Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέρμα στις χρεώσεις περιαγωγής εντός της ΕΕ

image_print

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έβαλε τέλος στις χρεώσεις περιαγωγής για τις τηλεπικοινωνίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, από τις 15 Ιουνίου 2017, θα απαγορευθούν όλα τα τέλη περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων κειμένου (sms) και χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile internet) στο εξωτερικό εντός της ΕΕ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια: “Το τέλος των χρεώσεων περιαγωγής ήταν κάτι που περίμεναν όλοι εδώ και πολύ καιρό, οι απλοί άνθρωποι, οι νέες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίες και όλοι οι οργανισμοί”, δήλωσε η εισηγήτρια, Πιλάρ ντελ Καστίγιο (ΕΛΚ, Ισπανία). “Χάρη στην παρούσα συμφωνία η Ευρώπη θα καταστεί η μόνη περιοχή στον κόσμο που θα διασφαλίζει νομικά την ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο και την ουδετερότητα του δικτύου. Η αρχή της ουδετερότητας του δικτύου θα εφαρμοστεί άμεσα και στα 28 κράτη μέλη. Θα διασφαλίσει επίσης ότι δεν θα έχουμε διαδίκτυο δύο ταχυτήτων “.

Τι θα ισχύσει

Από τις 30 Απριλίου 2016 οι επιπλέον χρεώσεις περιαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν:

• τα 0,05 ευρώ ανά λεπτό για φωνητικές κλήσεις

• τα 0,02 ευρώ για μηνύματα κειμένου (SMS), και

• τα 0,05 ευρώ ανά megabyte για χρήση διαδικτύου μέσω κινητού τηλεφώνου

Το ανώτατο όριο για τα τέλη των εισερχόμενων φωνητικών κλήσεων θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και αναμένεται να είναι σημαντικά χαμηλότερο από ό, τι για τις εξερχόμενες κλήσεις.

Για να προστατευθεί η βιομηχανία από την εφαρμογή καταχρηστικών πρακτικών, όπως η “μόνιμη περιαγωγή”, οι πάροχοι θα μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να χρεώνουν ένα μικρό ποσό, κάτω από τα σημερινά ανώτατα όρια, σύμφωνα με την πολιτική “εύλογης χρήσης”. Οι ακριβείς λεπτομέρειες για το πώς θα μπορεί να γίνει αυτό θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών.

Νέος κανονισμός και προστασία των καταναλωτών

Ο νέος κανονισμός θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών σε όλους, δηλαδή να μην εμποδίζουν ή να επιβραδύνουν την παράδοση περιεχομένου, εφαρμογών και υπηρεσιών από επιλεγμένους αποστολείς ή σε επιλεγμένους δέκτες, εκτός εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, τη συμμόρφωση με τους νόμους, την πρόληψη της συμφόρησης του δικτύου ή την καταπολέμηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ένας πάροχος θα μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες υπηρεσίες (όπως η βελτιωμένη ποιότητα στο διαδίκτυο η οποία χρειάζεται για ορισμένες υπηρεσίες), αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει επιπτώσεις στη γενική ποιότητα του διαδικτύου.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν ότι οι πάροχοι θα πρέπει να δίνουν στους χρήστες που είναι έτοιμοι να υπογράψουν συμβόλαιο για σταθερή ή κινητή τηλεφωνία σαφείς πληροφορίες για τις ταχύτητες κατεβάσματος και ανεβάσματος (download/upload) που θα μπορούν να αναμένουν ότι θα έχουν στην πράξη (σε σχέση με την διαφημιζόμενη ταχύτητα).

Η οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση θα δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να λάβει διορθωτικά μέτρα, όπως τον τερματισμό του συμβολαίου ή τη λήψη αποζημίωσης. Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα είναι υπεύθυνες και θα καθορίζουν εάν η εν λόγω απόκλιση συνιστά παραβίαση του συμβολαίου ή όχι.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΜΘ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας και Βιώσιμης Κινητικότητας

Αφίσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις εγγραφές στο Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας 2026.
image_print

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζει και το 2026 τις δράσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της βιώσιμης κινητικότητας, δημιουργώντας το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2026 και απευθύνεται σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς που επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά στη διάδοση της υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς και των βιώσιμων μετακινήσεων.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας ασφαλών μετακινήσεων, με τελικό σκοπό τη μείωση και τον μηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Δικαίωμα εγγραφής έχουν:

  • φυσικά πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα με έδρα στην Περιφέρεια.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δεσμευτούν εθελοντικά ότι θα επιλέγουν, όπου είναι δυνατόν, βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ παράλληλα θα τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και θα υιοθετούν υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Όπως επισημαίνεται, Πρεσβευτής δεν είναι ο «τέλειος οδηγός», αλλά εκείνος που επιδιώκει καθημερινά να βελτιώνεται και να αποτελεί θετικό παράδειγμα για το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό του περιβάλλον.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις έως 7 Αυγούστου

Η εγγραφή πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας:

https://mobilityambassador-pamth.gr/

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026, στις 15:00.

