Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα μήνυμα Μητσοτάκη σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο κατά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη

Με στόχο να δείξει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι σημείο αναφοράς και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην κυβέρνηση φιλοδοξούν να κεφαλαιοποιήσουν τα θετικά μηνύματα, που εκπέμπει εδώ και αρκετούς μήνες η ελληνική οικονομία, κάτι, που κατέστη ευκρινές στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, μέλη της Ελληνικής αποστολής στην Αμερικανική Μητρόπολη διαβλέπουν πίσω από το αυξανόμενο ενδιαφέρον διεθνών θεσμικών επενδυτών, ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες, που παρουσιάζει εσχάτως η χώρα μας, ως ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και κατ΄ επέκταση στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Αισιοδοξία για την οικονομία

Κατά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με επιφανή στελέχη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, αλλά και επικεφαλής παγκόσμιων κολοσσών στη Νέα Υόρκη, όπως ο πρόεδρος της Microsoft – που δραστηριοποιείται έντονα πλέον στην χώρα μας – Brad Smith και τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, επαναβεβαιώθηκε η ανοδική πορεία της οικονομίας και τα μεγάλα περιθώρια τοποθέτησης κεφαλαίων σε επενδυτικές ευκαιρίες στην χώρα.

Τα προαναφερθέντα περιέγραψε ως success story κατά την ομιλία του στους ομογενείς και εν προκειμένω σε εκδήλωση του The Hellenic Initiative, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεραίνοντας ότι η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρότερη σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνωρίζει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» τον καθρέφτη της ανάπτυξης, αλλά και την ασφαλέστερη και ταχύτερη οδό προς την ανάκαμψη.

Όπως, εξάλλου, σημείωσε το όραμα του είναι η οικοδόμηση μίας κοινωνίας με μεγαλύτερη ισότητα και λιγότερες εισοδηματικές ανισότητες, καθώς και η διασφάλιση πως οι ακολουθούμενες πολιτικές θα έχουν στον πυρήνα τους εκείνους, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να ιδωθεί η επανάληψη και από τη Νέα Υόρκη της δέσμευσης, που ανέλαβε κατά την παρουσία του στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι δεν θα καταγραφούν σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, λόγω του κύματος ανατιμήσεων, που προκαλεί η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις οικονομικού χαρακτήρα σχετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, αλλά και την παρότρυνση προς τους παρόχους του ηλεκτρικού ρεύματος να απορροφήσουν μέρος της αναμενόμενης αύξησης στην τιμή του. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιμένοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα, που χρήζει άμεσης ευρωπαϊκής λύσης.

Αφού αναφέρθηκε στην πρόσφατη αναθεώρηση της εκτίμησης για τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021, που διαμορφώνεται στο 5,9%, απόρροια εν μέρει και της σημαντικής αύξησης, που κατεγράφη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την αισιοδοξία πως οι παραπάνω προβλέψεις πιθανώς να αποδειχθούν στο εγγύς μέλλον συντηρητικές.

Κατά τον πρωθυπουργό, το «μυστικό» της επιτυχίας στο οικονομικό πεδίο, όπως το έθεσε στην ομιλία του σε παράγοντες της ομογένειας, κρύβεται κυρίως στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, «τους εξαιρετικούς ανθρώπους και μία πολύ μορφωμένη νέα γενιά», χωρίς να παραγνωρίζει σημαντικές παραμέτρους, όπως το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, οι χαμηλοί φόροι, η φυσική ομορφιά και οι μεγάλες προοπτικές του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν έχασε την ευκαιρία να απευθύνει πρόσκληση και στους ομογενείς μας να επενδύσουν στην Ελλάδα και διά αυτού του τρόπου να «διαφημίσουν» τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Διαπίστωσε, μάλιστα, αντιστροφή εσχάτως της τάσης του brain drain, που κυριάρχησε καθ όλη την προηγούμενη 10ετία, καλώντας τους Ομογενείς μας να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο brain gain.

Στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή

Εν τω μεταξύ, ψηλά στην ιεραρχία των στρατηγικών προτεραιοτήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, γεγονός, που φρόντισε να επισημάνει με την δέουσα έμφαση τόσο στις επαφές, όσο και στις τοποθετήσεις του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι γνωστό πως είναι θιασώτης της προσέγγισης πως η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις και με τον απαραίτητο συντονισμό από όλες τις χώρες εν όψει και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα το Νοέμβριο στην Γλασκόβη. Στο φόντο των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχασε την ευκαιρία να απαριθμήσει τις πολιτικού, αλλά και επιχειρησιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες, που έχει ήδη αναλάβει είτε η Ελληνική κυβέρνηση μεμονωμένα, είτε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αφύπνισης, όπως αυτή εκφράστηκε στις αποφάσεις της EuroMed9 και την Διακήρυξη των Αθηνών.

