Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύγχυση και αντιδράσεις για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

image_print

Εγκύκλιο ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σύγχυση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία που ψηφίστηκε στο νόμο για το χωρικό σχεδιασμό (Ν. 4447/2016 – ΦΕΚ 241 Α’ 23.12.2016 ) και σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει εγκύκλιο που θα διευκρινίζει το νέο καθεστώς για την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπει δυνατότητα τοποθέτησης αυτόνομων συστημάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση από το 51% των συνιδιοκτητών που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς.

Το κύριο ζήτημα που αναμένεται να ρυθμιστεί με την εγκύκλιο αφορά το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.

Οι απόψεις που διατυπώνονται επ’ αυτού αναφέρουν ότι εφόσον σε μια πολυκατοικία η κεντρική θέρμανση παραμένει κλειστή για λόγους οικονομικής ή άλλης αδυναμίας των ενοίκων, η διατήρηση της συμμετοχής για τα αυτονομούμενα διαμερίσματα δεν θα έχει πρακτικά οικονομικές επιπτώσεις για τους ιδιόκτητες τους (αφού η δαπάνη για θέρμανση είναι μηδενική, θα είναι μηδενική και η συμμετοχή).

Αντίθετα στις περιπτώσεις που η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, η διατήρηση της συμμετοχής έχει και ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης καθώς το αυτόνομο διαμέρισμα εξακολουθεί να έχει θερμική ωφέλεια από τη θέρμανση του υπόλοιπου κτιρίου με το κεντρικό σύστημα.

Αντιδράσεις όμως έχει προκαλέσει η νέα διάταξη για αυτόνομη θέρμανση η οποία χαρακτηρίζεται αδύνατη πρακτικά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την νέα διάταξη δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά ένας ιδιοκτήτης.

Αναλυτικότερα, η ΠΟΜΙΔΑ παρατηρεί ότι είναι αδύνατη πρακτικά και νομικά η εφαρμογή και λειτουργία της της τροπολογίας του άρθρου 39 του πρόσφατου Ν. 4447/2016 καθόσον:

1. Η επίμαχη διάταξη δεν προσδιορίζει ποιές είναι οι ανεξάρτητες μονάδες θέρμανσης οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς άδειες και εγκρίσεις κλπ. στα διαμερίσματα πολυκατοικιών. Συνεπώς καθένας που έχει στο διαμέρισμά του τοποθετημένα 1-2 κλιματιστικά, ή ένα απλό τζάκι, ή μια ξυλόσομπα, μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί προσχηματικά ότι αυτό αποτελεί ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης και να διεκδικεί απαλλαγή από τη συμμετοχή του στις κοινόχρηστες δαπάνες θέρμανσης.

2. Η διάταξη αυτή δεν ορίζει πουθενά ότι όποιος διαθέτει μια ανεξάρτητη μονάδα θέρμανσης απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις του έναντι της συνιδιοκτησίας ως προς τις δαπάνες της κεντρικής θέρμανσης. Συνεπώς όταν η κεντρική θέρμανση λειτουργεί, υποχρεούται στην προβλεπόμενη συμμετοχή στις δαπάνες της.

3. Η διάταξη αυτή δεν προβλέπει καμιά διαδικασία απόφασης γενικής συνέλευσης ή έστω ενημέρωσης της διαχείρισης για την ανεξαρτητοποίηση κάποιας ιδιοκτησίας από την κεντρική θέρμανση. Συνεπώς καθίσταται απόλυτα προβληματική και αμφισβητήσιμη ανά πάσα στιγμή η κατανομή των κοινοχρήστων θέρμανσης όταν κάποιοι θα μπορούν να ισχυρίζονται και να διεκδικούν οποτεδήποτε ακόμη και αναδρομική ανεξαρτητοποίηση των ιδιοκτησιών τους.

4. Η διάταξη αυτή δεν καταργεί τους κανόνες και τους κανονισμούς των πολυκατοικιών, τους οποίους, όλοι όσοι ζούν σ΄αυτές, είναι τόσο νομικά, όσο και εκ των πραγμάτων, υποχρεωμένοι να σέβονται. Πολυκατοικία χωρίς κανόνες σημαίνει κυριολεκτικά ζούγκλα.