Η Περιφέρεια καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη δράση, τονίζοντας ότι η οδική ασφάλεια ξεκινά από την προσωπική ευθύνη και τη συλλογική προσπάθεια.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανακαίνιση Κατοικίας: Διευρύνονται τα κριτήρια για τις κλειστές κατοικίες

Εργασίες ανακαίνισης κατοικίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027.
image_print

Διευρύνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις κλειστές κατοικίες που εντάσσονται στη δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» του ΕΣΠΑ 2021-2027, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε ανακαίνιση και ήπια ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς και προβλέπει σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια ένταξης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Τι αλλάζει

Με τις νέες ρυθμίσεις:

  • Το ελάχιστο ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας μειώνεται από 50% σε 20%, διευρύνοντας τον αριθμό των δικαιούχων.
  • Αυξάνεται από 50 kWh σε 100 kWh το ανώτατο όριο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για κατοικίες που παραμένουν ουσιαστικά κλειστές, χωρίς να έχει γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι κατοικίες θα πρέπει να εμφανίζουν συνολική κατανάλωση μικρότερη από 100 kWh για τα έτη 2024 και 2025, ενώ και για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2026 έως την υποβολή της αίτησης, η κατανάλωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει αναλογικά το ίδιο όριο, βάσει των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ.

Παράταση για τις αιτήσεις

Η προθεσμία έκδοσης Βεβαίωσης Επιλεξιμότητας παρατείνεται έως και τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 αποκλειστικά για τις κλειστές κατοικίες.

Για τα ανοικτά ακίνητα εξακολουθεί να ισχύει η προθεσμία της 31ης Ιουλίου 2026.

Η Βεβαίωση Επιλεξιμότητας εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας www.anakainisi.gov.gr ή μέσω του gov.gr, στην ενότητα Περιουσία και Φορολογία – Επιδοτήσεις πολιτών.

Πάνω από 61.000 βεβαιώσεις

Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περισσότερες από 61.000 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας, ενώ περισσότεροι από 250.000 χρήστες έχουν χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Σε δεύτερη φάση του προγράμματος, οι δικαιούχοι που θα αποκτήσουν Βεβαίωση Επιλεξιμότητας θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για τις εργασίες ανακαίνισης μέσω νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Η δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και αποσκοπεί στην επαναφορά ανενεργών κατοικιών στην αγορά, την αύξηση του διαθέσιμου οικιστικού αποθέματος, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ακινήτων και την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών σε οικονομικά προσιτή κατοικία.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πειραιάς: Πώς το κλιματιστικό έγινε παγίδα για το ζευγάρι

Πειραιάς - Έρευνες για τον θάνατο ζευγαριού σε γκαράζ - 2026
image_print

Συνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους ένας 28χρονος και η 24χρονη σύντροφός του μέσα στο αυτοκίνητό τους, το οποίο βρισκόταν σταθμευμένο σε κλειστό γκαράζ πολυκατοικίας στον Πειραιά. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία οδηγούν τις Αρχές στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός τους προήλθε από εισπνοή τοξικών αναθυμιάσεων, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Η τραγωδία αποκαλύφθηκε το πρωί, όταν συγγενικό πρόσωπο του 28χρονου κατέβηκε στο γκαράζ και εντόπισε το ζευγάρι χωρίς τις αισθήσεις του μέσα στο όχημα. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και διασώστες, οι οποίοι διαπίστωσαν τον θάνατό τους.

Στο μικροσκόπιο οι αναθυμιάσεις

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα του ιατροδικαστή, το πιθανότερο σενάριο είναι η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ή άλλα τοξικά αέρια που προήλθαν από τη λειτουργία του κινητήρα σε κλειστό χώρο.

Το αυτοκίνητο βρέθηκε με τον κινητήρα και το σύστημα κλιματισμού σε λειτουργία, γεγονός που εξετάζεται ως καθοριστικός παράγοντας στην εξέλιξη του περιστατικού.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν ένας κινητήρας λειτουργεί για αρκετή ώρα μέσα σε κλειστό γκαράζ, τα καυσαέρια μπορούν να συσσωρευτούν γρήγορα, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο δηλητηρίασης.

Γιατί η ανακύκλωση του αέρα δεν αρκεί

Σύμφωνα με μηχανολόγους, η ενεργοποίηση της ανακύκλωσης αέρα στο κλιματιστικό μπορεί να περιορίσει προσωρινά την είσοδο αέρα από το εξωτερικό, δεν αποτελεί όμως αποτελεσματική προστασία όταν ο χώρος έχει ήδη γεμίσει με καυσαέρια.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μετά από λίγα λεπτά λειτουργίας, το σύστημα μπορεί να επιτρέψει την είσοδο αέρα που περιέχει επικίνδυνες συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα, ιδιαίτερα όταν το όχημα βρίσκεται σε κλειστό και ανεπαρκώς αεριζόμενο χώρο.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι άχρωμο και άοσμο αέριο, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μπορεί να μην αντιληφθούν έγκαιρα την παρουσία του.

Αναμένονται τα τελικά πορίσματα

Οι αστυνομικές Αρχές έχουν αποκλείσει μέχρι στιγμής το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων για την πλήρη ανασύνθεση των γεγονότων.

Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών και τοξικολογικών εξετάσεων, τα οποία θα επιβεβαιώσουν τα ακριβή αίτια θανάτου και θα δώσουν οριστικές απαντήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία.

Θλίψη για τον πρόωρο χαμό

Η είδηση του θανάτου των δύο νέων προκάλεσε συγκίνηση στους οικείους τους και στον νομικό κόσμο.

Ο 28χρονος ήταν δικηγόρος και ενεργό μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ η 24χρονη βρισκόταν στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής της πορείας στον ίδιο χώρο.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς αναδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους από τη λειτουργία οχημάτων σε κλειστούς χώρους χωρίς επαρκή εξαερισμό, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται η λειτουργία ανακύκλωσης του κλιματιστικού.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en