊόντα, σε ένα απολύτως προστατευμένο περιβάλλον.

Δηλαδή η κυβέρνηση προτιμά ο Έλληνας ασθενής να έχει πρόσβαση σε ένα ακριβό, περιορισμένο σε αριθμό και αποτελεσματικότητά σκεύασμα που θα παράγεται στην Ελλάδα, παρά στο σκεύασμα που η κατάσταση της υγείας του επιβάλλει. Και με τον τρόπο αυτό παίρνει αποφάσεις και για την τσέπη του ασθενούς και για τη ζωή του. Και μιλάμε για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, ασθενείς με νευροπαθητικούς πόνους αλλά και καρκινοπαθείς.

Αλλά ο νόμος 4864/2021 δεν είναι το μοναδικό μνημείο εξυπηρέτησης ημετέρων στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης. Οι δήθεν διορθωτικές αλλαγές που πέρασε η κυβέρνηση με τον προαναφερόμενο νόμο 4982/2022 ήλθαν να καταστήσουν ακόμη πιο φωτογραφικές τις ήδη ισχύουσες προκλητικές διατάξεις.

Με τον νόμο αυτό μάλιστα αυξήθηκαν υπέρμετρα οι αδειοδοτικές διαδικασίες και η γραφειοκρατία για όσους δεν έχουν λάβει ακόμη άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Αρχικά ο νόμος 4139/2013 προέβλεπε πως για την εισαγωγή σπόρου προς σπορά και πολλαπλασιαστικού υλικού ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% για ιατρικούς σκοπούς, καθώς και για την εξαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2% αρκούσε η έγκριση με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Με το νόμο 4864/2021 απαιτήθηκε κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να δίνεται η όποια αδειοδότηση .

Πλέον, θα είναι και ο ΕΟΦ εκείνος που θα παρέχει «αποκλειστικά» την άδεια εξαγωγής για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, ανεξαρτήτως μορφής, τα οποία προορίζονται για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπού.

Τα εν λόγω δε προϊόντα θα παράγονται και θα εξάγονται ανεξάρτητα αν στη χώρα εισαγωγής προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως τελικό ή ενδιάμεσο προϊόν ή ως πρώτη ύλη για ιατρικούς και φαρμακευτικούς σκοπούς και ανεξαρτήτως των θεραπευτικών ενδείξεών τους. Δηλαδή οι «Έλληνες» παραγωγοί όπως η ισραηλινή Tikun Olam θα απολαμβάνουν πλήρους ελευθερίας στις εξαγωγές, κάτι που δεν ισχύει για τους ανταγωνιστές τους από την ΕΕ.

Ακόμη, με τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος 4982/2022 προβλέφθηκε πως η άδεια παραγωγής αποκλειστικά για εξαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού χορηγείται, εφόσον η μονάδα έχει λάβει άδεια δυνατότητας παραγωγής για τελικό προϊόν σε μορφή διαφορετική αυτής του ξηρού ανθού. Και η διάταξη αυτή είναι φωτογραφική. Μάλιστα, με τις νέες διατάξεις του 2022 η αίτηση για την έκδοση άδειας παραγωγής αποκλειστικά για εξαγωγή επιτρέπεται να αφορά στην παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή του ξηρού ανθού συσκευασίας έως 50 γραμμαρίων, ενώ ο προηγούμενος νόμος μιλούσε για συσκευασίες 30 γραμματίων. Σε κάθε περίπτωση, για τα προϊόντα που προορίζονται αποκλειστικά για εξαγωγή δεν απαιτείται πλέον η χορήγηση της ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας και η γνώμη της Επιτροπής Ναρκωτικών.

Η μεγάλη εικόνα είναι πως η παραγωγή σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό ώστε να υπάρχει παραγωγή τελικών προϊόντων που να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Αν και η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό απαγορεύει την πρόσβαση των ασθενών στην απαραίτητη θεραπεία τους, με τις παρεμβάσεις της στην αγορά να προσκρούουν στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών εντός της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμολόγια ρεύματος | Χωρίς σημαντικές μεταβολές οι χρεώσεις του Απριλίου

Τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος Απριλίου ανακοινώνουν από μεθαύριο Κυριακή οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και από ότι δείχνει μέχρι τώρα η πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δεν πρέπει να περιμένουμε σημαντικές μειώσεις στα τιμολόγια όπως αυτές του Μαρτίου που στο «πράσινο» ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τον Ιανουάριο κατά 42%.

Δύο συνεδριάσεις απομένουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για την οριστικοποίηση του κόστους ενέργειας, ενώ με τη μέχρι σήμερα πορεία προκύπτει μια μικρή μείωση που εκτιμάται ότι δεν θα συνεχίσει το πτωτικό σερί σημαντικών μειώσεων των τιμολογίων ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η καθοδική πορεία της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) του Μαρτίου ανακόπηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και εκτιμάται ότι οι προμηθευτές ενέργειας δεν θα ρίξουν χαμηλότερα τα τιμολόγια Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό τιμολόγιο (πράσινο) για τον μήνα Μάρτιο κυμαινόταν περίπου στα 11 λεπτά, ενώ τα κυμαινόμενα τιμολόγια (κίτρινα) σε αρκετούς παρόχους ήταν πιο φθηνά από τα ειδικά τιμολόγια.

