Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας πρωθυπουργού | Η Ελλάδα θα βρεθεί ένοπλα στο πλευρό της Κύπρου αν χρειαστεί

Για την Ελλάδα η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου αποτελεί προτεραιότητα, ύψιστο εθνικό, ηθικό και πολιτικό καθήκον, σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρο Διακόπουλο, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί επίθεση η Κυπριακή Δημοκρατία και να μη βρεθεί ένοπλα η χώρα μας στο πλευρό της.

Σε συνέντευξή του στη «Σημερινή της Κυριακής», η οποία δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα simerini.sigmalive.com, ο κ. Διακόπουλος ξεκαθαρίζει, παράλληλα, τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο για την έναρξη ενός πιθανού ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας πως για την Αθήνα η μοναδική διαφορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενώ για τα θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών εξηγεί πως προτεραιότητα για την Αθήνα είναι η εξουδετέρωση του μνημονίου Σαράτζ-Τουρκίας, γιατί αυτό και μόνο αποκόπτει οριστικά την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο και κατ’ επέκτασιν την Κύπρο «και στη βάση αυτή και μόνο πρέπει να δούμε την ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου».

Τέλος, αναφορικά με την πρόσφατη τοποθέτησή του ότι οι περιπτώσεις του «Urucs Reis» και του «Barbaros» είναι διαφορετικές, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, διευκρινίζει ότι σκοπός του ήταν να τονίσει με έμφαση την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους, προσθέτοντας πως στην περίπτωση του «Urucs Reis» η Τουρκία δεν πήγαινε να κάνει μόνο μια καταπάτηση, αλλά και εν δυνάμει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. «Αυτή της η προσπάθεια αποτράπηκε με τον τρόπο που απετράπη και η Τουρκία αναδιπλώθηκε. Στην Κύπρο, όμως, η Τουρκία είναι υπότροπη!», επισήμανε.

Μόνο μια διαφορά στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία

Όπως σημείωσε ο κ. Διακόπουλος, «η μοναδική διαφορά στο τραπέζι του διαλόγου είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αυτό άλλωστε συζητάμε εδώ και σχεδόν 20 έτη στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που σταμάτησαν το 2016. Διαφορές που προκύπτουν από μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις δεν μπορούν να έχουν και δεν είχαν καμία θέση στο πλαίσιο ενός διαλόγου που στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό καθεστώς απειλών και έμπρακτων αμφισβητήσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας μετά την απόφαση της Τουρκίας να απόσχει των παράνομων στοχεύσεών της μετά την de facto ακύρωση της Navtex της 21ης Ιουλίου, συνεπεία της ελληνικής αντίδρασης όπως αυτή εκδηλώθηκε σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Μένει να δούμε, εάν η Τουρκία εννοεί αυτό που λέει και αν θα προσέλθει στην επανέναρξη των διμερών διερευνητικών συζητήσεων καλόπιστα».

Όσον αφορά το με ποιο πλαίσιο θα γίνει αυτός ο διάλογος και με ποιους διαμεσολαβητές, απάντησε πως αυτό «θα γίνει με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, όχι τις αυθαίρετες παρερμηνείες του ΔΔΘ από την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμιά Ελληνική Κυβέρνηση που θα συζητούσε τις θεωρίες περί Γκρίζων Ζωνών, την αποστρατιωτικοποίηση των απειλούμενων από τη Στρατιά του Αιγαίου νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, πόσω μάλλον την αξίωση εφαρμογής του εξωφρενικά παράνομου και γεωγραφικά παράλογου μνημονίου οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ δύο κρατών που δεν διαθέτουν καν κοινά θαλάσσια σύνορα.

Η μέθοδος του διαλόγου είναι η επανενεργοποίηση των ομάδων διερευνητικών επαφών που δεν έχουν συναντηθεί από το 2016, ενώ ο μόνος ευδόκιμος διαμεσολαβητής είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο, για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να καταλήξουμε με την Τουρκία σε υπογραφή συνυποσχετικού κοινής προσφυγής».

Πολύμορφη η στήριξη προς την Κύπρο

Για το ποιες είναι οι ευθύνες της Ελλάδας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δεδομένης της εισβολής της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας; Θεωρείτε πως όλα όσα έπραξε και πράττει η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη της ΚΔ επαρκούν, σημείωσε: «Οι ευθύνες της Ελλάδας απορρέουν από την τήρηση του πνεύματος και του γράμματος των συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας των ιδρυτικών για την Κυπριακή Δημοκρατία συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου, αλλά και από την κοινή μας εδώ και χιλιετίες εθνική και πνευματική ταυτότητα.

