Quantcast
Connect with us

AUTOMOTO

Τέλη κυκλοφορίας με πρόστιμα για όσους καθυστερήσουν την πληρωμή

image_print

«Τσουχτερά» πρόστιμα θα πληρώσουν όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν φροντίσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου την εκκρεμότητα τα τέλη κυκλοφορίας για το 2018.

Τα τέλη κυκλοφορίας παραμένουν αμετάβλητα συγκριτικά με πέρυσι, και οι φορολογούμενοι θα καταβάλουν ακριβώς το ίδιο ποσό με αυτό που πλήρωσαν τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ η επιβολή των προστίμων γίνεται άμεσα και αυτόματα.

Όσοι δεν θα πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας θα καταβάλουν πρόστιμο ίσο με την αξία τους. Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί.

Για παράδειγμα, αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ πρέπει να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας ύψους 135 ευρώ, από αρχές Ιανουαρίου 2018 θα πρέπει να πληρώσει 270 ευρώ.

Γι’ αυτήν την οφειλή ο φορολογούμενος θα έχει τη δυνατότητα να τη ρυθμίσει ύστερα από ένα μήνα με την πάγια ρύθμιση σε 24 δόσεις, αλλά η βεβαιωθείσα οφειλή επιβαρύνεται με τους προβλεπόμενους τόκους. Ωστόσο έως και την οριστική εξόφληση του ποσού ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μεταβιβάσει το όχημα του.

Όσοι επιθυμούν να καταθέσουν πινακίδες πρέπει να υποβάλουν δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες του οχήματος στην εφορία ως τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Επειδή ωστόσο η καταληκτική ημερομηνία είναι Κυριακή, όσοι θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους, θα πρέπει να το κάνουν έως την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μπορούν επίσης να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων.

newsbeast.gr

Click to comment

Απάντηση

AUTOMOTO

ΟΕΒΕ Καβάλας: Αίτημα για απλούστευση στη μεταβίβαση οχημάτων

Καβάλα-ΟΕΒΕ αίτημα για απλούστευση διαδικασίας μεταβίβασης οχημάτων
image_print

Την κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης βεβαίωσης μη οφειλής τελών κυκλοφορίας κατά τη διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων και Βιοτεχνών Νομού Καβάλας.

Με επιστολή της, η Ομοσπονδία θέτει ζήτημα απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών, επισημαίνοντας ότι η Δημόσια Διοίκηση έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντικά βήματα ψηφιοποίησης και διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την ΟΕΒΕ Καβάλας, η συγκεκριμένη υποχρέωση αποτελεί διαδικαστική απαίτηση που πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς ο έλεγχος για την ύπαρξη ή μη οφειλών μπορεί να πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω των διαθέσιμων πληροφοριακών συστημάτων.

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι αντίστοιχη πρακτική εφαρμόζεται ήδη σε άλλες διοικητικές διαδικασίες, όπως αυτές που διεκπεραιώνονται μέσω των ΚΕΠ, όπου οι πολίτες δεν καλούνται να προσκομίσουν σχετική βεβαίωση όταν δεν υπάρχουν οφειλές.

Όπως αναφέρει, η κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης της βεβαίωσης θα συμβάλει στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην ταχύτερη ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων, στην εξοικονόμηση χρόνου για πολίτες και υπαλλήλους και στην περαιτέρω ενίσχυση της ψηφιακής λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.

Η ΟΕΒΕ Καβάλας ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής της πρακτικής αυτής από την αρμόδια υπηρεσία ή, εφόσον απαιτείται κεντρική ρύθμιση, να διαβιβαστεί το αίτημα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Παράλληλα, δηλώνει διαθέσιμη για συνεργασία που θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των διοικητικών διαδικασιών και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων.

Την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Χατζηχρήστος, και ο Γενικός Γραμματέας, Παναγιώτης Κωνσταντινίδης.

Continue Reading

AUTOMOTO

ΚΤΕΟ: Νέοι έλεγχοι στα diesel για μικροσωματίδια

Ελλάδα – Νέοι έλεγχοι ΚΤΕΟ σε diesel αυτοκίνητα για μικροσωματίδια – 2027
image_print

Νέοι υποχρεωτικοί έλεγχοι στα diesel αυτοκίνητα έρχονται στα ΚΤΕΟ, με στόχο τον εντοπισμό οχημάτων που εκπέμπουν αυξημένα μικροσωματίδια και επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.

Στο πλαίσιο των νέων διατάξεων, οι έλεγχοι θα αφορούν πετρελαιοκίνητα οχήματα προδιαγραφών Euro 5, Euro 6, Euro VI και νεότερα. Πέρα από τη μέτρηση του συντελεστή θολερότητας «Κ», θα πραγματοποιείται πλέον και μέτρηση των εκπεμπόμενων μικροσωματιδίων.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ορίζεται στο 1.000.000 μικροσωματίδια ανά κυβικό εκατοστό. Με αυτόν τον τρόπο, οι έλεγχοι θα μπορούν να εντοπίζουν πιο αποτελεσματικά οχήματα με προβληματικά ή αφαιρεμένα φίλτρα μικροσωματιδίων, γνωστά ως DPF.

