BUSINESS-STORIES

Τα καλύτερα αστεία πωλήσεων

Προφανώς το παλιό ρητό «το γέλιο είναι φάρμακο» έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Όταν γελάμε, ο οργανισμός μας διώχνει το άγχος και νιώθει ευεξία. Αυτά είναι μερικά από τα καλύτερα αστεία που κυκλοφορούν στον χώρο των πωλήσεων:

Ο πωλητής από το Τέξας

Ένας έξυπνος τύπος από το Τέξας έκανε αίτηση για τη θέση του πωλητή σ’ ένα πολυκατάστημα της πόλης. Το κατάστημα ήταν το μεγαλύτερο στον κόσμο και πωλούσε τα πάντα.
Στη συνέντευξη, το αφεντικό συμπάθησε αμέσως τον νεαρό και του ζήτησε να ξεκινήσει την επόμενη ημέρα.

«Θα έρθω να τσεκάρω πως τα πήγες όταν κλείσουμε», του είπε.

Η μέρα ήταν μεγάλη και δύσκολη για τον νεαρό πωλητή, αλλά εντέλει πήγε 5 το απόγευμα. Το αφεντικό έκλεισε το μαγαζί και βρήκε τον νεαρό να κάθεται εξαντλημένος σε μία καρέκλα. «Πόσες πωλήσεις έκανες σήμερα;», τον ρώτησε.
«Μία», απάντησε ο νεαρός.
«Μία;», είπε το αφεντικό, φανερά εκνευρισμένος. «Οι περισσότεροι πωλητές μου κάνουν 20-30 πωλήσεις την ημέρα. Πόσο έκανε η πώληση;»
«101.334,53 δολάρια ακριβώς», απάντησε ο πωλητής.
«Πως το κατάφερες αυτό;», ρώτησε εμβρόντητος ο ιδιοκτήτης.

«Λοιπόν», είπε ο νεαρός, «μπήκε στο μαγαζί ένας άνδρας και του πούλησα ένα μικρό αγκίστρι ψαρέματος, μετά ένα μεσαίο αγκίστρι και τελικά ένα πολύ μεγάλ οαγκίστρι. Μετά του πούλησα μία μικρή πετονιά, μία μεσαία και στο τέλος μία τεράστια. Τον ρώτησα που θα πήγαινε για ψάρεμα και μου είπε ότι θα πήγαινε εδώ κοντά στην ακτή. Του είπα ότι πιθανώς θα χρειαστεί μία βάρκα, κι έτσι τον πήγα κάτω στο τμήμα με τις βάρκες και του πούλησα αυτό το φανταχτερό κρις κραφτ με τις δύο μηχανές. Μετά που είπε ότι το αυτοκίνητό του μάλλον δεν μπορεί να τραβήξει τόσο βάρος κι έτσι τον πήγα στο τμήμα με τα αυτοκίνητα όπου του πούλησα ένα καινούριο φορτηγάκι 1 τόνου».

«Πούλησες όλα αυτά σε έναν τύπου που ήρθε για να αγοράσει ένα αγκίστρι;», ρώτησε εμφανώς εντυπωσιασμένο το αφεντικό.

«Όχι δεν καταλάβατε», απάντησε ο νεαρός. «Δεν ήρθε να αγοράσει αγκίστρι ψαρέματος, ήρθε να αγοράσει ένα κουτί ταμπόν για τη γυναίκα του και του είπα, ‘το Σαββατοκύριακο ξέχνα το… δεν μπας για ψάρεμα;»

Χρειάζεσαι οδοντόβουρτσα;

