Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μέτρα που βάζουν φωτιά στους Έλληνες

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο λογαριασμός
Μέχρι τα 5,5 δισ. ευρώ αναμένεται να φτάσουν τα μέτρα που θα επιβάλλει η κυβέρνηση στους Έλληνες φορολογούμενους. Το πακέτο των μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εξαρτάται από το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015. Τις τελευταίες ώρες τα δύο μείζονα θέματα είναι του ΦΠΑ και τις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

ΦΠΑ

Την καθιέρωση δύο συντελεστών προβλέπει η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ο χαμηλός συντελεστής αναμένεται στο 6,5% και 8%, (στον οποίο θα ενταχθούν φάρμακα, βιβλία και βασικά είδη διατροφής), ενώ ο ενιαίος σε 17 και 18%. Έτσι οι τρεις σημερινούς συντελεστές που υπάρχουν σήμερα (23%, 13%, 6,5%) καταργούνται. Η κυβέρνηση προτείνει να ενταχθεί στο χαμηλό συντελεστή και η διαμονή στα ξενοδοχεία ,αλλά οι δανειστές θέλουν να τη βάλουν στον ενιαίο.

Εισφορά αλληλεγγύης

Παραμένει για όλους η εισφορά αλληλεγγύης και μάλιστα επανέρχεται στα προ της 1ης Ιανουαρίου 2015 επίπεδα για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ, που χάνουν την έκπτωση του 30% που θα ίσχυε φέτος. Προβλέπεται κλιμακωτή εισφορά 1-4%, που παρακρατείται ήδη από τον Ιανουάριο στους μισθούς από 12.000 ευρώ και άνω.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Αύξηση του φόρου για αυτοκίνητα, πισίνες, αεροσκάφη. Για τα αυτοκίνητα από 1.929-2.500 κυβικά μέτρα ο φορος παραμένει στο 5% επί της τεκμαρτής δαπάνης, ενώ για υψηλότερου κυβισμού αυξάνεται από 10% σε 13%. Για τις πισίνες αυξάνεται από 10% σε 13%, για τα σκάφη αναψυχής πάνω από 5 μέτρα θα διαμορφώνεται στο 5%, από 8-9 μέτρα στο 10% και για μεγαλύτερα των 10 μέτρων στο 13%.

ΕΝΦΙΑ
Θα διατηρηθεί και φέτος, με μείωση των αντικειμενικών αξιών. Η μείωση θα έρθει τον Ιούνιο. Κυβερνητικές πηγές δείχνουν έκπτωση 20% για τους μικρούς, μέσω της μείωσης των αντικειμενικών, αλλά δεν αποκλείονται αλλαγές σε όσους έχουν μεγαλύτερη περιουσία.

Αφορολόγητο
Στις καλένδες το προεκλογικό μέτρο του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε τάξει αφορολόγητο 12.000 ευρώ και αναγκάζεται να εγκαταλείψει το μέτρο.

Κίνητρα για αποδείξεις
Προωθείται η υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος αντί μετρητών για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων. Επίσης θα εφαρμοστεί σύστημα λοταρίας αποδείξεων για την επιβράβευση με δώρα των φορολογούμενων που μαζεύουν αποδείξεις.

Φορολόγηση των 500 πιο πλούσιων οικογενειών
Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο έχει προταθεί, αλλά ακόμα δεν έχουν καθοριστεί τα κριτήρια με τα οποία θα ορίζεται ο πλούτος. Θα αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με στόχο να εισπραχθούν από 300-500 εκατ. ευρώ που θα μπαλώσουν τις «τρύπες» στον προϋπολογισμό.

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο Β. Καρακωστάνογλου στο ENA Channel για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ευρώπης για το Κόσοβο

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο το 2024 χαρακτηρίζονται από ένταση και αυξημένες προκλήσεις στην περιοχή, ιδίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι. Η κατάσταση κλιμακώθηκε μετά την επιβολή από την κυβέρνηση του Κοσόβου ενός νέου νόμου που απαιτεί από τα οχήματα με σερβικές πινακίδες να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, με τους Σέρβους του βορρά να στήνουν οδοφράγματα και να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, πυροβολώντας ακόμη και στον αέρα​.

Σε αυτό το πλαίσιο, και ενόψει της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Κόσοβο, ο πρώην διπλωμάτης στο Κόσοβο, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, έδωσε συνέντευξη στο ENA Channel όπου εξέφρασε την άποψη ότι οι συνεχιζόμενες εντάσεις και οι αμοιβαίες προκλήσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας υπονομεύουν τις προοπτικές ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενισχυμένη διεθνή διαμεσολάβηση και την επιβολή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη λύση​ (CNN.gr)​.

Ο κ. Καρακωστάνογλου τόνισε επίσης την επιρροή που μπορεί να έχει η ΕΕ και οι ΗΠΑ στην εξομάλυνση της κατάστασης και την προώθηση ενός διαλόγου που θα επικεντρωθεί στη δημιουργία σταθερών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με παράνομες σφαγές ζώων στις Σέρρες

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με εικονικές σφαγές βοοειδών στις Σέρρες. Κτηνίατροι έβαζαν σφραγίδα για ανύπαρκτες σφαγές ζώων για να λάβουν την επιδότηση, ενώ φέρονται να χρησιμοποιούσαν ακόμη και κωδικές ονομασίες προκειμένου να συννενοούνται και να θησαυρίζουν. Μετά από έρευνα μηνών συνελλήφθησαν έξι άτομα και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

Αποκαλύφθηκε κύκλωμα που πιστοποιούσε εικονικές σφαγές ζώων

Κτηνίατροι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας, ιδιώτες και διοικητικά μέλη σφαγείου κατηγορούνται ότι δρουσαν σαν συμμορία τουλάχιστον από τα τέλη του 2023. Εξέδιδαν ψευδείς βεβαιώσεις για γεννήσεις – θανάτους ζώων και εικονικές σφαγές έναντι αμοιβής, για λογαριασμό κτηνοτρόφων, παρακάμπτοντας νόμιμες διαδικασίες.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Πρωταθλητές” ακρίβειας το ελαιόλαδο και το κρέας – Αύξηση και στον καφέ στην εστίαση

Φωτιά στους λογαριασμούς των νοικοκυριών βάζουν ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και κρέας την τελευταία 5ετια με βάση τα στοιχεία της Eurostat με αποτέλεσμα να είναι πιο ακριβή από τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το ανοδικό «ράλι» στο κόστος του ελαιολάδου αναγκάζει πολλούς ιδιοκτήτες εστιατορίων να μην προμηθεύονται συσκευασίες για όλα τα τραπέζια, αλλά λιγότερες ή ακόμη και καθόλου. Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που αντικατέστησαν το μπουκάλι με… ψεκαστήρα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en