Η στήριξη της Ελλάδος προς την Κύπρο εκφράζεται και πέρα από το πλέγμα των νομικών εγγυητικών της υποχρεώσεων, μέσα από διμερείς πρωτοβουλίες, όπως η συνεργασία στους τομείς Άμυνας και Ασφάλειας, όπως πρόσφατα είδαμε, με τη διενέργεια κοινών αεροναυτικών ασκήσεων το περασμένο φθινόπωρο ανάμεσα στην ελληνική Π.Α., το Π.Ν., την ΕΛΔΥΚ και την Εθνική Φρουρά».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε επί του θέματος «Τέλος, καλό είναι να μην ξεχνάμε και τη μέγιστη συνεισφορά της Ελλάδας στην ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Έτσι, η στήριξη που προσφέρει η Ελλάδα στην Κύπρο εκφράζεται και από τον τακτικό συντονισμό των κοινών μας διπλωματικών πρωτοβουλιών, ιδίως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου προωθούμε μαζί πακέτο διευρυμένων κυρώσεων έναντι της τουρκικής οικονομίας, οι οποίες σε αρχικό στάδιο θα συζητηθούν σε επίπεδο έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. στα τέλη του Αυγούστου.

Θα ήθελα, ωστόσο, να είμαι απολύτως σαφής ως προς το γεγονός ότι τις παραμέτρους και τις προτεραιότητες της στήριξης της Ελλάδος προς την Κυπριακή Δημοκρατία τις αποφασίζει η εκάστοτε νομίμως Εκλεγμένη Κυβέρνηση, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ανεξάρτητο κράτος, κάτι το οποίο σεβόμαστε και στηρίζουμε. Η συμπεριφορά μας είναι σε πλήρη αντιδιαστολή με τη συμπεριφορά της Τουρκίας προς την ψευδοκυβέρνηση του παράνομου ψευδοκράτους που οικοδομεί η κατοχική Τουρκία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου από το 1983».

Δυναμιτίζει με τις Navtex η Άγκυρα

Στη συνέχεια ο κ. Διακόπουλος απάντησε αναφορικά με μια πρόσφατη δήλωσή του, η οποία άφηνε να εννοηθεί ότι άλλο η περίπτωση «Orucs Reis» και άλλο το «Barbaros» και σχολιάστηκε έντονα στην Κύπρο. Όπως διευκρίνισε: «Σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να διευκρινίσω την καλόπιστη, θέλω να πιστεύω, σύγχυση που έχει προκληθεί. Αυτό που εννοούσα και εννοώ είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία επιχείρησε μέσω του “Orucs Reis” να εκτελέσει τέτοιας κλίμακας παράνομη σεισμογραφική έρευνα εντός τμήματος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με συνοδεία, μάλιστα, όλου του Στόλου της!

Η Τουρκία δεν πήγαινε έτσι, να κάνει μόνο μια καταπάτηση, αλλά και εν δυνάμει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο. Αυτή της η προσπάθεια αποτράπηκε με τον τρόπο που απετράπη και η Τουρκία αναδιπλώθηκε. Στην Κύπρο, όμως, η Τουρκία είναι υπότροπη!

Επίσης, σκοπός μου ήταν να τονίσω με έμφαση την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους. Στις επιμέρους διαφορές των δύο περιπτώσεων συμπεριλαμβάνω και το γεγονός ότι στην περίπτωση του “Orucs Reis” είχαμε απόπειρα επιβολής τετελεσμένων μέσω επιθετικής διεκδίκησης, ενώ στην Κύπρο υπάρχει ΑΟΖ κατοχυρωμένη με διεθνή συμφωνία. Εξ ου και χαρακτήρισα την πράξη της Τουρκίας ως πειρατεία. Η αλήθεια είναι πως, παρότι η Κύπρος υφίσταται μια καθ’ υποτροπή βάναυση και κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η νομική της θέση είναι από πλευράς Διεθνούς Δικαίου πιο ισχυρή, γιατί βασίζεται σε Διεθνείς Συμφωνίες».

