Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα κλιμάκια στην Αθήνα, για συμφωνία χωρίς χρέος

image_print

Στην παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οδηγήθηκε, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η ελληνική κυβέρνηση αποδεχόμενη τον διαχωρισμό της τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση από την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, θέμα που είχε αναχθεί σε μείζον από την κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, ενώ την ίδια στιγμή ΔΝΤ και ESM συζητούν για debt swap που θα οδηγήσει σε πλήρη έξοδο του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τηρώντας εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από το ΔΝΤ στα ζητήματα πλεονάσματος και χρέους επιδίωκε τον διαχωρισμό τους από την αξιολόγηση και μάλιστα με ελληνική πρωτοβουλία, η οποία υλοποιήθηκε τόσο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και από τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το end game του Σόιμπλε και ο στόχος για την Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση πιεζόμενη από τις διαρκείς καθυστερήσεις και το κόστος που αυτές δημιουργούν στην οικονομία και στις προοπτικές της χώρας αναγκάστηκε να δεχθεί, την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για την ολοκλήρωση του SLA, χωρίς ωστόσο να έχει τηρηθεί η συμφωνία για την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος.

Η δέσμευση που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση περιορίζεται στην έναρξη της συζήτησης επ αυτών στο Eurogroup που θα εγκρίνει το Staff Level Agreement, κάτι που δεν καλύπτει το ΔΝΤ. Για το λόγο αυτό ΔΝΤ και ESM συζητούν ανοιχτά το ενδεχόμενο και τους όρους μιας συμφωνίας debt swap που θα οδηγήσει και σε μείωση του χρηματοδοτικού κόστους για την Ελλάδα. Οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί με χρήση των ήδη εγκεκριμένων κεφαλαίων, καθώς δεν χρησιμοποιήθηκαν όσα αναμενόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης: Τόμσεν: Συμφωνία για debt swap και ολοκλήρωση αξιολόγησης

Η διαμόρφωση του πλεονάσματος στο 4,2% (σε όρους Μνημονόυ) αποτελεί μια εξέλιξη η οποία μπορεί να τροποποιήσει τις προβλέψεις, ωστόσο το ΔΝΤ δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί μια τέτοια διαδικασία όσο δεν εκλογικεύονται οι στόχοι για πλεόνασμα και δεν εξειδικεύονται τα μέτρα για το χρέος.

Η λύση γα απεμπλοκή που συζητήθηκε στην Ουάσιγκον περιλαμβάνει αρχικά την εξαγορά του ελληνικού χρέους που κατέχει το ΔΝΤ από τον ESM και την εκ νέου συμμετοχή του ΔΝΤ με νέο συμπληρωματικό Μνημόνιο μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνη η έκθεση του Peterson Institute για το χρέος

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση απεμπολεί έναν ιδιαίτερα ισχυρό μοχλό πίεσης και επαφίεται στον ESM.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως το πλεόνασμα, με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο «ESA 2010», ανήλθε στο 3,9% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης διαφέρει από τον «μνημονιακό ορισμό» του πλεονάσματος, ο οποίος δεν περιλαμβάνει την κρατική υποστήριξη για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Παρουσιάστηκε ο χάρτης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ στην Καβάλα – Νέα εφαρμογή από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου

image_print

Παρουσία του Δημάρχου Καβάλας Θεόδωρου Μουριάδη, του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Σωτήρη Τσεκμέζογλου, καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της πόλης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της νέας ψηφιακής εφαρμογής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, η οποία αφορά τον διαδραστικό χάρτη με τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Η νέα εφαρμογή δημιουργήθηκε με στόχο να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, παρέχοντας άμεση και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία σχετικά με τις διαθέσιμες ειδικές θέσεις στάθμευσης σε ολόκληρη την πόλη. Μέσω του διαδραστικού χάρτη, οι πολίτες μπορούν να εντοπίζουν με ακρίβεια τις θέσεις ΑμεΑ, συμβάλλοντας στον καλύτερο προγραμματισμό των μετακινήσεών τους.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, επισημάνθηκε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό βήμα στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας και στην ενίσχυση της προσβασιμότητας, με στόχο μια πόλη πιο λειτουργική και φιλική για όλους τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης της τεχνολογίας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Σωτήρης Τσεκμέζογλου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες της εφαρμογής και στις παρεμβάσεις που υλοποιεί η Τεχνική Υπηρεσία για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στην πόλη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων ΑμεΑ και υπηρεσιών, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή και η εύκολη πρόσβαση στις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και την προώθηση της ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνική ζωή.

