Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Σύριζα Καβάλας | Θλιβερή πρωτιά για το Νοσοκομείο Καβάλας

image_print

Από την πρώτη στιγμή που η πανδημία έκανε την εμφάνισή της στην χώρα μας, έγινε αντιληπτό ότι για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε, χρειαζόμαστε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας- μιας που οι ιδιώτες φρόντισαν να κάνουν σαφές ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το έργο. Αυτό, άλλωστε, τόνισαν σε δηλώσεις τους, τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.Στην συνέχεια, και ενώ για ενάμιση χρόνο το ΕΣΥ ανταπεξήλθε στην αντιμετώπιση της νόσου χάρη στην αυτοθυσία την υγειονομικών, η κυβέρνηση ξέχασε τις αρχικές δηλώσεις στήριξης και τα χειροκροτήματα για τους υγειονομικούς, οι οποίοι πλήρωσαν ακόμα και με νεκρούς την αυτοθυσία που επέδειξαν, και σταδιακά επανήλθε στο αρχικό της σχέδιο: στη διάλυση του Συστήματος Υγείας και των δομών του. Κύριο εργαλείο σε αυτή της την εμμονή είναι η «συνεργασία» του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο να συζητούμε σήμερα τη σύναψη σύμβασης με ιδιωτική κλινική, η οποία θα «νοικιάζει» στο Νοσοκομείο Καβάλας νοσηλευτές. Πάντως, είναι απορίας άξιο πώς μπορεί μια κλινική να αφαιρεί από το δυναμικό της περίπου 20 εργαζόμενους και να συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες. Προκύπτει, επίσης, το ερώτημα σε ποιες θέσεις και σε ποιες κλινικές θα κληθεί να εργαστεί το εν λόγω νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν αποτελεί δικαιολογία η άρνηση των υποψήφιων επικουρικών νοσηλευτών να καλύψουν τις κακοπληρωμένες και πρόσκαιρες θέσεις που προκήρυξε το Νοσοκομείο. Γιατί ,εάν είχε γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης, οι θέσεις που προκηρύσσονται έπρεπε να είναι μόνιμες. Εξάλλου, τα κενά σε Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό είναι τόσο μεγάλα που είναι υποχρέωση της πολιτείας να τα καλύψει με μόνιμες προσλήψεις και όχι να ψάχνει για μπαλώματα της τελευταίας στιγμής, με τρίμηνες συμβάσεις.

Το δικό μας σχέδιό, λαμβάνοντας υπόψη και τα δεδομένα της πανδημίας, προβλέπει:

• Γενναία αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με δύο δισ. από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Με προοπτική σε βάθος τετραετίας να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε δαπάνες για την υγεία, που είναι στο 7% του ΑΕΠ.

• Ριζική αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε να καταπολεμήσουμε το brain drain, με τον εισαγόμενο μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ. Και ανάλογη προσαρμογή στις υπόλοιπες βαθμίδες.

• Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών σε αντικατάσταση όσων αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο χωρίς να αντικατασταθούν.

• Την πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

• Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, τη μάχη κατά της πανδημίας.

• Την ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών. Γιατί αν αυτοί δεν δικαιούνται αυτό το καθεστώς ποιοι άραγε το δικαιούνται;

• Την ιδιαίτερη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με τριπλασιασμό των δομών ΤΟΜΥ. Από τις 127 που λειτουργούν σήμερα και εμείς τις ανοίξαμε – όταν μας χλεύαζε τότε ο κ. Μητσοτάκης ότι θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα Σοβιετική Ένωση- σήμερα έχουμε στόχο να πάμε στις 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Διότι αν δεν δώσουμε έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας δεν θα μπορούμε να έχουμε ένα διαφορετικό ΕΣΥ.

• Στην εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για όλους τους πολίτες.

• Στη λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας.

• Σε ένα δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ` οίκον Φροντίδας.

Μετά την πανδημία, το Νέο ΕΣΥ αποτελεί πλέον εθνική επιταγή.