5. Η ανεξάρτητη θέρμανση που επιχειρεί να κατοχυρώσει η διάταξη αυτή, δεν είναι ούτε οικονομικότερος, ούτε οικολογικότερος τρόπος θέρμανσης, ώστε να πριμοδοτείται από το κράτος εις βάρος της κοινωνικής συνοχής των πολυκατοικιών, και ειδικότερα εις βάρος των οικονομικά ασθενέστερων ενοίκων τους.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε λίγο καιρό πριν από την επανέναρξη του προγράμματος επιδότησης «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», ανοίγοντας το δρόμο σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να εγκαταστήσουν σύγχρονα συστήματα θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την τροπολογία, δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά ένας ιδιοκτήτης.

Με αυτόν τον τρόπο, όποιος το επιθυμεί, ακόμη κι αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας όπου διαμένει, προκειμένου να απεξαρτηθεί από την κεντρική θέρμανση του κτιρίου με πετρέλαιο, μπορεί να εγκαταστήσει νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά του.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Έρχεται το πρώτο φεστιβάλ «Μεγάλη Παναγία Ampelonas»

Χαλκιδική-το φεστιβάλ Μεγάλη Παναγία Ampelonas αφιερωμένο στην αμπελουργική παράδοση
image_print

Ένας νέος θεσμός αφιερωμένος στην αμπελουργική παράδοση, τον οίνο, το τσίπουρο και τους ανθρώπους της αμπέλου εντάσσεται φέτος στο διευρυμένο πολιτιστικό πρόγραμμα «Τα Αριστοτέλεια» του Δήμου Αριστοτέλη.

Από τις 10 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2026, η Μεγάλη Παναγία θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά το τετραήμερο φεστιβάλ «Μεγάλη Παναγία Ampelonas», μια διοργάνωση που συνδέεται με το KOUZINA και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της αμπελουργικής ταυτότητας της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Η Μεγάλη Παναγία, ως ένας από τους σημαντικότερους οινικούς κόμβους του Δήμου Αριστοτέλη, θα βρεθεί στο επίκεντρο ενός προγράμματος που συνδέει την τοπική παραγωγή με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει τον ιστορικό και σύγχρονο αμπελώνα της περιοχής, να ενισχύσει την εξωστρέφεια του ορεινού όγκου και να προβάλει τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρει ο φυσικός και παραγωγικός πλούτος της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης

Το τετραήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει παρελάσεις με τοπικές φιλαρμονικές και παραδοσιακές φορεσιές, αναβιώσεις οινικών εθίμων, μακεδονικά γλέντια, καθώς και μουσικά σχήματα jazz και χάλκινων από την Banja Luka.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις προβολής τοπικών προϊόντων και οίνων, ειδικά booths για cocktails με κρασί και ντόπιο τσίπουρο, γευστικές προτάσεις με οινολάσπη και συνταγές μαγειρεμένες με κρασί.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης family day, εργαστήριο με θέμα «σταφύλι και μέλι», επισκέψεις σε οινοποιεία, μανιταροεξορμήσεις, ελαιογευσίες, ανοικτά τυροκομεία και επίδειξη παρασκευής μεγαλοπαναγιώτικου λουκάνικου με οινολάσπη.

Αφιέρωμα στους ανθρώπους της αμπέλου

Η διοργάνωση αποτίει φόρο τιμής στους αμπελοκαλλιεργητές και τους οινοπαραγωγούς της περιοχής, οι οποίοι διατηρούν ζωντανή μια παράδοση αιώνων και συμβάλλουν καθοριστικά στην τοπική οικονομία και ταυτότητα.

Ξεχωριστή θέση θα έχει και το αφιέρωμα στην οινοπαραγωγή του Άθωνα, αναδεικνύοντας την παράδοση που διατηρούν επί αιώνες οι αγιορείτες μοναχοί.

