Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα ρεκόρ με το πλεόνασμα

image_print

Λίγες ημέρες πριν επιβεβαιωθεί επίσημα από την Eurostat το… θαύμα με το πλεόνασμα του 2016, δηλαδή ότι επιτεύχθηκε πρόωρα ο στόχος για το 2018 (3,5% του ΑΕΠ), τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι το ίδιο «θαύμα» πιθανότατα δεν θα επαναληφθεί φέτος, αν και φαίνεται ρεαλιστική η πιθανότητα να επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ.

Τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού αναμένεται ότι θα εξετασθούν με μεγάλη προσοχή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς συμβαδίζουν με τις δικές του εκτιμήσεις για τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας και ενισχύουν την επιχειρηματολογία του στη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας δεν μπορεί να πετύχει σε βάθος χρόνου πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ, γι’ αυτό και είναι αναγκαία μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους.

Αν και είναι πρόωρο να εξάγονται συμπεράσματα για τη συνολική δημοσιονομική επίδοση μιας χρονιάς με βάση τα στοιχεία α’ τριμήνου, καθώς πάντα το κρισιμότερο διάστημα είναι οι τελευταίοι μήνες κάθε χρονιάς, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών δημιουργούν προβληματισμό, καθώς:

  • Ύστερα από μια μεγάλη περίοδο θεαματικής υπέρβασης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτή την φορά η κάλυψη του στόχου ήταν οριακή (1,068 δισ. έναντι στόχου 992 εκατ. ευρώ) και ήταν αποτέλεσμα της συγκράτησης των δαπανών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τα ποσά που είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Παρότι τον Μάρτιο αυξήθηκαν οι πληρωμές υποχρεώσεων του Δημοσίου, οι δαπάνες του τριμήνου ήταν περίπου κατά 1 δισ. ευρώ χαμηλότερες από ό,τι είχε προϋπολογισθεί και αυτή η υπερβολική συγκράτηση, που μεταφέρει προβλήματα στην ιδιωτική οικονομία, έσωσε τελικά την παρτίδα σε σχέση με το πλεόνασμα.
  • Η υστέρηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού αποδίδεται από το υπ. Οικονομικών στην καθυστερημένη είσπραξη του τιμήματος για τα περιφερειακά αεροδρόμια (1,234 δισ. ευρώ), το οποίο εγγράφεται τελικά στα έσοδα Απριλίου. Η καθυστέρηση αυτής της είσπραξης συνέβαλε στη μείωση κατά 1 δισ. ευρώ των καθαρών έσοδα τριμήνου και εξηγεί, πράγματι, την καταγραφόμενη υστέρηση. Όμως, είναι σαφές ότι δεν συνεχίζεται φέτος η εντυπωσιακή περυσινή επίδοση του εισπρακτικού μηχανισμού, που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα έσοδα. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν αλλάξει κάτι τα επόμενα τρίμηνα, το υπ. Οικονομικών χάνει το ισχυρότερο «όπλο» του για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ενθαρρυντικό, πάντως, για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας είναι το γεγονός ότι το υπ. Οικονομικών απελευθέρωσε σημαντικές πιστώσεις για επιστροφές φόρων, οι οποίες ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ κατά το α’ τρίμηνο και ήταν κατά 251 εκατ. ευρώ υψηλότερες του στόχου. Επίσης, τον Μάρτιο περιορίσθηκε η «ασφυξία» που δημιουργούσαν οι καθυστερήσεις πληρωμών από το Γενικό Λογιστήριο, καθώς οι δαπάνες του μήνα ανήλθαν σε 4.872 εκατ. ευρώ και περιορίσθηκε στο ελάχιστο (10 εκατ. ευρώ) ο βαθμός υστέρησης των πληρωμών σε σχέση με τις εγγραφές του προϋπολογισμού.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος στα «δωρεάν δέματα» από τρίτες χώρες

image_print

Οι καταναλωτές που πραγματοποιούν αγορές από ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές αλλαγές το επόμενο διάστημα, καθώς προωθούνται νέα μέτρα που βάζουν τέλος στην ανεξέλεγκτη διακίνηση των λεγόμενων «δωρεάν δεμάτων» από τρίτες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια μικροδέματα χαμηλής αξίας καταφθάνουν καθημερινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από χώρες όπως η Κίνα, μέσω μεγάλων ηλεκτρονικών πλατφορμών. Πολλά από αυτά αποστέλλονται με ιδιαίτερα χαμηλό ή ακόμη και μηδενικό κόστος μεταφοράς για τον καταναλωτή, γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό τόσο για τον αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όσο και για την αποτελεσματικότητα των τελωνειακών ελέγχων.Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την επιβολή νέου τέλους διαχείρισης για κάθε μικροδέμα που εισέρχεται στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες. Στόχος είναι να καλυφθεί το αυξημένο κόστος των τελωνειακών ελέγχων, να ενισχυθεί η προστασία των καταναλωτών από μη ασφαλή προϊόντα και να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.Οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να επηρεάσουν κυρίως τις αγορές μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών, καθώς το επιπλέον κόστος ενδέχεται να μετακυλιστεί στις τελικές τιμές ή στα έξοδα αποστολής.