«Τέλος, θεώρησα πως δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή της έκδοσης της navtex για το Barbaros από πλευράς Τουρκίας. Έγινε αμέσως μετά την αναδίπλωση της προσπάθειας ερευνών του Orucs Reis σε μια ύστατη (μέχρι την επόμενη) προσπάθεια να δυναμιτίσει τη διαδικασία επανέναρξης διερευνητικών επαφών. Έτσι, η Τουρκία προσπάθησε να ενοποιήσει τις δύο περιπτώσεις και εγώ ήθελα να της καταστήσω σαφές πως η Κύπρος είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη και οι δύο περιπτώσεις ούτε ενοποιούνται, ούτε συμψηφίζονται, ούτε μπορεί να χρησιμοποιήσει το ένα Κράτος για να πιέσει το άλλο», επισήμανε.

Και καταληκτικά επί του θέματος, ανέφερε: «Δυστυχώς, οι πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας και η αποστολή του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ δυναμιτίζουν εκ νέου, αλόγιστα, το κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θέλω να είμαι σαφής, όπως ήταν σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ της Ελλάδος κ. Δένδιας στις 31 Ιουλίου, ότι η Κύπρος θα έχει από την Ελλάδα τη στήριξη που θα ζητήσει και πως ήδη εργαζόμαστε από κοινού με τη Λευκωσία για την επιβολή θεματικά διευρυμένων, ποιοτικά αυστηρότερων και πολιτικά αποτελεσματικότερων κυρώσεων».

Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών

Αναφορικά με το τι εμποδίζει την Ελλάδα από του να προχωρήσει σε συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε: «Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος είναι χώρες που κινούνται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Διεθνή Νομιμότητα. Προχωρούμε σε οριοθετήσεις μεθοδικά, αλλά πάντα λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον. Η υπογραφή του μνημονίου Σαράτζ-Τουρκίας έχει αλλάξει την ανάλυση κινδύνου και έχει καταστήσει επιτακτική την ανάγκη μιας ολιστικής ρύθμισης με όλα τα παράκτια κράτη. Ξεκινήσαμε από την Ιταλία κλείνοντας μια εκκρεμότητα, που επίσης χρόνιζε από το 1977.

Συνεχίζουμε με την Αίγυπτο, όπου οι συνθήκες είναι πολύ πιο δύσκολες συγκριτικά με τη διαπραγμάτευση της Ιταλίας για γνωστούς και ευνόητους λόγους. Θυμίζω, επίσης, ότι η διαπραγμάτευση αυτή ξεκίνησε το 2005. Τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο δεν συνεπάγεται οριστική ή τελική οριοθέτηση. Επίσης, δεν μπορούμε να προδικάσουμε την κατάληξη μιας ζωντανής εν εξελίξει διαπραγμάτευσης, η οποία αποτελεί μια δύσκολη πολυπαραγοντική εξίσωση που επηρεάζεται από την ευρύτερη περιφερειακή δυναμική, όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως και η οριοθέτηση μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου είναι και αυτή εν μέρει τμηματική».

Και πρόσθεσε: «Η προτεραιότητά μας είναι να εξουδετερώσουμε το μνημόνιο Σαράτζ-Τουρκίας, γιατί αυτό και μόνο αποκόπτει οριστικά την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο και κατ’ επέκτασιν την Κύπρο και στη βάση αυτή και μόνο πρέπει να δούμε την ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου. Μια οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο δεν βοηθάει άμεσα σε κάτι τέτοιο, γιατί δεν υπάρχουν θαλάσσιες ζώνες προς οριοθέτηση μεταξύ Κύπρου-Λιβύης. Παρεμβάλλεται η Αίγυπτος.

Δεν θα ήταν συνετό, όταν θα αποφασίσουμε να πάμε σε οριοθέτηση Κύπρου-Ελλάδας, εκτός από την αρνητική στάση της Τουρκίας, να έχουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν αρνητική στάση και της Αιγύπτου, γιατί τότε τα πράγματα, ακόμη και εάν προσφύγουμε στη Χάγη, θα είναι αρνητικά και για τα δύο κράτη. Θέλει υπομονή και επιμονή. Η πιθανότητα μιας μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο δεν εγκαταλείπει ούτε την Κύπρο, ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην όποια θαλάσσια περιοχή θα μείνει προς μελλοντική οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενόπλως η Ελλάδα δίπλα στην Κύπρο

