ΚΑΒΑΛΑ

Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Νομού Καβάλας: «Τράπεζα Θεμάτων (ή Θαυμάτων & Θυμάτων) της Α΄ Λυκείου»

Τα μέλη του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Νομού Καβάλας μελετώντας τα θέματα που έχουν αναρτηθεί στην περιβόητη τράπεζα θεμάτων θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η προχειρότητα και το μικρό χρονικό διάστημα υλοποίησης του εγχειρήματος είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα (από την επιλογή των θεμάτων έως και τα διάφορα λάθη που υπάρχουν σ’ αυτά).

2.  Η ποιότητα / δυσκολία των θεμάτων είναι αναντίστοιχη της τρέχουσας εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Αναντίστοιχη δηλαδή με τα όσα διδάσκονται και στα όσα εξασκούνται οι μαθητές στο σχολείο και όσα οι ίδιοι, με την όποια καλή θέληση έχουν, είναι δυνατόν να αντλήσουν από τα σχολικά εγχειρίδια.

3.  Η τράπεζα θεμάτων δημοσιοποιείται αφού έχουν κλείσει τα σχολεία με αποτέλεσμα να μην δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να προετοιμαστούν ως προς τη δυσκολία και τη διαφορετικότητα των θεμάτων που καλούνται να απαντήσουν.

4. Εάν ο στόχος της τράπεζας είναι να καταστήσει πιο αντικειμενικές τις προαγωγικές εξετάσεις στα Λύκεια θα έπρεπε να εφαρμόζεται και για τα 4 θέματα και όχι μόνο στα μισά και σε θέματα που είναι ίδια για όλους τους μαθητές τουλάχιστον σε επίπεδο νομού. Επίσης η κλιμάκωση της δυσκολίας δεν είναι ίδια για όλα τα θέματα με αποτέλεσμα και πάλι να απομακρυνόμαστε από το στόχο της αντικειμενοποίησης των εξετάσεων.

Κατά συνέπεια η τράπεζα είναι:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ: αφού απαιτεί από τους μαθητές μια «θαυματουργική νοητική υπέρβαση» ώστε απότομα να ανταποκριθούν στο επίπεδό της, και

ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΥΜΑΤΩΝ: αφού τα συνήθη θύματα θα είναι και πάλι οι μαθητές και οι οικογένειές τους.

Θεωρήσαμε επιτακτική ανάγκη και ελάχιστη υποχρέωσή μας να προβούμε στις ανωτέρω επισημάνσεις διότι αποτελούμε δεκαετίες τώρα νόμιμους εκπαιδευτικούς φορείς που με υπευθυνότητα πασχίζουμε προκειμένου να δώσουμε στους μαθητές όλα τα απαιτούμενα εφόδια ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις όχι μόνο της τράπεζας θεμάτων αλλά και των πλέον απαιτητικών εκπαιδευτικών προκλήσεων που θα συναντήσουν μπροστά τους ως φοιτητές και ως επιστήμονες.

Ως θεσμός η τράπεζα θεμάτων δεν μας βρίσκει αντίθετους, αρκεί να ανακοινώνεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς να είναι σωστά δομημένη, οργανωμένη και να συμβαδίζει η δυσκολία της με αυτήν που ορίζουν τα σχολικά εγχειρίδια.

ΑπάντησηΑκύρωση απάντησης

Exit mobile version