Ο κορυφαίος πωλητής για οδοντόβουρτσες στην εταιρεία ρωτήθηκε από τον διευθυντή του, πως καταφέρνει και πουλάει τόσες πολλές οδοντόβουρτσες. «Είναι εύκολο», απάντησε και έβγαλε ένα πτυσσόμενο τραπεζάκι πάνω στο οποίο παρουσίαζε τις οδοντόβουρτσες.
«Βάζω τις οδοντόβουρτσες πάνω στο τραπεζάκι και μετά βγάζω λίγα πατατάκια και ένα dip για να τραβήξω την προσοχή του κόσμου», είπε στον διευθυντή του.
«Πολύ καινοτόμος στρατηγική», είπε ο διευθυντής και πήρε ένα πατατάκι, το βούτηξε στο dip και το έβαλε στο στόμα του. «Μπλιαχ, αυτό έχει απαίσια γεύση», φώναξε.
«Δίκιο έχετε», απάντησε ο πωλητής, «θέλετε να αγοράσετε μία οδοντόβουρτσα;»
Καλά και κακά νέα
Ένας πωλητής γυρίζει σπίτι μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλειά και τον περιμένει στην πόρτα η γυναίκα του. Του λέει ότι έχει καλά και κακά νέα για το καινούριο τους αυτοκίνητο.
«Εντάξει αγάπη μου, πες μου πρώτα τα καλά νέα», λέει τότε ο πωλητής.
«Τα καλά νέα είναι ότι οι αερόσακοι δουλεύουν», απαντά η γυναίκα.

Πιστεύεις στα… μάτια σου;

«Όχι, όχι, όχι» είπε ο εξοργισμένος επιχειρηματίας στον επίμονο πωλητή. «Δεν μπορώ να σε δω σήμερα».
«Πολύ ωραία», απάντησε ο πωλητής, «γιατί πουλάω γυαλιά».

Ο καταπονημένος διευθυντής

Πωλητής: «Αυτός ο υπολογιστής για σου μειώσει τον όγκο της δουλειάς κατά 50%».
Διευθυντής: «Πολύ ωραία, θα αγοράσω δύο».

Όλα είναι θέμα προσέγγισης

Ένας νεαρός πωλητής έδειξε να κρυφοκοιτάζει στο γραφείο κάποιου που έμοιαζε με διευθυντής πωλήσεων, μουρμούρισε κάτι και στη συνέχεια έφυγε. Αφού είχε πάει λίγο πιο πέρα κοντοστάθηκε και κατευθύνθηκε πάλι προς την πόρτα, όπου αφού δίστασε ξανά, κινήθηκε πάλι προς τα πίσω.

Ο διευθυντής πωλήσεων, ένιωσε άσχημα για τον νεαρό αλλά και έκπληξη για το πόσο κακά εκπαιδευμένος ήταν – και τον κάλεσε μέσα.

«Πωλητής δεν είσαι; Τι πουλάς;»
«Κύριε…εεε..ναι… πωλητής είμαι. Συγγνώμη που σας ενοχλώ. Πουλάω ασφάλειες αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν ενδιαφέρεστε. Συγγνώμη που σας έφαγα το χρόνο».

Ο διευθυντής πωλήσεων λυπήθηκε τον νεαρό ατζαμή και αγόρασε δύο ασφαλιστήρια για να του ανεβάσει το ηθικό και στη συνέχεια άρχισε να του μαθαίνει πως να πουλάει. «Θα έπρεπε να έχεις διαφορετικές προσχεδιασμένες προσεγγίσεις για διαφορετικά είδη…

«Μα έχω κύριε», τον διέκοψε ο πωλητής, «αυτή που χρησιμοποίησα τώρα είναι η σχεδιασμένη τακτική μου για τους διευθυντές πωλήσεων. Πάντα πιάνει. Ευχαριστώ!»

Διαγωνισμός… δυστοκίας

Ένας διευθυντής πωλήσεων απευθυνόμενος στην αρχή του μήνα σε μία ομάδα πωλήσεων που δεν είχε φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, είπε:

«Θα διοργανώσουμε έναν διαγωνισμό πωλήσεων αυτό το μήνα. Οι νικητές θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό του επόμενου μήνα».

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version