Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ | Αναμένει έσοδα 6 δισ ευρώ, ποιες οι επόμενες αποκρατικοποιήσεις

Τον οδικό χάρτη για την είσπραξη εσόδων σε συνδυασμό με τις περαιτέρω αποκρατικοποίησεις στο πλαίσιο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας παρουσίασε η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το Ταμείο θα εισπράξει 6 δισ ευρώ ως το 2018 τα οποία κατανέμονται σε 500 εκατ. ευρώ για το 2016, σε 2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος και σε 3,5 δισ. ευρώ για το 2018.

Σύμφωνα με την κα Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, για το 2017 τα έσοδα αναμένεται να προέλθουν από τη Fraport (έχουν εισπραχθεί), το Ελληνικό, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ΟΛΘ, την Αφάντου στη Ρόδο, τη ΔΕΣΦΑ, από ακίνητα του Δημοσίου, από κάποια από τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια και από τις μαρίνες. Για το επόμενο έτος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εταιρείες ενέργειας, το ποσοστό των μετοχών του ΟΤΕ, το 30% του “Ελ. Βενιζέλος”, κ.ά.

Αναλυτικά:

-ΔΕΗ (το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 17%): Το Ταμείο προσλαμβάνει σύμβουλο σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο και τη ΔΕΗ, αλλά δεν αναλαμβάνει κάποια άλλη πρωτοβουλία πριν κινήσει η επιχείρηση τις δικές της διαδικασίες (πώληση λιγνιτικών μονάδων, μείωση μεριδίου στη λιανική) και αποσαφηνιστεί η αξία του 17% στην τελική μορφή της ΔΕΗ. Τα έσοδα από την πώληση του 17% αναμένονται το 2018, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η ΔΕΗ θα κινηθεί εντός του χρονοδιαγράμματος.

-Ελληνικό: Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα ακολουθήσουν η δημόσια διαβούλευση (1,5 μήνας) και οι παρατηρήσεις στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης που θα ζητήσει συμμόρφωση από τον επενδυτή. Θα ακολουθήσει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χωροθετεί την επένδυση και, αφού αδειάσει ο χώρος, θα παραδοθεί στον επενδυτή. Ο διαγωνισμός για το καζίνο θα πρέπει να “τρέξει” παράλληλα από τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η επένδυση.

-Εγνατία: Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναφέρει εκτός από τα μετωπικά διόδια και 20 πλευρικούς σταθμούς διοδίων (λόγω των 90 εξόδων). Έως ότου γίνει η ιδιωτικοποίηση, τα έσοδα από τα διόδια θα τα εισπράττει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Επίσης, όταν ολοκληρωθεί από το υπουργείο Υποδομών το σύστημα των αναλογικών διοδίων σε όλη τη χώρα, ο επενδυτής θα είναι υποχρεωμένος να το εγκαταστήσει με δικό του κόστος και στην Εγνατία.  Το ΤΑΙΠΕΔ έχει το δικαίωμα παραχώρησης της οδού και δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα, ώστε να εισπραχθούν τα έσοδα από την παραχώρηση το 2018.

-Μαρίνα Αλίμου: Υπάρχει, ήδη, η περιβαλλοντική μελέτη και το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σύντομα σε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη μίσθωσή της. Στόχος είναι, ο επενδυτής να αναδείξει τη μαρίνα.

-ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Εντός του Ιουλίου θα γίνει το οικονομικό κλείσιμο και εκκρεμεί η σύμβαση για την επιδότηση, έως 49 εκατ. ευρώ, των άγονων γραμμών έως το 2020.

-ΟΤΕ: Σύντομα θα προσληφθεί σύμβουλος και η διαδικασία πώλησης θα ολοκληρωθεί το 2018.

-ΔΕΣΦΑ: Στόχος είναι να γίνει η μεταβίβαση των μετοχών τον Δεκέμβριο εφέτος.

Όπως ανέφερε, τέλος, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, στην ΕΔΗΣ θα μεταφερθούν τα ΕΛΤΑ (οι μετοχές ανήκουν στο υπουργείο Οικονομικών) και τα 23 λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Η επιστολική ψήφος για τις Ευρωεκλογές 2024

Ένας μήνας σχεδόν πριν από τις Ευρωεκλογές της 9ης  Ιουνίου , και τα πολιτικά κόμματα έχουν μπει στον ρυθμό για τα καλά.

Το ίδιο φαίνεται πως έχει γίνει και με το τμήμα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στην Καβάλα, όπου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Airotel Galaxy” συνέντευξη τύπου για την επιστολική ψήφο.

Βασικός σκοπός ; Να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού και για το πως θα μπορέσουν μέσα από αυτήν την διαδικασία να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης

Συνάντηση δικτύωσης και ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου στον χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας με θέμα την αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αλλά και πολλαπλών διακρίσεων.

Διοργανωτής της ημέρας , το Ινστιτούτο Πρόληψης και θεραπείας της βίας και προώθησης της ισότητας των φύλων «βία στόπ». Συνεργάτες ωστόσο τόσο το λύκειο Ελληνίδων όσο και ο Σύλλογος για το παιδί και την οικογένεια πνοή που κατόρθωσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον πολλών γυναικών της πόλης μας αλλά και να εμπλουτίσουν την ομιλία με ειδικούς του χώρου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχουν ξεκινήσει τα πασχαλινά ψώνια στην αγορά της

Λίγες μέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και οι Καβαλιώτες έχουν ξεκινήσει τα πασχαλινά τους ψώνια στην αγορά της πόλης.

Όπως μας δηλώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιάννης Κελγιώργης, η κατάσταση και η κίνηση στην αγορά φέρνουν αισιοδοξία στους καταστηματάρχες ενώ επίσης γίνεται γνωστό και το εορταστικό ωραρίο των καταστημάτων με την Κυριακή των Βαϊων να είναι ανοιχτά.

Ωστόσο δεν είναι μόνο το εορταστικό ωράριο αλλά και η αισιόδοξη κίνηση που απασχολεί τους καταστηματάρχες της πόλης αλλά και η οργάνωση θεσμός πλέον της Λευκής Νύχτας που έρχεται για ακόμη μια χρόνια στην πόλη της Καβάλας με πολλά δρώμενα και συναυλίες στις 24 Μαΐου.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en