Η νέα διαδικασία αφορά τόσο τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο σε δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, όσο και την έκδοση Κάρτας Καυσαερίων, καθώς και οδικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές.

Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και ο περιορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου η κυκλοφορία πετρελαιοκίνητων οχημάτων παραμένει αυξημένη.

Στην πράξη, τα diesel οχήματα που έχουν αφαιρεμένο ή μη λειτουργικό φίλτρο μικροσωματιδίων ενδέχεται να μην μπορούν να περάσουν επιτυχώς τον τεχνικό έλεγχο, εφόσον οι εκπομπές τους υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια.

Η ρύθμιση αφορά πετρελαιοκίνητα οχήματα Euro 5 και Euro 6 με πρώτη ταξινόμηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, καθώς και οχήματα Euro VI με πρώτη ταξινόμηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου 2027, δίνοντας μεταβατικό χρόνο προσαρμογής στους ιδιοκτήτες οχημάτων, στα συνεργεία και στην αγορά, πριν οι νέοι έλεγχοι γίνουν υποχρεωτικοί.

DNews Widget
Continue Reading

AUTOMOTO

Πρόστιμο έως 350 ευρώ για οδηγούς χωρίς Κάρτα Καυσαερίων

Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων – Πρόστιμα για οδηγούς που δεν την έχουν εκδώσει
image_print

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί με τα απαραίτητα έγγραφα που οφείλουν να έχουν για το όχημά τους, καθώς η έλλειψη ή η λήξη της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα που φτάνουν έως και τα 350 ευρώ.

Η Κάρτα Καυσαερίων πιστοποιεί ότι οι εκπομπές ρύπων του οχήματος βρίσκονται εντός των νόμιμων ορίων που προβλέπονται. Η κατοχή της είναι υποχρεωτική για όλα τα οχήματα που έχουν συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας τους.

Πού εκδίδεται πλέον η Κάρτα Καυσαερίων

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων μπορεί να εκδίδεται μόνο από συγκεκριμένα σημεία.

Πλέον, η έκδοση γίνεται από δημόσια και ιδιωτικά ΚΤΕΟ, καθώς και από ειδικά εξουσιοδοτημένα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων.

Για να μπορεί ένα συνεργείο να εκδώσει νόμιμα Κάρτα Καυσαερίων, θα πρέπει ο τεχνικός να διαθέτει άδεια άσκησης επαγγέλματος, ενώ η επιχείρηση πρέπει να έχει άδεια λειτουργίας για έλεγχο συστημάτων εξαγωγής καυσαερίων και κατάλληλα βαθμονομημένο εξοπλισμό.

Τι ισχύει για τις κάρτες που έχουν ήδη εκδοθεί

Οι Κάρτες Ελέγχου Καυσαερίων που έχουν εκδοθεί από συνεργεία επισκευής οχημάτων ή κέντρα ελέγχου μέχρι τη δημοσίευση του νέου πλαισίου διατηρούν την ισχύ τους μέχρι τη λήξη τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί που έχουν ήδη σε ισχύ Κάρτα Καυσαερίων δεν χρειάζεται να την επανεκδώσουν πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης.

Κάθε πότε πρέπει να εκδίδεται

Η έκδοση Κάρτας Καυσαερίων είναι υποχρεωτική κάθε χρόνο για τα οχήματα που έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος κυκλοφορίας τους.

Για τη χρονιά κατά την οποία ένα Ι.Χ. περνά από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ, η Κάρτα Καυσαερίων ενσωματώνεται στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου. Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης δεν χρειάζεται να κάνει κάποια επιπλέον ενέργεια.

Τα πρόστιμα για τους οδηγούς

Τα πρόστιμα διαμορφώνονται ανάλογα με την παράβαση.

Αν η Κάρτα Καυσαερίων έχει εκδοθεί αλλά δεν βρίσκεται μέσα στο όχημα, το πρόστιμο είναι 30 ευρώ.

Αν η κάρτα έχει λήξει ή δεν έχει εκδοθεί, αλλά οι ρύποι του οχήματος δεν υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, το πρόστιμο ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Αν οι ρύποι του οχήματος είναι εκτός των νόμιμων ορίων, τότε το πρόστιμο φτάνει τα 350 ευρώ, ενώ προβλέπεται και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 70 ημέρες.

Πόσο κοστίζει η έκδοση

Η διαδικασία έκδοσης της Κάρτας Καυσαερίων διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

Το κόστος κυμαίνεται συνήθως από 10 έως 12 ευρώ, ανάλογα με το σημείο έκδοσης.

Η έγκαιρη έκδοση και ανανέωση της κάρτας προστατεύει τους οδηγούς από πρόστιμα και διασφαλίζει ότι το όχημα πληροί τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en