Η παραμονή των τιμολογίων του Απριλίου στα επίπεδα του Μαρτίου επιβάλλεται από την ΤΕΑ η οποία από τις 29 Φεβρουαρίου μέχρι τις 29 Μαρτίου διαμορφώνεται στα 69,36 ευρώ ανά MWh. Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της ΤΕΑ του Φεβρουαρίου ήταν στα 73,61 ευρώ ανά MWh από 93,02 ευρώ ανά MWh του Ιανουαρίου.

Τον Φεβρουάριο η ΤΕΑ σημείωσε πτώση κατά 20,6% σε σχέση με αυτή του Ιανουαρίου. Η μέση τιμή του Μαρτίου της ΤΕΑ σε σχέση με αυτή του Φεβρουαρίου σημειώνει πτώση κατά 5,7%. Από τα 73,61 ευρώ ανά MWh μειώθηκε στα 69,36 ευρώ ανά MWh.

Η τελική τιμή της ΤΕΑ θα βγει με τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις για να διαμορφωθεί η πλήρης εικόνα. Να σημειωθεί ότι η τιμή ΤΕΑ για τις σημερινές καταναλώσεις ενέργειας διαμορφώθηκε στα 54,52 ευρώ ανά MWh η οποία αυξήθηκε κατά 14,12% σε σχέση με την προηγούμενη τιμή που ήταν τα 47,56 ευρώ ανά MWh. Στο μερίδιο αγοράς κυριαρχούν αλλά με μικρότερο ποσοστό οι ΑΠΕ που συνέβαλαν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κατά 37,03%. Η ηλεκτροπαραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου ανήλθε στο 35,2%. Στο 18% ήταν οι εισαγωγές, στο 3,80% τα μεγάλα υδροηλεκτρικά και στο 1,96% ο λιγνίτης.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δορυφόρος θα παρακολουθεί φορτηγά και κοντέινερ | Νέα ηλεκτρονικά όπλα στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου από την ΑΑΔΕ

Νέα ηλεκτρονικά όπλα ρίχνει η ΑΑΔΕ στη μάχη κατά του λαθρεμπορίουΣτα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων και τα κοντέινερ που εισέρχονται στην Ελλάδα θα τοποθετούνται συστήματα GPS Trackers και η κυκλοφορία τους θα ελέγχεται μέσω δορυφόρου, αλλά και άλλων συστημάτων που θα εγκατασταθούν στη χώρα. Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν online τη διακίνηση των αγαθών σε όλα τα στάδια.

Το έργο «Σύστημα παρακολούθησης κίνησης οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» προϋπολογισμού 80,06 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Απριλίου με το χρόνο να πιέζει καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Τα τελωνεία εισόδου θα εφοδιαστούν με 10.740 συσκευές GPS Trackers οι οποίες θα τοποθετούνται σε φορτηγά και κοντέινερ κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα. Με το σύστημα αυτό, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ θα παρακολουθούν την πορεία των φορτηγών και θα ελέγχουν τη διακίνηση αγαθών σε όλα τα στάδια. Κάθε όχημα που θα επιλέγεται από την τελωνειακή υπηρεσία, ανάλογα με την επικινδυνότητα του φορτίου ή το τελωνειακό ή μη παραστατικό, θα εφοδιάζεται με GPS-Tracker, το οποίο θα χρεώνεται ο οδηγός του με κατάθεση εγγύησης και την υποχρέωση της παράδοσής του στον προορισμό, είτε αυτό είναι εσωτερικό τελωνείο είτε τελωνείο εξόδου, για να του επιστραφεί η εγγύηση.

Πέραν του ελέγχου ολοκλήρωσης του δρομολογίου θα ελέγχεται μέσω της Επιχειρησιακής Αίθουσας της ΑΑΔΕ η πορεία του οχήματος, η τυχόν εκτροπή του από τη φυσιολογική διαδρομή κ.λπ., ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται πληροφορίες -μέσω διαλειτουργικότητας- μέσω των σταθμών διοδίων που θα μεταδίδουν επίσης εικόνα διελεύσεων των φορτηγών.

Το νέο σύστημα θα καταγράφει αυτόματα και θα φωτογραφίζει τα διερχόμενα οχήματα, θα αναγνωρίζει ταξιδιωτικά έγγραφα, θα εντοπίζει τη θέση των φορτηγών και των κοντέινερ ενώ θα διενεργεί αναλύσεις επικινδυνότητας των φορτίων.

