ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα Μνημόνια βλάπτουν συντάξεις και Ασφαλιστικά Ταμεία

Νέο διπλό χτύπημα έρχεται από την κυβέρνηση Σαμαρά για το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης, καθώς από σήμερα, 1η Ιουλίου, μπαίνει σε ισχύ η διάταξη για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, 2,9% για τους εργοδότες και 1% για τους εργαζόμενους, γεγονός το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε νέες απώλειες τα ήδη επιβαρυμένα, λόγω και PSI, Ασφαλιστικά Ταμεία, με αποτέλεσμα να είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος για νέες περικοπές στις συντάξεις.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία ήταν απαίτηση της τρόικα, αναμένεται να οδηγήσει τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων σε απώλειες, οι οποίες υπολογίζονται περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο, ενώ από σήμερα θα υπάρξει και νέα περικοπή, ύψους 5,2% σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις για ένα περίπου εκατομμύριο ασφαλισμένων. Συντάξεις βέβαια που έχουν συρρικνωθεί ούτως ή άλλως τα τελευταία 5 μνημονιακά χρόνια και αναμένεται να συρρικνωθούν και άλλο μετά από αυτές τις εξελίξεις, οδηγώντας σε απόγνωση τους συνταξιούχους, οι οποίοι δεν μπορούν να «βγάλουν» τον μήνα, ενώ οι υποχρεώσεις τους αυξάνονται συνεχώς, αντιστρόφως ανάλογα με τη μείωση στις αποδοχές τους. 

Πέρα από αυτές τις εξελίξεις, η κυβέρνηση Σαμαρά έρχεται, μέσω του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας να εκχωρήσει από το 2017 τις ασφαλιστικές εισφορές στην Εφορία, χωρίς να υπάρχει, προς το παρόν τουλάχιστον, κάποια πρόβλεψη για κατάθεση των ασφαλιστικών εισφορών σε κάποιον ειδικό λογαριασμό, στο όνομα κάθε Ταμείου ξεχωριστά.

Συμπερασματικά, οι κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία ονομάζει τη μνημονιακή της προσήλωση στις επιταγές των δανειστών ως υλοποίηση «μεταρρυθμίσεων», φέρνει όλο και πιο κοντά τον φόβο για συντάξεις 360 ευρώ, τις οποίες θα εγγυάται το κράτος και από εκεί και πέρα ανάλογα με την καλή ή κακή κατάσταση του Ταμείου, στο οποίο είναι κάποιος ασφαλισμένος θα λαμβάνει και το υπόλοιπο ποσό που του αναλογεί.

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης, του «τέλους των Μνημονίων», όπως κραυγάζει η κυβέρνηση Σαμαρά, οδηγεί σε νέα συρρίκνωση, αν όχι εξαφάνιση των τελευταίων ψηγμάτων του κοινωνικού κράτους που έχει απομείνει στη χώρα και βασίζεται κυρίως πια στην αλληλεγγύη και την ανθρωπιά της κοινωνίας. Αν η κατάσταση δεν ήταν τόσο σοβαρή, θα ήταν τουλάχιστον για γέλια, καθώς την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά υλοποιεί μέχρι κεραίας και κάτι περισσότερο τα Μνημόνια – απαιτήσεις των δανειστών, μιλώντας για «μεταρρυθμίσεις», «ανταγωνιστικότητα» και «ανάπτυξη», προκειμένου να προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις, έρχονται πανίσχυρα κοινωνικά κράτη να αγοράσουν τη δημόσια περιουσία, την περιουσία του ελληνικού λαού και μάλιστα για «ένα κομμάτι ψωμί». Λογικό;

ΠΗΓΗ: neaellada.gr

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version