Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύλλογος Καταδρομών “Μέγας Αλέξανδρος” | Έτοιμος για την Αντιπυρική περίοδο

Η αντιπυρική περίοδος για το έτος 2021 έχει ξεκινήσει. Ο σύλλογος μας όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα είναι στο πλευρό της Πολιτικής Προστασίας και όλων των τοπικών φορέων όπως Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό Δήμος και Δασαρχείο κλπ..
Μέτρα Πυρασφάλειας – Εγκύκλιος Πυροσβεστικής Παλλήνης
Προστασία από τις εν υπαίθρω πυρκαγιές
(Δάση, δασικές εκτάσεις, άλση, πάρκα, αγροτεμάχια, οικόπεδα, αγροτικές εκτάσεις, ιδιωτικά βοσκοτόπια και χορτολιβαδικές εκτάσεις)
Η αντιπυρική περίοδος καθορίζεται από 01-05 έως και 31-10 έκαστου χρόνου και δύναται να ξεκινήσει νωρίτερα ή να παραταθεί ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
Καθαρισμός ξηρών χόρτων, κλαδιών, σκουπιδιών, σε οικόπεδα, αγροτεμάχια, πρανή δρόμων και απομάκρυνση αυτών. Απαγορεύεται το κάψιμο των ανωτέρω είτε επί του εδάφους, είτε σε βαρέλι στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο.
Όχι θερμές εργασίες στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο (ηλεκτροκόλληση, τροχός κοπής μετάλλων, οξυγονοκόλληση ).
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξηρά χόρτα.
Δεν πετάμε αναμμένο τσιγάρο από το παράθυρο του οχήματός μας.
Δεν παρκάρουμε το όχημά μας σε μέρος που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των οχημάτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος ενάρξεως πυρκαγιάς.
Οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση των οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Οι οδηγοί – ιδιοκτήτες μεγάλων πετρελαιοκίνητων οχημάτων (φορτηγά – νταλίκες) πρέπει να τα συντηρούν σωστά, διότι μπορεί το πετρέλαιο να βγει άκαυτο από την εξάτμιση με τη μορφή εξανθρακώματος και να προκαλέσει πυρκαγιά στο δεξί πρανές του δρόμου, θα ήταν ορθότερο οι εξατμίσεις αυτών να βγαίνουν από την αριστερή πλευρά του οχήματος. Σε όλες τις μπουλντόζες, εκσκαφείς κ.λ.π. πρέπει η εξάτμιση να προστατεύεται από δίκτυ για εξανθρακώματα.
Σεβασμός στις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου ( δείκτης επικινδυνότητας – 4)
Αν είμαστε κυνηγοί ή εκδρομείς δεν κάνουμε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Είναι προτιμότερο να πάρουμε μαζί μας έτοιμα τρόφιμα. Δεν πετάμε σκουπίδια – αναμμένα τσιγάρα.
Αν είμαστε αγρότες – καλλιεργητές, δεν καίμε τα υπολείμματα καλλιεργειών (π.χ. καλαμιές)
Αν είμαστε βοσκοί, δεν καίμε για βελτίωση βοσκοτόπων
Αν είμαστε μελισσοκόμοι , δεν απορρίπτουμε στο έδαφος υπολείμματα καπνίσματος. Είτε το παίρνουμε μαζί μας, είτε εναποθέτουμε τα υπολείμματα εντός δοχείου (όχι πλαστικού) με νερό. Μπορούμε επίσης να εναποθέσουμε αυτά σε λάκκο με νερό.
Καλύτερη συντήρηση του εναερίου δικτύου της ΔΕΗ και αποψίλωση της βλάστησης στη βάση των πυλώνων υψηλής τάσης. ¨όχι υποκλοπή ρεύματος.
Αν είμαστε ξυλοκόποι προσοχή στην κοπή δέντρων – ξύλων εντός δάσους – δασικής έκτασης σε επικίνδυνες μέρες.
Καλύτερη συντήρηση των συρμών ΟΣΕ – ΤΡΕΝΟΣΕ και ιδιαίτερα στο σύστημα πέδησης (φρένα). Καθαρισμός από τις εταιρείες πρανών εκατέρωθεν των γραμμών.
Αν διαμένουμε σε μονοκατοικία με υπαίθριους χώρους (χωράφι, οικόπεδο, αγροτεμάχιο) ιδιαίτερη προσοχή στις δεξαμενές καυσίμων (υγρών & αερίων) και στα προβλεπόμενα πυροσβεστικά μέτρα ( καθαρισμός, σωστή συντήρηση).
Προσοχή στις «εισαγόμενες» από τα βόρεια σύνορά μας πυρκαγιές, από άτομα που περνούν στη χώρα μας και στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν ανάβουν φωτιές τις οποίες δεν σβήνουν όπως πρέπει.
Όταν αντιληφθούμε πυρκαγιά
Τηλεφωνούμε αμέσως στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφής πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο όπου βρισκόμαστε καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.
Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
Η κλήση στο 199 είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό, όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας. Σε περίπτωση που το κινητό μας τηλέφωνο δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης» ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνούμε στο 112.
Όταν η πυρκαγιά πλησιάζει
Διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
Απομακρύνουμε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και τα μεταφέρουμε σε κλειστούς, προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο.
Κλείνουμε όλες τις διόδους (καμινάδες, πόρτες, παράθυρα κ.λ.π.) έτσι ώστε να εμποδίσουμε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
Κλείνουμε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
Μαζεύουμε αμέσως όλες τις τέντες που έχουμε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
Ανοίγουμε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνουμε τη διέλευση των Πυροσβεστικών οχημάτων.
Τοποθετούμε τη σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου, έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετείται στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την πλευρά που έρχεται η πυρκαγιά.
Συνδέουμε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχουμε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώνουμε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρός του.
Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάβουμε τόσο τα εσωτερικά, όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.
Όταν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι μας
Δεν επιχειρούμε την εγκατάλειψη του χώρου μας εκτός και αν η διαφυγή μας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
Η πιθανότητα επιβίωσης μέσα σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
Μπαίνουμε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένειά μας και τα κατοικίδια ζώα μας.
Κλείνουμε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράσουμε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου.
Απομακρύνουμε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
Απομακρύνουμε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
Κλείνουμε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου.
Γεμίζουμε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
Συγκεντρωνόμαστε όλοι μαζί σε ένα χώρο.
Προβλέπουμε να έχουμε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα μας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
Αν το σπίτι μας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητούμε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι.
Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα μας δωθούν.
Μόλις περάσει η πυρκαγιά
Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας και σβήνουμε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν. Ελέγχουμε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.
Υποχρεώσεις πολιτών – Εγκύκλιος Πυροσβεστικής.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, για εκτάσεις που κάηκαν από εμπρησμό με πρόθεση ή αμέλεια, προβλέπονται τα παρακάτω:
Αυτεπάγγελτα, συντάσσεται σε δικογραφία από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την σύλληψη του δράστη/δραστών (άρθρο 243 του Κ.Π.Δ.)
Ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου (σύλληψη δράστη, απολογία κατηγορουμένου και παραπομπή του στον Εισαγγελέα), σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία (άρθρο 243 παρ. 2 του Κ.Π.Δ.) και ορίζεται δικάσιμη.
Επιβάλλονται βαρύτατες ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα :
α) φυλάκιση από 2 χρόνια έως και ισόβια, β) χρηματική ποινή από 2.900 ευρώ έως και 150.000 ευρώ (άρθρα 264,265 και 266 του Π.Κ.).
Παύουν να δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., όταν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, ασχέτως καταδίκης τους ( δηλαδή υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ίδιων ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπου (άρθρο 9 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008), πυρκαγιά με σκοπό το κάψιμο υπολειμμάτων καλλιεργειών (καλαμιές).
Υποχρεούνται οι παραπάνω, να επιστρέφουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) (άρθρο 15 της Κ.Υ.Α. 693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).
Εφόσον πρόκειται για δασική έκταση, αυτόματα κηρύσσεται ως αναδασωτέα από την Διεύθυνση Δασών (Δασαρχείο) (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).
Κοινοποιείται άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η απόφαση κήρυξης της αναδασωτέας έκτασης (άρθρο 105-107 του Ν.Δ. 86/1969) και απαγορεύεται στο εξής η βόσκηση, όπως επίσης αποκλείεται οποιαδήποτε μορφή ενέργειας και επέμβαση σε αυτήν. Οι παραβάτες τιμωρούνται επιπλέον, μέχρι ένα (1) έτος φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο ( άρθρο 70 του Ν.998/1979).
Στην χώρα μας το 95% των πυρκαγιών προκαλούνται από τον άνθρωπο. . . Η φύση είναι η ζωή μας, μην την καταδικάζουμε. . .
Αν αλλάξουμε συνήθειες ίσως προλάβουμε το κακό. .
Με εκτίμηση το Δ. Σ