Έτσι, η εποχή των «δωρεάν δεμάτων» φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της.Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές αρχές επισημαίνουν ότι η αυξημένη εισροή δεμάτων χαμηλής αξίας δυσχεραίνει τους ελέγχους για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ή παραβιάζουν τη νομοθεσία.Οι αλλαγές αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό του τελωνειακού συστήματος και την καλύτερη εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εφόσον εγκριθούν και εφαρμοστούν, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν ότι οι αγορές από χώρες εκτός Ε.Ε. δεν θα συνοδεύονται πλέον από τις ιδιαίτερα χαμηλές ή «δωρεάν» χρεώσεις αποστολής που ίσχυαν μέχρι σήμερα.Το επόμενο διάστημα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για την εφαρμογή των μέτρων και τον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται οι αποστολές, με στόχο τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και ασφαλούς πλαισίου για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο.

DNews Widget
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεραμέως: Καμία περικοπή στις συντάξεις χηρείας – Δεν θα ζητηθούν αναδρομικά

Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως στη Βουλή για τις συντάξεις χηρείας
image_print

Καμία περικοπή στις συντάξεις χηρείας

Τη νομοθέτηση της μη περικοπής των συντάξεων χηρείας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος, χωρίς να εφαρμοστεί η μείωση στο 35% που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου μετά την πάροδο της τριετίας.

Δεν θα ζητηθούν αναδρομικά

Η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εργασίας δεν θα ζητηθεί καμία καταβολή αναδρομικών από τους δικαιούχους.

Όπως ανέφερε, οι συνταξιούχοι χηρείας δεν θα οφείλουν «ούτε ένα ευρώ» αναδρομικά.

Τι θα ισχύσει για τους δικαιούχους

Σύμφωνα με την υπουργό, όλοι οι δικαιούχοι που υπάγονται στο ισχύον πλαίσιο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος και μετά την τριετία.

Παράλληλα, σε περίπτωση σώρευσης, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δύο εθνικές συντάξεις.

Όσοι είχαν ήδη υποστεί τη μείωση του νόμου Κατρούγκαλου θα δουν τη σύνταξή τους να επανέρχεται στο 70%.

«Τέλος στην αβεβαιότητα»

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι με τη ρύθμιση οι συνταξιούχοι απαλλάσσονται από ένα καθεστώς αβεβαιότητας.

Όπως σημείωσε, αποκαθίσταται η ασφάλεια δικαίου και ενισχύεται η προστασία των οικογενειών που έχουν χάσει τον άνθρωπό τους.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λαϊκό Λαχείο: Σε Αττική, Ιωάννινα, Βόλο και Καβάλα οι μεγάλοι νικητές Μαΐου και Ιουνίου

Λαχνοί του Λαϊκού Λαχείου και μεγάλα κέρδη σε Αττική, Ιωάννινα, Βόλο και Καβάλα
image_print

Τέσσερις μεγάλοι νικητές στο Λαϊκό Λαχείο

Τέσσερις μεγάλους νικητές ανέδειξε το Λαϊκό Λαχείο τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, με κάθε έναν από τους υπερτυχερούς να κερδίζει από 250.000 ευρώ.

Οι τυχεροί λαχνοί αγοράστηκαν από λαχειοπώλες σε Αττική, Βόλο, Ιωάννινα και Καβάλα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι η τύχη μπορεί να χαμογελάσει σε κάθε γωνιά της χώρας.

Χιλιάδες μικρότεροι νικητές

Πέρα από τους τέσσερις μεγάλους νικητές, το ίδιο διάστημα το Λαϊκό Λαχείο ανέδειξε ακόμη 2.042 νικητές, οι οποίοι κέρδισαν έπαθλα από 100 έως 15.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην 26η κλήρωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 19:00.

Κέρδη έως 2 εκατ. ευρώ στην επόμενη κλήρωση

Στην επόμενη κλήρωση, οι παίκτες του Λαϊκού Λαχείου διεκδικούν συνολικά κέρδη που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το παιχνίδι της Allwyn προσφέρει 50% πιθανότητες για κέρδη τουλάχιστον 10 ευρώ στην πεντάδα, όταν ο μονός ή ζυγός λήγοντας του λαχνού αντιστοιχεί στο τελευταίο ψηφίο του Μεγάλου Λαχνού της κλήρωσης.

Τα μικρότερα έπαθλα

Εκτός από το μεγάλο έπαθλο του τρίδυμου λαχνού, η κλήρωση της Τετάρτης θα μοιράσει και μικρότερα ποσά στους παίκτες.

Λαχνοί που έχουν τον ίδιο αριθμό με τον Μεγάλο Λαχνό σε άλλες σειρές, εκτός από τον τρίδυμο, θα κερδίσουν από 15.000 ευρώ.

Από τους υπόλοιπους 139 λαχνούς κάθε σειράς, τα κέρδη κυμαίνονται από 50 έως 5.000 ευρώ.

Πώς μπορούν να παίξουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι παίκτες μπορούν να προμηθεύονται λαχνούς από το δίκτυο καταστημάτων Allwyn και από λαχειοπώλες σε όλη την Ελλάδα.

Το κόστος είναι 10 ευρώ ανά πεντάδα και 2 ευρώ ανά λαχνό.

Για την κλήρωση της Τετάρτης είναι διαθέσιμη και η εκτυπωμένη μορφή, με δυνατότητα επιλογής λήγοντα και χιλιάδας, καθώς και επιλογής τυχαίου μονού ή ζυγού λήγοντα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en