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Στο γεωπολιτικό πεδίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τους κινδύνους, που εγκυμονεί για τις εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η τουρκική παραβατικότητα, αναδεικνύοντας κατ αυτόν τον τρόπο τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της γείτονος.

Τόσο κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όσο και στις κατ ιδίαν συναντήσεις του προεξαρχούσης αυτής με τον ΓΓ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα είναι σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της πολυμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και των αρχών της καλής γειτονίας».

Όπως, εξάλλου, διεμήνυσε κατά την χθεσινή του ομιλία «ο μόνος δρόμος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS )» κατά τα πρότυπα των αντίστοιχων συμφωνιών τους προηγούμενους μήνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Όπως κατέστησε σαφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα μας ανέκαθεν επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.

Ωστόσο φρόντισε να ξεκαθαρίσει πως η ένταση του καλοκαιριού του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξερευνά δρόμους συνεργασίας με την Τουρκία, εξ ου και επικαλέστηκε το παράδειγμα του Μεταναστευτικού.

Σε συνέντευξη του, εξάλλου, στο πρακτορείο Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν συμφέρον να συνεργαστούν στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, ιδίως μετά την κρίση στο Αφγανιστάν, υπογραμμίζοντας, πάντως, τόσο την βούληση των Ευρωπαίων να μην επαναληφθούν οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές του 2015, αλλά και την δέσμευση της κυβέρνησης να πατάξει τα κυκλώματα των διακινητών. Επ αυτού, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να υπενθυμίσει προς την διεθνή κοινότητα πως η χώρα μας έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος, ενώ αναφέρθηκε και στην φιλοξενία, που παρέχει σε όλους όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας και ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Η στάση στο Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έκανε ειδική μνεία στην τουρκική παραβατικότητα στη Μεγαλόνησο, απέστειλε σαφές μήνυμα προς την πλευρά της Άγκυρας και του ψευδοκράτους ότι προτάσεις, που κινούνται σε διαφορετική των σχετικών δεσμευτικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατεύθυνση, όπως αυτή των δύο κρατών, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ως βάση συζήτησης και ως εκ τούτου απορρίπτονται.

Επανέλαβε, δε πως μοναδικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος στην Κύπρο παραμένει η λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Στο πλαίσιο, δε, της ενεργοποίησης ενός ισχυρού δικτύου συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή εντάσσονται και οι επαφές του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των Αμερικανο – εβραϊκών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του American Jewish Committee, David Harris.

Παρεμβαίνοντας, εξάλλου, στο επίκαιρο ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ – Μ.Βρετανίας – Αυστραλίας (AUKUS) ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαιότητα την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, εφόσον, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ευρώπη θέλει εκτός από οικονομική να είναι και γεωπολιτική δύναμη. Η Αθήνα πιστεύει πως η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να κάνει περισσότερα μόνη της, όχι, ασφαλώς, σε βάρος των διατλαντικών δεσμών. Στην ομιλία του στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός τόνισε, δε, πως υπάρχουν αποστολές, που ενώ το ΝΑΤΟ δεν θα είναι παρόν, αλλά τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης υπαγορεύουν ότι οι Βρυξέλλες οφείλουν να έχουν παρουσία.

Εκλογές στη Λιβύη

Ζωηρό αν μη τι άλλο είναι το ενδιαφέρον της Αθήνας για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ζήτημα, που ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε τόσο με τον ΓΓ του Ηνωμένων Εθνών, όσο και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Mohamed al Menfi.

Όπως είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στους συνομιλητές του ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών στην χώρα της Βορείου Αφρικής, στον προκαθορισμένο χρόνο, που έχουν συμφωνηθεί να γίνουν και υπό τον απαράβατο όρο της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος.

Κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν μάλιστα την ικανοποίηση τους, καθώς κατά την Διάσκεψη για τη Λιβύη, που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ και συμμετείχε ως παρατηρητής η Ελλάδα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα από τη Λιβύη.

Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στα Βαλκάνια

Πρωταγωνιστικό ρόλο φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Αθήνα και στην Βαλκανική χερσόνησο. Όπως τόνισε μέσω της ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα μας ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την Ευρώπη να επιταχύνει τον βηματισμό της προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς, όπως είπε λίγα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, ζητώντας να μην χαθεί η ευκαιρία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στις αρχές Οκτωβρίου στη Σλοβενία.

Η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Τέλος, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στο φόντο των αντιδράσεων, που είχαν προκληθεί για την προ ημερών παρουσία του στην εκδήλωση για τα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη.

Σε δημοσιογραφική ερώτηση, μάλιστα, ανώτατη κυβερνητική πηγή σημείωνε μετά το πέρας της συνάντησης ότι «το θέμα είναι λήξαν. Αυτό, που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδος με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το ποίμνιο της».

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Σταϊκούρας από Κομοτηνή : “Δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες με έργα υποδομών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ”

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και τη Ροδόπη, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και επιθεώρησε σημαντικά έργα υποδομών στην περιοχή. Η επίσκεψη αυτή είχε ως στόχο την ενημέρωση για την πρόοδο των έργων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και των τοπικών αρχών ενόψει και των Ευρωεκλογών.

Στην Αλεξανδρούπολη, ο Υπουργός επισκέφθηκε το λιμάνι, όπου επιθεώρησε τα έργα αναβάθμισης των υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια του λιμανιού, καθιστώντας το έναν ακόμη πιο σημαντικό κόμβο μεταφορών και εμπορίου για την περιοχή.

Στην συνέχεια ο Υπουργός στην Ροδόπη είχε συνάντηση με ιδιωτικές επιχειρήσεις στη ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής.

Ο κ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την επίσκεψη σε Αλεξανδρούπολη και Ροδόπη τόνισε: «Η βελτίωση των υποδομών στις περιφέρειες είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς και να ολοκληρώσουμε τα έργα που θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Χ. Δαλκίτζης για την ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα : “Πέτυχε τον στόχο της, την εξειδικευμένη πληροφόρηση”

Σε συνέντευξη στον Αναλυτή προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Διεθνών Σχέσεων Χάρης Δαλκίτζης για την Πρώτη Ημερίδα Εξωστρέφειας στην Καβάλα.

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα κύριε Δαλκίτζη. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας σήμερα. Πώς θα περιγράφατε την πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου στην Καβάλα;

Χάρης Δαλκίτζης: Καλησπέρα και από μένα. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από επαγγελματίες, φορείς και φοιτητές από την Καβάλα. Η ημερίδα είχε στόχο την προώθηση της εξωστρέφειας της περιοχής μας και την ενίσχυση των διεθνών σχέσεων.

Δημοσιογράφος: Ποιοι ήταν οι κύριοι ομιλητές της ημερίδας;

Χάρης Δαλκίτζης: Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε σημαντικούς ομιλητές από διάφορους τομείς. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, εκπρόσωποι διεθνών επιχειρήσεων, πανεπιστημιακοί, καθώς και στελέχη οργανισμών που ασχολούνται με την εξωστρέφεια και την διεθνή συνεργασία. Όλοι τους μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες και κατευθύνσεις.

Δημοσιογράφος: Ποια θέματα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας;

Χάρης Δαλκίτζης: Καλύψαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Από τη διεθνοποίηση των τοπικών επιχειρήσεων και τις ευκαιρίες εξαγωγών, μέχρι τις στρατηγικές συνεργασίες με ξένους επενδυτές και την ενίσχυση του τουριστικού προφίλ της περιοχής. Επίσης, συζητήσαμε για την καινοτομία και την τεχνολογία ως κινητήριες δυνάμεις για την εξωστρέφεια.

Δημοσιογράφος: Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στην ημερίδα;

Χάρης Δαλκίτζης: Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που συζητήθηκαν και υπήρχε έντονος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά την ημερίδα αυτή;

Χάρης Δαλκίτζης: Σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα και τις ιδέες που προέκυψαν από την ημερίδα για να σχεδιάσουμε συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω την εξωστρέφεια της περιοχής μας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις και προωθώντας την Καβάλα ως έναν σημαντικό κόμβο διεθνών σχέσεων και συνεργασιών.

Continue Reading

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ στην καβάλα

Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα στην αίθουσα Νικόλαος Μάρτης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας για πρώτη φορά η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Καβάλα

Το παρών δίνουν σύσσωμοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Παράλληλα στη συνεδρίαση το παρών δίνουν και οι βουλευτές Καβάλας της Ν.Δ Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en