Τέλος, για το εάν θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει ενιαίος αμυντικός χώρος Κύπρου – Ελλάδας, ήταν σαφής: «Η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, δηλαδή των δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών, στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό. Από το 2011 και μετά, το “Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου” αντικαταστάθηκε με τη “Μόνιμη, Σταθερή και Αναβαθμισμένη Συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου στους Τομείς Άμυνας και Ασφάλειας”, προκειμένου να είναι συμβατό με το κείμενο της Συνθήκης της Λισσαβώνας της ΕΕ. Αυτή η συνεργασία από την οποία απορρέει απαίτηση για πρόληψη και επιτυχή αντιμετώπιση μιας κρίσης, όπως επίσης η υποχρέωση προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, αποτελεί ύψιστο εθνικό, ηθικό και πολιτικό καθήκον της Ελλάδος.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Κύπρος επίθεση και να μη βρεθεί ένοπλα η Ελλάδα στο πλευρό της. Μην ξεχνάτε ότι στην Κύπρο βρίσκεται μία από τις πιο ενισχυμένες και άρτια εξοπλισμένες Ταξιαρχίες των Ελληνικών Δυνάμεων, που είναι η ΕΛΔΥΚ».

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος

Την παραίτησή τους υπέβαλαν στον πρωθυπουργό ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κύριοι Παπασταύρου και Μπρατάκος είχαν κληθεί από τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στο Μαξίμου και εκεί του υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Όπως γνωστοποίησε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές με τον κ. Μητσοτάκη να τους ευχαριστεί για τη μέχρι τώρα συνεργασία τους.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου:

«Ο Υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, υπέβαλαν πριν από λίγο στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τις παραιτήσεις τους. Ο Πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία και έκανε αποδεκτές τις παραιτήσεις τους».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παραίτησή τους ήλθε μετά από συμμετοχή τους σε κοινωνική εκδήλωση η οποία έστειλε το λάθος μήνυμα για την κυβέρνηση.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, Αθανάσιος Μπίνης, υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους.

Κύκλοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επισημαίνουν πως «για όσους βιάζονται να το συνδέσουν με την τραγωδία των Τεμπών, διευκρινίζεται ότι επικεφαλής αυτής της διερεύνησης είναι, εκ του νόμου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του φορέα, με ειδίκευση στα σιδηροδρομικά ζητήματα».

Μάλιστα, τονίζεται ότι το αρμόδιο όργανο του οργανισμού, που απαρτίζεται από τρεις ερευνητές, ασχολείται με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, διεξάγοντας έρευνα ανεξάρτητη από τη δικαστική, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.

Το θέμα έφερε εχθές στη Βουλή (27/03) με ερώτηση προς την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Νέα δήλωση Παππά μετά τις αντιδράσεις | ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «ντίλαραν» μεταξύ τους, λέει η Νέα Δημοκρατία

«Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν ωριμάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Είδα και την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ακριβές ότι έγιναν τηλεφωνήματα, δεν έγιναν αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα προφανώς. Υπήρξε συνεννόηση και εκ των υστέρων διαμορφώθηκε ένα κείμενο, που το υπογράφουν τέσσερα κόμματα. Λοιπόν, αυτό προσπαθεί να το «δηλητηριάσει» η Νέα Δημοκρατία ως διαδικασία. Δεν θα τσιμπήσουμε». Τη δήλωση αυτή έκανε ο Νίκος Παππάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τη Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, απαντώντας στο εάν υπήρξαν διεργασίες για μια κοινοβουλευτική συμπόρευση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης πριν από το δημοσίευμα του «Βήματος».

«Θα ήταν ευχής έργον να είναι οι επαφές και συστηματικές και να έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες, για να κάνουμε αυτή την κίνηση και πιο νωρίς, διότι, να θυμίσω ότι λίγες μέρες πριν, είχαμε τη διαρροή δεδομένων προσωπικών των εκλογέων», πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Σχετικά με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που κάνει λόγο για «φαντασιώσεις», όσον αφορά τα λεγόμενα του κ. Παππά, ανέφερε τα εξής:

«Δε θα κάνω κανένα σχόλιο. Φαντασιώσεις είναι τα σενάρια συνωμοσίας, που διακινεί η Νέα Δημοκρατία, ότι αυτή η πρόταση δυσπιστίας έχει να κάνει με ταπεινά ελατήρια ή εντολές συμφερόντων. Η πρόταση δυσπιστίας ήταν μία αναγκαία κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, την οποία δεν μπορεί κανένα κόμμα από μόνο του να την πάρει, διότι δεν έχει τον αριθμό των πενήντα βουλευτών. Και όπως αντιλαμβάνεστε, καθώς το πολιτικό κλίμα επιβαρύνεται, όλα τα κόμματα ήρθαμε προ των ευθυνών μας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