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Θάσος: Με δημιουργία και όμορφες αναμνήσεις ολοκληρώθηκε το 14ο Θερινό Σχολείο Τέχνης

Θάσος-παιδιά στο 14ο Θερινό Σχολείο Τέχνης του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων Το Κάστρο
image_print

Με όμορφες εικόνες, δημιουργικές εμπειρίες και έντονα συναισθήματα ολοκληρώθηκε το 14ο Θερινό Σχολείο Τέχνης του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο».

Για ακόμη μία χρονιά, οι χώροι των Αποθηκών, τα μουσεία, το εργαστήρι του Κώστα Λόβουλου και η γύρω περιοχή γέμισαν με τις φωνές και τα χαμόγελα των παιδιών, τα οποία συμμετείχαν σε ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, σε μια εποχή κατά την οποία τα παιδιά έχουν αυξημένη ανάγκη από ουσιαστικά ερεθίσματα, δημιουργική απασχόληση και επαφή με τον πολιτισμό, δράσεις όπως το Θερινό Σχολείο Τέχνης δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά πραγματική ανάγκη και επένδυση στο μέλλον του τόπου.

Το Θερινό Σχολείο Τέχνης προσφέρεται εδώ και 14 χρόνια εντελώς δωρεάν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιμεναρίων «Το Κάστρο», ο οποίος καλύπτει το σύνολο των εξόδων, ώστε κανένα παιδί να μη στερείται τη χαρά της συμμετοχής.

Καθοριστική είναι η συμβολή του συνεργάτη και συντονιστή του Θερινού Σχολείου Τέχνης, Κώστα Βλαστάρη, καθώς και των εκπαιδευτικών και συνεργατών που προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο, τις γνώσεις και την αγάπη τους.

Το φετινό πρόγραμμα περιλάμβανε μουσική, γλυπτική, ζωγραφική, κουκλοθέατρο, σκάκι, εργαστήρι πειραμάτων, εργαστήρι ώχρας, παρασκευή σαπουνιού και αστροπαρατήρηση.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τους συνεργάτες Κώστα Καμαργιάνη, Χρήστο Πατουργιά, Άλεξ Παρασίδη, Σταύρο Σαραντίδη, Νατάσα Βιολιστή, Ελένη Σταματίου, Χρήστο Χριστίδη, Παναγιώτη Παζούλη και το ΕΚΦΕ Δράμας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται και στους ανθρώπους που αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες του Θερινού Σχολείου Τέχνης όλα αυτά τα χρόνια: τον Κώστα Λόβουλο, τον Άγγελο Ζαγοριανό, τον Ιορδάνη Καλαϊτζίδη και τον Κώστα Βλαστάρη.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» ανανεώνει το ραντεβού του με τα παιδιά για το 15ο Θερινό Σχολείο Τέχνης.

Φωτογραφικό υλικό:

DNews Widget
Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Ο «Ζέφυρος» επιστρέφει με θερινές προβολές στην αυλή του 5ου Γυμνασίου

Θερινός κινηματογράφος Ζέφυρος στην αυλή του 5ου Γυμνασίου Καβάλας.
image_print

Ο θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος» του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας επιστρέφει και φέτος, φιλοξενώντας τις προβολές του στην αυλή του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες ανακαίνισης της ιστορικής του έδρας.

Χάρη στη συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας και τη φιλοξενία του 5ου Γυμνασίου, οι κινηματογραφόφιλοι θα έχουν και φέτος την ευκαιρία να απολαύσουν ταινίες κάτω από τον έναστρο ουρανό, σε έναν χώρο που μετατρέπεται για ακόμη μία χρονιά σε θερινό σινεμά.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες πρώτης προβολής, δημιουργίες του παγκόσμιου κινηματογράφου αλλά και κλασικά αριστουργήματα, με δύο βασικούς θεματικούς άξονες: την πυρηνική οικογένεια μέσα από τη σύγχρονη κινηματογραφική ματιά και την αλληλεγγύη ως μοχλό στήριξης σε δύσκολες καταστάσεις.

