MEDIA

Τα λεφτά, τα λεφτά, τα εκατομμύρια!

του Παύλου Λεμοντζή 

Έξαλλη η θεία Ζίτσα, έξαλλη. Δε μιλιέται. Οι άρες της μπλέκονται με τις άριες που προβάρει η  Φωτεινή η Δάρα για τη νέα της εξόρμηση  στην αγορά θεάματος, το δε αποτέλεσμα,  νερόβραστα φασόλια.  «Μα δε γίνεται , αγάπη μου, να δέσει  το σαπούνι με το νερό, το ένα λιώνει και γλιστράει, το άλλο τρέχει και χάνεται. Χώρια οι μπουρμπουλήθρες.  Άσε, όμορφή μου κοπελιά,  ήσυχη  την Τζένη Βάνου στα λαϊκά της και πιάσε ένα ελαφρύ που σου ταιριάζει» ! Επιμένει η θεία Ζίτσα, κάθε που της γυρνάνε τ’ άντερα με το «σε βλέπω στο ποτήρι μου και πίνοντας σε πίνω» σε εκδοχή Λυρικής Σκηνής. Πώς να το κάνουμε μικρή-πικρή μου αγάπη. Έχει και η αντοχή τα όριά της.

  -Ναι, τόλμησα ο προχωρημένος, αλλά θεία μου, Φάντης και ρετσινόλαδο το έκανες το ζήτημα. Οι «άδειες» δόθηκαν, οι επίδοξοι  νέοι- παλιοί καναλάρχες ψάχνονται να καταθέσουν πρότερο έντιμο βίο, να δικαιολογηθούν τα εκατομμύρια ευρώ που καμαρώνει ο Τσίπρας ότι μπήκαν στα κρατικά ταμεία.

– Άμυαλε, ακυβέρνητο καράβι το κρανίο σου. Μα δεν αντιλαμβάνεσαι το γιατί;. Γιατί τόση πρεμούρα να γίνουν «αδειούχοι-τιτλούχοι» οι πλούσιοι, επενδύοντας σε επιχείρηση από χέρι καμμένη; Γιατί; Τι κρύβεται από πίσω; Είναι δυνατόν να μη βλέπει ο κοσμάκης που σχολιάζει  όπου δει τα διάφορα-αδιάφορα, ότι το παιχνίδι είναι στημένο; Άσε που ο «πρώτη φορά αριστερά» πρωθυπουργός ψεύδεται ασυστόλως. Πού πήγαν τα εκατομμύρια; Γιατί είπε ότι θα σηκωθούν λίγο ψηλότερα οι ευπαθείς ομάδες και την επομένη έκοψε ξανά τη σύνταξη;  Πολλά τα γιατί, μάζεψέ τα κι όταν ευκαιρήσεις απάντησέ τα  ένα-ένα. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και τα περίεργα στο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που ανατέλλει, αν βέβαια δεν ανακοπεί η πορεία του εγχειρήματος από κάποια δικαστική βόμβα. Κάτι πήρε τ’ αυτί μου για τον εισαγγελέα Σταμάτη Δασκαλόπουλο, ότι είναι γενναίο παλικάρι. Θα δείξει.

Σοβαροί παίκτες πόνταραν στο «13 εκατομμύρια», είδαν τι πάει να γίνει με τον «λαγό» Ιβάν  κι ύστερα  αρνήθηκαν να μπουν στην κούρσα της ξέφρενης  και έξω από κάθε επιχειρηματική λογική, πλειοδοσίας. Από την άλλη , οι ήδη εγκατεστημένες στον χώρο της τηλεόρασης οικογένειες ανανέωσαν για 10 χρόνια το εισιτήριο παραμονής τους, αλλά με τι χρηματοοικονομικά εχέγγυα; Οι επιχειρήσεις τους ήδη ζορίζονται, τα δάνεια τρέχουν και είναι υπέρογκα, και ασφαλώς η αιμορραγία για την απόκτηση των νέων αδειών είναι καθοριστικής σημασίας. Η επιβίωσή τους επομένως  είναι ρωσική ρουλέτα. Οι καινουργιοι μπορεί να μην έχουν δανεισμό (τέτοιου είδους), αλλά αρχίζουν με το «καλημέρα» μια τεράστια επένδυση από αρνητική αφετηρία και η απόσβεση υπό τις σημερινές συνθήκες είναι μαθηματικώς, αδύνατη. Πέραν των «διοδίων» που πλήρωσαν για να μπουν στο παιχνίδι,  χρειάζονται  υποδομές και εξοπλισμό, υποχρεώνονται να προσλάβουν άμεσα 450 υπαλλήλους (η μισθοδοσία των οποίων πρέπει να «τρέχει» από τον πρώτο μήνα) και προσδοκούν έσοδα μόνο από μία αναιμική διαφημιστική αγορά.