«Έχουν συσσωρευθεί τόσα πολλά ζητήματα, που αφορούν τη λειτουργία του κράτους με διαφάνεια και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, που η πρωτοβουλία αυτή εκ μέρους της δημοκρατικής αντιπολίτευσης ήταν επιβεβλημένη. Εκεί είναι η πολιτική ουσία, όπως και η πολιτική ουσία είναι στην τοποθέτηση του κυρίου Καραμανλή, που καταχειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να αναλάβει απολύτως καμία ευθύνη», συμπλήρωσε.

«Η ουσία», τόνισε ακόμα ο κ. Παππάς, «βρίσκεται στο ότι εδώ πέρα είμαστε ενώπιον μιας ενορχηστρωμένης προσπάθειας συγκάλυψης». «Στην κορυφή της ορχήστρας -και μαέστρος- είναι ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, ο οποίος θα περιμένουμε σήμερα να έρθει στη Βουλή και να μας πει με ποιους μίλησε από το βράδυ του δυστυχήματος μέχρι τη μία και μισή το επόμενο μεσημέρι, που είπε ότι όλα δείχνουν ότι οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και μόνο, η τραγωδία. Ποιοι τον ενημέρωσαν, ποια στοιχεία είχε υπόψη του, που δεν τα είχε η αστυνομία εκείνη τη στιγμή ή οι ανακριτικές αρχές, τα οποία έχουν γίνει, θα λέγαμε σε παλιότερες εποχές, φέιγ βολάν», επισήμανε.

«Θα μπορούσαμε λοιπόν -και το λέω ευθαρσώς-, όπως το είπε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος χθες, να συμφωνήσουμε όλα τα κόμματα για μία προανακριτική, η οποία θα ανοίξει, θα παραπέμψει τον κύριο Καραμανλή στη Δικαιοσύνη και θα κλείσει. Να συμφωνήσει, λοιπόν, και η Νέα Δημοκρατία, να πάμε να το κάνουμε συγκροτημένα και να ακολουθήσει το παράδειγμα Σπίρτζη ο Καραμανλής. Ο Σπίρτζης μπήκε μπροστά και είπε: “Ζητάνε την πλήρη αλήθεια οι συγγενείς, ζητάω να ελεγχθώ”», είπε καταλήγοντας ο κύριος Παππάς.

Νέα Δημοκρατία: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «ντίλαραν» μεταξύ τους

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός, σημειώνει: «Όπως δήλωσε χθες ο κ. Παππάς, η συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας είχε προηγηθεί του δημοσιεύματος που ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε την Κυριακή ως αιτία για την κατάθεσή της.

Βάσει της αποκάλυψης Παππά, τα δύο κόμματα “ντίλαραν” μεταξύ τους, έχοντας προφανώς πλήρη γνώση του δημοσιεύματος πριν αυτό κυκλοφορήσει.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι δεν τους ενδιαφέρει ούτε ο πόνος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, ούτε το τι οδήγησε στο μοιραίο δυστύχημα, ούτε το πώς θα αποτραπεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

Τους ενδιαφέρει μόνο να ρίξουν την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αδυνατώντας να την αντιμετωπίσουν πολιτικά, όπως συμβαίνει σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια.

Το είδαμε με την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης για να κλείσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους φυλακή, όσο κυβέρνησαν, όπως έχει παραδεχτεί ο δικός τους Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αλλά κατ’ ουσίαν και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας.

Το είδαμε με τη δήλωση Πολάκη ότι “για να κερδίσουν τις εκλογές πρέπει να βάλουν κάποιους φυλακή”.

Σήμερα το βλέπουμε μπροστά από τις κουρτίνες με τις άθλιες δηλώσεις Φαραντούρη και την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών και πίσω από τις κουρτίνες με τα «ντιλαρίσματα» που καταδεικνύουν οι δηλώσεις Παππά».

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Δημοκρατία

Η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βούλας Κεχαγιά, στη Νέα Δημοκρατία έχει ως εξής:

«Απέναντι στη συγκάλυψη συσπειρώνεται ολόκληρη η κοινωνία, συσπειρώνεται η αντιπολίτευση. Ας το συνηθίσουν».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en