Οι προβολές ξεκινούν στις 15 Ιουλίου και θα πραγματοποιούνται καθημερινά, εκτός Δευτέρας, στην αυλή του 5ου Γυμνασίου (Θ. Πουλίδου 14-16). Η ώρα έναρξης είναι 21:30 έως τις 16 Αυγούστου και 21:00 από τις 18 Αυγούστου, ενώ το εισιτήριο παραμένει στα 5 ευρώ.

Πρόγραμμα προβολών

  • 15-19 Ιουλίου: Οδός Μάλαγα (Calle Málaga) – Μαρόκο/Ισπανία (2025)
  • 21-23 Ιουλίου: Η Έμπιστη (Kuangye shidai) – Τουρκία (2025)
  • 24-26 Ιουλίου: Η Αγάπη που Απομένει (Ástin sem eftir er) – Ισλανδία (2025)
  • 28-30 Ιουλίου: Φράουλα και Σοκολάτα (Fresa y Chocolate) – Κούβα (1993)
  • 31 Ιουλίου – 2 Αυγούστου: Δυστυχώς Βρίζω (I Swear) – Μεγάλη Βρετανία (2025)
  • 4-6 Αυγούστου: Το Δείπνο του Φράνκο (La Cena) – Ισπανία (2025)
  • 7-9 Αυγούστου: Παγιδευμένοι (Shorta) – Δανία (2020)
  • 11-13 Αυγούστου: Ο Αντικαταστάτης (El Sustituto) – Ισπανία (2021)
  • 14-16 Αυγούστου: Το Πατρικό (La Casa) – Ισπανία (2024)
  • 18-20 Αυγούστου: Primavera – Ιταλία (2025)
  • 21-23 Αυγούστου: Το Παρίσι του Σουλεϋμάν (L’Histoire de Souleymane) – Γαλλία (2024)
  • 25-27 Αυγούστου: Μητέρα, Πατρίδα (Matria) – Ισπανία (2023)
  • 28-30 Αυγούστου: Η Μυστική Λέσχη (El Club) – Χιλή (2015)
  • 1-3 Σεπτεμβρίου: Lady Macbeth – Ηνωμένο Βασίλειο (2016)
  • 4 Σεπτεμβρίου: Σπασμένη Φλέβα (Ελλάδα, 2025), με παρουσία του σκηνοθέτη, ηθοποιών και συντελεστών της ταινίας.
  • 5 Σεπτεμβρίου: Εκδήλωση με θέμα «Από το καπνεμπόριο στον πολιτισμό: Η ζωντανή ιστορία του Σουηδικού Σπιτιού Καβάλας», με ελεύθερη είσοδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Ο Ξενοφών Κροκίδης αποχαιρετά την Περσεφόνη Παπαδοπούλου

Ο Ξενοφών Κροκίδης στο Νοσοκομείο Καβάλας.
image_print

Με ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κείμενο, ο Διευθυντής του Παθολογικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Ξενοφών Κ. Κροκίδης, αποχαιρετά τη Συντονίστρια Διευθύντρια του Α’ Παθολογικού Τμήματος, Περσεφόνη (Φόνη) Παπαδοπούλου, με αφορμή τη συνταξιοδότησή της.

Ο κ. Κροκίδης περιγράφει τη συνεργασία τους που διήρκεσε περισσότερο από δύο δεκαετίες, σκιαγραφώντας άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας της γιατρού και αναδεικνύοντας την προσφορά της τόσο στην Παθολογική Κλινική όσο και στην ανάπτυξη της σύγχρονης Ογκολογίας στο Νοσοκομείο Καβάλας.

Στο κείμενο κάνει λόγο για μια κλινική που λειτουργούσε ως «οικογένεια», με στενούς δεσμούς μεταξύ γιατρών, νοσηλευτών και προσωπικού, ενώ επισημαίνει ότι η Περσεφόνη Παπαδοπούλου ενθάρρυνε διαρκώς την επιστημονική κατάρτιση των συνεργατών της, μέσα από συμμετοχές σε συνέδρια, μετεκπαιδευτικά μαθήματα και ερευνητικές εργασίες.