Ο Δήμος Καβάλας καλεί τους πολίτες να αξιοποιήσουν τη νέα εφαρμογή και παράλληλα υπενθυμίζει ότι οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ προορίζονται αποκλειστικά για τους δικαιούχους, ζητώντας τον σεβασμό όλων, ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φίλιπποι: Ο «Ματωμένος Γάμος» του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο

Φίλιπποι-Ματωμένος Γάμος του Λόρκα στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων
image_print

Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει τον «Ματωμένο Γάμο» του Federico García Lorca, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, το Σάββατο 18 Ιουλίου 2026, στις 21:15, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Η παράσταση εντάσσεται σε μια ιδιαίτερα συμβολική χρονιά, καθώς το Θεσσαλικό Θέατρο συμπληρώνει 50 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής παρουσίας, ενώ συμπληρώνονται και 90 χρόνια από τον θάνατο του Λόρκα.

Ο «Ματωμένος Γάμος», εμπνευσμένος από πραγματικό έγκλημα πάθους στην ισπανική ύπαιθρο, πραγματεύεται τον απαγορευμένο έρωτα, την τιμή των οικογενειών, τον γάμο, την ιδιοκτησία, τη βεντέτα, τη μοίρα και την κοινωνική καταπίεση των γυναικών.

Σε μια κλειστή αγροτική κοινωνία, ένας γάμος ετοιμάζεται να ενώσει δύο οικογένειες. Η Νύφη υπακούει στις κοινωνικές επιταγές, όμως μέσα της παραμένει ζωντανός ένας απαγορευμένος έρωτας. Η επιστροφή του Λεονάρντο ανατρέπει τις ισορροπίες και οδηγεί σε μια τραγική σύγκρουση πάθους, καθήκοντος και εκδίκησης.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Τσιάνος, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Γιώργος Ζιάκας, τη μουσική ο Διονύσης Τσακνής και τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα.

Στην παράσταση παίζουν οι Ντίνα Αβαγιανού, Άγγελος Ανδριόπουλος, Νίκος Αρβανίτης, Αναστασία Βαγενά, Γιώργος Βούντας, Χριστίνα Βράκα, Τζένη Καζάκου, Στεφανία Καραγιάννη, Δήμητρα Καραγιώργου, Αστέρης Κρικώνης, Αγγελική Λεμονή, Δημήτρης Όντος, Νίκη Παλληκαράκη και Παντελής Ψακίδης.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 18 ευρώ γενική είσοδος, 15 ευρώ στην προπώληση και 12 ευρώ μειωμένο.

Η προπώληση γίνεται μέσω more.com, στα καταστήματα Public και στα σημεία προπώλησης του Φεστιβάλ Φιλίππων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410 621209, 2410 533417 και 6980493082.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο επίκεντρο οι συνταξιούχοι – Τα μέτρα που εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ

image_print

Στο επίκεντρο των κυβερνητικών σχεδιασμών βρίσκονται οι συνταξιούχοι, καθώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πακέτο παρεμβάσεων που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα που αφορούν τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, την περαιτέρω ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη διόρθωση ζητημάτων που απασχολούν συγκεκριμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συζήτηση για τις συντάξεις χηρείας και τις προβλέψεις του λεγόμενου «νόμου Κατρούγκαλου». Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος ασκεί έντονη κριτική στο ισχύον πλαίσιο, υποστηρίζοντας ότι η μείωση της σύνταξης χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας δεν θα έπρεπε να είχε θεσπιστεί εξαρχής. Όπως επισημαίνει, το συγκεκριμένο μέτρο δημιουργεί σοβαρές οικονομικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες δικαιούχους και θεωρεί ότι απαιτείται η πλήρης κατάργησή του, ώστε να αποκατασταθούν αδικίες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en