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρουσία χιλιάδων πιστών η περιφορά του Επιταφίου στην Κομοτηνή

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής η συνάντηση των Επιταφίων από πέντε ενορίες στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρά τη βροχή, πλήθος πιστών ακολούθησαν την περιφορά των Επιταφίων στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής κατά την κορύφωση του θείου δράματος το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ενώ περίπου στις 9:00 το βράδυ πραγματοποιήθηκε η έξοδος του Επιταφίου και η περιφορά του στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο Ηρώο Κομοτηνής.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και στην περιφορά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Νίκος Ευκαρπίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα

Σήμερα το απόγευμα θα φτάσει, στο μεταξύ, στην Ελλάδα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως μεταφέροντας μαζί του το χαρμόσυνο αναστάσιμο μήνυμα.

Για το σκοπό αυτό μετέβη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, για να παραστεί στην Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Το Αγιο Φως θα παραλάβει ο κ. Κώτσηρας από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλο Γ’, με τον οποίο θα έχει συνάντηση.

Η άφιξη του Αγίου Φωτός στο αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται περί τις 19:30 το απόγευμα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η διανομή του σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Με προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN, της Olympic Air και της SKY express θα ταξιδέψει για ακόμη μια χρονιά από την Αθήνα σε 16 περιοχές της Ελλάδας, ώστε να βρίσκεται εγκαίρως στις εκκλησίες για την Αναστάσιμη Ακολουθία.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στολισμός επιταφίου στους Ιερούς Ναούς της Καβάλας

Από το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης 2 Μαϊου στολίζονται οι επιτάφιοι σε όλους του Ιερούς Ναούς της Καβάλας.

Δείτε φωτογραφίες με τον στολισμό σε κάθε ναό :

Αγία Βαρβάρα

Τίμιος Σταυρός

Άγιος Παύλος

Προφήτης Ηλίας

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en