Παράλληλα, αναφέρεται στις αρχές που τη χαρακτήριζαν, όπως η ειλικρίνεια, η εργατικότητα και η αποστροφή της απέναντι στο ψέμα και την τεμπελιά, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούσε πρότυπο για τους νεότερους γιατρούς.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη συμβολή της στην ογκολογική φροντίδα των ασθενών της περιοχής, μετά τη μετεκπαίδευσή της στο Θεαγένειο, καθώς και στο σημαντικό αποτύπωμα που αφήνει πίσω της, έχοντας εκπαιδεύσει εκατοντάδες νέους γιατρούς και προσφέρει τις υπηρεσίες της σε χιλιάδες ασθενείς.

Ο Ξενοφών Κροκίδης κλείνει το αφιέρωμά του με μια προσωπική εξομολόγηση, ευχαριστώντας την Περσεφόνη Παπαδοπούλου για τη στήριξη που του παρείχε όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στην επαγγελματική του πορεία όσο και στη δράση του στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας.

Αυτούσιο το κείμενο του Ξενοφώντα Κ. Κροκίδη

Η δικιά μου Φόνη …

του Ξενοφώντα Κ. Κροκίδη

Παθολόγου

Διευθυντή Παθολογικού Τομέα

Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

Πρόσφατα, η κοινή γνώμη της πόλης και της περιοχής μας ενημερώθηκε για την συνταξιοδότηση της Συντονίστριας Διευθύντριας του Α΄ Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου μας κυρίας Περσεφόνης Παπαδοπούλου, από ένα άκρως συγκινητικό δημοσίευμα της ΠΡΩΙΝΗΣ, το οποίο διακατέχονταν από απεριόριστο σεβασμό στο πρόσωπό της αλλά παράλληλα έκανε αναφορά στη συμβολή της στη θεμελίωση της σύγχρονης Ογκολογίας στη Καβάλα. Στις επόμενες γραμμές, θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω κάποιες άγνωστες – για το ευρύ κοινό – πτυχές της προσωπικότητάς της που βασίζεται στη συμπόρευσή μας για δύο και πλέον δεκαετίες στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας.

Αν υπάρχει μια λέξη που συμπυκνώνει τη λειτουργία της Α΄ Παθολογικής Κλινικής, επί των ημερών της Φόνης Παπαδοπούλου, αυτή είναι η λέξη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Είμασταν όλοι μαζί, γιατροί (ειδικοί και ειδικευόμενοι), νοσηλευτές/τριες, προσωπικό καθαριότητας και άλλοι, τόσο στις χαρές (γεννήσεις, βαπτίσεις, γάμοι), όσο και στις λύπες (κηδείες) συναδέλφων, συγγενών ή προσφιλών μας προσώπων. Η ονομαστική γιορτή και τα γενέθλια του κάθε μέλους της οικογένειάς μας, είχε μια ξεχωριστή αντιμετώπιση. Η επιστροφή μας από κάποιο ολιγοήμερο η πολυήμερο ταξίδι συνοδευόταν πάντα από κάποιο αναμνηστικό η συμβολικής σημασίας δώρο, όπως ακριβώς κάνουμε και με τα μέλη των οικογενειών μας. Δε θα ξεχάσω βέβαια τα «τρικούβερτα γλέντια» που κάναμε κάθε αρχή του χρόνου, κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας της Κλινικής, όπου δινόταν σε όλους μας η δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε και άλλα ταλέντα μας.