Το «Μεγάλη Παναγία Ampelonas» αποτελεί μία ακόμη πρωτοβουλία του Δήμου Αριστοτέλη για τη δημιουργία θεματικών διοργανώσεων που συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά, τη γαστρονομία, την τοπική παραγωγή και τον τουρισμό.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Αλλαγές στο ωράριο των ΚΕΠ τον Αύγουστο

Καβάλα - Αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ - 2026
image_print

Καβάλα: Αλλαγές στο ωράριο των ΚΕΠ τον Αύγουστο

Αλλαγές στη λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών της Καβάλας θα ισχύσουν μέσα στον Αύγουστο του 2026, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας. Οι τροποποιήσεις αφορούν κυρίως το ΚΕΠ 143 στη Δημοτική Αγορά και το ΚΕΠ 164 στο Διοικητήριο, ενώ τα ΚΕΠ Κρηνίδων και Αμυγδαλεώνα θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν κανονικά τους πολίτες.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ενημερωθούν εγκαίρως για το θερινό πρόγραμμα, ώστε να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά τις ημέρες που ορισμένες υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές.

Πρωινό ωράριο στο ΚΕΠ της Δημοτικής Αγοράς

Το ΚΕΠ 143, που λειτουργεί στη Δημοτική Αγορά της Καβάλας, θα ακολουθήσει αποκλειστικά πρωινό ωράριο από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 28 Αυγούστου 2026.

Η εξυπηρέτηση των πολιτών θα πραγματοποιείται καθημερινά από τις 07:45 έως τις 15:00.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί απογευματινή βάρδια.

Ποια Σάββατα θα παραμείνει κλειστό

Το ΚΕΠ της Δημοτικής Αγοράς θα παραμείνει κλειστό όλα τα Σάββατα του Αυγούστου.

Ειδικότερα, δεν θα λειτουργήσει στις εξής ημερομηνίες:

  • Σάββατο 8 Αυγούστου
  • Σάββατο 15 Αυγούστου
  • Σάββατο 22 Αυγούστου
  • Σάββατο 29 Αυγούστου

Οι πολίτες που επιθυμούν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους στο συγκεκριμένο ΚΕΠ θα πρέπει να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους σε εργάσιμη ημέρα και εντός του πρωινού ωραρίου.

Κλειστό για δύο εβδομάδες το ΚΕΠ στο Διοικητήριο

Διαφορετικό πρόγραμμα θα ισχύσει για το ΚΕΠ 164, το οποίο στεγάζεται στο Διοικητήριο Καβάλας.

Η υπηρεσία θα παραμείνει κλειστή από τη Δευτέρα 10 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2026, στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος λειτουργίας.

Μετά την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου διαστήματος, το ΚΕΠ θα επιστρέψει στο κανονικό του ωράριο.

Κανονικά η λειτουργία σε Κρηνίδες και Αμυγδαλεώνα

Χωρίς μεταβολές θα λειτουργήσουν τα ΚΕΠ Κρηνίδων και Αμυγδαλεώνα.

Οι δύο υπηρεσίες θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες με το συνηθισμένο πρόγραμμά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, προσφέροντας εναλλακτική επιλογή κατά τις ημέρες που τα κεντρικά ΚΕΠ της πόλης θα έχουν περιορισμένο ωράριο ή θα παραμένουν κλειστά.

Επιστροφή στο κανονικό πρόγραμμα

Ο Δήμος Καβάλας διευκρινίζει ότι μετά τη λήξη των προσωρινών αλλαγών τα ΚΕΠ της Δημοτικής Αγοράς και του Διοικητηρίου θα επανέλθουν στο κανονικό πρόγραμμα λειτουργίας τους.

Οι πολίτες καλό είναι πριν από την επίσκεψή τους να επιβεβαιώνουν το ωράριο της υπηρεσίας που τους ενδιαφέρει, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

113 χρόνια από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης

image_print

Με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια Νέστου, με αφορμή τη συμπλήρωση 113 χρόνων από την απελευθέρωση της Χρυσούπολης, τιμώντας μια από τις σημαντικότερες στιγμές της τοπικής ιστορίας.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με αναφορές στον αγώνα για την ελευθερία της περιοχής και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθους πολιτών.

Η επέτειος αποτελεί κάθε χρόνο μια ευκαιρία να αποδοθεί φόρος τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση του τόπου και να αναδειχθεί η ιστορική διαδρομή του Δήμου Νέστου.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en