Το σύστημα θα εγκατασταθεί σε 34 συνοριακά σημεία, λιμάνια και αποθήκες διακίνησης, 132 σταθμούς διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας και 17 μη ελεγχόμενους μεγάλους κόμβους σε όλη την επικράτεια.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληρωμές με κάρτες από Δευτέρα σε ταξί, περίπτερα, ψιλικατζίδικα και λαϊκές αγορές | 136.673 επαγγελματίες κι επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει στη διασύνδεση των συστημάτων

Ο χρόνος τελειώνει για χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς μέχρι την Δευτέρα 1η Απριλίου 2024, θα πρέπει να διαθέτουν POS και να δέχονται από τους καταναλωτές πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Στη λίστα των 35 επαγγελματικών κλάδων που είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές με κάρτες περιλαμβάνονται τα ταξί, τα περίπτερα, τα ψιλικατζίδικα, οι λαϊκές αγορές, το υπαίθριο εμπόριο και οι πάγκοι, οι ασφαλιστικοί πράκτορες και μεσίτες ακινήτων, τα θέατρα και κινηματογράφοι.

Στους επαγγελματίες που δεν εγκαταστήσουν POS και δεν αποδέχονται τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση. Σε περίπτωση που η υπηρεσία στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης στην οποία διαβιβάζεται η σχετική έκθεση ελέγχου.

Το πρόστιμο των 1.500 ευρώ μειώνεται στο μισό αν:

  • Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.
  • Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό. Πρόστιμα

Όσον αφορά τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί 135.000 διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα με το σύνολο των διασυνδέσεων μέχρι τέλος Απριλίου να εκτιμάται σε 250.000.

Με το νέο ποινολόγιο τα πρόστιμα για τους παραβάτες έγιναν αυστηρότερα και φτάνουν έως 300.000 ευρώ.

Ειδικότερα:

  • Για όσες υπόχρεες επιχειρήσεις δεν διασυνδέσουν εντός της προθεσμίας τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι που εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.
  • Για παρόχους τερματικών POS που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης το πρόστιμο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, 300.000 ευρώ. Για όσους δεν αναβαθμίζουν τα τερματικά των οποίων είναι διαχειριστές, θα αίρεται η δήλωση συμμόρφωσης των τερματικών που διαθέτουν στην αγορά και θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. Αν δεν έχει αναβαθμιστεί το σύνολο των τερματικών αλλά μόνο κάποια, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά τερματικό που δεν έχει αναβαθμιστεί.
  • Για εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
  • Για παρόχους εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»), που δεν έχουν διασφαλίσει την συμβατότητα με τις ταμειακές μηχανές και τα τερματικά POS το πρόστιμα διαμορφώνεται σε 10.000 ευρώ, ενώ τα παραστατικά θα θεωρείται ότι εκδόθηκαν από μη εγκεκριμένη ταμειακή ή μη αδειοδοτημένο Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.
  • Για παρόχους υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης ταμειακών μηχανών ή προγραμμάτων διαχείρισης, οι οποίοι δεν δηλώνουν την πελατεία τους, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα πελάτη, εκτός αν η παράβαση αφορά λιγότερο από το 15 % των πελατών ή αριθμητικά λιγότερους από 10 πελάτες.

Σε 136.673   επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη διασύνδεση ταμειακής μηχανής με POS, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων Ενημερωτικά email.

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση ενός πολυαναμενόμενου έργου, που θα ξαναγράψει τους κανόνες της υγιούς επιχειρηματικότητας και θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς», δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

Με τα e-mail οι ενδιαφερόμενοι καλούνται μέχρι την 1η Απριλίου 2024 να επικοινωνήσουν με την επιχείρηση από την οποία έχουν προμηθευτεί την ταμειακή τους μηχανή και, κατά περίπτωση, να:

  • κλείσουν ραντεβού σε ημερομηνία εντός του Απριλίου, για την αναβάθμιση της ταμειακής τους μηχανής και τη διασύνδεσή της  με το POS που διαθέτουν,
  • δηλώσουν ότι η ταμειακή μηχανή είναι διασυνδεδεμένη με εμπορικό/λογιστικό πρόγραμμα διαχείρισης (ERP). Σε αυτήν την περίπτωση, η υποχρέωση διασύνδεσης μεταφέρεται για τις 31.5.2024 ή για τις 30.6.2024 (με δήλωση ραντεβού που θα γίνει έως τις 31.5.2024).   

Αν η επιχείρηση από την οποία προμηθεύτηκαν την ταμειακή τους μηχανή δεν έχει διαθεσιμότητα για ραντεβού εντός του Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να: 

  • απευθυνθούν σε άλλη επιχείρηση τεχνικής υποστήριξης, που θα έχει διαθεσιμότητα,
  • δηλώσουν στο Μητρώο POS έως τις 29 Μαρτίου 2024 την πρόθεσή τους να αντικαταστήσουν την ταμειακή τους μηχανή με μια πιστοποιημένη λύση All-in-One, την οποία θα πρέπει να προμηθευτούν και να θέσουν σε λειτουργία έως τις 30 Απριλίου 2024.

Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση αφορά το σύνολο των ταμειακών μηχανών που διαθέτει η επιχείρηση / ο επαγγελματίας, ενώ σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης ολοκλήρωσής της οι υπόχρεοι θα έρθουν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en