Επίσης, αν υπήρχε ένας και μόνος επιθετικός προσδιορισμός με τον οποίο θα χαρακτήριζα την καθημερινότητα της Α΄ Παθολογικής Κλινικής,  αυτός θα ήταν η λέξη «ΖΩΝΤΑΝΗ» Κλινική. Σαν «μάνα του λόχου» ρύθμιζε έγκαιρα τη συμμετοχή, όχι μόνο των γιατρών (ειδικών και ειδικευόμενων) αλλά και νοσηλευτριών, σε Συνέδρια, Συμπόσια, Ημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τόσο για την επιμόρφωσή μας, όσο και για την παρουσίαση εργασιών που είχαν εκπονηθεί από την Κλινική μας. Ο ενθουσιασμός και η δίψα για μάθηση των γιατρών της Κλινικής, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι τα Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα πραγματοποιούνταν εκτός ωραρίου, τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να μην παρεμποδίζεται η πρωινή λειτουργία της Κλινικής. Μάλιστα, ο εισηγητής του κάθε μαθήματος φρόντιζε εκτός από τις διαφάνειες, να προετοιμάσει και έντυπες σημειώσεις για τους συμμετέχοντες στο μάθημα.

Δύο πράγματα που διαχρονικά απεχθάνεται η Φόνη, τόσο ως γιατρός, όσο και ως άνθρωπος είναι το ΨΕΜΑ και η ΤΕΜΠΕΛΙΑ. Εξοργιζόταν όταν – σπάνια – διαπίστωνε ότι ένας συνεργάτης της την απέκρυπτε την αλήθεια, ενώ ήταν «αλλεργική» με την οκνηρία κάποιων ελάχιστων συνεργατών της, όλα αυτά τα χρόνια που ασκούσε χρέη Διευθύντριας της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας. Φρόντιζε βέβαια η ίδια να δίνει το παράδειγμα, με την εργατικότητα, την ευθύτητά της και τη ζωντάνια της.

Αναφέρθηκα ήδη στην εισαγωγή μου, στη σημαντική συμβολή της Φόνης Παπαδοπούλου στη θεμελίωση της σύγχρονης Ογκολογίας στο Νοσοκομείο Καβάλας. Υπήρξαν βέβαια και Συνάδελφοι που δειλά – δειλά είχαν ξεκινήσει Χημειοθεραπείες πριν από αυτήν, αλλά η Φόνη μετά την Μετεκπαίδευσή της στο Θεαγένειο αφοσιώθηκε και στους ογκολογικούς ασθενείς της περιοχής μας, προσφέροντάς τους σύγχρονες θεραπείες σε έναν ομολογουμένως αξιοπρεπή χώρο που είχε διαμορφωθεί στον πρώτο όροφο του Σανατορίου.

Η πολυετής θητεία της Φόνης Παπαδοπούλου στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα με τις αμέτρητες χιλιάδες παθολογικών και ογκολογικών ασθενών που νοσήλευσε και αντιμετώπισε, καθώς επίσης και με τις εκατοντάδες νέων Γιατρών που εκπαιδεύτηκαν δίπλα της και τους οποίους υπεραγαπούσε σαν «πνευματικά» της παιδιά. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι … «η υστεροφημία είναι το αποτύπωμα που αφήνουμε όταν φύγουμε. Δεν χτίζεται με λόγια αλλά με έργα, με τη στάση μας, με τον τρόπο που αγγίξαμε τις ζωές των άλλων. Δεν έχει να κάνει με φήμη προσωρινή ούτε με τίτλους που χάνονται, είναι η μνήμη που μένει» (Χάρης Πολίτης, Καθρέπτης – Η αλήθεια χωρίς φίλτρα, Εκδόσεις Διόπτρα 2026).

Και πριν καταλήξω με λίγα λόγια επιλόγου, μια πολύ προσωπική εξομολόγηση. Η πορεία μου και η δράση μου στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας δε θα ήταν αυτή που είναι γνωστή στους Συναδέλφους μου και στους συμπολίτες μου, χωρίς την στήριξη, θα τολμούσα να πω και την ανοχή της Φόνης Παπαδοπούλου και φυσικά του αείμνηστου Θέμη Ζεκερίδη.

Σε λίγες μέρες η Φόνη Παπαδοπούλου έχει τα γενέθλιά της. Την ευχόμαστε ολόψυχα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΑ, να χαίρεται τις κόρες της που μεγαλουργούν στα ξένα ( Αμερική, Ελβετία) και προπαντός να απολαμβάνει τις μοναδικές στιγμές με τις δύο εγγονές της, την Κλειώ και την Περσεφόνη.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en