Ε, λοιπόν, το εγχείρημα δεν βγαίνει με καμία δύναμη. Και αυτό θα έπρεπε να απασχολεί πρωτίστως τον πολιτικό κόσμο. Διότι αποδεικνύεται ότι αυτοί που θέλουν πάση θυσία να έχουν κανάλι δεν προσδοκούν κέρδη από το προϊόν τους. Για άλλους λόγους θέλουν τις συχνότητες. Και είναι τόσο απελπισμένοι, που δέχονται να τις επιδοτήσουν από την τσέπη τους (τώρα που σταμάτησε το πάρτι με τις τράπεζες). Άρα, λεφτά υπάρχουν. Και τότε γιατί οι εργαζόμενοι ήσαν απλήρωτοι; Ε;

– Θεία  Ζίτσα, αναντίρρητα, το τηλεοπτικό τοπίο εκ του πονηρού και του πελατειακού στόχου αφέθηκε κοντά 30 χρόνια αρρύθμιστο και σε «εκκρεμότητα». Και έχρηζε και χρήζει άμεσης και αποφασιστικής εξυγίανσης, διαφάνειας και δημοκρατικής διασφάλισης. Σωστά;

-Κουφιοκεφαλάκη, απλώς, ο Τσίπρας πρόσθεσε στην φαρέτρα του ένα επικοινωνιακό βέλος ότι «κάνει αυτά που υπόσχεται», θα πάει στην ΔΕΘ με μια «κροτίδα» που θα την ρίξει ως φαντασμαγορικό πυροτέχνημα, το παίζει «μάγκας» και… φτου  κι απ’ την αρχή, χωρίς κανένας απολύτως να μπορεί να πει τι μας ξημερώνει.

– Μα, η διαδικασία δεν τέλειωσε. Αντίθετα, μόλις άρχισε, αφού ξεκίνησε από την ανάποδη! Η νομιμότητά της εκκρεμεί να κριθεί από την Δικαιοσύνη και είναι  πολύ πιθανό να ακυρωθεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στα οποία είναι βέβαιο ότι θα προσφύγουν όσοι αποκλείσθηκαν. «Άδειες» δε δόθηκαν, απλώς ανακηρύχθηκαν «προσωρινοί υπερθεματιστές», των οποίων το «πόθεν έσχες» θα εξετασθεί εξονυχιστικά , αλλά  εκ των υστέρων! Κι’ αν ένα, έστω, βρεθεί θολό και ύποπτο, τι θα γίνει;

-Έλα μου ντε. Να , γιατί σου λέω ότι η υπόθεση είναι  στημένη. Και τι σόι λογική είναι αυτή,  για το ίδιο ακριβώς εμπόρευμα  ό ένας να δίνει 40 εκατομμύρια και ο άλλος 76;  Είναι πασιφανές ότι  ξεκινούν την επιχειρηματική τους περιπέτεια από διαφορετική, εντελώς μη ανταγωνιστική βάση. Ιδίως αν ο ένας έχει ήδη στημένο μαγαζί, και ο άλλος ξεκινάει από το μηδέν. Μιλάμε για τηλεόραση  έτσι;  Πανάκριβο «σπορ». Οπότε;

-Οπότε;

-Οπότε, πέτα στα σκουπίδια τη Δάρα  και βάλε μου το «χίλιες βραδιές να σ’ αρνηθώ» από την οριτζινάλ  την Τζένη την Μεγάλη,  να έρθω στα ίσα μου. Λύγισα με όσα γίνονται κι η  «έκθεση-τίποτα»  κάνει εγκαίνια το Σάββατο. Τελεία.

 

 

 

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version