ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σύνοδος Κορυφής | Με νέα πρόταση θα επιστρέψει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, έπειτα από τις αποτυχημένες προσπάθειες για επίτευξη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενες δύο ημέρες.

Άπαντες αναμένεται να επιστρέψουν στο τραπέζι στη μία το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), με την ελπίδα ότι θα προκύψει συμφωνία.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα παρουσιάσει νέα πρόταση, με στόχο να κάμψει τις αντιστάσεις των «σκληρών» χωρών, όπως είναι η Ολλανδία, αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εχθές συνάντησε τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Παράλληλα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η θέση της Ελλάδας

Οι ελληνικές θέσεις συνοψίζονται σε τρία σημεία: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, Και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι φαινόταν πως δεν υπήρχε  περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Κουρτς από την πλευρά του υποστήριξε σε αυστριακά ΜΜΕ ότι οι θέσεις των «σκληρών» κέρδιζαν έδαφος.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version